Opvoeding

Restaurants waar kinderen verboden zijn? Dat begrijp ik wel

3 november 2017
Verboden voor kinderen de opkomst van kind-vrije restaurants-GoodGirlsCompany

Een restaurant besloot een berichtje op te hangen dat kinderen vanaf nu niet meer welkom zijn. Discriminatie beweerden de ouders. Maar ik als ouder begrijp kind-vrije restaurants wel. Sommige ouders hebben het er gewoon zelf naar gemaakt… .

Doordeweeks eten we meestal thuis. Maar afgelopen zomer besloten we buiten de deur te eten in een kindvriendelijk restaurant. Op bovenverdieping van dit restaurant is een kindergedeelte waar je klimtoestellen vindt en een ballenbak is. Lekker ver genoeg van het eetgedeelte. Zo kan je als ouders ongestoord een vorkje prikken en kunnen je kinderen zich alvast vermaken als ze klaar zijn.

De ballen vallen!

Tenminste dat zou de theorie moeten zijn. In de praktijk verliep dat iets anders. Gek genoeg denken veel ouders dat zodra ze eenmaal zitten en een restaurant een speelgedeelte heeft, dat ze zelf niet meer verantwoordelijk zijn. De kinderen gaan op strooptocht en terroriseren de boel terwijl de ouders hun relatie of whatever weer een beetje nieuw leven in blazen. “Jij ook nog een extra glaasje schat?“ “Ach ja doe eens gek” “Hmmmm, lekker gezellig even tijd voor elkaar”.

Dus het duurde niet lang voordat de eerste ballen vanaf de 3de verdieping naar beneden zeilden door de lucht. Blijkbaar bedacht een kind dat het een leuk idee was om bedienend personeel te bekogelen. Oh en de gasten die daar zaten te eten ook. Al snel volgden er meerdere ballen want als er een tuigkind over de brug is volgen er meer.

Kinderen op strooptocht door een restaurant terwijl ouders hun relatie of whatever weer een beetje nieuw leven in proberen te blazen.

Schokkend

Mensen kregen ballen op hun hoofd. Het belandde in eten en er vielen glazen om. Tijd om in te grijpen. Tenminste dat zou je verwachten. Zelf liep ik inmiddels met mijn oudste dochters de trap op omdat ze naar de wc moesten en deze was op dezelfde verdieping als het krijspaleis.

Op de derde verdieping aangekomen was het een gegil, en chaos van kinderen. Amper volwassenen te bekennen. Degene die er waren, hielden zich bezig met hun eigen kinderen. Als je je tegenwoordig met het misdragende prinsje en prinsesje van een ander bemoeit is het huis te klein. Maar de overgrote meerderheid van de kinderen was daar zonder ouderlijk toezicht. Diezelfde ouders moeten de stortregen aan ballen van de bovenverdieping gezien hebben. En als jouw kind boven is, lijkt het me dat je even polshoogte gaat nemen. Toch besloot het merendeel van die ouders niet in actie te komen. Het was uiteindelijk het personeel dat de kinderen tot de orde moest roepen. Staat er zo’n tiener van wie dit waarschijnlijk gewoon het bijbaantje in de avonduren is, de ontspoorde hartendiefjes toe te spreken.

Opkomst kind-vrije restaurants

We leven in een tijd waarin steeds meer jonge mensen er voor kiezen om geen kinderen te krijgen. Of nemen zoals ze dat zelf dan zeggen. Gewoon omdat ze er niet gelukkiger van worden, zich optimaal willen kunnen ontplooien. En ook omdat ze vaak aangeven weinig leuke kinderen te zien/kennen. Maar in plaats van dat dit ouders aan het nadenken zet, maken ze zich er drukker om uit te leggen dat je kinderen krijgt niet néémt.

Ik zie fenomenen als Off- grid parenting opduiken, waarbij ouders kinderen totaal geen regels, grenzen of maar iets mee willen geven. Want waarom zou je een kind opvoeden als je het ook voor kan houden dat de hele wereld een groot speelparadijs is waar jij kan doen wat je wilt. Anderen daar maar rekening mee moeten houden en het overduidelijk echt alleen maar om jou draait?

kind-vrije wereld

Ja, echt ik snap helemaal waarom kind-vrije vakantieparken, vliegtuigen en restaurants opduiken. Daar hebben veel ouders het zelf naar gemaakt. Zelf mijd ik kindvriendelijke plekken ook als de pest. Sterker nog ik heb kinderen die vanaf de zijlijn met verbazing naar leeftuiggenootjes staan te kijken. Misschien hebben kind-vrije restaurants wel de toekomst. En duik ik in het gat wat ontstaat: Voorzieningen voor ouders met kinderen die wel opgevoed zijn.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Kinderen via Shutterstock

 • Reply
  Maai
  4 november 2017 at 19:34

  Helemaal mee eens. Ik ga ook niet met de kinderen uit eten, dan zit ik zelf niet lekker. Als ik dat wel doe, gaan we heel vroeg zodat anderen geen last van ins hebben. Ander punt wat je aanboort, ik vind hee echt erg dat ouders dit laten gebeuren. Merk dat overal eigenlijk wel. Kinderen die compleet loco hun hang gaan terwijl de ouders ergens druk met andere dingen zijn. Echt irritant. Overigens, zou ik er gewoon wat van zeggen

 • Reply
  Nanda
  4 november 2017 at 08:10

  Oh ha de ha. Ik begrijp het ook. En als ik met mijn man ergens ga eten, vind ik het ook wel fijn als er geen (onopgevoede) kids rondlopen. Happy Italy is inderdaad zo’n plek waar ik ook niet graag met de kids kom. ‘Dat jongetje ging mij bijten.’ Dat zie je dus ook niet. Wil ik niet. En bovendien is het eten ook echt niet lekker.
  Laatst in de bios ook, kinderen met schoenen over de bankjes heen. Dat leek mijn kids ook wel iets. Dus ik leg uit dat het best gek is om dat te doen, ‘doen we thuis ook niet’ en ‘maakt me niet uit wat die andere kinderen doen’.
  Kom op zeg.
  Kindvrije resort of kindvrije zones in resorts zijn er ook al langer en ik begrijp het echt wel. Ook voor wel goed opgevoede kinderen trouwens. Soms wil je gewoon rust.

 • Reply
  Anita Willems
  3 november 2017 at 15:26

  Ik moet wel een beetje lachen eigenlijk om dit stukje. Om de een of andere manier vind ik het typisch iets voor jou, prikkelend onderwerp en een heel eigen blik op de zaak.
  Ik kom geloof ik in heel andere gelegenheden, want ik maak dit soort taferelen nooit mee. Of ik kom er te weinig of ik stoor me nergens aan, geen idee. Ook het type ouders die je beschrijft herken ik helemaal niet. Er gaat weer een wereld voor me open.
  Het is wel een gat in de markt natuurlijk; een restaurant waar expliciet geen kinderen mogen komen. Da’s in ieder geval duidelijk naar alle gasten toe.
  Voor veel restaurants is het juist lucratief om ook kinderen welkom te heten, want dat zijn de klanten van de toekomst natuurlijk.

  • Reply
   Josan
   4 november 2017 at 08:00

   Dan is het misschien wel typisch Arnhems. Sommige ouders hier hebben wel hele vrijgevochten kinderen. Overigens was het in de Happy Italy. Een keten die door heel Nederland zit. Maar ik vind dat soort dingen echt niet tof. Ik kan me trouwens ook niet herinneren dat ik als kind regelmatig uit eten ging met mijn ouders. Meestal bleef ik thuis met de babysitter. Eet daarom liever in een restaurant waarbij ze geen rekening gehouden hebben met kinderen omdat ik weet dat er dan aanzienlijk minder zijn. Die van mij houd ik aan tafel wel zoet met een spelletje of gewoon goede conversatie.

 • Reply
  Sanne
  3 november 2017 at 12:56

  Helemaal mee eens! Als ik uit eten ga, heb ik geen zin om lastiggevallen te worden door andermans kinderen. Een keer bij Goed proeven in Arnhem geweest, daar kropen de kinderen van de mensen naast ons, bij ons onder de tafel. Meteen duidelijk gemaakt dat ze direct weg moesten gaan en het zeker niet nog eens moesten proberen. Ik snap ouders van zulke kinderen ook echt niet, ik doe er alles aan om er voor te zorgen dat die kleine van mij niemand tot last is.

  • Reply
   Josan
   4 november 2017 at 07:57

   oooh dat is wel heel erg hoor dat ze bij je onder de tafel zitten en er geen ouder ingrijpt. Precies ja zorgt er als ouders voor dat als je je kinderen mee uit eten neemt dat ze niemand tot last zijn. Helemaal mee eens.

 • Reply
  Sjoukje - meergeldminderstress
  3 november 2017 at 10:48

  Oh zooo mee eens! Ik erger me kapot aan dat soort gelegenheden. Overigens spreek ik dat soort kinderen wel aan, als ze zich asociaal gedragen in mijn buurt. Meestal houden ze dan ook op. Het gekke is vaak dat als je niets zegt, kinderen het automatisch uitleggen als toestemming. Als je dan duidelijk zegt: “hou daar mee op, dat doe je thuis toch ook niet?” is het vaak over. Ik ben ook nog nooit door een ouder aangesproken op het aanspreken van zijn of haar kind gelukkig.

  • Reply
   Josan
   4 november 2017 at 07:55

   Een kind spreek ik ook nog wel aan, maar het waren hier meer dan 30. Ik snap werkelijk niet dat als je weet dat jouw kind boven is, dat je niet even actie onderneemt. Zelf zou ik alleen al naar boven zijn gegaan om mijn kinderen daar in elk geval weg te halen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]