Lifestyle Opvoeding

Als je kind gaatjes heeft is dat jouw schuld

16 november 2016
review-cool-bear_goodgirlscompany

Wanneer het om tandbederf en gaatjes gaat, vindt men al snel dat dit de schuld van de ouders is. Nou ik ben dus zo’n moeder wiens kinderen suikervrije limonade zoals Cool Bear krijgen, elektrisch poetsen, zelden snoepen en die haar kinderen elke avond na poetst. Ik dacht goed bezig te zijn tot mijn kind 3 gaatjes had en 1 kies getrokken moest worden…Oeps!

Ik probeer suiker altijd zoveel mogelijk te vermijden. Dat doe ik niet eens omdat mijn kinderen ADHD, overgewicht of diabetes hebben. Ook niet omdat ik nu zo van de gezondheidshypes ben. Ik ben namelijk als de dood voor tandbederf. Als goede moeder probeer ik mijn dochters te behoeden voor wat ik allemaal bij de tandarts mee heb moeten maken. En te voorkomen dat ze een tandartsangst ontwikkelen. Desondanks lijkt oudste dochter hetzelfde gebit te hebben geërfd.

help-mijn-kind-heeft-gaatjes-goodgirlscompany

Al zolang als ik mij herinneren kan, heb ik gaatjes. Er gaat geen halfjaarlijkse controle voorbij of de tandarts noteert weer een aantal nieuwe aanwinsten. Doet hij dat niet, dan word ik daar heel achterdochtig van. Ik weet inmiddels dat een halfjaarlijkse controle zonder gaatje geen kwestie is van goed poetsen of wat anders. Het is de spreekwoordelijke verstikkende stilte voor de storm. Namelijk dat een paar maanden later opeens blijkt dat ik een wortelpuntontsteking heb waardoor er een stuk kaakbot verwijderd moet worden. Onder plaatselijke verdoving.

Angst voor de tandarts door gaatjes

Toen ik anderhalf was, had ik mijn hele melkgebit al compleet. Met 4 begon ik te wisselen en had ik ook al mijn eerste gaatje gevuld. Omdat ik vroeger doodsbang was voor naalden liet ik elk gaatje boren en vullen zonder verdoving. Ja, zelfs als het een grote was die zo lekker dicht tegen je zenuw aan zat. Met klamme handjes, dichtgeknepen ogen en hartkloppingen in mijn keel doorstond ik het. Dat het daarna nog dagenlang pijnlijk bleef en die amalgaamvullingen reageerden op zilverbestek, aluminiumfolie en het ijzer in spinazie, dat hoorde er gewoon bij.

cool-bear-limonade-goodgirlscompany

Het is dat ik niet kon toegeven aan mijn tandartsangst anders had ik het zeker gedaan. lk zocht altijd naar de meest comfortabele oplossing voor bepaalde ingrepen. Mijn 4 verstandskiezen liet ik onder totale verdoving trekken in een Duits privékliniek. En die ene keer dat ik een gewone kies moest laten trekken, bewoog ik hemel en aarde om er voor te zorgen dat ik dat niet bewust mee hoefde te maken. Dat de anesthesist mij bijna een overdosis gaf waardoor ik niet wakker werd na de ingreep, nam ik op de koop toe.

Ook dochter heeft gaatjes

Mijn moeder was streng als het ging om snoepgoed. Terwijl klasgenoten meerdere snoepjes per dag kregen, mocht ik blij zijn als het er die dag 1 was. Soms was het er gewoon 1 per week. Zoals mijn moeder altijd zei “Van al mijn kinderen poetste jij het beste”. Maar het hielp niks. Dat zelfde geldt ook voor mijn oudste dochter.

Van nature heeft ze een voorkeur voor gezond en hartige voedsel (Blijkbaar bestaan die kinderen ook). Daarnaast heeft ze de pech dat ik haar moeder ben en ze daarom dus ook niet zoveel snoepgoed krijgt. We hebben het normaal gesproken niet eens in huis. Frisdranken consumeren we niet en ik vind dat ze gewoon water kan drinken. Ja, net zoals toen ze een dreumes, peuter en kleuter was. Ook haar zusjes krijgen niks anders. Miss B snoept graag, poetst slecht en komt daar mee weg. Miss G is typisch het tegenovergesteld heeft al 3 gaatjes gevuld en 1 kies getrokken. Als moeder sta ik er bij, kijk ik er na en vraag ik me af hoe dit mogelijk is.

Inmiddels is ze aan het wisselen. Gaatjes lijken tot nu toe alleen het melkgebit te zitten en tot nu toe nog niet in het volwassen gebit. In elk geval blijf ik er als moeder heel scherp op om haar zo min mogelijk producten met suiker te geven.

review-cool-bear-limonade-goodgirlscompany

Cool Bear

Sinds een jaar probeer ik met enige regelmaat limonade zonder toegevoegde suiker. We hebben al verschillende merken geprobeerd. Zelfs merken waarbij het suiker vervangen is voor zoetstoffen. Ik ben er geen fan van maar je moet wat. Recent mocht ik de nieuwste producten van Cool Bear testen. Cool Bear maakt producten met natuurlijke ingrediënten. En als ze zeggen natuurlijk bedoelen ze ook natuurlijk. Zo is het suiker niet vervangen door aspartaam. Verder zitten er geen kleurstoffen, verdikkingsmiddel of andere rommel in. Alleen Stevia. Ik testte de siroop, drinkpakjes en de Cool Bear drops. Deze laatste kan je toevoegen aan je eigen waterflesje.

Hoewel ik tot nu toe best veel suikervrije limonades geprobeerd heb, komt Cool Bear het dichtst in de buurt van alles gezondheidsclaims. De meeste andere limonades bevatten hulpstoffen en zoetstoffen die niet helemaal zuiver zijn. Alle ingrediënten van Cool Bear zijn van Biologische afkomst. De vruchtenconcentraten in Cool Bear zijn van 100% biologische afkomst. Maar ook puur fruit bevat evengoed de nodige vruchtensuikers. Wel vind ik het positief dat er geen andere alternatieven zoals bloesemsuikers voor een zoete smaak moeten zorgen. Verder is de Stevia 97% en dat is erg hoog want de meeste alternatieven maken gebruik van steviolglycosiden. En laten die dan vaak ook nog niet eens helemaal zuiver zijn.

ervaringen-cool-bear-limonade-goodgirlscompany

Review Cool Bear

Ik testte de producten van Cool Bear met mijn oudste, middelste en dreumes. Ook probeerde ik ze zelf. Ik lust namelijk geen koffie maar verkeer nog steeds in mijn limonade-fase. Miss B vond het lekker. Dat verbaasde mij niks. De andere alternatieven die wij geprobeerd hebben vielen bij haar namelijk ook in de smaak. Ook dreumes vond het lekker. Zij krijgt namelijk alleen maar water of biologische thee. Oudste dochter vond het niks. Ze vind limonade zonder suikers namelijk te zuur.

Het is niet zo dat ze deze versie vies vind, maar doordat er genoeg andere gelegenheden zijn waarin ze wel eens normale limonade gedronken heeft, weet ze hoe dat smaakt. Daardoor heeft ze ook een bepaalde verwachting van hoe limonade zonder suiker zou moeten smaken. Als ze moet kiezen tussen water of limonade zonder suiker kiest ze liever het eerste. Zelfs als het winter is. Zelf vond ik de vruchtensiroop erg lekker. Waarschijnlijk ook omdat je het zelf doseren kan. De pakjes vond ik te waterig gedoseerd. Maar dreumes vond het heerlijk. Zoals je ziet, over smaak valt te twisten.

En nu?

Voor Miss G blijf ik dus gewoon water schenken. Ook nu het er naar uitziet dat ze minder gaatjes heeft, stap ik niet zomaar over. Ik blijf gewoon nieuwe producten proberen. Misschien is het net zoals bij leren eten een kwestie van regelmatig aanbieden. Verder leert het ook dat als je kind meteen vanaf het begin af aan leert dat suikerloze dingen blijkbaar zo smaken, dat het accepteren ook veel makkelijker gaat.

Heeft jouw kindje veel last van gaatjes? Ben jij heel bewust bezig met suikervrije producten voor je kindje. Had je al eens van Cool Bear gehoord?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog bevat een opgestuurd product.

 • Reply
  Cool Bear
  21 november 2016 at 11:03

  Hi Josan,

  Leuke blog heb je geschreven. Helaas zitten er inderdaad in veel producten veel (verborgen) suikers (zoals verdikkingsmiddel) en is de zuurgraad in veel frisdranken ook geen pretje. Cool Bear® is neutraal op de tanden omdat het gezoet is met stevia. In onze producten gebruiken we puur vruchtensap waar inderdaad vruchtensuikers in zitten, maar door de stevia wordt het weer geneutraliseerd. We gebruiken geen kunstmatige toevoegingen, kleurstoffen of verdikkingsmiddel. Hierdoor bevat 1 glas limonade minder dan 1 calorie en 1 gram koolhydraten. Gaatjes zijn super vervelend, zeker bij kindjes. Wat veel ouders ook niet weten, is het feit dat een slecht melkgebit gevolgen heeft op het blijvend gebit. Super fijn dat je dit onderwerp aansnijdt <3

  Bere-knuffel Cool Bear

 • Reply
  Ingrid
  16 november 2016 at 19:04

  Ik dacht ook altijd dat ik goed poetste, maar toch gaatjes. Toen ik later elektrisch leerde poetsen en ging flossen/stoken bleek toch dat ik het niet zo denderend deed. Nu gelukkig geen gaatjes en ook geen tandplak meer.
  Ik zou trouwens wel oppassen met dit soort producten, want zuur is ook niet goed voor tanden. Ik weet natuurlijk niet hoe zuur dit product is, maar de zuurgraad is voor veel frisdrank de reden dat het slecht is.

 • Reply
  Linda
  16 november 2016 at 16:37

  Ook hier heel veel gaatjes bij allebei de kinderen. Helaas meegekregen van zowel papa als mama. Beide helaas al een keer onder narcose geweest om gaatjes te vullen en kiezen te trekken. Dit vanwege angst voor de (vorige) tandarts. Die boorde gewoon door terwijl kindlief de hand opstak ten teken dat hij moest stoppen. Inmiddels gelukkig een hele fijne kindertandarts gevonden waar zoonlief van de week voor het eerst weer een gaatje heeft laten borstelen (zoals ze het daar noemen) zonder een kik te geven.
  Zelf vroeger (en nog steeds vaak) erg veel gaatjes gehad. Terwijl ik het minste snoepte en wel 3x op een dag poetste. Terwijl mijn broertje snoepte bij het leven en regelmatig het tandenpoetsen oversloeg en hij had nooit wat!!! Dit heeft ook wel gemaakt dat ik me niet heel erg druk maken over suikers versus gebit. Zeker wel met mate maar zeker niet verbannen. En poetsen dat natuurlijk wel en ook 2x per dag.

 • Reply
  Kirsten
  16 november 2016 at 14:31

  Lenne is bijna anderhalf en heeft nog nooit iets anders gedronken dan water. Ik probeer dat zo lang mogelijk zo te houden en probeer ook het snoepen echt te beperken. Zelf heb ik nog nooit een gaatje in mijn tanden gehad, dus ik hoop dat Lenne mijn gebit geërfd heeft 😉

  • Reply
   Josan
   16 november 2016 at 14:47

   Dat hoop ik ook voor je. Na al mijn goede pogingen weet ik nu wel dat dit uiteindelijk het meeste uitmaakt.

 • Reply
  Jessica
  16 november 2016 at 14:19

  Wij staan op het punt van vertrekken voor de eerste gaatjes van dochter 7 tussen haar kiezen ze eet ook erg gezond en poets goed dus we hebben een spannende middag ze heeft er slecht van geslapen

  • Reply
   Josan
   16 november 2016 at 14:33

   Sterkte Jessica! Hopelijk heeft de tandarts een beetje begrip. Dat scheelt al de helft.

   • Reply
    Jessica
    17 november 2016 at 08:51

    Het is zo goed gegaan we gingen voor 2 gaatjes hij vroeg kun je nog even heeft hij gelijk de gaatjes die voor volgende week stonden gemaakt ..uiteindelijk had ze 5 gaatjes tussen haar kiezen en na ruim een half uur was ze klaar ..ze poets wel veel maar nu gaan we ook meer flossen hopen dat het helpt

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]