Gelderland Museum Nederland Uitstapjes met kinderen

Kasteel Rosendael bezoeken met kinderen

20 april 2022
Ervaringen kasteel Rosendael met kinderen_themillennialmom

Geschatte leestijd: 9 minuten

Kasteel Rosendael is leuk om met kinderen te bezoeken. Ze kunnen door het kasteel lopen en van alles leren over hoe het vroeger was om op een kasteel te leven. Zijn ze uitgekeken? Dan kunnen ze lekker wandelen door het park en met water spelen bij de Bedriegertjes of op verschillende plekken met stapstenen.

Ik houd ervan om kastelen te bezoeken. Zowel in binnen- als buitenland. Zo deden we een Paasspeurtocht in bouwkundig perfect kasteel Beaumaris Castle en vingen we draken in Caernarfon Castle. Ik houd ervan om te leren over de oorspronkelijke bewoners en zo een stukje geschiedenis te herbeleven. Het liefst doe ik dat samen met mijn kinderen. Het maakt niet uit hoe oud ze zijn. Deze keer nam ik Novan (2 jaar) en Chloé (6 jaar) mee. Vooral Chloé vond het reuze interessant om te leren over plonsplees, te spelen op de stapstenen en te ontdekken dat er een heus slangeneiland is.

Kasteel en Park Rosendael

Vlakbij Arnhem, ligt landgoed Rosendael. Of historische buitenplaats kasteel Rosendael zoals het Rijksmonumentencomplex tegenwoordig officieel heet. In het ruim 700 jaar oude laatmiddeleeuws kasteel verbleven de graven en hertogen van Gelre. Zo was graaf Reinoud 1 de eerste bewoner van het kasteel en ook zijn zoon was er kasteelheer. Maar er werden ook feesten gehouden voor de verschillende adellijke families. De oude ronde toren is het oudste gedeelte van kasteel en met zijn ruim drieënhalve meter dikke muren de dikste kasteeltoren van ons land. Op het terrein vind je ruim 21 rijksmonumenten. Waaronder de Bedriegertje, Tuinkoepel, schelpengalerij, cascade met stroomgoden en vazen op sokkels. Maar ook een wildkelder, schelpengrot met waterval en een waterhuishoudkundig werk. Verder is er nog een begraafplaats, boerderij, hovenierswoning en portierswoning en oranjerie. Kortom met kinderen is er voldoende te zien en beleven bij kasteel Rosendael.

Rondleiding door het kasteel

Leuke uitstapjes met kinderen_themillennialmom_

In het koetshuis zit een souvenirwinkel en kun je je kaartjes kopen. Wij zijn in het bezit van een museumjaarkaart. Hierdoor kunnen we op vertoon van onze kaart gratis naar binnen. Het enige wat we nog bij de kassa moeten ophalen is een polsbandje, plattegrond en een button voor de kinderen zodat iedereen ziet dat ze Museuminspecteurs zijn. Zware tassen en kinderwagens kun je niet meenemen tijdens de rondleiding. Dus als je kasteel Rosendael bezoekt met kleine kinderen, is het handiger om een drager mee te nemen. 

Kinderwagens kun je parkeren in de paardenstal en je tas berg je op in een kluisje. Deze kluisjes vind je aan de rechterkant van de kassa en zijn gratis te gebruiken. Je sluit ze af en neemt de key cord mee. Zodra je de trappen van het hoofdgebouw beklommen hebt en de historische leeuwen bent gepasseerd, kun je op de deur kloppen. Dan wordt deze geopend door een van de vele vriendelijke vrijwilligers.

Wandeling door de geschiedenis

Nederlandse kastelen_themillennialmom

De donjon herbergt verschillende kamers waaronder een salon, logeerkamer en bibliotheek. In de bibliotheek vind je zelf een biljarttafel. De kamer waar wij het meest van onder de indruk zijn, is de torenzaal. Deze ruimte werd gebruikt voor feesten en ontvangsten. Tegenwoordig wordt de ruimte gebruikt om te trouwen. In de hoeken van deze kamer zie je maar liefst twee fonteinen. Tijdens feesten in het verleden, stroomde er champagne uit deze fonteinen. Chloé is verbaasd dat mensen vroeger geen toiletten hadden zoals we die nu kennen. In plaats daarvan hebben ze in kasteel Rosendael plonsplees. Toiletten die rechtstreeks uitkomen, boven het water. In de fantasie van mijn kind levert dat hele hilarische taferelen op waar ik je maar de details van zal besparen. Ook Novan vindt de rondleiding reuze interessant en weet zich met wat hulp goed staande te houden op de steile trappetjes.

Op muizenjacht in de paardenstal

speurtocht_kasteel_kinderen_uitstapjes_Themillennialmom

Via via horen we dat je in een van de kamers een krokodil kunt zien. Novan zit momenteel in de beestjesfase, dus dit kunnen we niet aan ons voorbij laten gaan. We bekijken meteen de eetkamer met flonkerend tafelzilver voordat we uiteindelijk de beruchte krokodil vinden. Tijd om park Rosendael onveilig te maken met de kinderen.

Maar voordat we ons naar buiten kunnen haasten, worden we door de aardige mevrouw achter de kassa gewezen op een muizenspeurtocht in de paardenstal. Er zitten 9 muizen verstopt. Elke muis heeft een letter en uiteindelijk vormen al die letters een woord. Chloé is uiterst fanatiek in het zoeken van de muizen en heeft ze binnen no-time gevonden. Maar ze heeft er geen zin in om alle letters op te schrijven en te kijken welk woord er uiteindelijk komt te staan. 

Park Rosendael

kasteel Rosendael bezoeken met kinderen_review_themillennialmom

Beide kinderen popelen om op onderzoek te gaan in het park. Het barokke landschapspark Rosendael werd aangelegd door Daniel Marot. Deze Franse architect is er eigenhandig verantwoordelijk voor om de befaamde Lodewijk XIV-stijl te introduceren in Nederland en Engeland. Hij ontwierp ook de tuinen van paleis het Loo. Vandaar dat de tuin van Park Rosendael ook een beetje lijkt op die van het Apeldoorns paleis. Vooral de schelpengalerij oogt identiek. De schelpengalerij is een van de mooiste in noordwest Europa en heeft schelpen van verschillende wereldstranden. Het kunstwerk is meer dan 300 jaar oud en wordt net zoals de theekoepel in de winter ingepakt. Zo probeert men te voorkomen dat de weersinvloeden een negatieve invloed hebben.

schelpengalerij-kasteel-rosendael-themillenialmom

Mijn kinderen zal het allemaal gestolen worden. Zij hebben vooral oog voor de de plekken waar je kunt spelen met water. Deze staan overzichtelijk aangegeven op de plattegrond. Zo zijn er de verschillende stapstenen in het water waarvan ze takken en steentje in het water kunnen lanceren. Ook de kettingbrug is in trek. Dit was in de 19de eeuw al een populaire attractie. 

waterspeelpret_themillennialmom

stapstenen_uitstapjes met kinderen_blotevoetenpaden_thenillennialmom

Chloe houdt het droog

De Bedriegertjes

De Bedriegertjes_themillennialmom

Ook de Bedriegertje kan op hun goedkeuring rekenen. Deze fonteinvloer is onderdeel van een schelpengalerij. Wie vroeger als kind op schoolreisje naar kasteel Rosendael ging, kan zich waarschijnlijk nog wel herinneren dat iemand de grondfonteintjes aanzette. Maar tegenwoordig zijn de volledig geautomatiseerd. De eerste keer dat ze aan gaan, is dan ook een volledig verrassing voor de kinderen. Chloé vindt het geweldig. Novan niet. Die schrikt van de onverwachte koude nattigheid. Maar samen met mama durft hij wel over te steken. De attractie is al ruim 350 jaar oud, maar ook mijn kinderen genieten er van.

Verschillende apps

Ook historische plaatsen gaan met hun tijd mee. Zo zijn er verschillende apps die je kunt gebruiken om je bezoek aan kasteel Rosendael met kinderen leuker te maken.

 • Zoals deze app. Je hoeft hem niet eens echt te downloaden, maar hij opent een kaart waarmee je een virtuele wandeling van 3 kilometer maakt langs markante hoogtepunten.
 • Ook de MijnGelderland app bied je een mooie wandelroute met maar liefst 16 verhalen. Zo leer je meer over feesten, de schelpengalerij en de oranjerie.
 • Bomenroute app leer je meer over de bijzondere bomen in het park. Zo is er onder andere een mammoetboom en reuzelevensboom maar ook een magnolia.
 • Als laatste heb je nog een planten app die je helpt om de verschillende bijzondere planten te herkennen.

Ook thuis kun je nog nagenieten van het kasteel door het maken van een kleurplaat of kijkdoos.

Prijzen

 • Volwassenen € 12,00 (los kaartje park € 6,00)
 • Kinderen 4 t/m 18 jaar € 5,00 (los kaartje park € 4,00)
 • CJP € 9,00
 • CJP 12 t/m 18 jaar € 3,75

Voor donateurs van Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders is de toegang gratis op vertoon van je pas tijdens reguliere openingstijden.

Bezienswaardigheden Arnhem_themillennialmom

Adres

Park en Kasteel Rosendael
Rosendael 1
6891 DA Rozendaal

Meer informatie vind je hier

Ook leuk om te lezen

Kasteel en Park Rosendael met kinderen_themillennialmom

Liefs Josan Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]