Opvoeding

Met deze apps bescherm je de privacy van je kind op hun smartphone

5 maart 2019
kind online smartphone privacy

Volgens de wet hebben kinderen recht op privacy. Zomaar ongevraagd de appjes van je puberende dochter lezen mag dan eigenlijk ook niet. Tegelijkertijd, moeten ouders hun kinderen volgens diezelfde wet ook beschermen. Twee gegevens die elkaar wel eens lijken te bijten. Hoe ga je om met de online privacy van je kind?

Nadat ik jarenlang de smartphone buiten de deur hield, ging ik het afgelopen jaar voor de bijl. Zelfs mijn dochter die in groep 7 zit heeft er inmiddels een. Okay, het is een oud exemplaar die ze van haar vader gekregen heeft. Maar toch…het is een telefoon. Een mogelijkheid om in enkele vliegensvlugge bewegingen over het internet te vliegen.

Rare mensen

Als ouders vertellen dat ze hun kinderen controleren of in de gaten houden heeft dat al snel iets negatiefs. Maar al te makkelijk wordt, naar je hoofd geslingerd dat je je kind moet vertrouwen. Een opmerking die waarschijnlijk goedbedoeld is maar toch ook aanmatigend. Als je net zoals ik bent, zal je al snel antwoorden dat je je kind best vertrouwd alleen de rest van de wereld wat minder. Ik kijk niet op van Peppa big filmpjes met rare boodschappen. Knipper niet met mijn ogen als ik hoor dat een leuk kinderfilmpje zomaar over kan gaan naar de Momo Challenge. En kleine kinderen uitdaagt zelfmoord te plegen of hun ouders te verwonden. Het bevestigt alleen wat ik al wist: er lopen een hoop rare mensen rond en je moet altijd als ouder alert blijven.

Privacy op de telefoon

Misschien is dat ook wel ons grootste probleem met de moderne devices. Vaak worden ze gebruikt om je kinderen zoet te houden. Om jezelf even de zorg uit handen te geven. Daar ga ik niks negatiefs over zeggen. Mijn generatie werd gewoon voor de tv gezet terwijl de videorecorder er voor zorgde dat onze moeders even hun handen vrij hadden. Maar een ipad of smartphone die op internet is aangesloten, is een totaal ander soort schermpje dan de vroegere TV met videorecorder. Dat was een redelijk gesloten systeem waarmee je lastig contact met anderen kon leggen.

Ook het begrip privacy is in de loop van de jaren behoorlijk opgerekt. In mijn tijd betekende privacy dat je de baas was over je eigen kamer. Dat je ouders na kloppen op de deur binnen konden komen. Je zelf mocht beslissen of je Backstreet Boys posters op je bloemetjesbehang wilde hebben. En dat de overige gezinsleden uit je dagboek bleven waar je uitgebreid in beschreef me wie je nu weer ging trouwen. Dat is iets totaal anders dan mijn dochter die met een zakformaat toestelletje contact kan maken met de hele wereld.

Toch zijn er wel wat stappen die je kan ondernemen om de online privacy van de kind te beschermen.

Wees betrokken

Ja, ik ben die irritante moeder die haar kind overal volgt. Okay, zo klinkt het erger dan het is. Maar je snapt me wel. Ik volg de verschillende social media accounts van mijn dochter. Nee ik post niet altijd een opmerking maar door haar stilletjes op afstand te volgen, weet ik met wie ze online omgaat. Klein detail: veel van haar schoolgenoten volgen mij nu ook. Wat ik wel eens ongemakkelijk vind want ik maak geen content voor kinderen. Maar toch het geeft me wel instant Mean Girl moeder vibes.

Maak duidelijke afspraken

Dat mijn dochter de laatste in haar klas was die een telefoon kreeg had een groot voordeel: ik had duidelijk voor ogen wat ik wel en niet wilde hebben. En nog belangrijker: mijn dochter is oud genoeg om er gesprekken over te hebben. Actief mee te denken over onze regels en het waarom er van. Zo hebben we als regel dat er geen mobieltjes aan tafel mogen. Mogen ze maximaal 1 uur per dag op dat ding. En heb ik het zo ingesteld dat bij elke app die ze willen downloaden ik daar bericht van krijg om toestemming te geven.

Lees ook: handige apps om te traceren waar je kinderen zitten als ze buiten zijn

Wees kritisch naar je volgers toe

Mijn beide dochters zitten op Instagram. Ik vind Instagram een leuk platform maar het is niet waar ik voor leef. Ze zien mij regelmatig volgers blokkeren. Ook op Facebook Mannen die alleen maar vrouwen volgen bijvoorbeeld. Of vage profielfoto’s hebben. Wat social media betreft, leer ik ze vooral om op hun gevoel af te gaan. Door mijn dochters duidelijk uit te leggen waarom ik dat doe leren ze ook. Ik merk dat ook zij kritisch zijn naar hun volgers toe. En het scheelt dat ik eens in de zoveel tijd ook door hun volgers ga en als ik profielen zie waarbij ik een unheimisch gevoel krijg, ze vriendelijk verzoek deze personen te blokkeren.

Gooi cookies weg

Zowel op desktop als op telefoon heb ik de hele irritante eigenschap om maandelijks mijn cookies weg te gooien. Okay, het is even een aantal keer binnenmonds schelden als je niet automatisch kan inloggen en alles opnieuw moet doen, maar toch…het levert een hoop anonimiteit en privacy op. En dat is ook wat waard.

Apps waarmee je toezicht houdt op de smartphone van je kind

Google Family Link

Google Family Link helpt je om apps toe te voegen aan de tablet voor je kind of haar smartphone. Deze apps zijn goedgekeurd door docenten. Tegelijkertijd helpt het je ook om de schermtijd van je kind in de gaten te houden. Meer informatie vind je hier.

YONA app

We herkennen het allemaal wel: je klikt een leuk artikel aan, appt even met een vriendin, liked wat foto’s op Instagram en Facebook en kijkt een vlog op YouTube. Voor je het weet ben je 2 uur verder. Weg productiviteit. Ben je daar ook klaar mee? Dan is Yona wat voor jou! Yona verbindt jou met je beste vriend of vriendin. Zo staje er niet alleen voor staat: You’re Not Alone! Stel allebei in hoeveel tijd je maximaal online wilt zijn. Waaraan je je tijd wel en niet wilt besteden – en wanneer je dat wilt doen. Zo houd je met elkaar internetgebruik leuk! Samen ga je leuke challenges aan. Meer informatie vind je hier

Grownhub

Grownhub helpt jou bij het maken en instellen van afspraken, we houden je op de hoogte van wat er speelt, bieden je het inzicht wat je nodig hebt om beslissingen te maken én tonen je diepgang over onderwerpen waar jij meer van wil weten. Alles op één plek, afgestemd op jouw gezin. Meer informatie vind je hier

Qustodio

Met de gratis app Qustodio kunnen ouders toezicht houden op de verschillende devices van hun kinderen. Je stelt er de schermtijd mee in voor spelletjes en  apps. Analyseert het social media gebruik van je kinderen. Geeft inzicht in met wie ze bellen en sms’ en. Het mooiste is dat je er de gps locatie van je kind mee kan achterhalen. En als je kind in paniek of gevaar is, kan je kind door de paniekbutton in te drukken direct hulp inschakelen. Geïnteresseerd? Meer informatie vind je hier.

Dinnertime

Als ouder is het toch prettig om toezicht te houden op het tablet- en telefoongebruik van je kind. Hier kan DinnerTime voor zorgen. Met deze app kan je op afstand een device vergrendelen of enkele functies deactiveren voor een bepaalde periode. Cool is dat het realtime laat zien welke app er op de telefoon van je kind draait. Meer informatie hier voor Android en hier voor iOs.

Online privacy kinderen beschermen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • 𝐻𝑜𝓂𝑒 𝒾𝓈 𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝒽𝑒𝒶𝓇𝓉 𝒾𝓈⁣
⁣
Allereerste #weekvlog online op #YouTube waarin ik jullie meeneem in ons nieuwe huis! Na maanden van wachten, veel regelen en stress is het dan bijna zover. Hij is bijna af dus we mochten gezellig met een helmpje op ons koppie rondlopen over de bouwplaats. ==> https://youtu.be/D2CvsWDiass⁣
⁣
Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de oplevering?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
#nieuwhuis #nieuwbouw #vlog #thuis #verhuizen #video # ⁣
#vlogger #vlogging #videography #filming #youtubechannel #mama #mamablogger #arnhem #nederland #momblog #momblogger #subscribe #mommyblog #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #mommyblogger #smallyoutuber
  • Iedere zwangere vrouw schijnt last te hebben van zwangerschapscravings. Ik ook...in de nieuwste video vertel ik openhartig over waar ik mijn man voor op pad stuur en hoe agressief ik word als hij het opeet. ====> https://youtu.be/NpzbxGPPDos⁣
⁣
#zwanger #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world n #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother # #foodie #foodlove #eten #gezomd #foodpassion #foodaddict #foodheaven #foodcoma #foodigers
  • ⭐𝟯𝟬 𝔀𝓮𝓴𝓮𝓷 𝔃𝔀𝓪𝓷𝓰𝓮𝓻⭐⁣
⁣
Gisteren bij de gyneacoloog geweest. Baby is netjes boven de groeicurve dus met een beetje geluk wordt het een groot kind net zoals zijn zus. Omdat het zo goed gaat, mag ik waarschijnlijk poliklinisch bevallen. Ik ben echt zo happy!!! Donderdag nog even verschillende prikken en onderzoeken doorstaan, maar het ziet er naar uit dat ik verder deze maand niet terug hoef te komen voor controles. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #expectingmom #mommytobe #pregnantlife #pregnancystyle #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #dutchmom #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #30weeks #30weken
  • They'd say I hustled, put in the work
They wouldn’t shake their heads and question how much of this I deserve
What I was wearing, if I was rude
Could all be separated from my good ideas and power moves
And they would toast to me, oh, let the players play
I’d be just like Leo in Saint-Tropez .
.⁣
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019
  • ⭐️KLEINTJE ⭐️
⠀⠀
Hoi, ik ben Josan en ik ben ‘maar’ 1.56 m lang. Met een 👶🏽 in mijn buik🤰🏾 die ongeveer 50 cm is, kom ik een beetje lengte kort. 😅Het schijnt dat kleintjes altijd eerder bevallen. ⠀⠀
💖Is er iemand die dat bevestigen kan?💖
.
.
.
#kleintje #zwanger #zwangerschapsshoot #melanin #pregnancydiary #m#pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #tbb #babyontheway #motherhoodunplugged #bumpstyle #babyonboard #maternitystyle #maternity #stylethebump #pregnantandperfect #pregnantmoms
  • ⭐I got 99 problems but a snitch ain’t one⭐⁣
Snitches get stitches. Elves don’t come to play⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019
  • Vanavond is het #Pakjesavond en dan is Sinterklaas gelukkig voorbij. Het begint het me steeds meer tegen te staan.Wij vieren geen Sinterklaas en eigenlijk is dat nooit een probleem geweest. Totdat Chloe naar school ging en vooral bleek dat volwassenen het daar erg moeilijk mee hebben. 🤬In het kader van dat ze zielig is, wordt ze geïndoctrineerd met een geloof waar wij zelf niet achter staan. Als het om een religie zou gaan, zou ik het ook niet okay vinden als school dit aan haar opdrong🙄
Ik schreef een blog over waarom ik bijna geneigd was, mijn dochter deze hele maand thuis houden van school. 🤨Vanmiddag is Chloé weer eens vrij dus ik ben aan de wijn🥂
https://www.goodgirlscompany.nl/sinterklaas-pakjesavond-staat-mij-tegen/
.
.
.
#sinterklaas #feestje #mamablogger #mamaseerstewijntje #wijnen #geenalcohol #zwanger #alcoholvrij #gekregen #zwangerschap #feestdagen #mommytobe #noalcohol #preggobelly #preggo #pregnant #feestmaand #pregnantbelly #pregnantfashion #pregnantoutfit #pregnantshoot #feestjurk #zwangerschapskleding #zwangerschapsshoot #wijnenwijnenwijnen
  • ⭐️Goedemorgen⭐️ Ze zeggen an Apple a day keeps the doctor away.... mij trouwens ook want die appel hoef ik niet. 😂 Ik realiseerde me dat ik sommige fruitsoorten al meer dan 6 maanden niet kan eten. Als je me dit van tevoren had verteld had ik daar waarschijnlijk veel meer moeite mee gehad dan nu. Het scheelt in elk geval wel strooigoed kilo’s nu in december 🥝🍒🍎#appetitejournal #buzzfeast #foodlover #foodforfoodies #nergi #fruit #eten #ontbijt #gezond #zwanger #zwangerschap #instagood #breakfast #breakfastideas #ontbijt #gezondeten #gezondontbijt #kiwiberry #kiwibes #fruit #fruits #nomnomnom
  • ⭐𝓡𝓲𝓼𝓮 𝓪𝓷𝓭 𝓼𝓱𝓲𝓷𝓮⭐⁣ ⁣
Ik zit in mijn derde trimester! 🎉 Ik ben bijna 10 kilo aangekomen. 🙈 Het einde komt langzaam in zicht...ik heb zo'n vaag vermoeden dat babyboy wel eens eerder zou kunnen komen. In onze nieuwste video op YouTube klets ik je bij https://youtu.be/kehsMI_jS2A⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement ##pregnancydiary # #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #tbb #babyontheway #motherhoodunplugged #bumpstyle #babyonboard #maternitystyle #maternity #stylethebump #pregnantandperfect #pregnantmoms #
  • ⭐️I like big balls and I can not lie⭐️ You other elves can’t deny 😂🙈🤣
.
.
.
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf 
#christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #sirmixalot
  • ⭐️It’s my party! ⭐️Van de week vierde ik mijn verjaardag. Ook al koos ik er dit jaar bewust voor om niet groots uit te pakken, toch vond ik het belangrijk om er even bewust bij stil te staan. Wat ben ik gezegend. 🙏🏾 Drie gezonde kinderen, een vierde op komst. Een nieuw (t)huis in aanbouw. Afgelopen jaar was pittig en soms heel hectisch. Mijn gezondheid liet me bij vlagen in de steek en deze zwangerschap vraagt meer van mijn lichaam dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Maar ik ben er nog. Kan het einde zien en kijk er naar uit om mijn zoon straks veilig en warm vanuit het ziekenhuis mee naar huis te nemen. 👶🏽💙
.
Wie jarig is trakteert dus bij deze kan je een mooie carseat cover en hoody van Dooky winnen. https://www.goodgirlscompany.nl/dooky-carseat-cover-en-hoody/
.
.
.
#zwangerschap #baby #birthdaygirl #pregnant #pregnancyfashion #babybump #mommytobe #zwangerschap #winactie #giveaway #birthday #pregnant #tbb #pregnantbelly #pregnantfashion #preggers #preggo #dutchmom #mamabloggers #mama #mommylifestyle #mommylife #melaninpoppin #melanin #haiti #hatian #happybirthday #happy #blessed🙏

  Dit zijn wij!