Interieur Persoonlijk

Nieuwbouwhuis | hoe onze nieuwe keuken eruit komt te zien

13 mei 2019
nieuwbouwhuis keuken kopen droomhuis

 Het was even stil rondom de bouw van ons droomhuis. Dat viel op. Vanuit verschillende hoeken kreeg ik de vraag hoe het nu met ons nieuwbouwhuis gaat. Erg leuk dat jullie zo meeleven. In een familievlog vertelde ik al over de tegels voor ons nieuwe huis. Maar vandaag vertel ik je meer over een andere belangrijke ruimte: de keuken.

Wie net zoals wij een nieuwbouwhuis laat bouwen, heeft voor de keuken twee opties. Of je neemt een standaard projectkeuken. Of je kiest er voor hem zelf aan te schaffen en ontvangt een bepaald bedrag terug. Aan beide opties kleven voor- en nadelen. Zo is een projectkeuken vaak heel erg basic. En als deze bijvoorbeeld 12.000 euro kost, wil dat niet zeggen dat je dit bedrag ook ontvangt wanneer je zelf een keuken uitzoekt bij een andere leverancier. Kortom, we hadden heel wat om over na te denken.

Waar moet onze keuken aan voldoen?

De zoektocht naar onze nieuwbouwkeuken begon dus ook met de vraag: waar moet onze droomkeuken aan voldoen? Is het de stijl die de doorslag geeft zoals een landelijk, design of moderne keuken? Of speelt het materiaal ook een belangrijke rol? Zoals je bij mooie deze mooie houten keukens hebt.  Onze keuken wordt dagelijks gebruikt. Maar het is niet zo dat weer uitgebreid staan te kokkerellen. Kies je dan voor een functionele keuken waar alles in zit wat je nodig hebt? Of ga je voor een luxe variant die ook waardeverhogend is voor je woning ook al gebruik je hem maar heel beperkt.

Zoals je ziet waren er nogal wat vragen die we van tevoren moesten beantwoorden. Uiteindelijk maakte ik een beslissing op basis van wat ik nu mis en graag over een half jaar wel zou willen hebben. Momenteel mis ik:

  • een aantal keukenkastjes omdat er naast de afzuigkap geen bovenkasten zitten. Hierdoor moet ik mengkommen, broodrooster en tosti apparaat in de trapkast zetten. Staan mijn keukenmachine en staafmixer bovenop de kastjes er tegenover. Als dat straks allemaal in een kastje past ben ik blij.
  • een echt grote oven. Elke keer als we pizza eten duurt het een eeuwigheid voordat we allemaal iets op ons bord hebben liggen.
  • een mooi aanrecht. We hebben graniet omdat de vorige bewoners dit hebben uitgezocht. Maar dit vind ik niet ideaal voor het werkblad. Het materiaal is vrij poreus waardoor er makkelijk vloeistoffen intrekken.

En verder hadden we nog een eis: de keuken moet een inductieplaat hebben. Wij wonen in een wijk zonder gas. Ik kook al jaren op inductie en zou niet meer terug willen naar andere tragere warmtebronnen.

Onze keuze

Voor onze keuken kozen we er voor om hem af te nemen bij de keukenleverancier van het project. Niet omdat ze keukens nu adembenemend spectaculair zijn. Maar wel omdat we goed advies en een goede service kregen. Dat vind ik heel wat meer waard. Doordat we niet voor de standaardopties gaan krijgen we dan ook geen projectkeuken.

Kookeiland

In mijn dromen zag ik mijzelf altijd staan koken aan een prachtig kookeiland. In de praktijk zal ik het straks genoegen moeten nemen met een keuken met een halfvrijstaand eiland. Eentje met voldoende ruimte voor al mijn keukenspullen. Waar ook mijn inductiekookplaat inzit en vaatwasser. Mijn man had graag een barretje aan ons kookeiland gewild. Maar omdat dit minder diepe kasten voor de opbergruimte betekende, hebben we dat plan laten varen. Datzelfde geldt voor de Quooker omdat we dan een keukenkastje kwijt zijn aan het reservoir.

Werkblad

We nemen een donker composieten werkblad voor onze keuken. Ik vind al die natuurlijke materialen prachtig, momenteel hebben we een granieten aanrecht. Maar ik ben praktisch. Ik wil dat het aanrecht redelijk robuust is en makkelijk schoon te maken. Dat vind ik bij ons huidige aanrecht enorm tegenvallen vandaar dat ik nu een andere keuze maak. Nog een grote verandering is dat we van greeploos naar keukenkastjes met grepen gaan.

Kastenwand

En als laatste komt er tegen de muur een hoge kastenwand. Met maar liefst 2 ovens. Of ik ergens spijt van heb? Ja! Ik had graag 2 vaatwasmachines gehad. Ik kan er namelijk heel slecht tegen als de vaatwasser vol zit en daardoor de afwas op het aanrecht staan. Maar helaas kan ik die wens niet meer integreren. Hier had men dan met de wateraansluiting rekening mee moeten houden.

Ach, eigenlijk is dit ook gewoon een luxe probleem. In elk geval ben ik er erg blij mee en kan ik niet wachten totdat ik een roomtour door het huis kan doen.

Hoe ziet jouw ideale keuken er uit?

Pint it


Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook

  • Reply
    Rory Blokzijl
    14 mei 2019 at 13:25

    Heel herkenbaar! Wij hebben destijds (jeetje, dat is alweer 18 jaar geleden) ook heel goed nagedacht over een aantal zaken zoals het aanrechtblad. Wij hebben gekozen voor synthetisch gemaakt steen (om dezelfde reden als wat je vertelt over een granieten aanrechtblad), heel hygiënisch en mooi. Waar ik bij een kersenhouten keuken en rvs vooral dacht aan een donker blad heeft H. juist een lichte kleur – min of meer – doorgedrukt. En daar ben ik tot op de dag van vandaag nog heel dankbaar voor. Ons keukenblok is relatief klein en dit maakt het optisch zoveel ruimer en lichter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]