Opvoeding

Mijn kinderen krijgen geen zakgeld en dat vinden ze zielig

30 juni 2017
kinderen_en_zakgeld_welke_leeftijd_GoodGirlsCompany

Mama, waarom krijg ik eigenlijk geen zakgeld?! Het was een vraag die mijn dochter al vaker aan mij gesteld had. Meestal pareer ik hem met “Maar je krijgt toch zakgeld bij je vader, lieffie?!” Maar deze keer liet ze zich daar niet mee afschepen dus besloot ik om haar een koekje van eigen deeg te geven…

Ze wist ook wel precies wanneer ze hem stellen moest. Op haar feestje terwijl al haar vriendinnetjes toehoorder waren. Uitdagend keek ze me aan. Hoe zou ik me uit deze situatie redden? Zojuist hadden alle meiden opgesomd hoeveel ze kregen en bleek dat zij de enige was zonder zakgeld.

Mijn kinderen krijgen geen zakgeld en dat vinden ze zielig_GoodGirlsCompany

Twee keer cashen

Nu ben ik nooit echt onder de indruk van het verwijt “Maar dan ben ik de enige!”. Het zou me worst wezen wat alle andere ouders doen. Ik doe het lekker zoals ik het wil. Zo is ze tot nu toe de enige in haar klas zonder mobiele telefoon. En daar kreeg ze ook geen trauma van. Maar toegegeven; ze verheugt zich wel op de zomervakantie want dan mag ze EIN-DE-LIJK een mobieltje. Maar wat zakgeld betreft, klopt het niet helemaal. Ze krijgt alleen bij mij geen zakgeld bij haar vader wel. Stom! Als je ouders gescheiden zijn, kan je natuurlijk twee keer cashen. Al was het alleen maar zodat ze hun schuldgevoel kunnen afkopen. Helaas voor haar lijd ik daar niet aan.

De financiën van mijn dochters

Bovendien sparen we al sinds haar geboorte een vast bedrag zodat ze later gezellig studeren kan. Ze weet hoeveel er op die rekening staat. En elke keer als ze zich rijk waant, zet ik haar weer met beide benen op de grond door te vertellen hoeveel een studie kost. Dat bedrag is zo op. Sinds onze scheiding hebben we afgesproken wie voor wie spaart. Ook ontvang ik geen kinderbijslag voor miss G. Alleen voor haar zusjes omdat ze niet op mijn adres ingeschreven staat. Ze weet dat het niet persoonlijk bedoeld is. Hoewel ik dus in de praktijk geen kleding voor haar hoef te kopen van de kinderbijslag, weet ik het wel zo te verdelen dat ze allemaal wat krijgen. Over zakgeld geven of de hoogte ervan hebben we nooit echt afspraken gemaakt. Op een gegeven moment vertelde ze dat ze het bij haar vader zakgeld kreeg. Prima.

Het nut van zakgeld

Vanaf 6 jaar krijgen veel kinderen zakgeld. Zakgeld zou nuttig zijn om kinderen te leren omgaan met geld. Zelf kreeg ik als kind ook zakgeld. Naarmate ik ouder werd, werd het bedrag meer. Maar moest ik er ook meer zelf van betalen. Van deodorant tot aan maandverband. Eerlijk gezegd vind ik dat geen uitgaven die een kind van zakgeld hoort te betalen. Op mijn dertiende had ik een krantenwijk en op mijn 14de werkte ik in de zomer ook al (stiekem) in de fabriek bij mijn vader.

Budgetteren, wat is dat?!

Ik kan heel goed sparen. Koop ook boodschappen bij de Lidl, Zeeman of Action. Maar met budgetteren heb ik dus niks. Waarschijnlijk komt het ook gewoon doordat we allebei werken. Zolang we financieel alles nog kunnen doen wat we willen doen, is de noodzaak niet zo aanwezig. Ik vind de tijd die ik kwijt ben aan het doorspitten van allerlei krantjes niet in verhouding staan met de paar euro die ik dan bespaar. Echt, ik hoop ooit nog aangestoken te worden met enthousiasme daarvoor. Als ik het nu niet kopen kan, dan volgende maand wel of desnoods de maand daarop. Je kan niet iets kopen als je geen geld heb. Kijk, dat geef ik de kinderen wel mee.

Waarom mijn dochters geen zakgeld krijgen

Maar bij mij krijgen ze dus geen zakgeld. Van mij krijgen ze geld als ze het nodig hebben. En dat is niet een vooraf besproken bedrag. Bovendien krijgen ze het geld nooit fysiek in handen, maar betaal ik het. Kunnen mijn kinderen daardoor niet met geld omgaan? En hebben ze geen besef van de waarde van geld? Ik denk dat dit wel meevalt. Wanneer ze op school lootjes trekken, zetten ze producten op hun verlanglijstjes die binnen de prijscategorie passen. Ook denken ze nu al na over bijbaantjes voor later. Vakkenvullen in de supermarkt, kassière of hamburgers flippen bij de Mac Donalds lijkt ze best leuk. Toen mijn dochter vertelde dat ze op haar 18de allang niet meer thuis woonde, vroeg ik haar gewoon doodleuk waar ze dat van betalen gaat. Ik  schetste even haarfijn wat haar vaste lasten per maand zijn en dat ze dan best wel moet werken.

Ik hoorde pas nog dat veel ouders hun kinderen  zakgeld en beltegoed geven maar dat zonder blikken of blozen aanvullen als de kinderen geld te kort komen. Waarschijnlijk ben ik ook zo. Dus daarom begin ik er al helemaal niet meer aan. Maar als hun beltegoed op is, weten ze wel dat ze gewoon pech hebben.

Lang leve zomerspeelgoed

Mijn dochters leren dat ze alles niet meteen krijgen doordat we op 2 vaste momenten per jaar groot inkopen. Zomerspeelgoed is altijd tegen de zomer. Dan krijgen ze een vast bedrag om speelgoed te kopen. Moet je ze dan creatief zien boekhouden! Het is onwijs grappig om ze dan keuzes te zien maken. Hetzelfde doen ze met Kerst. Daar is ook een vast bedrag voor wat ze kunnen combineren met hun verjaardagscadeaus. Mocht het kerstcadeau te duur zijn, dan is het toch mogelijk om dit te krijgen als het verjaarscadeau goedkoper is. Verder krijgen ze geld voor een goed rapport en het wisselen van tanden.

Hoezo verwend?

Omdat mijn dochters geen zakgeld krijgen, betekent dit niet dat ze geen beschikking hebben over geld. Willen ze iets echt graag hebben, dan kunnen ze dat op hun lijst voor zomerspeelgoed zetten. Hetzelfde geld voor als ze om iets zeuren. Doordat ze er op moeten wachten, leren ze ook om ergens naar uit te kijken. Verder komt het vaak genoeg voor dat ik zomaar wat voor ze koop. Maar ik vind dat niet verwend. Als ik ze niet de hele dag voor een schermpje wil hebben hangen, moet ik daar ook in investeren.

Misschien dat ik mijn dochters zakgeld ga geven als ze op de middelbare school zitten. Maar dat zal wel even wennen worden voor ze. Toen ik haar liet berekenen wat dan het bedrag is wat haar vriendinnetjes allemaal per jaar binnen harken, was dat aanzienlijk minder dan wat zij nu krijgt. Gelukkig ben ik de beroerdste moeder niet. Van mij mag ze best zakgeld hebben. Ben ik een stuk goedkoper uit. Daar had dochter niet op gerekend. Nu de feiten duidelijk zijn is ze meteen genezen. Vooral niet toen haar vriendinnetje wilden ruilen….

Geef jij je kind zakgeld? Of hanteer jij een ander systeem?

 

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
 • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger
 • Kraamweek dag 6✨Afscheid nemen en verwelkomen liggen dicht bij elkaar deze week. Vandaag afscheid genomen van de verloskundige. En daarmee ook van een fase in mijn leven. Ik zal nooit meer een baby krijgen. En ondanks dat ik mijn gezin compleet vind, geeft dat toch een dubbel gevoel 🥺 Is dit herkenbaar? .
.
.
#baby #newmama #dutchmom #melaninbeauty #melaninpoppin #tbb #blackgirlmagic #baby #geboortenieuws #zoon #momblogger #mamablogger #mamaleven #momlife
 • ✨Cling to what is good✨De nachten zijn kort en de dagen zijn lang. Maar Novan doet het goed. 💙En nadat ik me maanden door alle ongemakken van de zwangerschap geworsteld heb en eerder het meer voelde als overleven in plaats van leven ben ik nu zo blij dat mijn lichaam zich begint te herstellen. Ik weer gewoon adem kan halen, niet meer ellendig voel vanwege een laag ijzer en hb. En bovenal geen medicijnen meer hoef te gebruiken. Totaal geen last van Baby Blues 💙in mijn geval ben ik er alleen maar op vooruit gegaan 🙏🏾
.
.
.
#newborn #newbornbaby #newbornfotografie #newbornfoto #baby #mama #newbornmommy #mixedbabies #mixedrace
 • De roze wolk is enorm. Ik heb hem lekker een paar dagen voor mijzelf gehouden maar daar is hij dan: Novan Xem Isaiah Nevis 💙 31.01.2020 geboren om 5:37 uur. 
Hij werd ruim tweeënhalf week te vroeg geboren. Perfect getimed anders zou ik worden ingeleid. Nu dankzij @dedoulas en @puurvroedvrouwen een hele mooie hands-off thuisbevalling gehad in bad. Zo mooi om te ervaren dat mijn zwangerschap en bevalling die in principe medisch waren met de juiste mensen om je heen toch natuurlijk verlopen kan. Waarbij jezelf de regie houdt en bepaalt wat jij wilt. Mijn gezin is compleet en deze bevalling was de beste afsluiting 💖
.
.
. #newborn #rainbowbaby #scriptureblanket #modernburlap #isaiah66 #zoon #geboren #helloworld #geboorte #geboortenieuws #baby #mama #mamablogger #mommyblogger #mommy #birthannouncement #birth #rainbowbaby🌈 #rainbowbabies #rainbowbabyannouncement
 • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
 • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
 • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
 • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
 • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
 • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger

Dit zijn wij!