Opvoeding Schoolkind

Kind weerbaar maken tegen een killer clown of horror clown

12 oktober 2016
killer clown of horror clown

Zo nu een dan word je opgeschrikt door een killer clown die het op kleine kinderen voorzien heeft. Een horror clown vindt het leuk om kleine kinderen de stuipen op het lijf jagen. In mijn woonplaats Arnhem zijn er ook al weer 3 op gedoken. Daarom een lijst met handige tips om je kind te beschermen.

Tegenwoordig is oktober de maand waarin het helemaal hip is om Halloween te vieren. Vanwege onze christelijke achtergrond doen wij hier niet aan mee. Je zal het op mijn blog dan ook niet tegen komen. Dit jaar is de scheidingslijn tussen feit en fictie wel heel dun. Dankzij een groep gemankeerde malloten voelt ‘gezellig’ griezelen dit jaar echter dan ooit.

Wat is er nu leuk aan een Killer clown?!

Als ik eerlijk moet zijn, word ik niet warm van clowns. Daar bedoel ik alle clowns mee, inclusief Bumba en Ronald MacDonald. Ik heb al genoeg moeite om het fenomeen clown te begrijpen. Kiler clowns snap ik daarom helemaal niet.

En mijn kinderen ook niet. Wanneer ze gewoon een clown zien, snappen ze nog wel dat dat een act is. Dat er iemand in dit pak zit of dat het een verkleed persoon is. Maar als ze iemand met een horror clown masker en wapens op zich af zien komen, denk ik dat het verschil tussen fantasie en werkelijkheid heel lastig wordt. Zelfs wanneer iemand niet verkleed is, zou je je rot schrikken, toch? Het is ook een erg lage streek om kinderen zo aan het schrikken te maken.

Verschil tussen kinderlokkers en een killer clown

Verschillende grapjassen hebben helaas geen boodschap aan oproepen van de politie. Zij gaan doelbewust verkleed als killer clown met horror clown masker op pad.  Dus tijd om als moeder zelf de nodige maatregelen te nemen. Maar waar begin je?

Met je kinderen over kinderlokkers praten is makkelijk. Je brengt ze bij dat niet elk enge mannetje een kinderlokker is. Maar nu het een griezelig masker draagt, gaat dat natuurlijk niet meer op. Speciale wachtwoorden afspreken of je kind leren dat het niet met vreemden mee gaat, is hier ook niet aan de orde. Hier gaat het om een griezelclown die heel doelbewust kinderen uitzoekt. Of ze er nu op zitten te wachten of niet hij komt naar hun toe.

Kind weerbaar maken tegen een killer clown of horror clown

Praat met ze

Je kinderen weerbaar maken, begint door met ze in gesprek te gaan. Toen het alleen nog maar in Amerika een trend was, had ik het er al met mijn kinderen over. Informerend zonder angst te zaaien. Zo wisten ze wat het inhield en ook waarom mensen zo’n zieke vorm van humor hebben. Maar nu ook de eerste gevallen van killer clowns in Nederland gemeld zijn, vertel ik waar ze op moeten letten. Dat ze verdachte situaties moeten melden en alert zijn.

Houd een oogje in het zeil

Op een gegeven moment moet je je kinderen beetje bij beetje loslaten. Maar tot een bepaalde leeftijd hield ik altijd een oogje in het zeil wanneer ze buiten speelden. Niet vanachter het keukenraam, waar ik ze kon zien maar niet horen. Maar echt fysiek door mee te gaan naar de speeltuin. Of in de voortuin bezig te zijn. Ik denk dat je zelf heel goed aanvoelt of je kind er aan toe is om alleen buiten te spelen. En of jij er aan toe bent om je kind zo los te laten.

Melden waar je bent

Als mijn kinderen buiten willen spelen, moeten ze melden waar ze naar toe gaan. Waren ze van plan om naar de speeltuin te gaan, maar wijzigen die plannen omdat ze bij een vriendinnetje thuis willen spelen? Dat is prima, maar dan moet dat ook gemeld worden. Vergeten ze dat, of kom ik er achter dat ze ergens anders waren dan ze verteld hadden? Dan mogen ze de dag er na niet buiten spelen.

Streng? Misschien, maar ik word er ook niet vrolijk van om als een bezetene de hele wijk uit te kammen als ik niet weet waar ze zijn. Dus ik wil dat het een automatisme is. Zoals ze schoenen aantrekken als ze naar buiten gaan en handen wassen na een toiletbezoek.

Speel niet alleen buiten

Mijn meiden mogen alleen buiten de poorten spelen als ze samen buiten spelen. Alleen wil ik niet hebben omdat het een kind veel kwetsbaarder maakt. Zijn ze in een groepje? Dan is dat nog beter. Er is er altijd wel eentje bij met net iets te veel lef en die dapper is.

Maak herrie

Niet alleen in een verdachte situatie maar ook als er iets aan de hand is, helpt het om herrie te maken. Grote kans dat er iemand op het lawaai afkomt.

Veilige havens

Vanaf de speeltuin gezien wonen we bijna aan het einde van de straat. Tussen de speeltuin en ons huis in wonen een aantal mensen die ze kennen. Mocht mijn kind een killer clown spotten en de afstand tot huis te groot zijn? Dan weten ze dat ze daar terecht kunnen om te schuilen. En vandaar uit kunnen ze ook contact met mij opnemen om te laten weten waar ze zijn.

Contactgegevens

Het is natuurlijk wel handig dat je kinderen je bereiken kunnen. Die van mij weten ons huisnummer en de straatnaam. Maar mijn telefoonnummer weten ze bijvoorbeeld niet uit hun hoofd. Dus is het handig om er voor te zorgen dat ze in elk geval mijn telefoonnummer bij zich hebben als ze buiten zijn. Dit kan door met een pen of stift je nummer op hun arm te schrijven.

Naar binnen als de straatlantaarns aan gaan

Op deze leeftijd mogen mijn kinderen nog niet buiten spelen als het donker is. Dat heeft helemaal niks met horror clowns te maken, maar eerder met dat ze niet altijd goed zichtbaar zijn in het donker. Doordat ze vaak geen reflecterende kleding dragen zijn ze slecht zichtbaar wanneer ze in het donker tussen de auto’s doorschieten. Daarnaast lijkt zo’n killer clown mij overdag al eng genoeg. Laat staan als je hem in het (schemer) donker tegenkomt.

Sluit je aan bij een buurt app

In mijn wijk hebben we een buurt app. Hier worden verdachte situaties gemeld. Ook houden we elkaars woningen en kinderen in de gaten. Dat vind ik zelf een prettig idee. Ik ken mijn buren van een een paar huizen verder. Heb een vriendin aan het andere einde van de straat wonen. Door samen met een groepje volwassenen een oogje in het zeil te houden op elkaars kinderen voorkom je bepaalde situaties. Uiteraard is het wel handig dat je je buren kent en vertrouwt. Dit geld ook voor je kinderen. Maar weer een mooie reden om je buren te leren kennen.

Naast je kind weerbaar maken, is het ook goed om de politie te bellen wanneer je een verdacht iemand met masker ziet die zich opvallend ophoudt. Deze rage met angstaanjagende clowns met een griezelmasker is op zijn zachts gezegd vervelend. Maar het is een rage en zoals wij moeders allemaal weten…rages waaien over. Bovendien wordt het winterseizoen. Het seizoen waarin mijn kroost aanzienlijk minder vaak buiten speelt.

Hoe maak jij je kind weerbaar tegen een killer clown of horror clown?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  13 oktober 2016 at 11:16

  Yikes, wat een doodenge foto van een clown staat er bij. Ik vind het zo’n apart verschijnsel! De kranten staan er ook vol van.

  Op het nieuws hoorde ik net dat er gisteren zo’n klier een 14-jarige jongen wou laten schrikken, maar dat die zwarte band had of zo. Die heeft de clown een paar flinke klappen gegeven waarop die lafbek wegrende.

 • Reply
  Bianca
  13 oktober 2016 at 10:27

  Het is te idioot voor woorden toch? Ik denk dat als ik zo’n clown zie dat ik eerst hard begin te lachen, en dan achter die clown ga aanrennen…wedde dat ie bang word 😉

 • Reply
  Resaarcle
  12 oktober 2016 at 21:31

  Ik had er ook al over gelezen, maar dat het naar hier overwaait, vind ik best eng. Niet alleen voor mijn kinderen, maar ook voor mezelf. Dat het maar snel weer wegwaait ook.

 • Reply
  Lori (Mama's Jungle)
  12 oktober 2016 at 20:22

  Hmm als ze een volwassene laten schrikken vind ik het al een extreme grap, maar kinderen?! Je noemt goede tips, ik zou het later ook zo ongeveer doen. Gelukkig is mijn peuter nu nog klein. Die gaat echt niet uit mijn oog.

 • Reply
  MamaPlaneet.nl
  12 oktober 2016 at 20:18

  Dat iemand daar in Almere er humor in ziet, snap ik dus ook niet.
  Je maakte me wel even aan het lachen. Ooit ontwikkelen ze smaak. Hoop ik.

  Zeer goede tips geef je. En inderdaad altijd ervoor zorgen dat je kind je contactgegevens bij zich draagt. Op hun arm schrijven is een optie maar je hebt tegenwoordig ook kettingen, aarbandjes enz.

  Blijft een eng verhaal. Hopelijk pakken ze de gek snel op.

 • Reply
  Jacqueline
  12 oktober 2016 at 18:49

  Had er wel wat over gelezen, maar nu pas bedenk ik me: wat zouden mijn kinderen doen als ze zo’n killerclown tegenkomen? Misschien heb ik ze wel iets te vaak mee naar fantasyfestivals meegenomen en dat ze daardoor juist niet bang zijn voor iemand met een raar pak aan, terwijl diegene best eens kwade bedoelingen kan hebben…

  • Reply
   Josan
   12 oktober 2016 at 20:11

   Oei, dat zou natuurlijk ook kunnen. Laten we hopen dat ze die ervaring bespaart blijft.

 • Reply
  Eva
  12 oktober 2016 at 18:49

  Horrorclowns zijn doodeng, bijna net zo griezelig als kinderen blootstellen aan een geloof…

  • Reply
   Josan
   12 oktober 2016 at 20:06

   Mensen die menen open-minded te zijn maar nog niet eens het respect op kunnen brengen hun visie op te dringen aan anderen zijn enger dan horrorclowns 😛

 • Reply
  Cassandra
  12 oktober 2016 at 15:56

  Triest toch dat horror clown gebeuren? Ik snap de hele lol er niet van en kan mijzelf er behoorlijk boos om maken dat mensen kinderen zo bewust de stuipen op het lijf jagen met wapens. Ik vind je tips wel ontzettend goed, dit is eigenlijk hoe het er bij ons thuis vroeger ook aan toe ging en straks ook zal gaan.

  • Reply
   Josan
   12 oktober 2016 at 20:10

   Ah nog een strenge moeder 🙂

 • Reply
  Birgit
  12 oktober 2016 at 14:01

  Die horrorclowns… tja… Ik denk zelf dat het meer een stunt is ivm de nieuwe IT film die uitkomt en icm Halloween. Maar zeker weten doe ik het niet.
  De kinderen spelen altijd op een vaste plek en moeten het ook melden als ze ergens heen willen gaan.

  Een telefoonnummer hebben die van ons niet op zak.

 • Reply
  Nathalie
  12 oktober 2016 at 14:00

  Eigenlijk best erg dat er in deze tijd bijna niet meer veilig buitengespeel kan worden he…

  • Reply
   Josan
   12 oktober 2016 at 20:10

   Ja, niks is meer heilig 🙁 Gelukkkig hebben wij een grote tuin waar ze heerlijk kunnen spelen. Maar het zou niet moeten kunnen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]