Moeder & Kind Schoolkind

Alles wat je moet weten over de leerplicht

19 februari 2017
Alles wat je moet weten over de leerplicht

Als je kind 4 jaar is geworden mag het naar school. In Nederland kan ieder kind naar school. Dat is bij wet geregeld: de leerplicht (zie hier). Vanaf welke leeftijd je kind leerplichtig is en hoe je vrijstelling kan krijgen, lees je hieronder meer.

Voor elk kind dat in Nederland woont, geldt de leerplicht. Ook voor kinderen van met een andere nationaliteit, asielzoekers en vluchtelingen. Ja, zelfs als ze illegaal in Nederland verblijven. Als ouders is het jouw taak om je kind op een school in te schrijven en er voor te zorgen dat ze ook elke dag gaan.

Vanaf welke leeftijd moet een kind naar school?

Als een kind 4 jaar oud is mag het naar school. Maar zij is nog niet leerplichtig. Waardoor de leerplichtambtenaar er niks tegen kan doen als jij je peuter het eerste jaar thuishoudt. Af en toe of permanent. De keuze is aan jou. De leerplichtwet treedt pas in werking op de 1e dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 is geworden. Omdat ouders dit weten houden ze hun kleuters het eerste jaar soms thuis. Het eerste schooljaar kan erg vermoeiend zijn. Bovendien wil je soms gewoon lekker even buiten de schoolvakanties op vakantie. Moet kunnen toch? Zonder dat je daar allerlei papieren voor moet invullen of vrijstelling voor moet aanvragen.

Vrijstelling voor vijfjarigen

Nu kan het zijn dat school te zwaar en intensief is voor je leerplichtige kind. Of misschien is ze wel ziek, of maakt ze een heftige periode zoals een scheiding mee. Er kunnen allerlei lichamelijke en psychische redenen zijn waarom je kind (tijdelijk) niet maar naar school kan. In die gevallen kan je extra vrijstelling aanvragen. Daardoor kan je je kleuter nog eens extra 5 uur per week thuishouden totdat je kind 6 wordt. Hier heb je geen toestemming van school voor nodig. Maar je moet heb wel melden.

Kinderen voor wie die 5 uur extra dan nog steeds niet voldoende is, kunnen er nog eens 5 uur bij krijgen. In totaal kom je dan op 10 uur. Dat is het maximale aantal vrije uren dat je kind per week kan krijgen totdat het 6 jaar is. Voor deze 5 extra vrije uren van de leerplichtwet heb je dan wel weer toestemming van de schooldirecteur nodig.

Wanneer hoeft je kind niet naar school?

Een kind dat leerplichtig is, moet ingeschreven staan bij een school. Maar in sommige gevallen kan je vrijstelling krijgen van de inschrijfplicht. Dan hoeft je kind dus niet met 5 jaar al naar school. Je vraagt  vrijstelling aan vóór 1 juli bij de leerplichtambtenaar in jouw gemeente. De vrijstelling geldt voor de periode van 1 schooljaar. Je kind hoeft niet naar school bij:

Psychische en lichamelijke klachten

Als je kind door psychische of lichamelijke problemen niet naar school kan, heb je een verklaring van de arts, psycholoog of pedagoog nodig.

Bezwaar bij godsdienst- of levensovertuiging

Als geen enkele school in de buurt voldoet aan je godsdienst- of levensbeschouwelijke overtuiging kan je bij de gemeente vrijstelling aanvragen vanwege richtingsbedenking. Hier hebben gemeenten een speciaal formulier voor. Voor deze vrijstelling moet u een verklaring afleggen.

Onderwijs in het buitenland

Als je kind in het buitenland naar school gaat, maar in Nederland staat ingeschreven, moet je elk jaar bij de gemeente een vrijstelling aanvragen voor inschrijving in Nederland. Maar je moet wel kunnen aantonen dat je kind ook echt in het buitenland naar school gaat.

Reizend of trekkend bestaan van de ouders

Wanneer ouders een trekkend bestaan leiden vanwege hun beroep kan je kind onder bepaalde voorwaarde vrijstelling krijgen voor een deel van het jaar. Dit geldt voor ouders die bijvoorbeeld werken als kermisexploitant of in het circus. Maar daarvoor moeten ze wel verder dan 5 kilometer afwonen dan de standplaats van een Rijdende School.

Als er sprake is van ernstige lichamelijke of psychische klachten kan je voor langere tijd vrijstelling aanvragen.

Redenen voor vrij vragen van school

Dat je kind leerplichtig is, betekent overigens niet dat je haar niet meer een dagje thuis mag laten.Er zijn reden voor geoorloofd schoolverzuim. Maar in de meeste onderstaande gevallen geldt wel dat je het schoolhoofd van tevoren moet informeren. En in geval van een begrafenis of huwelijk moet deze ook nog toestemming geven. Reden voor geoorloofd afwezigheid zijn:

 • ziekte;
 • schorsing;
 • een religieuze verplichting;
 • een huwelijk of huwelijksjubileum;
 • een begrafenis of crematie

Schoolverlof buiten schoolvakantie

Ouders die door hun beroep niet in de tijdens de schoolvakanties op vakantie kunnen, kunnen bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.

De leerplicht duurt altijd tot het einde van een schooljaar. Als je kind 16 jaar wordt, moet ze het schooljaar waar ze in zit dus eerst afmaken. En een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. Is je kind minimaal 12 volledige schooljaren naar school geweest? Dan is de leerplicht ook afgelopen. Klassen overslaan telt mee als volledig schooljaar.

Leerplicht of Kwalificatieplicht?

Van tieners wordt verwacht dat ze in de jaren dat de leerplicht geldt minimaal hun havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) halen. Dat noemen we een startkwalificatie. Tieners tussen 16 en 18 jaar die geen startkwalificatie hebben, hebben een kwalificatieplicht. Deze maatregel heeft de Rijksoverheid in het leven geroepen om:

 •     schooluitval onder jongeren tegen te gaan;
 •       de kansen van startende jongeren op de arbeidsmarkt te vergroten.

Door de kwalificatieplicht moeten jongeren inde leeftijd van 16-17 jaar volledig dagonderwijs moeten volgen. Op deze leeftijd mogen ze nog niet fulltime  werken. Tenzij de leerling de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) in het mbo volgt. Dan mag ze leren en werken combineren. De kwalificatieplicht is geregeld in de Leerplichtwet. Meer informatie vind je hier.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Tieners op school via Shutterstock

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
  • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
  • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
  • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
  • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
  • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
  • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
  • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
  • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
  • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
  • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger

  Dit zijn wij!