Opvoeding

Kinderen en muziekles: deel 2 voordelen van muziekles

28 april 2015

Gisteren las je op dit blog over de voorbereidingen. Welke proeflessen we volgden, waar we informatie vandaan haalden  en hoe ik mijn dochter hielp een afgewogen keuze te maken. Nieuwsgierig geworden naar het vervolg? Lees het vandaag deel 2 voordelen van muziekles.

Sinds 4 weken zit Miss G. op muziekles. Onder de enthousiaste begeleiding van haar lerares, leert ze nu met veel plezier de geheimen van de viool. De viool is niet meteen het meest makkelijke muziekinstrument voor een kind om te leren bespelen. Om die reden was ik ook een beetje huiverig. Er speelden verschillende vragen door mijn hoofd. Wat als ze het straks niet leuk vindt? Heeft mijn 8 jarige voldoende zelfkennis om in te kunnen schatten of dit bij haar past? Kan ze de discipline opbrengen om dagelijks te oefenen? Ook als ze geen zin heeft?

Nu we 4 weken bezig zijn, valt het me allemaal reuze mee. Als moeder ben ik maar wat trots. Ik zie mijn kind ontwikkelen, meer zelfvertrouwen  krijgen en ze vindt het erg leuk. Wat wil ik nog meer?

8 Voordelen van muziekles voor kinderen

Het volgen van muziekles zou een kind intelligenter maken. Wanneer een kind voor zijn 7de levensjaar begint zou het de linker- en rechter hersenhelft beter met elkaar verbinden. Deze theorieën hoorde ik veel. Ergens vroeg ik mij af of ik nu net de boot had gemist want mijn dochter is al 8. Wetenschappelijk blijkt er gelukkig geen enkele onderbouwing van deze theorieën. Het effect op de cognitieve vaardigheden van een kind is minimaal.

Nu we 4 weken bezig zijn, zie ik toch wel voordelen van muziekles voor kinderen. Wekelijks zie ik mijn dochter vooruit gaan. Ik hoor het ook aan de manier hoe haar strijkstof de snaar beroert. Enkele weken geleden klonk het nog twijfelend, trillerig en zacht. Nu is het een veel mooier en voller geluid. Ook herkent ze inmiddels de noten. Maar daarnaast zie ik ook andere voordelen.

 • Creativiteit ontdekken. Als oefening mag Miss G. regelmatig een liedje componeren. Waar ze eerst gewoon noten door elkaar schreef, doet ze dat nu met meer bedachtzaam omdat ze doorheeft dat het best lastig is om van een g naar een E snaar te gaan. En als ze haar huiswerk voor die dag gedaan heeft, vindt ze het erg leuk om even uit de losse pols wat te fiedelen. Niet elke notencombinatie is even geslaagd, maar hey, ze ontwikkelt zich en heeft er lol in.
 • Je kind leert luisteren. Tijdens de les luistert ze geconcentreerd naar de instructies van de docente. Het verbaast mij om te zien hoe snel ze nieuwe dingen oppikt en ook direct toepast. Maar ze leert ook naar haar instrument te luisteren. Soms ‘hoort’ ze tegenwoordig zelfs of ze de goede noot aanraakt en verbetert ze zichzelf.
 • Je kind ontwikkelt geduld. Een instrument bespelen kost tijd. En veel dingen die tijd kosten, kosten geduld. Kinderen en geduld is soms een lastige combinatie, maar ik zie dat mijn dochter het meer en meer begint te ontwikkelen.
 • Je kind ontwikkelt concentratie. Als moeder ben ik toch stiekem een beetje trots als ik haar heel geconcentreerd bezig zie met haar instrument. Turend naar haar muziekmap en met een frons in haar voorhoofd.
 • Je kind ontwikkelt discipline. Oefening baart kunst. Hoewel de les niet zo lang duurt, oefent ze dagelijks op verschillende liedjes, haar composities en de verschillende noten.
 • Je kind ontwikkelt doorzettingsvermogen. Dat les 1 goed ging, wil nog niet meteen zeggen dat het makkelijk ging. Pas thuis bleek dat het best wel lastig is om de oefeningen uit de les te herhalen. Het lukte niet altijd om meteen de juiste tonen uit haar instrument te krijgen wat best wel frustrerend kan zijn. Moet je nu beginnen met een op- of afstrijk? Allemaal vragen en onzekerheden die maakten dat het euforische gevoel van de eerste les toch wel even naar de achtergrond verdwenen. En als snel stak de angst op “Straks leer ik het nooit!”. Ook bij mij sloeg twijfel toe. Ik wil haar graag helpen, maar straks leer ik haar iets verkeerds aan. Toch bleven we aanmodderen zonder op te geven. Gelukkig bleken onze angsten voor niks. Een paar lessen en vertellen waar je tegenaan loopt verder, gaat het al weer beter.
 • Falen mag. Wanneer je dochter net zoals die van mij een perfectionist is, is het vaak lastig om ermee te leren leven dat dingen niet vanaf het begin perfect gaan. Het liefst maakt ze geen fouten maar doet ze het meteen goed. Maar van fouten maken leer je. Door het fout te doen en te analyseren wat er mis ging, weet je voor de volgende keer ook wat je beter moet doen. Zelfs als dat alleen maar betekent dat je weet hoe het moet maar het met je strijkstok nog niet echt voor elkaar krijgt. Ooit gaat het lukken.
 • Muziek maken geeft plezier. Als alles uiteindelijk lukt,  zie ik regelmatig twinkeloogjes en een glimlachje van voldoening. Het lijkt natuurlijk ook heel wat wanneer je een instrument kan bespelen en er mooie noten uit komen. Dat noten op den duur klinken zoals ze moeten klinken. En bovendien dat je iets kan wat niet zoveel anderen kunnen.

Ik vind het leuk om haar te zien groeien en dat ze er plezier in heeft. Zit jouw kind ook op muziekles? Welke voordelen herken je wel of niet? Laat eer reactie achter.

 • Reply
  Natascha
  9 januari 2018 at 15:53

  We willen onze dochter ook een instrument laten spelen. Precies om de redenen die je aangeeft. Het zijn als het ware levenslessen in het klein. Ons meisje heeft er vaak snel geen zin meer in, als iets even – perfectionistisch – niet goed loopt.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  28 april 2015 at 10:47

  Ik zie zeker de voordelen van muziek. Mijn middelste zoon zit op gitaarles!

  • Reply
   Josan
   29 april 2015 at 19:17

   Ik vind het leuk om deze ervaring te delen met haar. Zie een hele andere kant. Gitaar is ook een leuk instrument.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]