Machtige Meisjes Opvoeding

Kind doorzettingsvermogen leren 5 tips

4 februari 2022
kind-doorzettingsvermogen-leren-themillennialmom

Geschatte leestijd: 6 minuten

Je kind doorzettingsvermogen leren is belangrijk. Ze zal het nodig hebben om in het leven succesvol te worden. Doorzettingsvermogen helpt kinderen om bij tegenslagen niet meteen het bijltje erbij neer te gooien. 

Kinderen en doorzettingsvermogen

Ik vind doorzettingsvermogen een van de belangrijkste karaktereigenschappen bij mijn kinderen. Omdat ik weet dat er in het leven voldoende momenten zullen zijn waarop het allemaal niet makkelijk is. Waarop het belangrijk is om vol te houden, door te zetten en als het niet gaat zoals je hoopt; op te krabbelen en opnieuw te proberen. Maar hoe kun je je kind doorzettingsvermogen leren? In dit blog geef ik een aantal tips

Lees ook: 3x Zo voed je een mentaal sterk kind op

Geef je kind de ruimte om fouten te maken

Mijn zus en ik schelen een half jaar. Mijn jeugd kenmerkt zich dan ook door één ding: alles wat zij mocht of kon MOEST ik ook. Zo kwam het dus ook dat toen zij kon fietsen, ik dezelfde dag nog moest kunnen fietsen. Op mijn rode BMX fietsje oefende ik, ging ik onderuit, schold ik, huilde ik. Er kwamen een paar pleisters aan te pas maar voordat de lantaarnpalen ‘s avond aan gingen en ik naar binnen moest, kon ik fietsen.

Dit is niet alleen een leuke anekdote die je iets vertelt over het doorzettingsvermogen dat ik als klein kindje van 3 had. Zo op het eerste oog zal het je misschien ook helemaal niet opvallen. Maar doorzettingsvermogen vergroten bij je kinderen, begint met ze de ruimte te geven. De ruimte om te falen en fouten te maken. Om (zoals in mijn geval) letterlijk op te krabbelen en het opnieuw te proberen. Dat kan moeilijk zijn. Zeker bij Novan en Chloé ben ik toch zo ingesteld dat ik al snel elk obstakel als een helikopterouder wil wegnemen. In het kader van: ze moeten al zoveel. Maar ik weet dat ze er niks van leren. Ik geef mijn kinderen de ruimte om dingen op hun eigen manier te doen. Soms tegen beter weten in. Want ik weet: succes volgt op ervaring. En ik gun ze het geweldige gevoel van succes.

Train ze

Ik trainde mijn kinderen om naar de wc te gaan. Ik trainde ze om te leren fietsen. Op school traint Chloé haar leesvaardigheid door het eindeloos herhalen van letters. Ook wanneer het om doorzettingsvermogen gaat, kun je kinderen trainen. Je kunt ze trainen om op momenten van frustratie vol te houden en niet meteen op te geven.

Train ze om om deel te nemen aan conversaties die misschien buiten hun comfortzone liggen. Om dingen te proberen die niet meteen in hun interessegebied liggen. Om taken en klusjes in huis te doen die lastig zijn. Thuis is een veilige omgeving om dit te oefenen. Toen Grace nog op de basisschool zat, kwam het regelmatig voor dat ze huiswerk uitstelde tot het allerlaatste moment waardoor ik de dag voor een proefwerk nog moest ‘stampen’. Terwijl zij dan zoiets had van “Dat heeft toch geen zin ik ben veel te laat begonnen”, was opgeven voor mij geen optie. De eerste keer kostte het veel moeite om haar negatieve gedachten om te buigen. Er waren regelmatig momenten dat ze het opgaf en ik haar moest stimuleren om toch door te zetten. Toen de voldoende eenmaal in de pocket was, zorgde dit voor meer zelfvertrouwen.

Lees ook: Zelfvertrouwen kinderen vergroten in 10 stappen

Wees eerlijk

Leren zwemmen, leren lezen, studievaardigheden aanleren voor het maken van huiswerk, een slaapkamer opgeruimd houden… . het is allemaal moeilijk. Vooral wanneer je het voor een eerste keer moet doen. Wees daar gewoon eerlijk over. Je kinds doorzettingsvermogen vergroot je niet door erover te liegen. Je hoeft het niet mooier te maken dan het is. 

Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze zullen zien dat het leven geen groot sprookjesbos is. Maar daar kun je ze gewoon op voorbereiden door er met ze over te praten. Maar ook door zelf een goed voorbeeld te geven. Mijn kinderen zien mij lastige dingen doen. Ze hebben gezien hoe ik tijdens de zwangerschap van Novan kapot was, maar alsnog de was ophing omdat het gedaan moest worden. Ze zien me ‘s ochtends opstaan ook al heb ik de nacht beroerd geslapen. Maar blijven liggen zorgt er voor dat we allemaal te laat komen en ik de hele dag achter de feiten aanhol. Dit is leven en het is okay. Ik hoef het niet mooier te maken.

Mindset

Je-kind-doorzettingsvermogen-leren-is-belangrijk.jpg

Ken je dat? Je hebt ergens geen zin in, bent er in de gedachten al negatief over en de realiteit is verschrikkelijk! Zo werken onze hersenen. We hebben zelf de macht om ons denken te beïnvloeden. Dus het omgekeerde is ook waar: als we positieve gedachten denken, heeft dat invloed op onze mindset.

Heel vaak zijn onze gedachten onze grootste vijand. Dus als je je kind doorzettingsvermogen probeert aan te leren voor iets wat lastig is, is het niet verwonderlijk dat zij daar tegenop zien. En geen positieve gedachten over koesteren. Help je kind met omdenken. Geef ruimte voor wat ze voelt, maar zeg ook dat je kind dit wel kan. Dat je in haar gelooft. Dat ze altijd bij jou terecht kan als ze hulp nodig heeft of gewoon even een knuffel voor als het lastig is om vol te houden.

Kleine stapjes

Ik ben zo’n volwassene die het lastig vindt om ergens mee te beginnen als het nog groots is. Het liefst breek ik taken op in kleine stapjes. Dan is het behapbaar. Dat doe ik ook voor mijn kinderen. Een kind doorzettingsvermogen leren, gaat makkelijker als de moeilijke taak niet overweldigend groot is.

Dus als Chloé’s slaapkamer een bende is, weet ik dat ze niet gemotiveerd raakt om het op te ruimen als ze boven moet blijven tot het klaar is. Soms vraag ik haar te beginnen met het opruimen van haar kleding. Wat vies is in de wasmand en wat schoon is terug in de kast.

Het kan best zijn dat we er twee dagen over doen. Maar het gaat niet om het tempo. Het gaat erom dat het gebeurt.

En als laatste misschien wel het meest belangrijke: geef je kind een compliment. Het gaat niet om of het eindresultaat perfect is. Complimenteer ze voor hun inzet.

themillennialmom-leer-kind-doorzetten

Ook leuk om te lezen:

 

Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

  • Reply
    Just Mama
    25 maart 2022 at 09:50

    Mijn kind vindt doorzetten soms erg lastig, dus dit zijn fijne tips!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]