Opvoeding

Kinderen en muziekles: deel 1 de voorbereidingen op muziekles.

27 april 2015

Sinds 4 weken zit Miss G. op muziekles. Onder de enthousiaste begeleiding van haar lerares, leert ze nu met veel plezier de geheimen van de viool. De viool is niet meteen het meest makkelijke muziekinstrument voor een kind om te leren bespelen. Om die reden was ik ook een beetje huiverig. Er speelden verschillende vragen door mijn hoofd. Wat als ze het straks niet leuk vindt? Heeft mijn 8 jarige voldoende zelfkennis om in te kunnen schatten of dit bij haar past? Kan ze de discipline opbrengen om dagelijks te oefenen? Ook als ze geen zin heeft?

Nu we 4 weken bezig zijn, valt het me allemaal reuze mee. Als moeder ben ik maar wat trots. Ik zie mijn kind ontwikkelen, meer zelfvertrouwen  krijgen en ze vindt het erg leuk. Wat wil ik nog meer? In een drie blogs vertel ik je over onze  voorbereidingen, welke positieve effecten muziekles op kinderen heeft en hoe je als ouders het thuis oefenen kan stimuleren.

Nieuwsgierig geworden ? Lees dan vandaag deel 1 de voorbereidingen op muziekles.

Voordat Miss G. op muziekles mocht, moest ze van ons eerst haar A en B zwemdiploma hebben. Zoals afgelopen week bleek, vinden veel ouders dat het behalen van een zwemdiploma te lang duurt. Ook ik als moeder was  daar geen uitzondering op. Het duurde 3 jaar voordat ze aan deze mijlpaal in de opvoeding kon beginnen. Maar uiteindelijk was het zover.

Zelf bespeel ik geen instrument. Nu achteraf vind ik dat soms best jammer. Jarenlang had ik tevergeefs op blokfluitles gezeten. Ik vond het een hel. Ik kreeg mijn vingers niet goed op de gaatjes. Maar ik moest mij van mijn ouders hier eerst 2 jaar doorheen worstelen voordat ik een ander instrument mocht bespelen. Bijles en veel oefenen later, hadden niet het gewenste resultaat. Ik beleefde er geen plezier aan. Alleen maar frustratie. Logisch dat ik als kind afhaakte alhoewel ik dolgraag op viool wilde. Een hedendaagse ouder zou gewoon zeggen dat blokfluit niet mijn instrument was. No worries, volg je hart en doe wat je echt leuk vindt.

Hoe bereid je je kind voor op muziekles?

Ik nam mij voor om zelf nooit deze opvoedingsfout te maken. Mijn kind mag het instrument bespelen dat ze wil. Liever verschillende keren trial and error dan dat mijn rigide visie er aan bijdraagt dat ze voortijdig afhaakt.  Hoewel Miss G. had aangegeven geïnteresseerd te zijn in viool, staarde ik mij daar niet meteen blind op.

 • Vraag naar de ervaring van andere ouders. Als ouder hoef je echt niet altijd opnieuw het wiel uit te vinden. In de afgelopen jaren kwamen we verschillende klasgenootjes tegen in de muziekschool. Aan hun ouders vroeg ik naar de ervaringen met muziekles. Veel klasgenoten begonnen met algemene muzikale vorming omdat je dan werkt aan ritme, noten lezen en de mogelijkheid hebt verschillende instrumenten te proberen. Na 2 jaar kiezen kinderen een instrument. Zo vertelde een vader dat zijn dochter voor hoorn koos. Leuk, maar hij moest er wel even aan wennen omdat hij als gitarist verwacht had dat ze in zijn voetsporen zou volgen.
 • Volg verschillende proeflessen. Kinderen van muzikale ouders krijgen het bespelen van een instrument vaak al jong met de paplepel naar binnen gegoten. Lekker pingelen op de piano of gitaar of drummen op trommels. Maar als je in een huishouden opgroeit waar behalve speelgoedinstrumenten geen echt instrument te vinden is, is het volgen van proeflessen handig. Zo volgde Miss G. een les algemene muzikale vorming. Dit vond ze erg leuk. Daarnaast kon de docent meteen vertellen of ze ritmegevoel had. Hetzelfde gold voor vioolles.
 • Zoek voldoende informatie over het instrument. Misschien ken je iemand in je omgeving die hetzelfde instrument bespeelt. Vraag hem/haar eens om je kind onder zijn hoede te nemen. Bekijk filmpjes en beluister (klassieke) muziek waarin het instrument een hoofdrol speelt. Zoek informatie op internet.
 • Help je kind om een afgewogen keuze te maken. Uiteindelijk kon Miss. G. kiezen uit 2 verschillende vormen muziekonderwijs: vioolles of algemene muzikale vorming. Beide lessen vond ze leuk. Allebei de docenten vond ze aardig. Beide docenten hadden gezegd dat ze ritmegevoel had en muzikaal was. Maar welke muziekles zou het beste bij haar passen?
  Mijn oudste dochter vindt het vaak lastig om een beslissing te nemen. Ze wil niemand teleurstellen. Voor mij was het dan ook erg belangrijk om te benadrukken dat ze iets mocht kiezen wat zij leuk vond. Niet wat ik of haar vader wilden. Wat haar keuze ook zou zijn, ik zou achter haar staan en haar met alle liefde brengen.
  Als moeder heb ik net iets meer overzicht dan zij. Ik besprak met haar welke invloed de muziekles had op de mogelijkheid om speelafspraakjes te maken. Wat ze mogelijk na 2 jaar zou kunnen. De voor-en nadelen van zo vlak voor de zomervakantie instromen. Dat ze beide vormen van muziekles in elk geval 1 jaar vol moest houden.

Uiteindelijk koos Miss G. voor vioolles omdat ze daar al meteen leerde een instrument te bespelen. Dit sprak haar meer aan dan dat ze zich pas na 2 jaar zou kunnen specialiseren. We gaan nu wekelijke met veel plezier naar vioolles en ze wordt met de week beter.

Morgen lees je in deel 2 over de voordelen van muziekles voor kinderen. Zit jouw kind ook op muziekles? Heb je tips? Laat gerust een reactie achter.

 • Reply
  Kinderen en muziekles: deel 3 hoe stimuleer je thuis oefenen? - GoodGirlsCompany
  29 april 2015 at 07:00

  […] las je op dit blog over de voorbereidingen. Gisteren las je over de voordelen van muziekles en vertelde ik je heel persoonlijk over hoe ik […]

 • Reply
  Kinderen en muziekles: deel 2 voordelen van muziekles - GoodGirlsCompany
  28 april 2015 at 07:01

  […]  krijgen en ze vindt het erg leuk. Wat wil ik nog meer? Gisteren las je op dit blog over de voorbereidingen. Welke proeflessen we volgden, waar we informatie vandaan haalden  en hoe ik mijn dochter hielp […]

 • Reply
  Saskia
  27 april 2015 at 09:21

  Mijn zoontje is drie maar heeft het er nu al over dat hij pianoles wil. Zelf heb ik ook altijd op muziekles gezeten en vind het voor mijn kindjes ook heel belangrijk.

  • Reply
   Josan
   29 april 2015 at 19:21

   Het is ook iets heel moois om samen te delen. Vind het jammer dat ik perse blokfluit moest. Soms wil ik viool proberen maar heb nog niet voldoende lef

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
 • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger
 • Kraamweek dag 6✨Afscheid nemen en verwelkomen liggen dicht bij elkaar deze week. Vandaag afscheid genomen van de verloskundige. En daarmee ook van een fase in mijn leven. Ik zal nooit meer een baby krijgen. En ondanks dat ik mijn gezin compleet vind, geeft dat toch een dubbel gevoel 🥺 Is dit herkenbaar? .
.
.
#baby #newmama #dutchmom #melaninbeauty #melaninpoppin #tbb #blackgirlmagic #baby #geboortenieuws #zoon #momblogger #mamablogger #mamaleven #momlife
 • ✨Cling to what is good✨De nachten zijn kort en de dagen zijn lang. Maar Novan doet het goed. 💙En nadat ik me maanden door alle ongemakken van de zwangerschap geworsteld heb en eerder het meer voelde als overleven in plaats van leven ben ik nu zo blij dat mijn lichaam zich begint te herstellen. Ik weer gewoon adem kan halen, niet meer ellendig voel vanwege een laag ijzer en hb. En bovenal geen medicijnen meer hoef te gebruiken. Totaal geen last van Baby Blues 💙in mijn geval ben ik er alleen maar op vooruit gegaan 🙏🏾
.
.
.
#newborn #newbornbaby #newbornfotografie #newbornfoto #baby #mama #newbornmommy #mixedbabies #mixedrace
 • De roze wolk is enorm. Ik heb hem lekker een paar dagen voor mijzelf gehouden maar daar is hij dan: Novan Xem Isaiah Nevis 💙 31.01.2020 geboren om 5:37 uur. 
Hij werd ruim tweeënhalf week te vroeg geboren. Perfect getimed anders zou ik worden ingeleid. Nu dankzij @dedoulas en @puurvroedvrouwen een hele mooie hands-off thuisbevalling gehad in bad. Zo mooi om te ervaren dat mijn zwangerschap en bevalling die in principe medisch waren met de juiste mensen om je heen toch natuurlijk verlopen kan. Waarbij jezelf de regie houdt en bepaalt wat jij wilt. Mijn gezin is compleet en deze bevalling was de beste afsluiting 💖
.
.
. #newborn #rainbowbaby #scriptureblanket #modernburlap #isaiah66 #zoon #geboren #helloworld #geboorte #geboortenieuws #baby #mama #mamablogger #mommyblogger #mommy #birthannouncement #birth #rainbowbaby🌈 #rainbowbabies #rainbowbabyannouncement
 • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
 • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
 • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
 • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
 • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
 • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger

Dit zijn wij!