Persoonlijk

Kattenrassen voor als je kattenallergie hebt

18 november 2022
hypoallergene kat-kattenallergie

Bailey wil een kat hebben. Eigenlijk wil ze dat al jaren. Maar ik heb een kattenallergie, daarom heb ik het altijd voor mij uit weten te schuiven. Nu ik voor bepaalde kattenrassen niet allergisch blijk te zijn, heeft ze weer hoop; het liefst wil ze een kat voor kerst en is het eerste kattenspeelgoed al gekocht.

Sinds de dood van Lola is ons gezin weer huisdierloos. Lilly had enkele jaren geleden al het loodje gelegd en ook dwerghamster Molly is twee jaar geleden vertrokken naar de eeuwige jachtvelden. Jammer! Want hoewel ik heb geaccepteerd dat ik qua het schoonmaken van hokken en de rotklusjes rondom een huisdier niet op de kinderen hoef te rekenen, vind ik het wel goed voor hun ontwikkeling. En zo erg vind ik het schoonmaken ook weer niet.

Voordelen huisdier kind

Of ze nu echt zijn of niet, veel kinderen houden van dieren. Novan heeft zijn knuffelhondje waarmee hij onafscheidelijk is. Chloé, sliep jaren met een konijn. Grace was dol op een knuffelaapje en voor Bailey gold dat ze alles moest hebben wat klein en knuffelachtig was. Als het aan de jongsten ligt, gaan we dus ook wekelijks naar de dierentuin.

Maar het hebben van een huisdier heeft ook verschillende voordelen. Een huisdier:

  • vermindert eenzaamheid
  • helpt je kind om zich er bewust van te worden dat iedereen gevoelens heeft en helpt ze empathie ontwikkelen.
  • zorgt er voor dat je minder stress hebt
  • helpt je om beter te slapen
  • maakt je socialer
  • heeft een positieve invloed op het verlagen bloeddruk van je hartslag. Het aaien en knuffelen met je beestje is al voldoende.

Kortom; alleen al voor de positieve effecten op de gezondheid en de geestelijke ontwikkeling van je kind is een huisdier de moeite waard. Tegelijkertijd vind ik dat een huisdier ook een verantwoordelijkheid is. Voordat Bailey van mij een hamster mocht hebben, moest ze eerst een jaar wachten en laten zien dat ze die verantwoordelijkheid aankon.

Een kat kopen als je een kattenallergie hebt

Ik heb er dan ook geen twijfel over of ze goed voor een kat zou zorgen  of de kattenbak regelmatig zal schoonmaken. In de woonkamer hebben we zelfs een mooi plekje voor een katten krabton en een paar huizen verder is er zelfs een kattenvriendje. Mijn grootste twijfel zit hem vooral in of het hebben van een kat goed is voor mijn gezondheid. Meestal krijg ik in de omgeving van deze harige poezenvrienden last van jeukende ogen en moet ik continu hoesten en proesten.

Maar als Bailey iets wil hebben, is ze vaak ook wel zo dat ze voor alles een oplossing bedenkt. En in dit geval had ze dat dus ook; we konden ook gaan voor een hypoallergeen kattenras. Bij haar vader had ze immers al een hond die hypoallergeen is en dit beviel goed. Dus waarom geen kat die speciaal gefokt is voor mensen met een kattenallergie zoals ik? Bovendien was Bailey niet voor niets hoopvol. Een van mijn dates had een kat en ik bleek geen allergische reacties te vertonen in de buurt van zijn Siberische boskat. En ik vond het karakter van dit type kat ook nog eens erg leuk.

Kortom; als uit de praktijk al bleek dat er meer keuze is dan een naaktkat, dan moest er vast wel een mouw aan te passen zijn.

5 Hypoallergene kattenrassen voor als je allergisch bent

kattenallergie_geschikte kattenrassen

Siberische kat

Zoals gezegd had een van mijn dates een Siberische kat. Een prachtige kat met witte vacht  met wat zwarte accenten en azuurblauwe ogen waar je in verdronk. Voor het eerst snapte ik wat mensen leuk vinden aan katten. Elke keer dat hij op mijn schoot kroop, kon ik het dan ook niet laten hem te aaien. Hoewel de Siberische kat een prachtige dikke vacht heeft, produceert de huid  minder Fel D1 dan de meeste andere rassen. Daarom wordt het beschouwd als hypoallergeen.

Sphynx

Als je een kattenallergie hebt, ben je vaak allergisch voor de huidschilfers van een kat en de het speeksel. Door voor een haarloze kat te kiezen, verminder je deze klachten. Hoewel een Sphynx een redelijk onderhoudsvriendelijke kat lijkt, moet hij regelmatig worden gewassen om te voorkomen, dat de huid te veel olie produceert en moet je ook de oren goed schoonhouden.

Blauwe Rus

De middelgrote Blauwe Rus is een prachtige verschijning. Met zijn felgroene ogen en grijze vacht kun je niet anders dan hem bewonderen. Hij staat er bekend om zeer intelligent te zijn. Daarom heeft hij ook de nodige uitdaging nodig.

LaPerm

Als huishouden waarin gekruld haar de boventoon voert, konden we ook niet om de LaPerm heen. Dit kattenras heeft een krullende vacht en verliest daarom weinig haar. Dat maakt dit kattenras dan ook heel geschikt als je een kattenallergie hebt. Bovendien vind ik dit kattenras ook wel bij ons gezin passen.

Bengaal

Houd je van een panter printje? Dan zul je verliefd worden op de vacht van een Bengaal. Doordat hij een zeer korte vacht heeft, heb je weinig haarverlies. Helemaal 100% hypo allergeen is deze kattensoort niet. Maar doordat zijn vacht erg kort is verhaart hij minder en is de kans op allergische reacties dus kleiner maar deze soort is wel lekker energie en heeft veel ruimte nodig.

Een kat kopen, hoe nu verder?

Als het op huisdieren aankomt, heb ik een belangrijk uitgangspunt; een huisdier is geen speelgoed. Ik vind dan ook dat je niet zomaar een kat kunt kopen en hem weer kunt wegbrengen als het niet bevalt. Door mijn kattenallergie, vind ik het juist extra belangrijk om zeker te weten dat het een goed idee is. De wens van mijn tienerdochter is hierin niet het belangrijkste. Zelf zou ik ook een rondje willen maken langs de plaatselijke dierenasielen en daar informatie inwinnen.

Verder hebben we ook nog Novan. Novan vind dieren wel leuk, maar kan het soms ook enorm spannend vinden. Hij is erg enthousiast over de poes van een aantal huizen verderop. Maar die woont niet bij ons en ziet hij alleen wanneer hij buiten speelt. Dat is iets anders dan dat zo’n beestje permanent bij ons zou wonen en hij die constant zou tegenkomen. Eerlijk gezegd weet ik nog niet zo goed hoe hij daarop zou reageren.Voorlopig heb ik dan ook gezegd dat Bailey deze kerst geen kat krijgt. Maar ik wil me er tot aan de zomervakantie wel serieus in verdiepen zodat we daarna een goede keuze kunnen maken.

hypoallergene-kat-kattenallergie-themillennialmom

Ook leuk om te lezen:

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]