Boeken Machtige Meisjes Opvoeding

25 Kinderboeken met vrouwelijke rolmodellen

15 juni 2019
25 Kinderboeken met vrouwelijke rolmodellen

Kinderboeken met sterke vrouwelijke rolmodellen zijn dun gezaaid. Helaas is het nog steeds zo dat veel kinderboeken genderstereotypen promoten. Jongens zijn stoere helden die avonturen beleven. Terwijl meisjes zich netjes gedragen en bang zijn. Nu kan je zeggen dat dit allemaal niet erg is. Maar deze traditionele rolopvattingen hebben weldegelijk invloed. En meisjes betalen daar de prijs voor. Onderzoek laat zien: als ze 6 jaar zijn, geloven ze al niet meer in hun eigen talenten….

Laat die waarheid maar eens op je inwerken… . Dat kleine meisje dat je nu misschien iets te assertief vind, wiens leiderschapskwaliteiten je misschien wel denigrerend kattig noemt, zal over een aantal jaren twijfelen aan haar eigen kunnen. Nog voordat ze misschien beseft wat dat überhaupt betekent of waardoor het komt..

Zelfvertrouwen stimuleren via boeken

“The future is female”. Daar geloof ik heilig in. Ik geloof dat meisjes de beste kaarten in handen houden om iets te betekenen voor de toekomst van deze wereld. Daar werk ik nauwgezet aan. Door middel van de films die ze bijvoorbeeld kijken. Evenals de muziek die ze horen. En als laatste de boeken die ik ze voorlees of die ze inmiddels zelf lezen. Feminisme wordt ze met de paplepel ingegoten. Het soort vrouwenemacipatie waarbij ze zelf hun eigen keuzes mogen maken. Zelf aan het roer van hun leven staan. Kort samengevat: geen man(nen) nodig hebben om ze te redden.

Voor mij is dit een hele bewuste keuze. Aan genderneutraal opvoeden doe ik niet. Maar ik geef mijn dochters voldoende bagage mee zodat ze het lef hebben om meisje-zijn op hun eigen manier in te vullen. Als kind had ik in het bijzonder een uitgesproken voorkeur voor kinderboeken met sterke vrouwelijke rolmodellen. Dus voor mij is het delen van meisjesboeken met sterke vrouwelijke hoofdrolspelers een van mijn meest krachtige wapens. Ik vind het een mooie gedachte dat ik het zelfvertrouwen van mijn dochters kan vergroten door zoiets simpels als boeken. Daarom heeft het mijn topprioriteit om boeken in huis te halen die mij daarbij helpen.

Kinderboeken met sterke vrouwelijke rolmodellen

Bedtijd verhalen voor Rebelse meisjes

Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes is een van de lievelingsboeken van mijn oudste dochters. Deel 1 kochten we afgelopen zomer en ging met ons mee op onze road trip door Denemarken. Maar sinds het najaar zijn we ook in het bezit van deel 2. In het Bedtijd verhalen voor Rebelse meisjes staan staan maar liefst 100 verhalen van verschillende vrouwen. Van Nefertiti tot Beyoncé, van Rosalind Franklin tot J.K. Rowling. Koninginnen en activisten, ballerina’s en advocaten, piraten en computerdeskundigen, astronauten en uitvinders – een bont gezelschap van vrouwen. Maar stuk voor stuk sterke vrouwelijke rolmodellen die laten zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Dit boek is geschikt vanaf 11 t/m 16 jaar.

Wereldvrouwen

In het boek Wereldvrouwen maak je kennis met 50 dappere vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Hun  visie, moed en hoop hebben de wereld voorgoed hebben veranderd. Zo lees je bijvoorbeeld de verhalen van vrouwelijke helden zoals Anne Frank en Malala. Maar ook van grote denkers zoals Marie Curie en Ada Lovelace. Wat ik leuk vind aan wereldvrouwen is dat het over vrouwen van over de hele wereld gaat. Elke levensverhaal begint bij hun  jeugd. De pagina’s zijn versierd met frisse portretten, zeldzame archieffoto’s en inspirerende quotes. Wereldvrouwen is geschikt vanaf 12 jaar.

GirlPower

De sterke verhalen en inspirerende activiteiten in dit boek laten je kennismaken met de meest buitengewone vrouwen die ooit hebben geleefd.
Vlieg over de Atlantische Oceaan met Amelia Earheart, ontdek de kunstenares in jezelf met Frida Kahlo, doe belangrijke ontdekkingen met Marie Curie of verander de wereld met Michelle Obama…
Deze rebelse vrouwen hebben stuk voor stuk hun stempel gedrukt op de geschiedenis en van de wereld een betere plek gemaakt!

Heldinnen

Heldinnen bevat 50 verhalen over sterke meisjes en vrouwen, die door hun moed, talent en doorzettingsvermogen een opmerkelijke rol speelden in de geschiedenis. Ze volgden hun hart en lieten zich in hun keuzes door niets en niemand tegenhouden. Ze leverden daardoor een bijzondere prestatie op gebied van onder meer wetenschap, kunst, politiek, religie, sport en reizen. Op drie pagina’s per persoon wordt aandacht besteed aan Aletta Jacobs, Anne Frank, Beyoncé, Annie M.G. Schmidt, Doutzen Kroes, Floortje Dessing, Laura Dekker, Malala Yousafzai, Michelle Obama en andere vrouwen van vroeger en nu. Elk portret bevat twee pagina’s tekst en een paginagrote kleurenillustratie met een vaak een niet identificeerbaar portret. Heldinnen is het Nederlandse antwoord op Bedtijd verhalen voor Rebelse meisjes. Geschikt vanaf 10 t/m 13 jaar.

Meisjes en wetenschap

Meisjes en wetenschap behoort ook tot een van de kinderboeken met sterke vrouwelijke rolmodellen. In dit meisjesboek  lees je de verhalen van bijvoorbeeld Jane Goodall, Marie Curie, Hedy Lamarr en Sylvia Earle. Op elke linkerpagina een portret met steeds een andere steunkleur, tegen een zwarte achtergrond. Daarbij staan objecten, verworvenheden en een citaat. Op elke rechterpagina staan op een gekleurde achtergrond een levensbeschrijving en wetenschappelijke successen met in de marge kleine objecten en wetenswaardigheden. De levensbeschrijvingen worden afgewisseld met tijdlijn, laboratoriummateriaal, ‘stemstatistieken’, voorbeelden van nog meer meisjes in de wetenschap, met uitnodiging om zelf ‘wetenschapsgenie’ te worden.

Dat nooit!

Dat nooit! was een van de lievelingsboeken uit mij jeugd. Wat heb ik in een deuk gelegen om de fratsen van Catherine. Concluderend mag je wel zeggen dat dit boek voor mij de toon zette. Catherine is veertien en haar vader dreigt haar uit te huwelijken. Daar heeft ze helemaal geen zin in, maar in de dertiende eeuw heb je als meisje niet veel in te brengen. Catherine verzint de gekste dingen om haar ongewenste aanbidders af te schrikken…Een heerlijk boek over een meisje dat het niet zo nauw neemt met de regels van haar vader.

Coco en het kleine zwarte jurkje

De kleine Coco groeit op in het weeshuis. Ze moet hard werken voor de kost. Maar ze leert er ook naaien en borduren als een engel. Tot haar
achttiende, dan moet ze een baantje gaan zoeken. De wereld ligt voor haar open. En één ding weet Coco heel zeker. Ze wil nooit, nooit meer arm zijn…

Coco Chanel (1883-1971) was een beroemde Franse modeontwerpster. Geboren in een arm gezin, streng opgevoed in het weeshuis, beïnvloed
door de stijl van rijke aanbidders, bleef ze haar hele leven trouw aan de eenvoud. Een luxe eenvoud, die onvergetelijke stijliconen opgeleverd
heeft als het kleine zwarte jurkje, Chanel nr 5, de camellia en het perfect vallende tweed pakje.

Ik ben Malala

In `Ik ben Malala (voor jongeren) schrijft Malala Yousafzai het verhaal van haar strijd voor onderwijs voor iedereen. In zeer korte tijd groeide ze uit tot een internationaal symbool van vreedzaam protest en in 2014 werd ze winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Zij was nog maar tien jaar oud toen de Taliban de macht overnam in de plaats waar zij woonde in Pakistan. Vrouwen mochten niet meer naar de markt. Meisjes mochten niet meer naar school. Maar Malala vocht voor haar recht op onderwijs. Op 9 oktober 2012 werd ze van dichtbij door het hoofd geschoten toen ze met de schoolbus onderweg was naar huis. Ze overleefde de aanslag. Vanuit haar nieuwe huis in Birmingham vervolgt ze haar campagne voor onderwijs voor alle kinderen in elk land.

Uw God is mijn God

Al vanaf dat mijn dochters klein zijn, lees ik ze ’s avonds een verhaaltje uit de Kinderbijbel. Natuurlijk kennen ze de klassiekers. Maar feminst als ik ben heb ik verschillende Bijbelse dagboeken voor vrouwen, tienermeiden en dus ook een boek met Bijbelverhalen van meiden. Want zoals ik altijd tegen mijn dochters zeg “Als we een ding leren van mannen in de Bijbel dan is het vooral dat ze enorm faalden”. De vrouwen daarentegen waren heldinnen die meestal nooit zo enorm de fout in gingen. In Uw God is mijn God vertelt Angie Smith veertig bijzondere bijbelverhalen na, over vrouwen als Eva en Esther, Rachab en Rebekka, Martha en Maria. Je leest over volhouden in het goede, God gehoorzamen in moeilijke momenten en blijven vertrouwen dat God een plan voor je toekomst heeft. Het verhaal uit de Bijbel wordt verbonden met het alledaagse leven doordat je bij elk verhaal ook een uitleg leest over wie God is en hoe jijzelf kunt groeien in karakter. Ook vind je bij elk verhaal een gebed dat je als ouders voor je dochter kunt bidden.

Het meisje dat de maan dronk

Elk jaar laten de dorpelingen een baby achter als offer voor de heks in het woud. Niemand weet dat Xan, de gevreesde heks, de achtergelaten kinderen juist liefdevol naar families aan de andere kant van het woud brengt. Dit keer voedt ze het achtergelaten kind per ongeluk met maanlicht, waardoor het meisje vervuld raakt van magie. Xan besluit Luna op te voeden als haar eigen dochter. Met de jaren worden Luna’s magische krachten sterker. Wanneer haar dertiende verjaardag nadert, besluiten de dorpelingen eindelijk jacht te maken op de heks die hun leven al jaren overschaduwt. Zij weten niet dat Xan en Luna hun magie goed gebruiken en dat het echte kwaad veel dichterbij is…

Ada Dapper wetenschapper

Ada Dapper, wetenschapper inspireert kinderen tot het najagen van hun passies met dezelfde nieuwsgierigheid en evenveel doorzettingsvermogen als Ada’s klasgenoot Roza Rozeur.

 • Waarom zitten er puntige stekels aan een roos?
 • Waarom groeien er haren in een neus?

Het hoofd van Ada zit vol met dit soort vragen en ze is eindeloos nieuwsgierig. Ada Dapper, wetenschapper gaat over het oplossen van problemen en nooit opgeven. Het leert dat vragen niet altijd tot antwoorden leiden, maar juist tot meer vragen.

Roza Rozeur Ingenieur

Waar andere mensen een hoop troep zien, ziet Roza Rozeur inspiratie. De verlegen Roza bouwt ’s avonds, alleen op haar kamertje, van allerlei spulletjes de meest geweldige constructies. Worstjes-op-brood-automaten, zweefbroeken, slangenverdrijvende kaasslierthoeden. Iedereen zou er van onder de indruk zijn – als ze zou laten zien wat ze gemaakt heeft. Maar omdat ze bang is om te mislukken verbergt Roza haar uitvindingen onder haar bed. Totdat haar overgroottante Roos op bezoek komt. Zij laat Roza zien dat je je voor een eerste mislukking niet hoeft te schamen – je moet er juist een feestje van maken!

Het meisje dat nooit fouten maakte

Isabella heeft nog nooit een fout gemaakt. Ze vergeet nooit haar hamster te voeren, ze draagt nooit verschillende sokken en ze vergeet nooit haar huiswerk te maken. Nadat ze bijna een fout maakt, wordt ze bang dat ze tijdens de toneelvoorstelling een fout zal maken. Dit hartverwarmende verhaal zal ieder perfectionistisch kind laten zien dat het juist belangrijk is om fouten te maken als je iets wilt leren.

Ik ben de Baas!

Het AVI-verhaal Ik ben de baas draait om de stoere Jacoba van Beieren. Van haar vader moet ze met een ridder trouwen. Maar wil ze dat eigenlijk wel? En wie is er dan straks de baas van haar kasteel?Het boek is geschikt voor leerlingen van groep 3 en 4  en maakt  deel uit van een serie over historische verhalen.

Stukjes hemelblauw

Zo lang Ira het zich kunnen herinneren, verhuist ze samen met haar twee jaar jongere broertje Zac van het ene pleeggezin naar het andere. Over hun afkomst weten ze vrijwel niets. Het enige wat ze van vroeger hebben, is een foto van een hond. Na de zoveelste verhuizing komen ze in kindertehuis Skilly terecht, waar goed voor hen wordt gezorgd en waar ze vriendschap sluiten met de andere kinderen. De meeste kinderen gaan echter na verloop van tijd weg als er een pleeggezin is gevonden. Hoewel Ira de kans klein acht, hopen ook zij en Zac dat ze ooit zullen worden geadopteerd. Op een dag worden ze door een voormalig schoolhoofd uitgenodigd om bij haar een vakantie door te brengen. Vanaf dat moment verandert het leven van Ira en Zac. Stukjes hemelblauw is een van de lievelingsboeken van Grace

Anne van het Groene huis

Matthew en Marilla Cuthbert hadden heel wat anders voor ogen toen ze weesmeisje Anne Shirley van het station kwamen ophalen: als ongetrouwde broer en zus hadden ze immers een jongen besteld om de boerderij later over te nemen! In plaats daarvan is kwebbelkous Anne naar ze toegestuurd, een springerig 11-jarig meisje met lange rode vlechten.
Anne rekent er beslist op dat ze naar het weeshuis teruggestuurd zal worden, maar het loopt heel anders. De Cuthberts zijn vanaf de eerste ontmoeting door haar betoverd; zoals Anne dat ook gelukt is bij de miljoenen fans die de afgelopen eeuw van haar zijn gaan houden.
‘Anne van het groene huis’ is een prachtig, poëtisch geschreven en uniek jeugdboek, met passages die onsterfelijk zijn geworden. Canadese klassieker uit 1908 die in Noord-Amerika altijd een bestseller is gebleven

Engelstalig kinderboeken met vrouwelijke rolmodellen

boeken met sterke vrouwelijke rolmodellen_The Millennial Mom

Dat Grace regelmatig boeken in het Engels leest wist ik wel. Zij zit immers op de Middelbare school. Maar tijdens onze vakantie in Wales ontdekte ik dat ook Bailey al heel goed boeken in het Engels kan lezen. Zij las Chloe voor en vertaalde direct van Engels naar Nederlands. Waarom niet het nuttige met het aangename verenigen door ook een aantal Engelse boeken met sterke vrouwelijke rolmodellen op het lijstje te zetten. Kunnen ze hun taalvaardigheid oefenen en leren ze ook nog eens wat.

I dissent

Mijn oudste dochter Miss G begint ook steeds meer boeken te lezen in andere talen zoals Engels. Ook omdat dit voor school moet. Waarom niet het nuttige met het aangename verenigen? Het verhaal van Ruth Bader Ginsberg is er een van een sterke powervrouw. Ze was de eerste vrouwelijke rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof.

She persisted

Met een moeder als Hillary Clinton is het niet meer dan logisch dat voormalig presidentsdochter Chelsea Clinton een boek schreef over sterke vrouwen wereldwijd. Een mooi prentenboek met inspirerende verhalen voor kleine meisjes. Een mooi kinderboek met vrouwelijke rolmodellen van over de hele wereld.

Girls who rocked the world

De boek bevat 46 verhalen van sterke, vrouwelijke rolmodellen. Wat hun overeenkomst is? Allemaal drukten ze als tieners of jonger al een stempel op de wereld. Van Harriet Tubman en Coco Chanel to S.E. Hinton and Maya Lin. Ieder hoofdpersoon met haar eigen unieke verhaal over hoe ze de wereld totaal veranderde. Voor zichzelf maar ook voor anderen. Leuk inspirerend boek voor tienermeiden.
;

Anthology of Amazing

In dit boek met 50 prachtig geïllustreerde verhalen spelen sterke vrouwen de hoofdrol. Stuk voor stuk allemaal vrouwen die geschiedenis veranderen. En een ode aan lastige, eigenwijze, slimme, eigenzinnige meiden

Rosa Parks

Tailblazer Rosa Louisa Park vertikte op 1 december 1955 haar zitplaats af te staan aan blanke passagiers. De politie werd er bij gehaald en ze kreeg ene boete die ze weigerde te betalen. Dit leidde tot de Montgommery bus-boycot. Afro Amerikanen vertikten het om nog langer met de bus te gaan. Waardoor het busbedrijf bijna failliet ging. Pas na inmenging van het Hooggerechtshof werd de scheiding in bussen onwettig verklaard.

Dangerously After

Klaar met van die kinderboeken waarbij het trouwen met de prins ongeveer het hoogtepunt is in het leven van een prinses? We weten allemaal dat je niet lang en gelukkig leeft na de trouwdag.  Niet alle prinsessen zijn porseleinen poppetjes, Neem prinses Amanita. Ze houdt van gevaar. Fietsen met kapotte remmen? Check! Schorpioenen als huisdier. Love it! Als ze van de stille verlegen prins Florian een roos krijgt is de daar totaal niet van onder de indruk. Totdat ze ziet dat de plant gevaarlijke punten heeft….

The story of Ruby Bridges

Het is 1960 Ruby en her familie zijn net verhuisd van Mississippi naar Orleans. In de hoop op een beter leven. Als de rechter oordeelt dat Ruby naar William Frantz Elementary school moet. krijgt de dagelijks te maken met een woedende menigte, ouders die hun kinderen van school halen en mensen die haar dreigen te vergiftigen. Foto’s van de zwarte kleuter die onder politie escorte naar school moest, zijn wereld beroemd en laten zien dat de zogenaamde Westerse beschaving heel wat dieptepunten gekend heeft.

Girls who looked under rocks

Dit boek is een ode aan 6 vrouwelijke biologen: Maria Merian, Anna Comstock, Frances Hamerstrom, Rachel Carson, Miriam Rothschild en Jane Goodall. Alle zes groeiden ze uit tot award winnende wetenschappers, schrijvers en kunstenaars die zich even comfortabel voelen met een pen als met een vergrootglas. Alle zes begonnen ze als kleine meisjes die niet bang waren voor spinnen en slangen. Sterker nog: ze kwamen zelfs dichterbij zodat ze ze beter konden zien.

Barreling over Niagra Falls

Annie Edson Taylor, een onderwijzeres, was de eerste mens die een tocht over de Niagara watervallen overleefde in een ton. Bang dat ze niet voldoende geld over had voor haar pension besloot ze haar uit te voeren voor een financiële vergoeding. Annie ontwierp haar eigen ton. En op haar 63ste verjaardag besloot ze de sprong in het diepe te maken.

Almost Astronauts

De Mercury 13 vrouwen waren 13 vrouwen die als onderdeel van een privaat ruimteprogramma dezelfde test ondergingen als hun mannelijke collega’s bij NASA. Alleen mochten de vrouwen nooit de ruimte in. Dat alles had te maken met seksediscriminatie, vooroordelen en een machtige man in Washington die zich er tegenaan bemoeide. Intrigerend verhaal over sterke vrouwen die durfden te dromen.

Me… Jane

Een super schattig prentenboekje voor de allerkleinsten over het leven van Jane Goodall. Kleine Jane heeft een knuffelaapje Jubilee en droomt er van alle dieren te helpen. Dit boekje vertelt kleine kinderen over het leven van deze bijzondere vrouw.

Women who dared

Mijn lijstje kinderboeken met sterke vrouwelijke rolmodellen met sterke vrouwelijk rolmodellen sluit ik af met het boek Women who dares. Wederom een verzamelboek met maar liefst 52 verhalen van sterke vrouwen. Met het verhaal van Annie Edson Taylor, de eerste vrouw die per regenton van de Nigara watervallen af ging. Valentina Tereshkova, de eerste vrouw die in de ruimte vloog. En als laatste Helen Gibson, de eerste stuntvrouw

Ook leuk om te lezen:

leesboeken met vrouwelijke rolmodellen
Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook

 • Reply
  mamaisthuis
  19 juni 2019 at 10:58

  Wat een interessante lijst. ‘Coco’ spreekt mij het meest aan. Hier waren Pinkeltje, Pippi en Jip en Janneke favoriet. Tegenwoordig gaan we om de drie weken naar de bibliotheek met de kids, er is een ruim en divers aanbod voor alle leeftijden. De ene keer neemt de jongste (5) een prentenboek mee de ander keer een wetenschappelijk boek, leuk!

 • Reply
  Life by - Mandy Eggens
  18 juni 2019 at 17:09

  Oh wat een prachtige lijst! Tof dat je dit deelt. Ik ben zelf dan vrachtwagenchauffeur maar voelde me als kind best lullig als ik als meisje zijnde bij de categorie:” jongens speelgoed” moest kijken voor leuke autotjes enzo. Voelde me daar heel onzeker door!

 • Reply
  Frederique
  18 juni 2019 at 10:25

  Hele leuke lijst. Als kind was mijn favoriete boekenreeks Fantômette (Frans boekenreeks over een vrouwelijke superheld) en mijn favo stripboekreeks was Yoko Tsuno over een badass vrouwelijke elektrotechnisch ingenieur. Besef het nu pas eigenlijk dat mijn favo karakters meisjes waren haha. Mijn kids hadden van alles aan boeken, heel gemixt, waaronder een reeks met inspirerende vrouwen zoals Rosa Parks en Frida Kahlo. Het was een Engelstalige reeks maar ik ben er de naam van kwijt. Er is ook nu zo’n heel tof kwartet spel verkrijgbaar dat Wonder Women heet, ook heel leuk om spelenderwijs wat te leren over bekende vrouwen.

 • Reply
  Josan
  18 juni 2019 at 06:32

  Ik denk dat het een kwestie is van vraag en aanbod. Mijn jongste dochter van 4 leest bijvoorbeeld nog veel prentenboeken. Natuurlijk heb je algemene thema’s als aankleden, kleuren, tellen en fruit. Maar ook boeken met een personage. En die kunnen best heel stereotiep zijn. Zo zocht ik in de bak met stoere verhalen. In een bak met 40 boeken vond maar 2 boeken in die hele bak waarin een meisje de hoofdrol had en die over iets anders dan prinsessentoestanden gingen. De overige verhalen gingen over jongens en hadden jongens een hoofdrol. Ik heb de medewerker van de bibliotheek daar op aangesproken. Gezegd dat ik het zeer mager vind en gevraagd of er niet meer keuze is. Maar zij moest helaas ook erkennen dat het anno 2019 nog steeds zo is. Wel beloofde ze om er meer werk van te maken.

 • Reply
  Josan
  18 juni 2019 at 06:25

  Mijn broertje was vroeger helemaal fan van Pipi Langkous. Ik heb die films te vaak gezien vandaar dat ik er een hekel aan heb.

 • Reply
  sandra
  18 juni 2019 at 04:51

  Een leuk lijstje, het lijkt me erg handig om een keuze te maken!. Coco en het kleine zwarte jurkje zou zeker mijn favoriet zijn!

 • Reply
  Girls-Things
  17 juni 2019 at 18:56

  Wat een goeie lijst van boeken. Voor meiden is dit inderdaad heel leuk!

 • Reply
  Nicole Orriëns
  17 juni 2019 at 16:42

  Wat een mooie lijst. Ik mis alleen nog Pippi van Astrid Lindgren.

 • Reply
  Marion Stam
  17 juni 2019 at 14:21

  Onze kinderen lazen geen typische jongens- of meisjesboeken, maar meer over het onderwerp dat hun aansprak.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]