Babyspullen Opvoeding

Kinderen en nachtmerries

7 september 2017
kinderen en nachtmerries- GoodGirlsCompany

Veel kinderen maken een fase door waarin ze last hebben van nachtmerries en angstdromen. Ook mijn peuter had er last van. Maar toen ze middenin de nacht uit bed viel, moest er een goede oplossing komen.

Eigenlijk is Miss C nooit een lastige slaper geweest. Okay, ze had wel zo haar voorkeuren; lees bij mij in bed. Maar als ze eenmaal veilig op haar plekje lag, sliep ze zonder problemen. En vanaf 10 maanden ook gewoon de hele nacht door. Ook de stap van mijn slaapkamer naar haar eigen kamer verliep moeiteloos. Daarom was het voor mij wel weer wennen toen het nachtelijk gespook enkele weken geleden weer begon.

Peuters en nachtmerries

Dromen doen we allemaal. Dromen helpen ons om de dag te verwerken en te dealen met emoties die we in het echte leven ook tegenkomen. Ze helpen je hersenen om herinneringen te ordenen, stimuleren creativiteit en bepaalde vaardigheden. Per nacht schijnen we wel een stuk of 5 keer te dromen. Maar of we het ons herinneren kunnen, is afhankelijk van welk moment van de nacht het gebeurt. Als we tijdens een droom of vlak er na wakker worden, weten we vaak nog waar onze dromen over gingen. Het meest dromen we tijdens onze REM fase.

Peuters en kinderen dromen nog meer dan volwassenen. Tijdens de dag krijgen zij namelijk veel indrukken en prikkels binnen. Deze verwerken zij meestal ’s nachts. Bovendien kunnen zij tot een bepaalde leeftijd werkelijkheid en fantasie moeilijk van elkaar scheiden. Overdag lijken ze zo stoer, zoeken ze de grenzen op of gaan ze er over. Soms kan je ze wel achter het behang plakken, maar ’s nachts zijn ze vooral klein. Verwarrend, dus ’s nachts gaat er veel om in die koppies wat weer tot nachtmerries kan leiden.

nachtmerries-bij-kinderen- GoodGirlsCompany

Redenen voor nachtmerries bij kinderen

Of baby’s echt dromen zijn de meningen over verdeeld. Zelf denk ik van wel. Toen Miss C een baby was, werd ze ook wel eens huilend wakker na een drukke dag op de crèche. Als ik dan naar haar kamertje ging, verwachtte ik een wakker kindje aan te treffen. Maar vaak sliep ze dan nog. Zo kreeg ik al snel het idee dat ze in haar slaap een hoop te verwerken had. Even een troostende hand op haar hoofdje leggen of een aai over de bol was vaak wel genoeg om haar weer rustig te krijgen.

Sinds enkele weken was ze weer veel aan het dromen en kreeg ik de indruk dat ze last had van nachtmerries. Nu hanteer ik een strikt beleid in wat mijn kinderen wel/niet op tv, iPad of computer mogen zien. Of welke boeken ze mogen lezen. Daar varen mijn kinderen wel bij. Dus ik wist wel dat het niet kon komen omdat ze toevallig een enge film gezien hadden. Maar voor nachtmerries kunnen ook nog andere oorzaken zijn:

 • Een drukke dag
 • Heftige emotionele gebeurtenissen
 • Oververmoeidheid of te weinig slaap
 • Laat eten
 • Ziekte (koorts of medicijngebruik)
 • Slapen op de rug
 • Slapen in een te warm bed

Kom maar bij mama in bed

Toen ze kleiner was had ik niks tegen co-slapen. Maar zodra je kind eenmaal op haar eigen kamer ligt, is het gek om te zien hoe snel je daar weer aan went. In principe ben ik er voor dat mijn dreumes ’s nachts in haar eigen bed slaapt. Maar als ze rechtop in bed staat te krijsen, ontroostbaar is en er een grote kans is dat ze de rest van het gezin wakkere brult, dan ga ik toch overstag: Kom maar bij mama in bed.

Al snel ontdekte ik dat dit geen goede oplossing is. Mijn dreumes laat mij echt alle hoeken van het bed zien. Ligt overdwars en op de kop in bed. Echt slapen doe ik dan ook niet meer als zij bij mij in bed ligt. Toen ik op een goede nacht eindelijk bijna in slaap viel met mijn dreumes naast mij, werd dat verstoord door een luide plof. Ze viel uit bed. Mijn grote tweepersoonsbed is niet groot genoeg voor het gewoel van mijn peutermeisje. Ik was er klaar mee. Niet omdat ze mij uit mijn slaap hield, maar ook omdat ik dit allesbehalve veilig vond. De valpartij was deze keer goed gegaan, maar het had ook een nare afloop kunnen hebben. Er moest een oplossing komen.

oorzaak-nachtmerries-bij-kinderen- GoodGirlsCompany

Links de nieuwe en rechts de oude babyfoon

Een babyfoon voor mijn peuter

Dat een babyfoon een oplossing kon zijn voor ons probleem had ik nooit bij stil gestaan. We hadden nog een oud exemplaar van Alecto die we in de periode na de kraamweek regelmatig gebruikt hadden. Zonder allerlei poespas maar wel met wat liedjes, thermometer en mogelijkheid om terug te praten. Maar je hebt tegenwoordig ook hele mooie babyfoons met camera. Zoals de Alecto DVM-200 babyfoon. Die biedt je niet alleen de mogelijkheid om met je kindje te praten, maar door de camera kan je ook precies zien wat je kind doet. Ideaal! Ik moet toch wel eerlijk toegeven dat sinds Miss C op haar eigen kamer slaapt, ik niet meer zoveel zicht heb op haar slaapritueel.

Door het aansluiten van haar nieuwe babyfoon, kon ik zien dat als ik haar in haar ledikant leg, ze meestal zonder al te veel gedoe gaat slapen. En inmiddels weet ik ook waardoor ze ’s nachts gaat huilen:

 • ze is wakker geworden
 • of ze staat rechtop in haar ledikant
 • of ze is haar speen kwijt

kinderen-en-dromen-angstdromen-nachtmerries- GoodGirlsCompany

Onze ervaringen met een babyfoon voor oudere kinderen

In de eerste twee gevallen spreek ik haar rustig toe via de babyfoon. Als ik haar vertel weer rustig te gaan liggen en nog een paar keer rustig zeg “Ga, maar slapen”, valt ze uiteindelijk vaak ook in slaap. Soms zet ik even een van de rustige kindermuziekjes aan. Doordat ik tegen haar kan praten, kan ik ook vragen of ze haar speen kwijt is. Deze beloof ik te gaan zoeken, als ze daarna weer gaat slapen. Door haar verwachtingen te managen, weet ook zij waar ze aan toe is en dat biedt letterlijk rust ’s nachts. Ze hoeft niet te huilen om aandacht, ik heb haar opgemerkt en kom het probleem oplossen.

De babyfoon bestaat uit twee delen. Een camera en ouderunit. Het handige van deze babyfoon is dat je er meerdere camera’s van hetzelfde type op kan aansluiten. Hij is uit te breiden tot wel 4 camera’s. Daarnaast is de camera vanaf een afstand bedienbaar via de ouder unit. Ik kan inzoomen en de camera van links naar rechts bewegen. Mocht mijn kind uit beeld zijn. Door de infraroodcamera heb je ’s nachts ook goed zicht in het donker. Ik was altijd enigszins huiverig voor babyfoons met camera omdat ik ooit gelezen had dat het met de beveiliging hiervan rammelde. Grapjassen die het lukt in te breken en rare gesprekken met kinderen begonnen. Maar de verbinding is digitaal en 100% storingsvrij en ik kan zelf ook meeluisteren.

Het enige nadeel vind ik het licht dat er van het scherm af komt. Je kan wel instellen hoe fel dit moet zijn, maar zoals jullie weten, moet het in mijn kamer pikdonker zijn. Ik leg het beeldscherm dan ook altijd op de kop op het nachtkastje zodat. Als er echt geluid uit de babykamer komt, draai ik hem om en kijk. Je moet het beeldscherm overigens wel op een zachte ondergrond leggen. Uit eigen ervaring weet ik, dat er snel krassen op het grote beeldscherm komen. En ook al heb je een garantie van een jaar. Het is een beetje zonde.

peuters en nachtmerries- GoodGirlsCompany

7 tips en tricks om met nachtmerries om te gaan:

 • troost je kind na een nachtmerrie
 • kijk of er geen enge dingen op de kamer van je kind zijn ( een pop, of voorwerpen die voor vreemde schaduwen op de muur zorgen)
 • zorg voor een knuffel in het bedje van je kind
 • een nachtlampje kan uitkomst bieden
 • een rustig avondritueel waarin ruimte is om de dag door te nemen en te verwerken, zorgt voor rust ‘s nachts
 • praat met je kind over haar dromen
 • gebruik haar fantasie om samen overdag een happy ending te bedenken voor een nare droom

Heb jij nog tips voor hoe om te gaan met nare dromen?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog is een samenwerking

 • Reply
  Judith Jasper
  8 september 2017 at 09:24

  Fijn om toch iets van herkenning te lezen. Mijn peuter heeft ook nachtmerries. Met die camera werkt wel echt fijn zo.

  • Reply
   Josan
   9 september 2017 at 06:48

   Oh wat vervelend! . Klopt, ik vind hem ideaal. Het geeft alleen al rust dat zij weet dat ik haar zien kan. Als ik dit geweten had, was ik er veel eerder aan begonnen.

 • Reply
  marieke
  7 september 2017 at 22:09

  Hier heeft peuter geen last van nachtmerries, maar van nachtangsten. Is weinig aan te doen dan er rustig bij gaan zitten en wachten totdat ze zelf weer rustig wordt en verder gaat slapen

  • Reply
   Josan
   9 september 2017 at 06:49

   Dat is ook vervelend Marieke. Maar inderdaad weinig aan te doen behalve er voor je kind te zijn.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]