Boeken Multiculturele opvoeding

50 kinderboeken voor zwarte kinderen

7 juni 2020
multiculturele kinderboeken_diversiteit in kinderboeken_the millennialmom

Black lives matter, ook wanneer het gaat om kinderboeken. In de meeste voorleesboeken spelen zwarte kinderen geen hoofdrol. Gelukkig komen er steeds meer mooie multiculturele kinderboeken op de markt. Hieronder vind je meer dan 50 kinderboeken voor zwarte kinderen om je boekenkast mee te vullen.

Diversiteit is in de meeste kinderboeken nog ver te zoeken. Dit geldt al voor kinderboeken waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Maar het wordt nog een lastiger als je op zoek bent naar kinderboeken voor zwarte kinderen. Uit onderzoek blijkt dan 80% van de kinderboeken wit is terwijl de maatschappij allang niet meer zo is. Mijn stad mag dan wel de mooiste bibliotheek van Nederland hebben, het aanbod multiculturele kinderboeken is belabberd. Ook in online boekwinkels is het zoeken naar een speld in een hooiberg

Lees ook: 10 opvoedtips voor gemengde kinderen

Inhoud van dit blog

Waarom kinderboeken voor zwarte kinderen belangrijk

25 kinderboeken voor zwarte kinderen_the millennialmom

Er was een tijd waarin er weinig aandacht was voor diversiteit in kinderboeken. Zelf ben ik opgegroeid met de verhalen van Astrid Lindgren en WG Verhulst. Toen ik zelf kon lezen, koos ik vooral voor boeken met sterke vrouwelijke rolmodellen. Maar ik ken ook typisch Nederlandse kinderboeken zoals Lotje en Jip & Janneke. Maar die verhalen heb ik amper voorgelezen aan mijn kinderen. Waarom? Ik vind de verhaaltjes gedateerd. Bovendien loop ik tegen iets anders aan: mijn kinderen herkennen zich er niet in waardoor het minder aanspreekt. Dat laat denk ik ook wel het belang van kinderboeken voor zwarte kinderen zien.

1. Identificeren

Eén van de belangrijkste redenen waarom ik bewust kinderboeken voor zwarte kinderen in huis heb, heeft te maken met identificeren. Mijn kinderen herkennen zich vaak niet in de witte wereld die geschetst wordt. Allereerst niet in het uiterlijk van de hoofdpersonen. Afro haar is iets heel anders dan glad waar dat je kan laten knippen bij iedere kapper op de hoek. Mijn kinderen hebben die ervaring niet. Wij hebben andere rituelen. In een wit boek ben ik bijvoorbeeld nog nooit wasdag tegen gekomen. Of dat een kind met een slaapmuts of hoofddoek op slaapt om haar haren te beschermen. Zelfs het eten is anders. En dan zijn wij zelfs nog een gezin dat best heel Nederlands is.

2. Rolmodellen die inspireren

Voor kinderen is het belangrijk dat ze in leesboeken mensen zien die op hen lijken. Hoofdpersonen die hun eigen uitdagingen hadden maar die overwinnen en hun stempel drukten op het verhaal. Het helpt om de wereld te begrijpen, je plek in de geschiedenis maar het inspireert ook. Dus kinderen hebben hoofdpersonen nodig die qua uiterlijk op hen lijken. Maar ook qua gezinssituatie. In mijn boekenkast tref je bijvoorbeeld ook kinderboeken aan met gescheiden ouders over waarin samengestelde gezinnen de hoofdrol spelen. Omdat wij zo’n gezin zijn en het voor mijn kinderen belangrijk is dat ze daar ook over kunnen lezen. Omdat het hun normaal is.

3. Het verrijkt je wereld

Sinds Black lives matter groots op de kaart staat, kun je niet meer om termen als white privilege heen. Voor sommige witte mensen komt het misschien als een verrassing. Maar dat zegt alles over de bubbel waar je in leeft. Ik ben moeder van een dochter die white passing is maar ook van kinderen die overduidelijk zwart zijn. Voeg daar mijn adoptie aan toe en onderwerpen als identiteit, cultural appropriation en etnische achtergrond zijn altijd relevant. Interculturele kinderboeken verrijken je wereld omdat ze je er bewust van maken welke invloed discriminatie en racisme hebben op veel andere mensen. Zodat het geen discussie wordt van wit en zwart of recht en links. Maar van ons als mensheid.

Lees ook: Loving Day; films over gemengde relatie

1000 blackgirlsbooks

1000-black-girl-books_belang-diversiteit-kinderboeken_the-millennialmom.jpg

Zoals ik al eerder schreef, zijn kinderboeken voor zwarte kinderen nog steeds lastig te vinden hier in Nederland. Op de leeslijsten die mijn kinderen van school krijgen, zie ik ze niet. In mijn plaatselijke bibliotheek hebben ze er inmiddels een handje vol. En de meeste daarvan heb ik nu inmiddels wel gelezen. Aan Grace, Bailey en nu ook Chloé. Voor Novan heb ik een nog grotere uitdaging omdat ik dan boeken moet vinden die geschikt zijn voor zwarte kindjes en jongens. Want als het op huidskleur aankomt, speelt het geslacht van je kind een nog belangrijkere rol dan als je wit bent.

Nu denk je misschien dat dit te maken heeft met dat ik in Nederland woon. Maar ook in een land als Amerika, zijn boeken waarin POC (people of colour) een hoofdrol spelen dun gezaaid. Dat viel de tiener Marley Dias ook op. Ze was er wel een beetje klaar mee om het zoveelste boek te lezen over een witte jongen en zijn hond. Daarom maakte ze er een uitdaging van om 1000 boeken te vinden waarin een Afro-Amerikaans meisje de hoofdrol speelt. Het lukte en hier vind je de ultieme black girl books lijst.

50 kinderboeken voor zwarte kinderen

Hieronder vind je een lijst met maar liefst 50 kinderboeken waarin zwarte kinderen een hoofdrol spelen. Boeken over de slavernij, burgerrechten, racistisch politiegeweld, self love en eigentijdse voorleesboeken. Zoals je ziet, zijn veel boeken in het Engels. Dat is namelijk vaak de realiteit bij kinderboeken voor zwarte kinderen. Ze zijn vaak nog niet in het Nederlands vertaald. Persoonlijk vind ik dat geen probleem, velen zijn te mooi om niet een plekje in je boekenkast te geven.

Nederlandstalige boeken voor zwarte kinderen

Prinses Arabella

Het leuke aan de boeken van Prinses Arabella vind ik dat het zwarte meisjes in de prinsessenfase een prinses geeft die op hen lijkt. Prinses Arabella heeft kroeshaar dat wanneer het in staartjes zit, de welbekende afro puffs heeft. Daarnaast is ze niet zo’n nuffig tuttig prinsesje zoals meestal het geval is in witte boeken. Ze heeft een vriendin prinses Ling die Aziatisch is en er is ook een prins Mimoen. De boeken komen in verschillende versies. Zo krijgt prinses Arabella een zusje, gaat ze naar Oma en heeft ze ook te maken met een oppas.

Een kleintje erbij

Schrijfster Lauren Child is bekend van de boeken van Charlie en Lola. In deze serie komt het zwarte meisje Lotta voorbij. Zij is de beste vriendin van Lola. Maar ze heeft ook een boek geschreven waarin een zwart jongetje de hoofdrol speelt: Elmer Groen. Okay, de naam is me iets te Nederlands maar toch… Een kleintje erbij is een leuk multicultureel boek dat oudere kinderen voorbereid op de komst van een broertje of zusje.

Lotjes zorg

Een Nederlands kinderboeken voor zwarte kinderen is Lotjes zorg. Lotje vindt het heerlijk om Lotje te zijn, tot ze op een dag een Zorg krijgt. Eerst is het maar een klein Zorgje, en dat is niet erg: iedereen heeft wel eens zorgen! Maar dan begint het te groeien… Elke dag wordt het groter en groter, en het maakt Lotje verdrietig. Hoe kan Lotje haar Zorg kwijtraken en opnieuw vrolijk worden?

Ada Dapper, wetenschapper

Het boek Ada Dapper wetenschapper slaat de spijker op zijn kop. Een sterk vrouwelijk rolmodel en ook nog eens een zwart meisje in de hoofdrol. Niet voor niets heeft Chloé dit boek al verschillende keren uit de bibliotheek geleend. Ze kent het verhaal inmiddels uit haar hoofd maar het verveelt niet. Ada Dapper, wetenschapper inspireert kinderen tot het najagen van hun passies met dezelfde nieuwsgierigheid en evenveel doorzettingsvermogen als Ada’s klasgenoot Roza Rozeur.

 • Waarom zitten er puntige stekels aan een roos?
 • Waarom groeien er haren in een neus?

Het hoofd van Ada zit vol met dit soort vragen en ze is eindeloos nieuwsgierig. Ada Dapper, wetenschapper gaat over het oplossen van problemen en nooit opgeven. Het leert dat vragen niet altijd tot antwoorden leiden, maar juist tot meer vragen.

Van klein tot groots – Rosa Parks

In de serie “Van klein tot groots’, is er ook een boekje over Rosa Parks. De zwarte vrouw die weigerde op te staan in de bus.
Rosa Parks werd op 4 februari 1913 geboren in Tuskegee. Ze groeide op in Alabama, waar ze al op jonge leeftijd leerde om voor zichzelf op te komen. Ze groeide op tot een burgerrechtenactiviste die met haar moed en waardigheid een beweging op gang bracht die een einde zou maken aan de rassenscheiding. Rosa stopte nooit met haar strijd voor gelijke rechten. Ze is voor ontelbaar veel mensen een voorbeeld geworden van moed, waardigheid en doorzettingsvermogen in de strijd tegen ongelijkheid.  Ze overleed op 24 oktober 2005 in Detroit. In de serie “Van klein tot groots’, ontdekken kinderen én volwassenen de levensverhalen van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën.

Nederlandstalige Young adult boeken voor zwarte tieners

The hate U give

Bij kinderboeken voor zwarte kinderen denk je al snel aan voorleesboeken voor peuters en kleuters. Maar er zijn ook gave boeken voor tieners en young adults. The hate U give  is een van de mooiste boeken van een zwarte auteur. He gaat over raciaal politiegeweld in Amerika. Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol raciale ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont staat een groots contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat.  Starr moet overleven in deze twee verschillende werelden. Dat wordt steeds lastiger en de waarheid spreken kost een hoge prijs.

Wat zou Martin doen?

Justyce is een goede jongen.
Hij haalt uitmuntende cijfers.
Hij staat altijd klaar voor zijn vrienden.
Waarom is hij dan degene met handboeien om?

Justyce McAllister haalt hoge resultaten op school, is aanvoerder van de debatclub en hij mag volgend jaar naar Yale. Maar dat doet er allemaal niet toe als een politieagent handboeien rond zijn polsen sluit. Uiteindelijk wordt Justyce weer vrijgelaten, zonder verdere aanklachten (en ook zonder excuus), maar het incident houdt hem bezig. Nu hij verhuisd is naar een betere wijk, wordt hij nog steeds lastiggevallen door de jongens uit zijn oude buurt en hij voelt zich ook niet welkom in zijn nieuwe klas. De enige uitzondering is Sarah Jane, Justyce’ knappe – en witte – debatpartner, van wie hij wenste dat hij haar niet zo leuk vond. Op een dag rijdt Justyce samen met zijn beste vriend Manny rond in de auto – raampjes open, muziek hard aan. Dat valt niet in goede aarde bij een automobilist die naast hen staat te wachten voor het stoplicht. Maar zijn twee brutale jongens die het volume net iets te hard zetten reden genoeg om een wapen te trekken?

De zon is ook een ster


Het boek De zon is ook een ster werd vorig jaar verfilmd met in de hoofdrollen Yara Shahidi (Grown-ish) en Charles Melton (Riverdale)

Natasha Kingsley gelooft in de wetenschap en feiten. Niet in het lot. Of in dromen die nooit uit zullen komen. Ze is zeker niet zo’n meisje dat haar grote liefde ontmoet in een platenzaak in New York. Niet op dezelfde dag dat ze met haar familie uitgezet zal worden naar Jamaica. Daniel Bae heeft altijd zijn best gedaan om aan de hoge verwachtingen van zijn ouders te voldoen. Hij zal chirurg worden en geen dichter, zoals hij eigenlijk wil. Maar als hij Natasha ontmoet, ziet hij ineens een andere toekomst voor zich, mét haar. En hij heeft nog twaalf uur de tijd om Natasha daarvan te overtuigen.

Is het toeval of het lot dat Daniel en Natasha samenbrengt op deze allesbepalende dag? Heeft het zin om in dromen te geloven als je weet dat die nooit uit kunnen komen?

Niet te stoppen

Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een echte raplegende is. Maar dan wordt Bri’s moeder ontslagen en wordt overleven haar prioriteit. Bri uit al haar frustraties in haar raps. Het is nu geen kwestie meer van willen: ze moét het maken

Het omgekeerde van altijd

Bij Jack King lukt alles altijd bíjna. Bijna vroeg hij dat leuke meisje mee uit (maar zijn beste vriend was hem voor), bijna was hij de beste van de klas, bijna kwam hij in het footballteam… .
Als hij op een feestje de mooie, grappige Kate ontmoet, denkt hij dat de vloek van “bijna’ eindelijk is verbroken. Maar helaas… Kate gaat dood aan een ernstige ziekte.
Dit zou het einde moeten zijn van hun verhaal, maar dat is het niet! Op het moment van Kates overlijden krijgt Jack een tweede kans. Zijn leven wordt gereset, en het volgende moment is hij zes maanden terug in de tijd en weer op het feest, waar Kate er gezond en stralend bij zit. Is hij gek aan het worden of is hij echt aan het reizen door de tijd? Jack is bereid overal in te geloven als hij Kate maar kan redden. Al snel zal echter blijken dat zijn keuzes niet zonder gevolgen zijn…

Alles wat je lief is

Het boek alles wat je lief is, is enkele jaren geleden verfilmd als Everything everything met Amandla Stenberg in de hoofdrol. Madeline is allergisch voor de wereld. Zo allergisch dat ze al zeventien jaar niet buiten is geweest. De enige mensen die ze te zien krijgt, zijn haar moeder en verpleegster Carla. Madeline verdrijft de tijd met lezen en het schrijven van ‘spoilende’ boekbesprekingen. Tot er een nieuwe jongen naast haar komt wonen, met ogen in de kleur van de Atlantische oceaan: Olly. Hun vriendschap begint online, maar al gauw is dat niet meer genoeg…
Alles wat je lief is gaat over het verlangen naar het onbereikbare, en over alles wat we op het spel zetten voor de liefde.

Engelstalige kinderboeken voor zwarte kinderen

Skin like mine

Skin like mine komt uit een serie kinderboeken over diversiteit. Het is een leuk boekje om op een positieve manier over verschillende huidskleuren te praten. En het gaat ook over voedsel. Het is een makkelijk Engelstalig leesboekje. Geschikt voor beginnende en gevorderde lezers.  An entertaining yet creative way to address and celebrate diversity among young children.

Dreams like mine

Dreams like mine is een kleurboek speciaal voor zwarte kinderen. Het boekje is geschikt om je het zelfvertrouwen van je kind te vergroten. Terwijl het ook de basis vormt om je kind enthousiast te maken voor toekomstige doelen. Het boek bevat een aantal tekeningen, verschillende beroepen, positieve affirmaties, educatieve kinderactiviteiten, een lijstjes die je helpen je doelen te bereiken.

Grandma’s purse

Een kleurrijk kinderboekje die een ode brengt aan alle oma’s. Als oma Mimi komt oppassen, neemt ze altijd het volgende mee: warme knuffels, snoepjes en haar tas. Je weet nooit wat ze allemaal in haar tas bewaart. juwelen, souvenirs uit verschillende landen of iets bijzonders voor haar kleindochter. Oma’s tas ziet er aan de buitenkant heel normaal uit. Maar oma en haar kleindochter weten wel beter: het is een magische tas.

Imagination like mine

Imagination like mine is een kinderboek voor zwarte kinderen je aanmoedigt je fantasie te gebruiken. Het neemt je kind mee op een leuke reis door de verbeelding. Door gebruik te maken van rijmpjes en herhaling wordt gewerkt aan zelfvertrouwen en het vermogen van kinderen om zich uit te drukken.

Baby like mine


Yes! Een multicultureel boekje die gaat over het verwelkomen van een nieuwe baby in je gezin. Het vertelt het verhaal over een meisje dat moeite heeft aan haar nieuwe rol als grote zus. Dit hartverwarmende verhaal is een perfect boek om oudere kinderen te betrekken bij je zwangerschap. En ze er aan te herinneren dat het hart van hun ouders groot genoeg is voor meerdere kinderen.

Sulwe

Sulwe is een bekroond prentenboek van de hand van actrice Lupita Nyong’O. In dit mooie unieke prentenboek gaat het over je eigen schoonheid vinden. Sulwe heeft een huid zo zwart als de nacht. Haar huidskleur is donkerder dan die van ieder ander familielid. Maar ook dan die van alle kinderen op haar school. Ze wil knap zijn en een lichtere huidskleur hebben net zoals haar moeder en zus. Maar door een magische reis door de ruimte verandert alles.

When God made you


YOU, you… God thinks about you.
God was thinking of you long before your debut.
“Cause when God made YOU, somehow.
God knew That the world needed someone exactly like you!

Voor kinderen is het belangrijk om hun plaats in de wereld te ontdekken. Ze willen weten hoe hun unieke karaktereigenschappen, talenten en uiterlijke kenmerken binnen het groter geheel passen. Te weten dat je geliefd bent en een unieke schepping helpt hen om hun spreekwoordelijke vleugels uit te slaan en weg te vliegen. When God made you leert ze op speelse manier door rijmpjes, versjes en kleurrijke illustraties over hun eigen gaven en talenten. En hoe deze passen binnen Gods doel voor hun leven.

The night is Yours

Dit prentenboek is een prachtig boekje om je avondroutine mee af te sluiten en je kind voor te lezen voordat het naar bed gaat. In het verhaal volgen we Amani, een jong meisje dat samen met haar vriendjes verstoppertje speelt met haar vriendjes. Terwijl het maanlicht haar helpt bij het zoeken van haar vrienden helpt het haar ook om zich goed te voelen in haar eigen huid.

I am enough

I am enough viert diversiteit. Het boek gaat over van jezelf leren houden, aardig zijn voor een ander en respect hebben voor mensen. Het boek werd geschreven door Empire acteur en activist Grace Byers. Onder kan je het luisterboek bestellen, hier bestel je hem in boekvorm.

Little Leaders: Bold women in black history

In little leaders ontmoet je maar liefst 40 zwarte vrouwen die geschiedenis schreven. Denk aan Mary Seacole, politicus Diane Abbott wiskundig Katherine Johnson, zangeres Shirley Bassey. Dit boek inspireert kinderen en geeft ze rolmodellen om zich mee te identificeren.

I believe I can


I believe I can is de opvolger van het hierboven genoemde boek I am enough. Het is een positief intercultureel boek dat een ode brengt aan de diversiteit van verschillende kinderen. Het moedigt kinderen aan om van zichzelf te houden en in zichzelf te geloven. Actrice en activist Grace Byers en illustrator Keturah A. zijn opnieuw de samenwerking aangegaan voor die mooie kinderboek. Een verhaal over dat de aanwezigheid van jouw kind er toe doet in deze wereld.

I am awesome because

Mijn kinderen zijn gemengd. In I am awesome leren ze wat hen uniek maakt. Het is een positief boekje voor kinderen met oogstrelende illustraties en leuke gedichtjes. Aan het einde van het boek kan je kind haar eigen lijstje maken waarop ze de dingen kan schrijven die haar geweldig maken.

Dream big little one

Dream big little one is de karton boekjes versie van Little Leaders. Zo kun je black history al vanaf de paplepel naar binnen gieten.

I can write the world

De 8 jarige Ava Murray wil weten waarom er zoveel verschil is tussen de Bronx zie zij kent en de manier waarop zij het op TV en internet ziet. Voor haar is de Bronx een warme, vriendelijke wereld gevuld met muziek en kunst. Hoe kunnen ze er dan zo naast zitten. Als haar moeder Ava uitlegt dat de kracht van een verhaal ligt bij de persoon die het schrijft, besluit ze dat ze journalist wil worden. In I can write the world volg je Eva als ze door de levendige straten van de South Bronx reist. Door haar wereld weer te geven zoals zij het ziet, leert ze kinderen om hun stem te gebruiken.

Little Leaders: Exceptional men in black history

Dit prachtige prentenboek verteld de verhalen van 50 inspirerende zwarte. Bekende namen zoals Kofi Annan en Prince. Maar ook van schrijver  James Baldwin, kunstenaar Aaron Douglas, fotograaf Gordon Parks, en striptekenaar Dwayne McDuffie.

Grace for president

Grace leert op school dat Amerika nog nooit een vrouwelijke president heeft gehad. Daarom besluit ze dat als het dan toch zover moet komen, zij de eerste is. Okay je moet klein beginnen, dus besluit ze om zich eerst verkiesbaar te stellen voor de verkiezingen van haar school. Door dit boekje leren kinderen meteen hoe het Amerikaanse verkiezingssysteem werkt.

The day you begin

Soms voel je je anders. Omdat er niemand is zoals jij. Er zijn verschillende redenen waarom je je anders kunt voelen. Misschien lijkt er niemand op je. Eten ze totaal ander eten dan jij. Of misschien komen ze wel niet uit dezelfde buurt. In dit multiculturele boekje leren kinderen om de eerste stappen te zetten. Niet verlegen te zijn maar hun verschillen te omarmen.

Catching the moon


Honkbal spelen is het leukste van het hele wereld. Althans dat vindt Marcenia Lyle een jong zwart meisje. Ze leeft in 1930 en haar wereld draait om honken stelen, ballen vangen en ervan dromen ooit een professionele honkbal speler te worden. Alleen zoiets is niet weggelegd voor een meisje. Als ze dan een plekje wint in het zomerkamp van de St. Louis Cardinals lijkt haar droom toch uit te komen.

Just like me

Een boek vol gedichten voor waar kinderen zichzelf in kunnen herkennen. Het meisje met schrammen op haar knieën en verf in haar haren. Maar ook het meisje dat er van houdt om netjes te blijven. Girl power in zijn ultieme vorm.

In her hands

Augusta  Savage was een Afro-Amerikaans beeldhouwer die banden had met de Harlem Renaissance. Daarbij was ze ook docente. Haar studio was belangrijk voor de carrières van een verschillende opkomende generatie kunstenaars. Regelmatig botste ze met haar vader, een strenge Methodistische predikant die letterlijk de kunst uit haar probeerde te slaan. Maar ze weerstond hem en toen ze uiteindelijk kans kreeg boetseerlessen te volgen, ontstond hier een levenslange passie voor kunst.

The creation

James Weldon Johnson werd in 1871 geboren in Jacksonville, Florida. Hij was een van de eerste zwarte Amerikanen die studeerde aan de universiteit van Atlanta en aan Columbia. Daarbij was hij ook de eerste POC die werd toegelaten tot een bar. James leidde een bijzonder leven. Zo was hij een tijd liedjesschrijver, en consul in  Venezuela en Nicaragua. Uiteindelijk werd hij uitvoerend secretaris van de  NAACP en professor creatieve literatuur aan de Fisk universiteit.

Piecing me together

Jade gelooft dat ze uit haar arme buurt moet ontsnappen als ze succesvol wil worden. Haar moeder vertelt haar dat ze elke kans met beide handen moet aangrijpen.  En kansen heeft Jade zat. Elke dag dat ze in de bus op weg naar haar privéschool gaat bijvoorbeeld. Maar op sommige kansen zit ze niet te wachten zoals het speciale onderwijsprogramma voor meisjes uit risicogroepen. Ze is er klaar mee dat ze altijd dit soort hulp krijgt alleen maar omdat ze niet in het standaard plaatje past.

The Legendary Miss Lena Horne

Lena Horne was een Amerikaanse zangeres, danseres, actrice en mensenrechtenactiviste. Door haar huidskleur liep ze tegen verschillende obstakels aan die haar carrière dwarsboomden. Dit boek vertelt iets meer over haar levensverhaal.

I need you to know


I need you to know is kleurboek die op alfabetische volgorde begrippen leert die voor meisjes met afro haar en een donkere huidskleur normaal zijn.

The Nutcracker in Harlem

Misty Copeland was de eerste AFRO-Amerikaanse ballerina die promoveerde tot hoofddanser. Sindsdien inspireert haar aanwezigheid duizenden zwarte balletdansers. Dit kleurrijke kinderboek vertelt het verhaal van de Notenkraker. Maar deze keer vindt het plaats in New York tijdens de Harlem Renaissance. Een zwart meisje vind haar stem op reis met het magisch stukje speelgoed.

The hard times jar

Emma Turner de dochter van arme migranten zou graag een eigen boek bezitten. Maar als ze 8 jaar is en voor het eerst naar school mag, is ze blij om te zien dat haar klas zijn eigen bibliotheek heeft.

Mufaro’s Beautiful Daughters

Onder kinderboeken voor zwarte kinderen verstaan we natuurlijk ook sprookjes. Bovengenoemd boek is een bewerking van het verhaal van Assepoester. Als eerste maakt het kinderen vertrouwd met het sprookje. Daarbij vertelt het ook iets over de cultuur en geschiedenis van Zimbabwe. Gebaseerd op een Afrikaans volksverhaal. Mufaro is de trotse vader van 2 prachtige dochters. Nyasha is lief en bedachtzaam. Maar iedereen behalve Mufaro weet dat Manyara egoïstisch en driftig is. Als de grote koning een bruid zoekt om mee te trouwen, verzamelen alle vrouwen uit het land zich. Mufaro brengt ook zijn twee dochters mee. Met wie zal de koning uiteindelijk trouwen?

Burgerrechten

Grandma’s Pride


De 6 jaar oude Sarah Marie, moeder en kleine zusje reizen naar het zuiden om hun oma te bezoeken. Het is de zomer van 1956. Oma doet er alles aan om haar kleindochters te beschermen tegen de vooroordelen en raciale ongelijkheid die er nog altijd in het zuiden woedt. Maar zodra Sarah Marie kan lezen, ziet zij de regels en borden ook. Terwijl ze probeert om de wereld om zich heen te begrijpen, vraagt ze zich af of deze ooit veranderen zal. Je koopt dit prentenboek hier.

The story of Ruby Bridges


Het is 1960 Ruby en haar familie zijn net verhuisd van Mississippi naar Orleans. Ze hopen daar een beter leven te krijgen. Als de rechter oordeelt dat Ruby naar William Frantz Elementary school mag, krijgt ze dagelijks te maken met een woedende menigte. Witte ouders die hun kinderen van school halen en mensen die haar dreigen te vergiftigen. Foto’s van de zwarte kleuter die onder politie escorte naar school moest, zijn wereldberoemd. Het verhaal van Ruby Bridges lijkt vandaag de dag niet zo heel ver achter ons te liggen.

Let the Children March!

In 1963 besluiten in Birmingham, Alabama, duizenden Afro-Amerikaanse kinderen te protesteren voor Geïnspireerd door de speech van Dr. Martin Luther King Jr. De kinderen protesteren tegen de wetten en regels die de segregatie tussen zwarte en witte Amerikanen in stand houden.

Be a king

Be a king is een moderne vertaling van de beroemde speech van Martin Luther King.  Hoe word je een koning? Nou door je in te zetten om haat uit te bannen. En je in te zetten voor rechtvaardigheid.

My Daddy, Dr. Martin Luther King, Jr.

Hoe was het om Martin Luther King als vader te hebben? Dat vertelt zijn zoon in dit mooie prentenboek voor zwarte kinderen. Het is een geschikt voorleesboek voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar om ze te vertellen over de burgerrechtenbeweging.

Ruth and the Green book

Ruth had enorm uitgekeken naar de road trip van haar familie. Hara ouders hadden net een nieuwe auto gekocht. Erg bijzonder want voor veel POC konden dit in 1950 niet.Maar ze ervaart al snel dat zwarte reizigers niet overal even goed behandeld worden. Veel hotels en benzinestations willen geen zwarte Amerikanen als klanten.

Gelukkig laat een vriendelijke pompbediende ze The Green Book zien. Een lijst met plekken waar zwarte reizigers wel welkom zijn. Met dit boekwerk in handen kan ze eindelijk proberen om veilig van Chicago naar Alabama te reizen. Het boek is fictief, maar de Jim Crow wetten en The Green book hebben wel bestaan.

Warrior’s don’t cry

Warrior’s don’t cry is het perfecte young adult book voor zwarte tieners. Hetverteld de verhalen van de eerste zwarte studenten die naar witte Amerikaanse scholen gingen. Hoe was het om dagelijks uitgescholden en bespuugd te worden door leerlingen en hun ouders? In dit boek vertellen ze er over.

Slavernij

Hang a thousand trees with ribbons

Phillis Wheatley  was een Amerikaanse slavin. Ze was de eerste zwarte auteur van de Verenigde Staten van wie werk werd gepubliceerd. Haar poëziebundel Poems on Various Subjects, Religious and Moral bleef gedurende ruim een halve eeuw de enige literaire publicatie van een POC. Het  wordt beschouwd als het beginpunt van de Afrikaans-Amerikaanse literatuur. Een selectie van haar gedichten ontbreekt in geen bloemlezing van vroege Amerikaanse literatuur. Behalve de eerste zwarte dichter is Wheatley ook de eerste internationale beroemdheid van Afrikaanse afkomst ooit

Before she was Harriet

A Picture Book of Harriet Tubman

I Am Harriet Tubman

Harriet Tubman was een Afro-Amerikaanse abolitionist. Zelf was ze een ontsnapte vrouw die in slavernij geboren was. Op haar naar schatting 13 reizen naar het zuiden van de Verenigde Staten heeft ze minstens 70 slaven helpen ontsnappen naar het noorden of naar Canada. Daarbij maakte ze gebruik van de, Underground Railroad. Bovenstaande 3 boeken gaan over haar leven. Van gedichten tot

Sugar

De 10 jaar oude Sugar leeft op de River Road suikerplantage aan de oevers van de Mississippi. De slavernij is al afgeschaft, maar toch voelt het niet alsof je vrij bent wanneer je de hele dag op het veld werkt. Gelukkig weet Sugar altijd iets leuks te maken van het leven. Vooral wanneer ze samenspant met haar vriend Billy de zoon van de witte plantage eigenaar. Op een dag komen er een groep Chinese arbeidsmigranten op de plantage werken. Zij helpen de eigenaar zodat de oogst tegen de herfst klaar is. De oudere plantagewerkers voelen zich bedreigd door de nieuwe groep Chinese migranten. Sugar beseft al snel dat zij degene is die een brug kan bouwen en op die manier meer kan leren over de verschillende culturele tradities.

A Free Woman On God’s Earth

”A Free Woman On God’s Earth” is het ware verhaal vanElizabeth ”Mumbet” Freeman. Een slaaf die haar vrijheid terug verdiende tijdens de Amerikaanse revolutie. Als ze lucht krijgt van de Massachusetts Constitution, waarin staat ”All men are created free and equal.” besluit ze deze woorden te gebruiken om haar eigenaars aan te klagen. Op 21 augustus 1781 is ze een vrije vrouw.

Racistisch politiegeweld

Something happenend in our town

Dit boek verteld het verhaal van over twee gezinnen. Een witte familie en een zwarte familie. Na fataal politiegeweld bespreken zij de gebeurtenissen bespreken.

A good kind of trouble

De 12 jaar oude Shayla is allergisch voor problemen. Voor haar zijn regels het meest belangrijk in de hele wereld. Maar als ze op de middelbare school zit, verandert haar wereld. Opeens moet ze dealen met mensen die haar niet zwart genoeg vinden en vraagt ze zich af of haar vrienden wel zijn wie ze zijn.

Shay’s zus Hana is betrokken bij Black Lives Matter, maar dat vindt ze niks. Maar als Shay een demonstratie van dichtbij heeft meegemaakt verandert ze van gedachte. Sommige regels zijn het waard om te breken. In navolging van de demonstratie begint ze een armband te dragen waarmee ze haar support toont aan de Black Lives beweging. Al snel ontdekt ze dat niemand neutraal kan blijven en ze een kant moet kiezen.

All American Boys

De 16 jarige Rashad zocht alleen maar naar een zak chips in de winkel op de hoek. Maar in plaats daarvan stuit hij op de politieagent Paul Galluzzo. Die op zijn beurt Rashad aanziet voor een winkeldief. En Rashads verweer aanziet voor een bekentenis. En als Rashad dan ook nog niet stil blijft liggen tijdens zijn arrestatie ziet hij dat aan voor verzet tegen de arrestatie. Maar hoe kan je stil blijven liggen als ze je gezicht in de stoeptegels rammen.

Er zijn twee getuigen: Quinn Collins. Hij is een speler uit Rashads basketballs team En politieagent Paul Galuzzo is degene die hem liefdevol heeft opgevoed toen zijn eigen vader in Afghanistan overleed. En de tweede getuige is een bewakingscamera. Al snel is de afranseling van Rashad overal op het nieuws te zien en wordt Paul bedreigd vanwege racistisch politiegeweld. Quinn kan niet geloven dat de man die hem gered heeft schuldig kan zijn. Maar als Rashad afwezig blijft en het halve basketball team en leerlingen op school een een kant kiezen kan hij niet anders. De oplopende spanningen komen tot een hoogtepunt als Rashad en Quin allebei keuzes moeten maken die ze van tevoren nooit voorzien hadden.

Ook leuk om te lezen:

50 kinderboeken voor zwarte kinderen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Kirsten
  5 december 2020 at 10:25

  Ken je de boekjes van Zaza? Zie ze er volgens mij niet tussen, maar zijn ook mooie boeken!

  • Reply
   Josan
   30 december 2020 at 23:01

   Ja die van Zaza zijn ook erg leuk. Die las ik toen Chloe kleiner was.

 • Reply
  Ramona
  2 november 2020 at 16:49

  Wat ook hele leuke boeken zijn, is de boekenreeks Mo en Tijger. Deze boeken gaan over een jongetje Mo en zijn broertje Sem. Ze hebben een witte papa en zwarte/bruine (onze voorkeur binnen ons gemengd gezin) mama. Voordeel van deze boeken zijn dat ze ook oplopen in Avi-niveau lezen. Hoofdpersonages zijn dan wel jongens, mijn dochter van 8 jaar vind het ook super om te lezen!

  • Reply
   Josan
   16 november 2020 at 10:27

   Hey wat een leuke aanvulling op dit rijtje. Ik zal er eens naar gaan kijken.

 • Reply
  weza
  3 september 2020 at 21:58

  Voor zwarte kinderen, alle kinderen hebben al helden genoeg van ken tot spiderman…Nathalie….

 • Reply
  Nathalie
  7 juni 2020 at 22:14

  Beter : voor ALLE kinderen… toch?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]