Opvoeding Samengsteld gezin Scheiden

Wanneer wordt de kinderbijslag 2018 uitbetaald?

1 januari 2018
Wanneer wordt de kinderbijslag 2018 uitbetaald

Op de eerste dag van dit nieuwe jaar is er maar een vraag: wanneer wordt de kinderbijslag 2018 uitbetaald? En nog belangrijker, hoeveel is het? Op deze vragen geven wij je maar wat graag antwoord.

Sinds ik moeder ben, ontvang ik ieder kwartaal kinderbijslag. Een tegemoetkoming in de kosten voor het opvoeden van een kind. Bij mijn oudste dochters kreeg ik de eerste kinderbijslag manden later dan ze geboren waren. Want de geboortedatum bepaalt wanneer je voor het eerst kinderbijslag krijgt. En Miss G en B waren nog niet geboren op de 1e dag van een kwartaal. Vandaar.

Voor wie ontvang je kinderbijslag?

Zodra je je pasgeboren baby aangeeft bij het gemeentehuis, ontvangt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) automatische bericht. Zij sturen de formulieren toe waarmee je kinderbijslag aan kan vragen. In principe heeft iedereen die in Nederland woont en werkt en een kind heeft, hier recht op. Totdat je kind 18 jaar oud is. Daarnaast is kinderbijslag niet afhankelijk van inkomen. En je kan het ook krijgen als je in het buitenland woont en dit een land is waar de SVB kinderbijslag aan mag betalen. Of als je kind (tijdelijk) uit huis gaat. Het maakt niet uit of het jouw biologische kind is. Je kan ook kinderbijslag krijgen voor:

 • een adoptiekind;
 • stiefkind;
 • ander kind waar je intensief voor zorgt;
 • pleegkind.

Kinderbijslag bij co-ouderschap

Wanneer je co-ouderschap hebt kan je er voor kiezen om de kinderbijslag te splitsen tussen ouders. In mijn situatie ontvang ik voor 2 kinderen kinderbijslag. Maar je hebt er toch 3? Dat klopt maar omdat een van mijn kinderen bij haar vader staat ingeschreven ontvangt hij de kinderbijslag voor haar. Het is al even een tijdje geleden dat we dat regelden maar volgens mij moest ik een formulier tekenen dat ik hiermee akkoord ga.

Het voordeel? Dat allebei de ouders een financiële tegemoetkoming krijgen voor de gezamenlijke kinderen. Zeker in het geval van co-ouderschap waarbij de zorg en kosten zo rond de 50/50 liggen is dit het overwegen waard.

kinderbijslag 2018

Hoeveel kinderbijslag krijg je?

Hoeveel kinderbijslag je krijgt is niet afhankelijk van je inkomen. Maar het is wel afhankelijk van de leeftijd van je kind. Vanaf 1 juli 2017 zijn de onderstaan bedragen vastgesteld :

 • 0 t/m 5 jaar wordt € 200,59
 • 6 t/m 11 jaar wordt € 243,57
 • 12 t/m 17 jaar € 286,55

Deze bedragen gelden in elk geval tot het einde van 2018.

Krijg je een tweede kind? Dan ontvang je ook automatisch meer kinderbijslag. Net zoals bij het aanvragen van de eerste kinderbijslag voor je eerste kind, is dit ook gekoppeld aan de aangifte bij het gemeentehuis. De SVB stuurt je dan vanzelf een brief waarin de hoogte van het nieuwe bedrag staat vermeld. Hetzelfde geldt voor een derde of vierde kind.

Wanneer wordt de kinderbijslag 2018 uitbetaald?

De ene moeder gebruikt kinderbijslag om te sparen. De ander koopt er kleding van. Maar wat je er ook mee doet, ik ken bijna geen moeder die er niet vrolijk van wordt. Het mooie ervan is dat het bedrag meestal diezelfde dag nog op je rekening staat. Zoals je in onderstaand schema kan zien, hoef je dit jaar niet eens heel lang te wachten op de eerste betaaldatum kinderbijslag 2018:

 • 2 januari 2018: kinderbijslag over het vierde kwartaal 2017;
 • 3 april 2018: kinderbijslag over het eerste kwartaal 2018;
 • 2 juli 2018: kinderbijslag over het tweede kwartaal 2018;
 • 1 oktober 2018: kinderbijslag over het derde kwartaal 2018.

Wanneer stopt de kinderbijslag?

Ik heb wel eens horen zeggen dat de kinderbijslag na 4 kinderen stopt. Maar hiervoor heb ik tot nu toe nog geen enkel bewijs kunnen vinden die deze fabel ondersteunt. Bovendien; hoeveel mensen krijgen anno 2018 nog meer dan 4 kinderen?! Toch zijn er wel andere momenten waarop de kinderbijslag wordt stopt gezet.

 • Als je kind overlijdt
 • Je kind is 18. In het daaropvolgende nieuwe kwartaal vervalt de kinderbijslag.
 • Ze ontvangt studiefinanciering
 • Je kind verdient meer dan € 1.265 netto per kwartaal bij. (met uitzondering van het zomerseizoen waarin je vakantiewerk doet en maximaal € 1.299 mag bijverdienen)

Ook leuk om te lezen:

Wat doe jij met de kinderbijslag? Spaar jij het op of geef je het meteen uit?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Geld via Shutterstock

 • Reply
  Annemiek Visser
  1 januari 2018 at 11:38

  nog een tip, als je kind bijvoorbeeld een handicap heeft kun je kijken of je in aanmerking komt voor dubbel kinderbijslag. Er zijn ook voorwaarden om nog eens extra kinderbijslag te krijgen bovenop dat bedrag. Voor mijn zoon met autisme krijg ik elk kwartaal dubbele kinderbijslag. Je moet dit zelf aanvragen en je krijgt een waslijst aan vragen voor een indicatie. Als 1 van de ouders een minimaal inkomen heeft kom je er voor in aanmerking. Even goed zoeken op de site van het SVB.

  Bij mij gaat deze kinderbijslag op aan extra kleding. Kisten waar speelgoed in opgeborgen kan worden moet ook steviger zijn want hij gaat gerust op een opberg box zitten die dat dus niet kan dragen.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Instagram

Volg mij op Instagram!