Opvoeding

Je kind laten poseren voor social media is kinderarbeid

19 juni 2017
Je_kind_laten_poseren_voor_social_media_is_kinderarbeid_GoodGirlsCompany

Is het kinderarbeid wanneer je je kind laten poseren op social media? Waarschijnlijk houdt het sommige ouders nog niet zo bezig, maar het deed mij wel even nadenken.

De afgelopen jaren hebben laten zien dat mensen inderdaad regels nodig hebben als het gaat om het plaatsen van foto’s van hun kroost. Want als je een beetje rondkijkt op Facebook zie je regelmatig iets waarbij je je sterk afvraagt of de ouders wel nagedacht hebben voordat ze het plaatsten. Nu het warmer wordt, zie ik regelmatig kinderen in zwemkleding of minder voorbij trekken op mijn tijdlijn. Iets waarvan ikzelf nooit een foto online zou zetten. In het verleden heb ik als eens middenin een beschimmelde bilspleet van een wildvreemde baby zitten koekeloeren. Tijd voor wat regulering. Want het houdt niet op. Niet vanzelf.

Nieuwe Europese privacy wetten

Nog iets minder dan een jaar, om precies te zijn in mei 2018 gaan er in alle Europese landen dezelfde privacywetten gelden. (Zoals je misschien wel wist, zijn die in Frankrijk zo streng dat je de bak in kan draaien voor het ongevraagd delen van foto’s van je kinderen) Vanaf dan is het officieel vastgelegd dat je het ‘recht hebt om vergeten te worden’.

Kan je dus bepaalde resultaten onder bepaalde voorwaarden uit de zoekmachines laten verwijderen. Vooral voor kinderen is dat belangrijk. Je zal maar zo’n pechvogel worden die tegenwoordig geboren wordt en voor het 12de levensjaar al een hele online geschiedenis heeft. Inclusief kiekjes van je beschimmelde bilspleet omdat je moeder destijds niet wijzer was. (En bedankt he, mam?!) Een groot deel van je opvoeding kan je je van distantiëren maar online foto’s zijn een stuk lastiger. Vandaar dat de Overheid je straks een handje helpt. Leuker kunnen ze het niet maken. Wel makkelijker.

Kind_laten_poseren_social_media_kinderarbeid_GoodGirlsCompany

Je kind laten poseren voor social media is kinderarbeid

In de offline wereld is er streng beleid rondom kinderarbeid. Maar online is dat er niet. Als ik een blog schrijf, waarin mijn kinderen poseren met gesponsorde kleding of producten, zijn ze dan niet stiekem gewoon aan voor mij aan het werk? Om nog maar te zwijgen over de speelgoed videotjes die ze tegenwoordig maken. Okay, ze vinden het leuk, maar toch… . De vraag of Je kind laten poseren voor social media kinderarbeid is, heeft me toch wel even bezig gehouden. Nu scheelt het dat ik weinig gesponsorde posts doe. En meestal ’s avonds blog als de kinderen in bed liggen. Daarnaast werk ik een aanzienlijk deel van de week buitenshuis en gaan mijn kinderen naar de opvang. Persoonlijk vind ik de balans bij ons dus ook goed. Er zijn dagen waarop ik foto’s maak en we filmen en er zijn dagen waarop ik en zij daar totaal geen zin in hebben.

Door mijn opleiding maar ook doordat ik blog ben ik juist heel streng als het gaat om foto’s van mijn kinderen. In principe geldt dat ze alleen op de foto mogen als ik daar vooraf toestemming voor heb gegeven. Meestal gebeurt dit schriftelijk, inclusief handtekening. Zo gaat het voor school, bso, kinderdagverblijf maar ook wanneer we bijvoorbeeld een blog event bezoeken.

Oeps, ik ben een spelbreker

Het zal je misschien verbazen maar ik ben erg streng hierin. Ik geef zelden toestemming. Ik vind het niet zo nodig dat ze op een Facebookpagina van hun bso of kinderdagverblijf staan. Pas geleden had een van de dochters een culturele les. Of ik even toestemming wilde geven voor het gebruik van beelden voor een YouTube fimpje. Eh, nee!

Eerlijk gezegd word ik daar juist een beetje opstandig van. Aan het begin van ieder schooljaar neem ik uitgebreid de tijd om er serieus over na te denken. Ik ga de hele lijst af met mitsen, maren en voorbeelden. Kruis aan, zet mijn handtekening en verwacht er dan minimaal voor een jaar klaar mee te zijn. En dan fietsen ze er een workshop tussendoor. Leuk, maar wat is er mis mee met gewoon een speciale workshop op school volgen zonder dat dat wereldkundig gemaakt moet worden? Ik geloof ook wel dat ze een goede tijd hebben gehad zonder dat ik daar de foto’s van zie. En als het echt belangrijk is, ze hebben mijn e-mailadres dus dan mailen ze de foto’s maar door. Het levert vaak verbaasde reacties op “Maar jij blogt toch, dan zet je je kinderen toch heel vaak op de foto?!”.

Maar jij blogt toch?!

Okay, ze hebben een punt. Ik blog, maar daar is dan ook wel alles mee gezegd. Ja, ik plaats mijn kinderen herkenbaar op de foto. Maar ik denk wel na over welke foto’s ik plaats. Je zal mijn kinderen nooit in een badpak op een foto zien. Niet op mijn blog, maar ook niet op mijn prive Facebook account. Zo zijn er ook nog andere dingen waar ik nooit een foto van zal maken. Regelmatig houd ik een schoonmaak onder mijn volgers op Facebook en Instagram. Vage accounts verwijder en blokkeer ik. Zo blokkeerde ik laatst een instagram account dat gewijd was aan vrouwelijke achterwerken. Ze hadden niks raars gedaan, maar ze hebben niks bij mij te zoeken. Sorrynotsorry.

Doe maar niet

Kortom, ik denk er echt wel over na bij wat ik doe. Voor mij geldt absoluut niet hoe meer volgers, hoe meer vreugde. Liever een paar minder als ik er geen goed gevoel bij heb. En zolang mijn kinderen het leuk vinden, zal je ze soms voorbij zien komen. Maar dat alles mis ik dus als een bso, of kdv iets gaat doen op social media. Ik heb de tijd nog mee gemaakt dat ze een e-mail stuurden aan alle ouders maar vergaten om de adressen in de bcc te zetten. (Oh hoi vader van die je net iets te lang aankijkt) Het komt nog regelmatig voor dat ze een nieuwsbrief verzenden, maar de bijlage vergeten. Vandaar dat ik enigszins huiverig wordt bij het idee dat ze iets digitaals gaan beheren.

Dat begint al bij de keuze voor een openbare pagina. Een pagina die iedereen zien kan en waarvan iedereen lid kan worden. Je maakt mij niet wijs dat ze met enige regelmaat alle nieuwe ‘vind ik leuks’ nagaan op zoek naar vage accounts. Vandaar dat ik er dus geen toestemming voor geef.

Vind jij de nieuwe privacy wetten een goede ontwikkeling? Is je kind laten poseren voor social media, kinderarbeid?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

bron

 • Reply
  Anja
  19 juni 2017 at 10:36

  Helemaal met je eens. Mijn kinderen zijn inmiddels bijna 16 en 18 en al die jaren heb ik maar heel beperkt foto’s online gegooid van ze. Vind het schaamteloos wat sommige mensen doen met hun kinderen. Zijn amper een paar jaar oud en dan al een eigen Youtube account… Misschien vinden ze het wel leuk, maar is dat echt nodig op die leeftijd? Laat kinderen genieten zonder ze al te veel met de digitale wereld in aanraking te brengen, dat komt vanzelf wel en dan kunnen ze ook beter kiezen. Een keer een foto is goed en mooi, maar elke dag en heel veel is voor mij not done. Goed dat de wetten veranderen.

  • Reply
   Josan
   23 juni 2017 at 07:32

   Ik weet nog dat ik heel raar op keek toen ik een zag dat er voor een baby een eigen Twitter account aangemaakt was. Dat vond ik destijds al best ver gaan. Maar tegenwoordig is dat heel normaal.

 • Reply
  Leonie van Mil
  19 juni 2017 at 07:16

  Ik heb er ook een keer een blog over geschreven. Ik snap gewoon niet dat er ouders zijn die hun kind in hun blote billen op Instagram zetten. Ik ben ook blij dat mijn eigen babyfoto’s nooit online zijn beland. Wat denk je dat het kind met blote billen later zal denken? Mijn kind laat ik sowieso onherkenbaar totdat hij zelf kan kiezen.

 • Reply
  Saskia
  19 juni 2017 at 06:57

  Het is een onderwerp dat weer veel speelt en waar ik ook veel over nadenk. Het blijft heel lastig vooral ook omdat je als moeder je kinderen wil beschermen. Ik denk niet dat het kinderarbeid is wanneer je een leuke foto maakt van je kind (met een product) en dit deelt op social media. Mits zij het zelf natuurlijk geen probleem vinden en het gewoon bij een snelle foto blijft (en niet urenlang poseren). Die nieuwe wetten vind ik overigens alleen maar goed en is in een tijd als deze denk ik ook gewoon echt nodig.

  • Reply
   Josan
   23 juni 2017 at 07:33

   Klopt, het blijft een onderwerp waar je als bloggers toch regelmatig over nadenkt. Ik merk voor mijzelf dat het niet vastligt. Ik vind kinderarbeid ook erg afhankelijk van hoeveel tijd je je kinderen laat poseren.

 • Reply
  Lisette
  19 juni 2017 at 06:52

  Heel goed om over na te denken! Ik hoorde pad van een blogger dat ze ruigere een blogevent kinderen zag van andere bloggers die alleen maar moesten poseren een niets leuks mochten doen. Ik vind dat zielig, belangrijkste is richt dat zij het naar hun zin hebben?
  Ik fotografeer min kids wel veel maar denk er zeker ook over na een bespreek het ook met henzelf

  • Reply
   Josan
   23 juni 2017 at 07:37

   Dat vind ik dan wel weer zielig ja 🙁 Heerlijk als kinderen ouder worden en je ene goed gesprek kan hebben over het maken en plaatsen van foto’s

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]