Christendom

Kerk dicht door Coronavirus? 12 alternatieven om je geloof een boost te geven

16 maart 2020
Alternatieven kerkdienst Coronavirus

Is je kerk dicht door Coronavirus? Wij zetten 12 alternatieven op een rijtje om je geloof een boost te geven.

Kerk dicht door Coronavirus

Vanwege maatregelen die verspreiding van het Coronavirus moeten tegengaan, konden we gisteren ook niet naar de kerk. En wij waren niet de enige. Honderden kerken hielden gisteren hun deuren dicht. Gelukkig zijn verschillende online tv-kerkdiensten. Zo kun je toch met je geloof bezig zijn zonder dat je een kerkdienst mist. Als gezin gebruiken wij de extra tijd samen om de komende weken een extra boost te geven aan ons geloofsleven.

Tot nu toe verloopt de thuisisolatie in mijn gezin prima. De kinderen hebben al huiswerk gemaakt en geknutseld. Ook is er een verdeling gemaakt van huishoudelijke klusjes voor vanmiddag. In praktische zin gaat het hier dan ook goed. Toch houdt het Coronavirus ons ook bezig in geestelijke zin. Is het zoals Zimbabwe zegt een een straf van God voor het Westen omdat we zo harteloos omgaan met (boot)vluchtelingen

16 Tips om geloof kinderen te laten groeien

12 alternatieven om geloof een boost te geven

Of kunnen we iets anders leren van deze pandemie? Namelijk dat wij mensen toch niet oppermachtig zijn. En we van elkaar afhankelijk? Letterlijk wanneer het bijvoorbeeld gaat om de verdeling van boodschappen. Maar ook in solidariteit. Dat we besluiten om binnen te blijven. Niet omdat wij misschien gevaar lopen, maar wel omdat iemand anders dat doet. Het zijn gesprekken die ik met mijn tieners heb en waar ik mijn kleuter in mee neem. Niet om maar simpel een antwoord op te geven. Maar wel om ons als gezin na te laten denken over wat wij nog meer kunnen doen. Telkens als we onze handen wassen, mogen we er ook bij stilstaan in wiens hand ons leven is. Of we nu ziek worden of niet.

Online tv-kerkdiensten

Op de website EO.nl/zondag sprint de Evangelische Omroep in het gat dat ontstaan is door sluiten van de kerken. Met wekelijk een televisie kerkdienst. Om 9.20 uur een PKN dienst. En om 11.00 uur een  kerkdienst via de livestram van BEAM. Gisteren keek ik met mijn kinderen de jongerenkerkdienst. Een toegankelijke preek van Jurjen ten Brinke, samen zingen en overdenken. Houd de website in de gaten voor acties rondom Dag van Nationaal Gebed op woensdag 18 maart.

40 Dagen tijd

Momenteel leven we in de 40 dagen tijd. Een tijd van vasten, gedenken en bezinnen. Door al het nieuws over het Coronavirus zou je dat haast uit het oog kunnen verliezen. Maar juist daarom is het goed om de focus te verleggen. Hoewel de Veertigdagentijd arg abstract is voor kinderen. Met deze tips en activiteiten voor de Veertigdagentijd kun je er actief mee bezig gaan voor kinderen.

Creatief Kinderwerk

Op de website Creatief Kinderwerk vind je meer dan 1000 creatieve ideeën voor de zomdagschool. Matthijs Vlaardingerbroek elke zondag een Bijbelverhaal. Afgelopen zondag ging het over Abraham. In verschillende filmpjes left Matthijs het thema uit. Bijvoorbeeld met een goocheltruc en popppen. Benieuwd of dit leuk is als invulling van de zondagsschool of kindernevendienst voor jouw kind? Klik hier.

Kind en geloof

Op deze website vind je muziek, thema’s en knutselwerkjes om met het geloof bezig te gaan. Of je er nu veel van weet of weinig. In principe is het een website voor jong en oud. Dus ouders en kinderen kunne hier terecht om samen actief bezig te zijn met het christelijk geloof. Klik hier om aan de slag te gaan.

Kind op zondag

Op Kind op zondag vind je materiaal voor de kindernevendienst en zondagsschool. Denk daarbij aan voorleesverhalen, spelletjes en gespreksvragen. Kind op Zondag biedt materiaal voor elke week: verhalen, werkvormen, liedjes, gesprekssuggesties en spelactiviteiten. Daarnaast ontwikkelen we suggesties voor alternatieve vormen van vieren, zoals een Paasnachtwake met kinderen, een wandelviering. Klik hier voor meer inspiratie.

Ik zoek God

Ik zoek God is een inspirerende plek over Jezus, God en met ruimte over geloofsvragen. Het fijne vind ik dat het mensen laat zien. Met hun levensverhaal en vragen. Dat vind ik aansprekend. Klik hier.

Bond van hervormde zondagsscholen

Op de website van de bond van Hervormde zondagsscholen vind je verschillende lesmethoden voor kinderen. Voor de onderbouw, midden- en bovenbouw. Als je op de klikt, kom je bij een Onedrive map met materialen terecht. Klik hier om te zien of het iets voor jou is.

Platen voor Bijbelverhalen

Op deze website vind je bijna alle bekende Bijbelverhalen. En het leuke is: er zijn sets met Bijbelverhaalplaten. De website is in het Engels en je kunt de afbeeldingen downloaden als PDF, JPEG of voor in een PowerPoint. Klik hier

Bijbelse kleurplaten

Op deze website vind je een verzameling van Christelijke kleurplaten in vier rubrieken. Waaronder het Oude Testament, Nieuwe Testament, Kerst, Pasen&Pinksteren. Aan de ene kant heb je dan per thema een geschikte kleurplaat en aan de andere kant scheelt je dat zoeken. Klik hier

Zij lacht

12 tips om je geloof een boost te geven als kerk dicht is door Coronavirus

Zij lacht is een online en offline community voor (jonge) vrouwen. Als vrouw vind ik het bemoedigend om opgebouwd te worden door de ervaringen en gedachtes van andere vrouwen. Elke ochtend om 6.00 uur verschijnt er een overdenking. Door hun lente kan je het makkelijk lezen. In de bus, trein of als je weinig tijd hebt. Klik hier om deze community te ontdekken.

Lazarus

Lazarus is een community voor progressieve christen. Geen moeilijke taal, maat vaak wel prikkelend. Waarbij het een spiegel voorhoudt, die aanwet tot nadenken. Klik hier om te kijken of dit bij jou past.

Samen Bidden

Online tv-kerkdiensten Coronavirus

Het spreekwoord luidt: nood leert bidden. En ook ben je misschien zelf niet bang of ziek, het kan geen kwaad om verder te kijken dan je neus lang is. Bid voor wijsheid voor mensen die belangrijks besluiten moeten nemen. Bid voor mensen die wel bang zijn. Voor die klasgenoot wiens moeder een verzwakte weerstand heeft omdat ze recent een chemo had. Of wiens oma al ziek was. In dit blog leer je hoe je kinderen kunt leren bidden.

Ook leuk om te lezen

Photo by 1,  2

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]