Boeken Multiculturele opvoeding Spelen

Black history month | 30 kinderboeken over black hair

2 februari 2021
black-history-month-kinderboeken-over-black-hair

Het is februari en dat betekent maar 1 ding: het is black history month. Een maand die in het teken staat van de zwarte geschiedenis. Want laten we eerlijk zijn; de geschiedenis is nogal eenzijdig. Daarom trap ik vandaag af met dertig kinderboeken over black hair

Lees ook: 50 kinderboeken voor zwarte kinderen

Wat is Black History Month?

Sinds 1976 wordt in de maand februari in de Verenigde Staten en Canada black history month gevierd. BHM of beter bekend als “Afro-American History Month” is de opvolger van de ‘Negro History Week’ , die werd gevierd in de tweede week van februari. De Amerikaanse historicus, Carter G. Woodson, wilde hiermee het grote publiek wijzen op de bijdrage die Afro-Amerikanen hebben geleverd aan de geschiedenis van Amerika.  Want heel vaak wordt die geschiedenis vooral eenzijdig belicht vanuit wit perspectief. Terwijl er zoveel meer over te vertellen valt. Vandaar dat back history month dit gat opvult.

Dit jaar is het black history month van 1 februari tot 1 maart. Voor mij als blogger is dit een mooi moment om extra aandacht te besteden aan black girl magic en black excellence. En dat gat ik deze maand dus ook lekker doen. Nadat we eind december en begin januari Kwanzaa vierden, hebben we nu in februari dus Black History Month. Woodson koos voor de maand februari omdat Abraham Lincoln, Frederick Douglass en Langston Hughes deze maand werden geboren.

Kinderboeken over black hair

30 kinderboeken over black hair-themillennialmom

Veel kleine meisjes die krul- of kroeshaar hebben, gaan echt door een strijd om van hun haren te leren houden. Het is een proces die niet ineens versneld wordt door lifestyle hypes zoals de Girly Girl methode. Het leren omarmen van je natuurlijke krullen vraagt tijd. En juist voor deze groep is het zo belangrijk om films, poppen en boeken te hebben waarin ze zich in hoofdpersonen herkennen. Herkennen in de strijd die deze kinderen voeren in het leren houden van hun haar.

Maar ook gaat over onderwerpen waar ze zich in herkennen, zoals het dragen van een hoofddoek of slaapmuts. Of de uitgebreide verzorgingsroutine van een wasdag. De onderstaande kinderboeken over black hair, behandelen dit soort onderwerpen. Zo gaat het bijvoorbeeld over het kleine meisje dat ervan droomt om glad haar te hebben. Maar leert inzien welke gave dingen ze allemaal met haar eigen haren kan doen. Maar ook dat je wilt dat mensen van je haren afblijven. Want iedereen met kroeshaar kan zich het moment herinneren waarop iemand (ongevraagd) aan je haren zat. Dit soort boeken zijn belangrijk. Want het maakt dat deze kinderen zich gezien voelen en erkent worden: ze doen er toe.

Helaas zijn veel kinderboeken over black hair in het Engels, maar ik zie dat er steeds meer vraag is naar multiculturele kinderboeken komen, dus ik heb goede hoop.

30 kinderboeken over black hair

Idje wil niet naar de kapper

Idje wil niet naar de kapper. Hij vindt zijn krullen mooi. En handig. Hij kan er mooie figuren mee maken en er van alles in bewaren, van zijn speelgoed tot vieze groente. Als de dag aanbreekt dat zijn keurige moeder het niet meer aankan, gaan Idje en zijn magische afro er alles aan doen om mama te slim af te zijn.

My Hair Is So Happy

The Adventures of Little Miss Crazy Hair

The Girl With The Giggling Hair

My Hair Is Fuzzy My Hair Is Cute

Cool cuts

My hair is a garden

Hair Love

Het haar van Zuri’s heeft een eigen willetje. Het krult, kroest en kronkelt alle kanten op. Maar Zuri weet dat haar black hair prachtig is. Als papa haar haar wil stijlen, moet hij nog veel leren. Maar dat komt wel goed want papa houdt van haar haren.  Dit leesboek voor kinderen laat ze hun natuurlijke krullen omarmen.

Hair it’s a family affair

Ik vind het zo jammer dat die leesboek over black hair van de Nederlands Amerikaanse schrijfster Mylo Freeman nog niet in het Nederlands verkrijgbaar is. In het prentenboek zie je allerlei verschillende natural hair soorten voorbij komen. Natuurlijk getekend zoals je Mylo ook kent van de boeken over prinses Arabella.

Hair

I Love my hair

Big hair don’t care

Carisa’s curls

The Hair Adventures of Princess Lindsey Sidney

Princess Hair

Don’t touch my hair

Me and my hair

My hair is magic

Me & my hair

Bedtime bonnet

Hair like mine is one of a kind

Happy hair

Hair Like mine

Don’t wash my hair

Maci’s Magic Hairbrush

Mira’s Curly hair

Penny and the magic puffballs

Kenkay hair I am

Reign your curls are poppin’

Tolani’s hair

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]