Persoonlijk

Eh, hoe goed kent jouw kind het Wilhelmus

16 augustus 2017
Kinderen-Wilhelmus-GoodGirlsCompany

“Blijf van onze tradities en cultuur af!”, roepen Nederlanders kwaad als het om de Zwarte Pietendiscussie gaat. Mara met cultureel erfgoed als het Wilhelmus hebben we dan weer niets. Volgens mij is er geen land waar men zo slecht haar nationale Volkslied kent.

Het leuke van een import Nederlander zijn, is natuurlijk dat ik veilig van een afstandje rare gebruiken, culturele eigenaardigheden en ander geks kan observeren. Ook ik heb al heel wat verjaardagen in een kringetje gezeten. Sabelend op een blokje kaas. Kleine bedragen van minder dan een euro terugbetaald omdat ik dat iemand verschuldigd was. Snap niks van ANWB stelletjes. En last but not least het valt mijn dochters op dat de Nederlandse vrouw op een gegeven moment haar haar afknipt en het rood verft.

Tradities en gebruiken

De een vindt het verschrikkelijk, maar ik waardeer het eerlijk gezegd wel. Bepaalde gewoontes geven toch een stukje stabiliteit en veiligheid en dat is ook wel wat waard in deze veranderende samenleving. Want het is al jaren niet meer wat het geweest is. En dan krijg je excessen zoals een Geert die “Minder minder scandeert”. Nederlanders die vrijheid van meningsuiting en tolerantie hoog in het vaandel dragen maar zich bedreigd voelen door een Sylvana. En een PVV die in mijn woonplaats gaat staan demonstreren tegen een Marokkaanse burgemeester. Maar wel vindt dat allochtonen banen moeten hebben en geen uitkeringen trekken. Ja, lezers tijden zijn veranderd.

Het Wilhelhemus

Dat er ooit weer een partij zou opstaan voor ons gedateerde volkslied vind ik niet zo vreemd. De paar keren dat ik een sport kijk, kon ik het gemurmel mij helaas niet ontgaan. Menig land vertegenwoordigende sporter kent het Volkslied niet. Ook toen ik Evers op Radio 538 luisterde, werd dat nog eens bevestigd. Een twaalfjarige die het niet kende. Een meisje wat er nog nooit van gehoord had. Een kampleidster die de vraag ontduikt en doorverwijst naar de kinderen. En een radiopresentator die ook zonder schaamte toegeeft het niet te kennen. Sterker nog: er niks mee te hebben. Kan Viva Hollandia niet gewoon als volkslied dienen? En nee, dit zijn geen Nederlanders die net een beetje ingeburgerd zijn, de naturalisatie procedure afraffelden of waarvan ouders een buitenlandse afkomst hebben.

Kennen jouw kinderen het Wilhelmus?

Eerlijk gezegd vind ik best stuitend dat mensen zo weinig doen aan het levendig houden van bepaalde elementen uit hun eigen cultuur. Voor mij heeft het kennen van het Volkslied niks te maken met zogenaamd nationalisme. Het is gewoon wat erbij hoort. Iets wat je doet als inwoner van een land. Je behoort een beetje van de geschiedenis te kennen. Zowel de mooie als minder mooiere kanten. Zodat je er van kan leren en dingen kan duiden. Dus van het 15 coupletten tellende lied kan mijn dochter van 8 het eerste couplet luid en duidelijk meezingen. En die van 10 kent couplet 1 en 7 van het Wilhelmus uit haar hoofd. Ze weet wanneer het geschreven is en hoe het ontstaan is.

Blijf van onze cultuur en tradities af!

Eerlijk gezegd moet ik altijd een beetje lachen als ik Geert Wilders vol vuur de Nederlandse cultuur en tradities hoor verdedigen. Of half Nederland los hoor gaan omdat sommige landgenoten Zwarte Piet zouden willen afschaffen. Het spijt me zeer maar een land waarin een groot deel van de autochtone bevolking onbekend is met zo’n belangrijk cultureel, geschiedkundig, kenmerk als het Volkslied is in mijn ogen enigszins hypocriet en misplaatst bezig. Angst voor ‘die buitenlanders’ hoef je dan ook niet te hebben. Onverschilligheid en gebrek aan kennis onder de autochtonen zullen er dan vanzelf wel voor zorgen dat bepaalde tradities en je cultuur van binnenuit wordt uitgehold en verdwijnt. Misschien moet de redding van het Wilhelmus wel komen van buitenlanders die dreigen het af te willen schaffen of een nieuw volkslied willen 😉

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

foto via Shutterstock

  • Reply
    Jascha
    18 augustus 2017 at 09:32

    Haha, goede observatie. Ik heb het even gecheckt, mijn zoon wist in ieder geval wat het Wilhelmus wás en ook het halve eerste couplet. Zelf leerde ik er drie op school, met zangles volgens mij. We gingen elk jaar naar de dodenherdenking. Mijn man heeft daar niets mee, dwz zij keken het op tv. Ik denk niet dat mijn ouders het me hadden geleerd als ik het niet op school had geleerd. Nouja in die tijd moest alles wat autoritair was de deur uit, inclusief kerk en ‘aanbidding’ van het koningshuis. En als we dat nu weer (terug) willen kost dat wat moeite. Ik zie me al mijn vijftienjarige tiener het Wilhelmus leren…

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]