Persoonlijk

Dat kinderfeestje kan je toch ook best een half jaar later vieren, toch?

25 juni 2017
Dat kinderfeestje kan je toch ook best een half jaar later vieren, toch_GoodGirlsCompany

“Gefeliciteerd met je verjaardag!” Dochter grinnikte, ze was namelijk helemaal niet jarig. “Haar verjaardag was een half jaar geleden, vandaag vieren we alleen het kinderfeestje”, verduidelijkte ik. Ik keek daarbij alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Je had het gezicht van de medewerkster moeten zien!

Ik vermoed dat alle ander ouders lid zijn van een geheim clubje. Het clubje van ouders die het verjaardagsfeestje ook daadwerkelijk rondom de verjaardagsdatum van hun kind houdt. Ik dus niet. Ik had er geen zin meer in en hing het lidmaatschap jaren geleden al aan de wilgen.

De hel van kinderfeestjes organiseren

Ja, ik weet het. Ik wilde zo graag kinderen. Maar als ik met de kennis van nu een andere maand had mogen kiezen, om ze ter wereld te brengen, had ik niet voor het einde van het jaar gekozen. Helaas is dat dus nu te laat om terug te draaien. Het is wat het is en ik moet het er maar mee doen. Vandaar dat ik rond de Feestdagen nog vlug even twee kinderfeestjes op de publieke agenda moet zetten. Need I say more? Dat is een mission impossible.

Kinderfeestjes rond de Feestdagen zijn drama omdat:

 • In die periode kom ik zelf tijd te kort. We zijn alledrie jarig en er zijn ook nog Feestdagen.
 • Ik loop op mijn tandvlees wat betreft alles en SNAK naar die 2 weken kerstvakantie. Lees ik doe in december eigenlijk nog het hoogstnoodzakelijke en waar ik zo min mogelijk inspanning voor nodig heb.
 • Het is snertweer dus je bent altijd aangewezen op een toffe binnenlocatie. Na 10 jaar ken ik ze allemaal wel een beetje. Zoveel komt er jaarlijks niet bij.
 • De andere kinderen kunnen zelf ook niet. Oh Olivia had graag gewild, maar kijk we zitten in die periode even twee weekjes in Zuid-Afrika. Snap je?
 • Die cadeaulijstjes managen is een dagtaak. Wat krijgt ze bij mij, wat krijgt ze bij haar vader? Wat van familie, met Kerst, Sinterklaas en oh wat  op het kinderfeestje? Nee, ik ben geen controlfreak. En ja, dankbaarheid is een geweldige eigenschap. Maar inmiddels hebben mijn dochters voldoende troep en ongebruikt speelgoed dat ik er niet meer bij wil hebben. Het huis slibt dicht. Vandaar dat ik een simpel cadeautjesbeleid hanteer; of iets wat we leuk vinden of niets. Maak het bedrag maar over na een goed doel of zo.

Sociaal wenselijke party planning

Maar ach het is je kindje toch? En anders duurt het zo lang als het pas volgend jaar is. Dus we zetten toch door. Ouders bellen wel af als ze niet kunnen toch? We huren alvast de bioscoop en dat kekke restaurant. Gevolg dat ik met een halve man en een paardenkop in het afgehuurd restaurant en bioscoopje zit. En binnensmonds scheldt dat ik dit dus echt NOOIT meer doe.

Om die reden vier ik het kinderfeestje dus wanneer het mij uitkomt. En laat dat nu vaak aan het einde van het schooljaar zijn. Stralend weer, ouders hebben toch niks te doen. Het is  duidelijk wie het afgelopen jaar voldoende met mijn dochters bevriend was om aanwezig te mogen zijn. Het is wel even een aantal maanden om de vraag heendraaien wanneer dat feestje nu gevierd wordt, maar ach voorpret is zo onderschat. Als het dan eindelijk D-day is, verwacht niemand het meer. Prachtig vind ik dat!

Aangezien er geen regels zijn omtrent het plannen van een kinderfeestje, heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. Van de week was het weer eens zover. Lekker ongedwongen. Geen gedoe en stress. Dochter had zelf de uitnodigingen ontworpen en op school afgegeven. Het aantal kinderen was bepaald door het aantal zitplaatsen in mijn auto. Nadat ze allemaal hongerig van school kwamen, kregen ze te eten.

Wat zijn kinderfeestjes met oudere kinderen een verademing!

Ik moet zeggen dat het steeds leuker wordt nu ze groter zijn. Wat zijn die kinderfeestjes met oudere kinderen een verademing. Geen gesmeer, maar meiden die zelf in staat zijn hun eten klaar te maken. Je hoeft ze niet constant te entertainen, maar ze verzinnen zelf wel iets. Zo deden ze een Just Dance competitie (zonder ruzie). En ik zag dat het goed was. Ik ging rustig boven zitten omdat ik wist dat ik niet bang hoef te zijn dat ze beneden de boel afbreken. Of dat er een kind zich verwondt tijdens je afwezigheid. Ook is het een verademing om met 6 kids over straat te kunnen zonder dat je krampachtig hoofdjes aan het tellen bent of ze motiveert om bij elkaar te blijven.

Mijn dag kon niet meer stuk. Dit was verreweg het meest relaxte kinderfeestje ooit. Ik kon gewoon naar het toilet zonder dat je je opgejaagd voelt want stel dat er iets gebeurt. Last-minute een snack halen die 3 verdiepingen lager is? Geen probleem! Kinderen zaten nog in de bioscoop toen ik terugkwam.

De voordelen van een kinderfeestje een half jaar na dato te vieren

Tot zover mijn voordelen. Maar ook voor dochter heeft het later vieren voordelen

 • Nog maar 6 maanden en dan is ze weer jarig! Yep, het feestje was gewoon lekker even de break die je halverwege het jaar nodig hebt.
 • Ben je ooit op een dag waarop je niet jarig bent zo ontzettend in het zonnetje gezet? Anders was het gewoon een normale dag in juni.
 • Je krijgt cadeautjes terwijl je helemaal niet jarig bent! Hoe leuk is dat?
 • Geen overload aan cadeaus. Vaak zien mijn kinderen in december door de bomen het bos niet meer. Nu wordt het gedoseerd gegeven en krijgt het de waardering die het verdient.
 • Iedereen feliciteert je. Ja doen ze ook als je jarig bent, maar niet als je het niet bent dan lijkt iedereen je bestaan toch maar gewoontjes te vinden. Is het niet en dat mag best op een ander moment ook nog eens benadrukt worden.

Vier jij het kinderfeestje altijd op of rondom de verjaardag?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Moniek
  26 juni 2017 at 10:43

  Ik heb de mazzel dat dochterlief begin juni jarig is: heerlijk!
  Maar ik denk dat ik het inderdaad ook zou uitstellen als het midden in de zomervakantie of met de feestdagen zou zijn.
  Groot gelijk!

 • Reply
  Mickeymom
  26 juni 2017 at 10:35

  Snap het helemaal, de ene jarig op 28 dec en de ander half juli. Dus zomervakantie! Na de vakantie plannen we in september wel een kinderfeestje. En voor de oudste meestal zo rond half januari begin feb.

 • Reply
  Denise - Follow my footprints
  26 juni 2017 at 09:34

  Haha, ja, wat een gedoe altijd omdat je het zo graag zo leuk voor ze wil hebben. Ik wilde er ook eens over schrijven voor Flair (vooral wat het waar begin je betreft: wie, wat of wanneer?) maar daar schrijf ik inmiddels niet meer voor, dus ik maak er nu wel een keer een blog van voor mijn eigen blog, met leuke ideeën (dingen die ik al eens gedaan heb met ze).
  Maar goed, om op jouw punt terug te komen: ja, ik heb het feestje van mijn zoontje ook wel eens veel later gevierd. In oktober, terwijl hij in augustus jarig was. Hij is altijd in de zomervakantie jarig en dat is best lastig, want in de vakantie is iedereen weg en als iedereen terug is zijn er altijd meer die ook jarig zijn geweest en is het wéér lastig plannen. Dit jaar is hij de 1e schooldag jarig. Ook niet echt ideaal, ook met trakteren niet. En dan komt hij dan ook nog net na 3 weken bij zijn vader te zijn geweest (waar ik nog niet aan moet denken) op zijn verjaardag, na die eerste schooldag, voor het eerst weer bij mij. Ik denk dat het dit jaar ook op zijn vroegst eind september wordt…
  Voor mijn dochter had ik het dit jaar overigens heel last minute gepland toen het ineens supermooi weer was en ik uiteindelijk haar feestje op het strand kon vieren, met een klein clubje. Ik had snel online een paar bodyboards gekocht en het was hartstikke leuk.

 • Reply
  Daisy
  26 juni 2017 at 00:01

  Hahaha mijn dochter is in oktober jarig… Ik zelf ook en mijn zusje en beste vriendin ook. Jeej ? Ik heb ook nu al (emma is 4 nog geen kinderfeestje gehad) al best vaak gedacht… jeetje, in de zomer jarig zijn is toch best voordelig. Ik zou het kinderfeestje nu niet naar de zomer verplaatsen… Ze wordt 4, denk niet dat ze dat snapt en ze wil nu eindelijk wel eens een kinderfeestje haha… maar als ze ouder is en ze zou het ok vinden, dan ben ik helemaal voor!

 • Reply
  lisanne bons
  25 juni 2017 at 21:28

  Mijn dochter is 5 januari jarig. Hebben we alles gehad en dan is ze jarig. Ik vier al jaren haar 5.5e verjaardag en haar 6.5e verjaardag. Ze wilt iedere keer een verjaardag-feestje wat buiten gevierd moet worden en ze vindt het zelf ook heel fijn dat ze dat nog tegoed heeft. Want niet alleen ik maar zij is er ook wel een beetje klaar mee na al die feestdagen. En daar gaat het toch om dat een feestje leuk is. Ook voor mama!!!!

 • Reply
  Marian Zw.
  25 juni 2017 at 20:58

  Wat herkenbaar, onze dochter is ook aan het einde van het jaar jarig, en ik vind kinderfeestjes echt een ramp….dus uitstellen is hier ook aan de orde. Uiteindelijk in een april een feestje gevierd

  • Reply
   Josan
   25 juni 2017 at 21:09

   April is mooi op tijd. Zolang je dochter blij is en jij ook is het een prima oplossing. Ouders met kinderen in makkelijke maanden weten gewoon niet hoe lastig het is.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]