Schoolkind

Kind met de auto naar school brengen, verworven recht?

23 april 2018
Kind met de auto naar school brengen, verworven recht

Je kind met de auto naar school brengen is natuurlijk not done. Maar ik doe het wel en schaam me er niet voor. Sterker nog, ik vind het knap irritant als school weer eens van mij verwacht dat ik allerlei trucjes uit de kast trek zodat mijn dochter op de fiets kan…

Eens in de zoveel tijd komt het weer voorbij: een verzoek of ik mijn kind op de fiets naar school kan. Vanwege een les of excursie is het dan weer raak en moet ik allerlei kunst- en vliegingrepen doen om dit mogelijk te maken. Ergens wil ik haast weigeren, maar is dat niet not done? Ik kan me niet herinneren dat ik als kind zo vaak op excursie ging. Zeker niet in de lagere klassen van de basisschool. Maar tijden veranderen dus ook de manier van onderwijs geven. Zien is geloven dus moet het kroost de boer op. En bij gebrek aan ouders die zelf willen rijden of omdat ze milieubewust willen doen, komt dan weer de reminder dat je kind op de fiets naar school moet.

Kind met de auto naar school brengen

Nu ben ik een groot voorstander van het onderwijs beleven. Maar ik ben alleen iets minder fan van het verzoek om de fiets. Waarom? Omdat wij aan de andere kant van de stad wonen. In de drukke ochtendspits doe ik er al vaak en half uur over om ze op tijd op school af te leveren. Ja, ik ben dus die moeder die 3 minuten voor half 9 de straat in komt rijden. Haar kinderen er bij het zebrapad uitzet. Zodat alle lopende kinderen veilig kunnen oversteken en de klaarovers  de weg niet hoeven te blokkeren. (Thank me later) En dan optrekt om zelf naar haar werk te rijden.

Dat doe ik al jaren. Normaliter komt er op natuurlijk wijze een einde aan als je kinderen in de bovenbouw zitten. Dat geldt alleen als je dichtbij school woont. Woon je zoals ik er ver af want hemel waarom zou je tegenover een school wonen, heb je dagelijks al dat verkeer rondom je huis dan ga je nog even een paar jaar door. Twee in mijn geval.

Ik heb daar problemen mee

Het kan me niet schelen dat 3VO Veilig Verkeer Nederland, VVN of hoe ze ook mogen heten, klaagt over dat kinderen niet meer goed kunnen fietsen omdat ze altijd op de achterbank zitten. Je hoort mij toch ook niet zeiken over hun naam die om de haverklap verandert? Mijn kinderen kunnen best fietsen. In de straat. Naar het winkelcentrum. Ze kunnen alleen niet naar school fietsen. Letterlijk niet omdat het te ver weg is vanaf ons. Daarom breng ik ze. En trotseer ik dagelijks het drukke stadsverkeer, terwijl het voor mij zoveel makkelijker zou zijn om linea recta naar het werk te gaan.

Maar ja, het zijn je eigen bloedjes dus daar heb je veel voor over. Ook dat ik regelmatig richting werk moet lopen. Iets met te weinig parkeerplekken en wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Mij hoor je niet klagen. Maar ik ga van 0 naar 100% bitch mode als ik dus weer zo’n briefje ontdek. Wellicht dat het bij sommige ouders voor begrip zorgt. Maar bij mij dus niet. Ik krijg spontaan stress, want HOE moet ik dat regelen? Dat ik een uit de kluiten gewassen gezinsauto heb om mijn kroost mee te vervoeren, betekent niet dat ik ook automatisch zo’n fietsendrager achterop heb zodat ik mijn eigen taxibedrijf ben.

In mijn tijd

Dus als puntje bij paaltje komt, ben ik allerlei dingen aan het regelen omdat school lekker de bloempjes buiten wil zetten. En daar vind ik wat van. Toen ik klein was, had mijn school reservefietsjes. Het waren niet de meest blitse dingen. Maar hey je kon mee. Dus niet zeiken over dat het ding te klein was, de kleur lelijk, de rem niet goed werkte en hij doortrapte. Als je lief was, wilde de conciërge nog wel vlug even de bandjes oppompen en het zadel op idiote hoogte zetten.  Het was een hele andere tijd.

Nog geen 20 jaar later doet de conciërge andere dingen. Beoordelen of de fiets van mijn dochter geschikt is voor her verkeersexamen bijvoorbeeld las ik recent in de nieuwsbrief. Nu vind ik een verkeersexamen persoonlijk de meest zinloze bezigheid ever. Maar daarover meer in een ander blog. Mijn punt is eigenlijk dat ik er bewust voor kies mijn dochter met de auto naar school te brengen. Tijdstechnisch gezien is dat voor ons het meest handig. En ik vind dat school er maar veel te gemakkelijk vanuit gaat dat kinderen van dichtbij komen en het voor iedereen wel even te regelen is.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]