Lifestyle Opvoeding

Als je kind gaatjes heeft is dat jouw schuld

16 november 2016
review-cool-bear_goodgirlscompany

Wanneer het om tandbederf en gaatjes gaat, vindt men al snel dat dit de schuld van de ouders is. Nou ik ben dus zo’n moeder wiens kinderen suikervrije limonade zoals Cool Bear krijgen, elektrisch poetsen, zelden snoepen en die haar kinderen elke avond na poetst. Ik dacht goed bezig te zijn tot mijn kind 3 gaatjes had en 1 kies getrokken moest worden…Oeps!

Ik probeer suiker altijd zoveel mogelijk te vermijden. Dat doe ik niet eens omdat mijn kinderen ADHD, overgewicht of diabetes hebben. Ook niet omdat ik nu zo van de gezondheidshypes ben. Ik ben namelijk als de dood voor tandbederf. Als goede moeder probeer ik mijn dochters te behoeden voor wat ik allemaal bij de tandarts mee heb moeten maken. En te voorkomen dat ze een tandartsangst ontwikkelen. Desondanks lijkt oudste dochter hetzelfde gebit te hebben geërfd.

help-mijn-kind-heeft-gaatjes-goodgirlscompany

Al zolang als ik mij herinneren kan, heb ik gaatjes. Er gaat geen halfjaarlijkse controle voorbij of de tandarts noteert weer een aantal nieuwe aanwinsten. Doet hij dat niet, dan word ik daar heel achterdochtig van. Ik weet inmiddels dat een halfjaarlijkse controle zonder gaatje geen kwestie is van goed poetsen of wat anders. Het is de spreekwoordelijke verstikkende stilte voor de storm. Namelijk dat een paar maanden later opeens blijkt dat ik een wortelpuntontsteking heb waardoor er een stuk kaakbot verwijderd moet worden. Onder plaatselijke verdoving.

Angst voor de tandarts door gaatjes

Toen ik anderhalf was, had ik mijn hele melkgebit al compleet. Met 4 begon ik te wisselen en had ik ook al mijn eerste gaatje gevuld. Omdat ik vroeger doodsbang was voor naalden liet ik elk gaatje boren en vullen zonder verdoving. Ja, zelfs als het een grote was die zo lekker dicht tegen je zenuw aan zat. Met klamme handjes, dichtgeknepen ogen en hartkloppingen in mijn keel doorstond ik het. Dat het daarna nog dagenlang pijnlijk bleef en die amalgaamvullingen reageerden op zilverbestek, aluminiumfolie en het ijzer in spinazie, dat hoorde er gewoon bij.

cool-bear-limonade-goodgirlscompany

Het is dat ik niet kon toegeven aan mijn tandartsangst anders had ik het zeker gedaan. lk zocht altijd naar de meest comfortabele oplossing voor bepaalde ingrepen. Mijn 4 verstandskiezen liet ik onder totale verdoving trekken in een Duits privékliniek. En die ene keer dat ik een gewone kies moest laten trekken, bewoog ik hemel en aarde om er voor te zorgen dat ik dat niet bewust mee hoefde te maken. Dat de anesthesist mij bijna een overdosis gaf waardoor ik niet wakker werd na de ingreep, nam ik op de koop toe.

Ook dochter heeft gaatjes

Mijn moeder was streng als het ging om snoepgoed. Terwijl klasgenoten meerdere snoepjes per dag kregen, mocht ik blij zijn als het er die dag 1 was. Soms was het er gewoon 1 per week. Zoals mijn moeder altijd zei “Van al mijn kinderen poetste jij het beste”. Maar het hielp niks. Dat zelfde geldt ook voor mijn oudste dochter.

Van nature heeft ze een voorkeur voor gezond en hartige voedsel (Blijkbaar bestaan die kinderen ook). Daarnaast heeft ze de pech dat ik haar moeder ben en ze daarom dus ook niet zoveel snoepgoed krijgt. We hebben het normaal gesproken niet eens in huis. Frisdranken consumeren we niet en ik vind dat ze gewoon water kan drinken. Ja, net zoals toen ze een dreumes, peuter en kleuter was. Ook haar zusjes krijgen niks anders. Miss B snoept graag, poetst slecht en komt daar mee weg. Miss G is typisch het tegenovergesteld heeft al 3 gaatjes gevuld en 1 kies getrokken. Als moeder sta ik er bij, kijk ik er na en vraag ik me af hoe dit mogelijk is.

Inmiddels is ze aan het wisselen. Gaatjes lijken tot nu toe alleen het melkgebit te zitten en tot nu toe nog niet in het volwassen gebit. In elk geval blijf ik er als moeder heel scherp op om haar zo min mogelijk producten met suiker te geven.

review-cool-bear-limonade-goodgirlscompany

Cool Bear

Sinds een jaar probeer ik met enige regelmaat limonade zonder toegevoegde suiker. We hebben al verschillende merken geprobeerd. Zelfs merken waarbij het suiker vervangen is voor zoetstoffen. Ik ben er geen fan van maar je moet wat. Recent mocht ik de nieuwste producten van Cool Bear testen. Cool Bear maakt producten met natuurlijke ingrediënten. En als ze zeggen natuurlijk bedoelen ze ook natuurlijk. Zo is het suiker niet vervangen door aspartaam. Verder zitten er geen kleurstoffen, verdikkingsmiddel of andere rommel in. Alleen Stevia. Ik testte de siroop, drinkpakjes en de Cool Bear drops. Deze laatste kan je toevoegen aan je eigen waterflesje.

Hoewel ik tot nu toe best veel suikervrije limonades geprobeerd heb, komt Cool Bear het dichtst in de buurt van alles gezondheidsclaims. De meeste andere limonades bevatten hulpstoffen en zoetstoffen die niet helemaal zuiver zijn. Alle ingrediënten van Cool Bear zijn van Biologische afkomst. De vruchtenconcentraten in Cool Bear zijn van 100% biologische afkomst. Maar ook puur fruit bevat evengoed de nodige vruchtensuikers. Wel vind ik het positief dat er geen andere alternatieven zoals bloesemsuikers voor een zoete smaak moeten zorgen. Verder is de Stevia 97% en dat is erg hoog want de meeste alternatieven maken gebruik van steviolglycosiden. En laten die dan vaak ook nog niet eens helemaal zuiver zijn.

ervaringen-cool-bear-limonade-goodgirlscompany

Review Cool Bear

Ik testte de producten van Cool Bear met mijn oudste, middelste en dreumes. Ook probeerde ik ze zelf. Ik lust namelijk geen koffie maar verkeer nog steeds in mijn limonade-fase. Miss B vond het lekker. Dat verbaasde mij niks. De andere alternatieven die wij geprobeerd hebben vielen bij haar namelijk ook in de smaak. Ook dreumes vond het lekker. Zij krijgt namelijk alleen maar water of biologische thee. Oudste dochter vond het niks. Ze vind limonade zonder suikers namelijk te zuur.

Het is niet zo dat ze deze versie vies vind, maar doordat er genoeg andere gelegenheden zijn waarin ze wel eens normale limonade gedronken heeft, weet ze hoe dat smaakt. Daardoor heeft ze ook een bepaalde verwachting van hoe limonade zonder suiker zou moeten smaken. Als ze moet kiezen tussen water of limonade zonder suiker kiest ze liever het eerste. Zelfs als het winter is. Zelf vond ik de vruchtensiroop erg lekker. Waarschijnlijk ook omdat je het zelf doseren kan. De pakjes vond ik te waterig gedoseerd. Maar dreumes vond het heerlijk. Zoals je ziet, over smaak valt te twisten.

En nu?

Voor Miss G blijf ik dus gewoon water schenken. Ook nu het er naar uitziet dat ze minder gaatjes heeft, stap ik niet zomaar over. Ik blijf gewoon nieuwe producten proberen. Misschien is het net zoals bij leren eten een kwestie van regelmatig aanbieden. Verder leert het ook dat als je kind meteen vanaf het begin af aan leert dat suikerloze dingen blijkbaar zo smaken, dat het accepteren ook veel makkelijker gaat.

Heeft jouw kindje veel last van gaatjes? Ben jij heel bewust bezig met suikervrije producten voor je kindje. Had je al eens van Cool Bear gehoord?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog bevat een opgestuurd product.

 • Reply
  Smoesjes die ik gebruikte om stoppen met speen uit te stellen
  31 december 2017 at 09:30

  […] wederom. Als ze met een lepel waarmee ze roerei gegeten heeft vervolgens ranja uit haar beker gaat scheppen en in haar mond stoppen, kan ik hetzelfde zeggen. Neemt niet weg dat […]

 • Reply
  De voordelen van elektrisch poetsen - GoodGirlsCompany
  12 december 2016 at 16:01

  […] weken geleden schreef ik over de gebitsproblemen van mijn oudste dochter. Erg verwonderlijk was dat niet. De appel valt niet ver van de boom en mijn […]

 • Reply
  Winactie 3x Cool Bear limonadepakket - GoodGirlsCompany
  29 november 2016 at 16:17

  […] mijn review over Cool Bear, zijn er al weer heel wat bekers limonade doorheen gegaan. Door dreumes, Miss B en ook door mij. […]

 • Reply
  Cool Bear
  21 november 2016 at 11:03

  Hi Josan,

  Leuke blog heb je geschreven. Helaas zitten er inderdaad in veel producten veel (verborgen) suikers (zoals verdikkingsmiddel) en is de zuurgraad in veel frisdranken ook geen pretje. Cool Bear® is neutraal op de tanden omdat het gezoet is met stevia. In onze producten gebruiken we puur vruchtensap waar inderdaad vruchtensuikers in zitten, maar door de stevia wordt het weer geneutraliseerd. We gebruiken geen kunstmatige toevoegingen, kleurstoffen of verdikkingsmiddel. Hierdoor bevat 1 glas limonade minder dan 1 calorie en 1 gram koolhydraten. Gaatjes zijn super vervelend, zeker bij kindjes. Wat veel ouders ook niet weten, is het feit dat een slecht melkgebit gevolgen heeft op het blijvend gebit. Super fijn dat je dit onderwerp aansnijdt <3

  Bere-knuffel Cool Bear

 • Reply
  Ingrid
  16 november 2016 at 19:04

  Ik dacht ook altijd dat ik goed poetste, maar toch gaatjes. Toen ik later elektrisch leerde poetsen en ging flossen/stoken bleek toch dat ik het niet zo denderend deed. Nu gelukkig geen gaatjes en ook geen tandplak meer.
  Ik zou trouwens wel oppassen met dit soort producten, want zuur is ook niet goed voor tanden. Ik weet natuurlijk niet hoe zuur dit product is, maar de zuurgraad is voor veel frisdrank de reden dat het slecht is.

 • Reply
  Linda
  16 november 2016 at 16:37

  Ook hier heel veel gaatjes bij allebei de kinderen. Helaas meegekregen van zowel papa als mama. Beide helaas al een keer onder narcose geweest om gaatjes te vullen en kiezen te trekken. Dit vanwege angst voor de (vorige) tandarts. Die boorde gewoon door terwijl kindlief de hand opstak ten teken dat hij moest stoppen. Inmiddels gelukkig een hele fijne kindertandarts gevonden waar zoonlief van de week voor het eerst weer een gaatje heeft laten borstelen (zoals ze het daar noemen) zonder een kik te geven.
  Zelf vroeger (en nog steeds vaak) erg veel gaatjes gehad. Terwijl ik het minste snoepte en wel 3x op een dag poetste. Terwijl mijn broertje snoepte bij het leven en regelmatig het tandenpoetsen oversloeg en hij had nooit wat!!! Dit heeft ook wel gemaakt dat ik me niet heel erg druk maken over suikers versus gebit. Zeker wel met mate maar zeker niet verbannen. En poetsen dat natuurlijk wel en ook 2x per dag.

 • Reply
  Kirsten
  16 november 2016 at 14:31

  Lenne is bijna anderhalf en heeft nog nooit iets anders gedronken dan water. Ik probeer dat zo lang mogelijk zo te houden en probeer ook het snoepen echt te beperken. Zelf heb ik nog nooit een gaatje in mijn tanden gehad, dus ik hoop dat Lenne mijn gebit geërfd heeft 😉

  • Reply
   Josan
   16 november 2016 at 14:47

   Dat hoop ik ook voor je. Na al mijn goede pogingen weet ik nu wel dat dit uiteindelijk het meeste uitmaakt.

 • Reply
  Jessica
  16 november 2016 at 14:19

  Wij staan op het punt van vertrekken voor de eerste gaatjes van dochter 7 tussen haar kiezen ze eet ook erg gezond en poets goed dus we hebben een spannende middag ze heeft er slecht van geslapen

  • Reply
   Josan
   16 november 2016 at 14:33

   Sterkte Jessica! Hopelijk heeft de tandarts een beetje begrip. Dat scheelt al de helft.

   • Reply
    Jessica
    17 november 2016 at 08:51

    Het is zo goed gegaan we gingen voor 2 gaatjes hij vroeg kun je nog even heeft hij gelijk de gaatjes die voor volgende week stonden gemaakt ..uiteindelijk had ze 5 gaatjes tussen haar kiezen en na ruim een half uur was ze klaar ..ze poets wel veel maar nu gaan we ook meer flossen hopen dat het helpt

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!