Gelderland Museum Nederland Restaurants en hotspots Uitstapjes met kinderen video en vlogs

Word een echte prinses op Kasteel Huis Bergh

19 oktober 2016
kasteel-huis-bergh_ridderslag-en-benoeming-tot-hofdame_ervaring_goodgirlscompany

Sinds vorige maand zijn mijn dochters echte prinsessen. Tijdens ons weekend in de Gelderse streken bezochten we Kasteel Huis Bergh. Daar hebben ze een cursus om van je dochter een echte prinses of hofdame te maken. Net zoals in de Barbiefilm De Prinsessenschool volg je een opleiding. Slaag je? Dan krijg je een mooi certificaat met je naam erop!

Video wordt een echte prinses op Kasteel huis Bergh

natuur_gelderse-streken3_goodgirlscompany

Nadat we in de ochtend Hof van Eckberghe hadden bezocht, reden we in de middag richting ’s Heerenberg. Op weg naar Kasteel Huis Bergh. Over mooie plattelandsweggetjes reden we door het Achterhoekse landschap totdat we een kasteel voor onze neus zagen opdoemen. We zouden een cursus tot hofdame krijgen dus de spanning was groot. Ook bij mij. Mijn dochters beginnen een beetje in de puberleeftijd te komen. Sommige dingen vinden ze uitgesproken kinderachtig. Maar ze hebben niet de volwassenheid om daar dan op een normale manier mee om te gaan. Kinderlijk eenvoudig gooien ze dan de kont tegen de krib of beginnen te klieren. Kijk, dat wil ik dus voorkomen.

word-een-echte-prinses-op-kasteel-huis-bergh_goodgirlscompany

Kasteel-Huis-Bergh_GoodGirlsCompany.jpg

Kasteel Huis Bergh

Ikzelf vind het altijd heel imponerend als het verleden nog echt tastbaar is. Als de rijkdom er van nog voortleeft in de harten en verhalen van mensen en daardoor weer tot leven wordt gebracht. Kasteel Huis Bergh stamt uit de dertiende eeuw. Het behoort tot een van de grootste kastelen van Nederland. Wat je meteen opvalt is de gracht om het kasteel heen. Deze had vanuit het verleden een verdedigingsfunctie. Sowieso is de locatie gekozen vanuit strategisch oogpunt. De directe omgeving was namelijk moerasgebied. Rond het kasteel ligt een wal. Deze maakte onderdeel uit van de 19de eeuwse verdediging van Huis Bergh. Daarachter ligt het parkbos De Plantage. Deze is in de achttiende eeuw aangelegd.

kasteel-huis-bergh_gelderse-streken3_goodgirlscompany

kastelen-in-nederland_kasteel-huis-bergh_goodgirlscompany

Wanneer je net zoals wij de kasteeltoren beklimt, zal je zien dat de omgeving van bovenaf prachtig is. Het ligt op een steenworp afstand van Duitsland. Wie de omgeving van Montferland en het Rijndal in Neder-Duits gebied kent, weet dat het er prachtig is. Om die reden kocht textielmagnaat Jan van Heek het kasteel dus ook in 1912. Het landgoed en bijbehorende bossen zijn prachtig onderhouden. Hierdoor zijn ze de ideale locatie voor een (zondagse) wandeling. Sowieso is het heerlijk toeven op het terras onder de fruitbomen bij brasserie.

ridderslag-en-benoeming-tot-hofdame_ervaringen_goodgirlscompany

kasteel-huis-bergh_ridderslag-en-benoeming-tot-hofdame_ervaringen_goodgirlscompany

Word een prinses of Hofdame op Kasteel Huis Bergh

Bij aankomst op Kasteel Huis Bergh mochten de meisjes een prinsessenjurk aantrekken. Zowel de grotere als de kleinere. Hier moest ik best wel even om lachen, de laatste keer dat ik me ongegeneerd als prinses verkleed heb, is toch wel eventjes heel lang geleden. Maar het komt de experience helemaal ten goede. Bovendien is het natuurlijk superleuk voor je dochter als mama zich ook als prinses verkleedt. Zo maak je het een onvergetelijk moeder dochter uitstapje.

kasteel-huis-bergh_gelderse-streken_goodgirlscompany

Ik had verwacht dat mijn dochters een beetje uit de prinsessenfase waren. Maar de enthousiaste vrijwilligers vertellen op zo’n leuke aanstekelijke wijze over het leven in de Middeleeuwen. Met aansprekende voorbeelden. Zoals dat meisjes van 10 jaar in de Middeleeuwen al trouwden. Dat je moest buigen en knipogen naar de koning (hoezo niet preuts). Dat de vijand wist hoeveel mensen er in een kasteel aanwezig waren door de hoop uitwerpselen onder een bepaald raam te inventariseren.

Toen ze door de koning en koningin tot prinses werden gekroond waren ook mijn meiden diep onder de indruk.

ridderslag-en-benoeming-tot-hofdame_kasteel-huis-bergh_ervaringen_goodgirlscompany

De kasteeltoren beklimmen

Het beklimmen van de kasteeltoren vormde letterlijk een van de hoogtepunten. Via hele oude afgebrokkelde traptreden kom je uiteindelijk op het dak. Ik had baby in de Tula op de rug want met kinderwagen is dit niet mogelijk. Ook heb je allebei je handen wel nodig om de trapleuning goed vast te houden. Sommige treden zijn namelijk erg kort. Maar wanneer je het gekronkel naar boven hebt doorstaan, word je beloond door een prachtig uitzicht over de tuinen, het bos, het dal en in de verte en klooster.

Bij aankomst leerden de meisjes een Middeleeuwse rijendans en vochten de mannen met een zwaard om het hart van een jonge vrouw. De kinderen kwamen niet meer bij toen ze zagen hoe de heks de gewonde ridder probeerde te genezen. Dit was uiterst hilarisch. Alleen al daarom zou je het moeten bekijken.

ridderslag-en-benoeming-tot-hofdame-kasteel-huis-bergh_ervaringen_goodgirlscompany

Gelderse Streken

Een van de dingen die ik leuk vond aan het weekend met Gelderse Streken is dat ik mijn eigen Provincie beter ben gaan leren kennen. Als ik zelf een uitstapje in mijn provincie maak, kies ik vaak toch iets wat ik al eerder heb gedaan. Ik speel vaak toch op safe zodat ik weet wat ik verwachten kan. Maar er valt nog zoveel meer te ontdekken buiten de gebaande paden. Het enthousiasme en de gastvrijheid op Huis Bergh vond ik hartverwarmend.

Ook in de herfstvakantie kun je op Huis Bergh terecht voor de Ridderslag en Benoeming tot hofdame. En wil je eens een ander kinderfeestje dan naar de Mac Donalds? Dan kun je dit ook als kinderfeestje doen.

Wanneer was de laatste keer dat jij de prinses uithing?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]