Buiten spelen Opvoeding Peuter Schoolkind

Zo leerde ik Chloé in minder dan 30 minuten fietsen zonder zijwieltjes

27 augustus 2019
Zo leerde ik Chloé in minder dan 30 minuten fietsen zonder zijwieltjes

Binnen mijn opvoeding zijn er van die dingen waarvan ik hoop dat mijn kinderen ze zo snel mogelijk oppakken. Dat laat ik niet aan het toeval over, maar stuur ik op. Zindelijk zijn is er bijvoorbeeld zo’n eentje, maar zelfstandig fietsen zonder zijwieltjes ook. Voor de zomervakantie leerde ik Chloé in minder dan een half uurtje fietsen. Hoe? Dat vertel ik hieronder.


Het is een welbekende anekdote uit mijn jeugd. Zodra mijn zus kon fietsen moest en zou ik het ook kunnen. Dus met een ijzeren doorzettingsvermogen, kapotte knietjes en tranen van boosheid beet ik mij daar een blauwe middag in vast. Gevolg: aan het einde van de middag tegen het avondeten kon ik het.

Mijn kinderen leren fietsen

Ik had altijd verwacht dat mijn eigen kroost ook die zelfdiscipline zou erven. Dat ik helemaal niks hoefde te doen behalve verwonderd uit het keukenraam het tafereel gadeslaan. Maar niks is minder waar. Mijn dochters zijn heel voorzichtig. Vooral Grace. In plaats van dat ze haar fietsje in beweging bracht, was het haar mond die niet stilstond. Mijn goedbedoelde pogingen trok ze verbaal in twijfel en vormden voer voor discussie. Altijd was er wel een excuus waarom ze niet wilde, het niet kon en verzocht ze om even een rustmomentje omdat ze haar zin af moest maken.

Met winter in aantocht en dagen die korter werden, raakte mijn geduld ook op. Linksom of rechtsom: voor de winter moest ze kunnen fietsen. Ze viel, botste frontaal tegen paaltjes omdat ze vergat te remmen maar uiteindelijk kon ze het wel na een paar weken oefenen.

Loopfietsje of kinderfiets met zijwieltjes

kinderen leren fietsen tips

Voor Chloé heb ik een andere aanpak gekozen. Namelijk een combinatie van loopfiets en kinderfietsje met zijwieltjes. Door een driewieler of fietsje met zijwieltjes leren ze de trap-beweging te oefenen. Zodra ze die onder de knie hebben, zal je zien dat ze ook echt al (kleine) afstandjes kunnen fietsen. In de tuin, op de stoep of met mij mee naar het winkelcentrum als ik boodschappen haalde. Hoewel kinderen geneigd zijn naar hun voeten te kijken, heb ik altijd gestimuleerd om voor zich te kijken. Om te zien wat er op de weg voor hun is, welk ander verkeer er op de weg is en ook wat basiskennis van stoplichten te krijgen.

Omdat Chloé erg steunde op haar zijwieltjes kocht ik via Marktplaats een loopfietsje. De goedkoopst mogelijke versie want we zouden het niet lang nodig hebben. Het fietsje was puur bedoeld zodat een gevoel voor evenwicht en balans kreeg. Motivatie zorgde ze zelf voor: ze wilde graag naar school fietsen dat mocht van mij mits ze geen zijwieltjes meer nodig had.

Zo leerde ik Chloé fietsen zonder zijwieltjes

ervaringen loopfiets leren fietsen

Ergens na Pinksteren, schroefde ik de zijwieltjes van haar fietsje en zei dat het tijd was om zonder te fietsen. Ik hield haar vast, terwijl ik mee rende. Op een gegeven moment liet ik los. Zo fietste ze weg. Zonder een krimp te geven. Toen ze doorkreeg dat ik haar niet meer vasthield, ging het natuurlijk mis. Het was vooral een mindset. Van mij moest ze het die dag minimaal 10 minuten proberen. Toen vond ik het goed. Een paar dagen later, vervolgde ik de ‘les’. Van zwabberend, werd het steeds meer een rechte lijn. En mijn aanmoedigingen en enthousiasme trokken haar over de streep. Binnen 15 minuten kon ze het echt. Zelfstandig opstappen, vaart maken, fietsen en remmen.

Dat ik haar in minder dan 30 minuten heb leren fietsen, is te danken aan haar loopfietsje. Ik denk dat het zonder veel langer geduurd zou hebben. Maar de basis van het balans houden, was daardoor al aanwezig. De trap-beweging kon ze natuurlijk al en die 2 dingen samenvoegen kost op deze manier aanzienlijk minder tijd. Mijn ultieme tip is dan ook: schaf naast een gewone kinderfiets ook een (goedkoop) loopfietsje aan voor je kind.

Verder is het is belangrijk dat je kind:

 • gemotiveerd is
 • voldoende zelfvertrouwen heeft
 • de trap-beweging voldoende onder de knie heeft
 • goed met haar voeten bij de trappers en grond kan
 • voldoende balans kan houden
 • motorisch er aan toe is

Ook is het handig om rustig te blijven. En zelfs als je bloed fanatiek bent zoals ik, onthoud dan: complimenten en enthousiasme werken beter dan schreeuwen.

Je kind leren fietsen, overige tips

 • Kies de juiste fiets. Om te leren fietsen is het handiger dat je kind een kleinere fiets heeft waarbij ze met haar voeten bij de grond kan.
 • De trap-beweging is vaak niet het moeilijkst, maar je kind veilig leren stoppen is net zo belangrijk. Vooral als ze vlugger worden.
 • yep, wij zijn groot geworden zonder fietshelm. Maar toch kan het geen kwaad om er eentje te kopen als je kind net kan fietsen.

Ook leuk om te lezen:

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]