6 hartverwarmende wereldwijde kersttradities
Zoveel culturen zoveel verschillende kersttradities. In dit blog wil ik een aantal hartverwarmende wereldwijde kersttradities bespreken. Dingen die je kan doen om de donkere dagen voor Kerst te vullen met veel liefde, warmte en tijd voor je dierbaren en medemens.
Eerder vertelde ik over Elf on the shelf. Een leuke kersttraditie uit Amerika voor kinderen. Maar wereldwijd zijn er ook nog andere mooie kersttradities die het verdienen om in het zonnetje gezet te worden.
6 hartverwarmende wereldwijde kersttradities
Jólasveinar
We trappen dit blog over kersttradities af met IJsland. Hier heb je de Kerst- of joeljongens. of Joel. De Joeljongens stammen uit de oude IJslandse folklore. In principe joegen ze vroeger iedereen de stuipen op het lijf met hun streken en afzichtelijke uiterlijk. Maar zoals Stoute kindertjes niet meer in de zak naar Spanje gaan en de roe ook al heel wat jaren zoek is, hebben ook de Joel jongend een kindvriendelijke metamorfose ondergaan. Tegenwoordig lijken ze wat meer op de Kerstman. Ook zij dragen rode broeken en jasjes, zwarte laarzen en een met wit bont afgezette muts. 12 dagen voor Kerstmis komt er elke dag een van de Jólasveinar uit de bergen naar de bewoonde streek. De IJslandse kinderen zetten vanaf die tijd ’s nachts hun schoen voor het raam, en verwachten daar de volgende morgen iets lekkers van deze persoon in te vinden. Stoute kinderen vinden een aardappel in hun schoen
Ligligan Parul Sampernandu
Vind jij het maf dat ik op 1 november al weer de kerstboom opzet? Op de Filipijnen maken ze het nog bonter. Daar kun je in september vaak al weer All I want for Christmas uit de speakers horen schallen. Filipino’s houden van kerst en voeren het daarom lekker lang. Het officiële feest barst los op 16 december, dan begint de negendaagse mis. Bijna elke straat is dan ook feestelijk versierd met stervormige lantaarns. Deze zijn een verwijzing naar de Ster van Bethlehem. Maligayang Pasko!
Wichtelen
In Scandinavische landen, komt er in de laatste donkere maand van het jaar ene wichtelmannetje op bezoek. Nee, hij is niet eng, want dit kabouter-achtige mannetje heeft maar een doel; een beetje licht brengen in de donkere dagen. Natuurlijk doet hij dat niet echt, maar mag jij dat doen. Samen met je gezin. Trek lootjes en laat door kleine gebaren je waardering blijken. Dat kan je doen door een lief briefje voor je achter te laten. Iemand te helpen. Allemaal anoniem want het draait niet om jou maar om de ander oprecht aandacht geven. Interesse te tonen in wat hem/haar bezighoudt. Geluk zit hem in de kleine oprechte dingen.
Als je wilt kan je ook het Wichtelmannetje achter laten. Zo kan weet iemand dat je aan haar denkt. En deze kan het dan weer doorgeven. Als tiener deden we hiere en variant van “secret Angel’. En dat vond ik ik altijd super leuk. De gedachte dat iemand oog voor je heeft, is zoveel waard.
Koleduvane
Een van de kersttradities die Slavische volkeren kennen is de Koleduvane. Deze wordt uitgevoerd door koledari. Op kerstavond om middernacht beginnen de Koledari aan hun ronde. Ze bezoeken de huizen van hun familieleden, buren en andere mensen in het dorp. De ceremonie wordt meestal uitgevoerd door jonge mannen, die worden begeleid door een ouderling ( stanenik). Elke koledari draagt een stok die ook gega wordt genoemd. Ze brengen geen cadeaus’ maar wensen de mensen uit het dorp gezondheid, rijkdom en geluk.
Jolabokaflod
Ben je een book-lover? Dan wordt je helemaal verliefd op de onderstaande kersttraditie uit IJsland. Hier geven ze elkaar op Kerstavond boeken. En het mooie is je mag je meteen de rest van de avond lekker in een hoekje terug trekken met je nieuwe boek en een reep chocolade. Dit fenomeen wordt Jolabokaflod genoemd of ook wel Yule Book Flood.
Het fenomeen stamt uit de Tweede Wereld Oorlog toen importeren van buitenlandse goederen duur was. Hout was relatief goedkoop, maar de bevolking van IJsland was niet groot genoeg om het hele jaar door te overladen met nieuwe boeken. Dus werden boeken in de laatste maanden van het jaar uitgegeven. Ook vandaag de dag geeft men elkaar echt nog gebonden exemplaren en geen e-book. Het geven van een echt boek heeft meer betekenis en waarde. Ik vind het wel een prachtig idee om je kinderen elk jaar een van je favoriete boeken te geven.
Noche de las Velitas
Nacht van de kleine kaarsjes is dit jaar op 7 december. Het markeert de start onofficiceile start van het kerstseizoen in Colombia. Ter ere van de onbevleket ontvangetnis van de maagd Maria plaatsen mensen overal papieren lantaartjes en kaarsje. Je vindt ze op het balkon, in de vensterbank, langs de weg, op de stoep in parken en op pleinen. Eigenlijk overal waar je het kan zien. Op de dag er na (8 december dus) hangen ze een witte vlag op met de afbeelding van Maria.
Ook leuk om te lezen:
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?