Als huismus vind ik de winter een heerlijke periode. Terwijl het buiten soms koud, nat en donker is maken we het binnen gezellig. Vooral samen knutselen vinden we leuk. In voorbereiding op de kerstperiode valt er zoveel leuks te maken samen met de kinderen. Afgelopen week maakten we deze leuke zoutdeeg kersthangers voor in de kerstboom. We begonnen met de naturel maar eindigden al snel met gekleurde. Hoe we dat deden lees je hieronder.
Inhoud van dit blog
Zelf zoutdeeg maken
Zelf zoutdeeg of brooddeeg maken, is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Als je een beetje van bakken houdt, heb je de meeste ingrediënten waarschijnlijk wel gewoon in huis. Ook als je niet vaak bakt, kan je de ingrediënten makkelijk zelf in de winkel kopen. Je hebt het volgende nodig:
- 500 gram witte bloem (het liefst niet zelfrijzend)
- 250 gram zout
- 250 gram water
- 1 eetlepel olie (arachide- of koolzaadolie)
Verder nog nodig:
- uitsteekvormpjes voor koekjes
- deegroller
- bakpapier
- bakblik
- smoothie rietje
- draad
- voedingskleurstof
- beslagkom
- mixer met deeghaken
Het verschil tussen arachideolie en zonnebloemolie is dat de eerste gemaakt is van aardnoten. Bovendien is het bestand tegen hogere temperaturen waardoor er minder schadelijke stoffen vrij komen tijdens het bakken. Maar aangezien je de zoutdeeg ornamenten toch niet gaat opeten, is dat minder belangrijk. Dus mocht je geen arachideolie in huis hebben, gebruik dan zonnebloemolie. Dat gaat ook gewoon goed weet ik uit ervaring.
Zo maak je zoutdeeg kersthangers
- Giet de meel in de beslagkom en voeg de zout er aan toe
- Meng het geheel goed door elkaar
- Voeg de olie er aan toe en als laatste beetje bij beetje wat water
- Mix het geheel goed door elkaar met de mixer
- Met een deegroller kan je de deegbal vervolgens uitrollen.
- Steek met de koekjesuitstekers vormpjes uit het deeg
- leg de zoutdeeg kersthangers op een bakplaat
- Maak er met een smoothie rietje een gaatje in
- wil gekleurd deeg? Voeg dan 3 druppels voedingskleurstof toe en kneed het door elkaar. (wel handig om handschoentjes te gebruiken, of doe het op de manier zoals wij dinosaurus paaseieren maakten)
ls het niet meer kleverig voelt maar je er een mooie deegbal van maken kan, is het deeg goed. Mocht je uitschieten met het water waardoor het te nat blijft, voeg er dan een klein beetje meer bloem aan toe. Heb je teveel zout gebruikt (dit werkt vocht onttrekkend) waardoor het deeg droog blijft, voeg dan wat water toe. Je kan zelf met je handen voelen wanneer het deeg goed is. Het mengen kan je trouwens ook doen door het met je handen te kneden.
Zoutdeeg bakken
Zoutdeeg kan je op twee verschillende manieren bakken. De meest snelle manier is in de oven. Zodra je met de koekjesvormpje alle hangers hebt uitgestoken kan je ze op een bakplaat leggen waarop je al bakpapier hebt gelegd. Bak ze op 100 graden in 1 tot 3 uur in de oven. Zo worden ze vanzelf hard. Hoe weet je nu of het zoutdeeg klaar is? Druk er met een voorwerp (lepel of vorkje) op. Veert het nog terug? Dan moet het nog wat langer in de oven.
Heb je meer tijd en geduld? Dan kies je voor de tweede manier. Ze laten drogen door lucht. Zet de bakplaat met zoutdeeg kersthangers drogen boven de verwarming. Het kost dan vaak wel een dag en een nacht voordat het droog is. Maar wil je geen glitters en andere toestanden in je oven, dan is dit zeker het proberen waard.
Is het zoutdeeg afgekoeld? Rijg er dan met het draad een touwtje doorheen zodat je hem makkelijk kan ophangen.
Pin it
Ben jij ook lekker actief op Pinterest en vind je dit een leuk knutselproject dat je graag eens zelf wilt maken ? Pin dan een van onderstaande afbeeldingen. Zo heb je deze tutorial altijd bij de hand.
Ook leuk om te doen:
- sneeuwvlokken maken
- 10x knutselideeën voor kerst
- zelf sneeuw maken
- Maak een sneeuwlandschap
- sensopatisch spelen met maizena
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
No Comments