Denemarken Europa Natuur Travel Uitstapjes met kinderen

Kasteel Egeskov met kinderen bezoeken als het regent

15 januari 2019
Kasteel Egeskov met kinderen bezoeken

Tijdens onze vakantie in Denemarken stond een bezoek aan kasteel Egeskov hoog bovenaan mijn wensenlijstje. Dit beroemdste kasteel van Funen is een super leuke uitstapje om samen met kinderen te bezoeken.

Volgens verschillende travel magazines is slot Egeskov een van de mooiste waterburchten van Europa. Het ligt ten oosten van Jutland en ten westen van Seeland. Op Funen, een groen eiland waar de geschiedenis tot leven komt in de tientallen landhuizen en kastelen. Niet voor niets wordt Funen het eiland van landhuizen en kastelen genoemd. Op een mooie zomerse dag ziet het kasteel en bijbehorende tuinen er fantastisch uit. Maar toen wij er waren, stroomde het van de regen… .

Video Kasteel Egeskov

Klik hier als de video niet goed wordt weergegeven.

Kasteel Egeskov met kinderen bezoeken als het regent

Geschiedenis van Kasteel Egeskov

Slot Egeskov in zijn huidige vorm, werd gebouwd door Frands Brockenhuus. En was klaar in 1554. Hij kreeg het kasteel erbij toen hij Anne Tinhuus trouwde die het originele gebouw had overgenomen van haar ouders. Hoewel het kasteel er sprookjesachtig uitziet, is de waterburcht gebouwd om bescherming te bieden. In een tijd van Reformatie en politieke onrust ontkwamen burgers er niet aan om huizen te bouwen die tegen een stootje kunnen. Niet voor niets is het slot op een eiland in het midden van een meer aangelegd. Volgens de legende was er een heel eikenbos nodig voor de fundering. Daar dankt het kasteel ook zijn naam aan. Egeksov betekent namelijk Eikenbos is het Deens.

Wie goed kijkt, ziet dat Kasteel Egeskov bestaat uit twee langgerekte huizen. Bij elkaar gehouden door een dikke dubbele muur. Als men het eerste huis aanviel, kon je het tweede huis bereiken via een trappenstelsel dat in de muur zat. En vanaf daar het gevecht voortzetten. In de muur zit ook een waterbron zodat de inwoners tijdens een belegering niet omkwamen van de dorst. Verder kon je vanaf de buitenmuren voorwerpen en (hete) vloeistoffen op de vijand gooien. En vanaf de toren kon je hem ook nog kapot schieten. Diverse eigenaren bewoonden het kasteel. Ook vandaag de dag is het gedeeltelijk bewoond.

Jurk Marie Antoinette Egeskov

Het koetshuis

Wij begonnen ons bezoek aan kasteel Egeskov in het koetshuis. Hier is een kledingexpositie. Je leert er van alles over de mode van de adel. Opvallend was het aantal keer dat ze zich op een dag verkleden. Maar ook dat je aan de kleding van het personeel kon zien wat ze deden. Een kamermeisje draagt andere kleding dan de huishoudster. Het meest bijzondere kledingstuk uit de collectie is een jurk van Marie Antoinette. Als je goed kijkt zie je dat de jurk nog niet af is. Mogelijk komt dit omdat ze onthoofd werd voordat hij klaar was.

Slot Egeskov

Dit is er binnen te zien

In 1960 openden de tuinen van Kasteel Egeskov zich voor het eerst voor publiek. Vanaf 1986 mochten zij ook het kasteel van binnen bekijken. Op dit moment wonen graaf en gravin Michael en Caroline Ahlefeldt-Laurvig-Bille er met hun gezin. Sommige kamers en ruimten mag je dan ook niet in. Maar je zal je er niet vervelen. Op de begane grond zie je de jachtkamer en gele kamer. De gele kamer en de bijpassende Lodewijk de 16de meubels waren een huwelijkscadeautje voor Jessy Bille Brahe.

 

eerste verdieping Egeskov

Op de eerste verdieping is een muziekkamer, Victoriaanse kamer en de Rigborg kamer. Die laatste kamer heeft een hele bijzondere geschiedenis. Hier zat dochter van het gezin Rigborg Laurids 5 jaar lang opgesloten. Waarom? Omdat ze per ongeluk zwanger werd. Vader was ziedend en dit was haar straf. Uiteindelijk trouwden ze wel hoor en kwam het allemaal nog goed. Verder vind je er Titania’s Palace en Augusta Snorifass.

Titania’s Palace

Wat Kasteel Egeskov bijzonder maakt is dat het een heel bijzonder poppenhuis herbergt: Titania’s Palace. In de video zie je daar beelden van. Sir Neville Wilkinson bouwde het poppenhuis in 1907  voor zijn dochter. Nu waren poppenhuizen in die tijd erg populair meisjesspeelgoed. Maar wat Titania’s Palace zo bijzonder maakt is dat er kosten noch moeiten zijn gespaard om er het beste en mooiste poppenhuis van te maken. Het huis bestaat uit 19 kamers en bevat honderden kunstwerken. Deze maakt Sir Neville zelf. Maar soms ook met de hulp van kunstenaars uit de hele wereld. Verder bevat Titania’s Palace onder meer een kapel, een troonzaal een bibliotheek en verschillende slaapkamers. Het kostte maar liefst 15 jaar om hem te maken.

De garderobe van Augusta Snorifass

Odense, de geboortestad van Hans Christian Anderson ligt ook op Funen. De wereldberoemde sprookjesschrijver heeft namelijk twee keer op kasteel Egeskov gelogeerd. We kennen hem natuurlijk van zijn verhalen. Wat velen niet weten is dat hij er van hield om verhalen te vertellen met poppetjes die hij uitknipte. Overal bracht hij zijn schaar mee. Terwijl hij vertelde knipte hij ter plekke poppetjes en kledingstukken voor ze uit.

In 1860 maakt hij een aankleedpopje dat hij Augusta Snorifass noemde. Het papieren poppetje was een cadeautje voor de dochter van de dominee: Amalie Madelung. Hans knipte ook meteen ‘even’ 44 verschillende outfitjes. Je ziet jurkjes, petticoats, schortjes, rokjes, blousjes, jasjes en sjaaltjes. Zodat het poppetje altijd fashionable door het leven kon. Sommige jurkjes werden gemaakt van boekenpapier. Maar er zijn ook andere luxe papiersoorten gebruikt.

speelgoed expositie Egeskov

De zolder

Op de zolder zie je de uitgebreide speelgoedcollectie van de kinderen die kasteel Egeskov bewoonden. Typisch jongensspeelgoed zoals auto’s, bootjes en treinen staan in kunstige vitrines. Maar ook is er ruimte voor al het serviesgoed en keukengerei. Van sierlijk porselein tot glimmende potten en ketels.

serviesgoed Egeskov

Nog een levende legende is de houten man van kasteel Egeskov. Deze ligt op een kussen tussen de balken. Als je hem weghaalt, zou het kasteel op Kerstavond in het meer zakken. Althans dat is de legende. Om die reden waren voormalige bewoners jarenlang op kerstavond niet thuis, maar verbleven ze ergens anders. De huidige bewoners brengen naar goed Deens gebruik op kerstavond rijstpudding naar de man. Maar zijn wel thuis.

oldtimer museum Ekesgov

Oldtimer museum en kruidenier

Eigenlijk biedt kasteel Egeskov onderdak aan een aantal verschillende musea. Waaronder een oldtimer museum. In de schuur staat een uitgebreide collectie klassieke auto’s, campers en zelfs vliegtuigen!

kruidenier Egeskov

kruideniersmuseum kasteel Egeskov

Of je er nu van houdt of niet: indrukwekkend is het wel. Ook is er in het bijgebouw een kruidenier. Hier vind je allerlei producten zoals je dat vroeger bij de grootgrutter had.

boomkroonpad Egeskov

boomkroonpad Egeskov

Boomkroonpad en speelbos van Kasteel Egeskov

Hoog in de bomen boven van het bosje in de kasteeltuin is een boomkroonpad. Ook al heb ik hoogtevrees toch ga ik mee naar boven. Miss C wil namelijk wel. En hoewel haar ze veel dingen met haar zussen mag ondernemen, vind ik dat dit keer onverantwoordelijk. Het pad is spekglad door de regen. En ze glijdt dan ook regelmatig uit. Zij lacht er, ik sta doodsangsten uit. Gelukkig is er een vangnet omheen en kan er niks gebeuren. Het uitzicht zo van boven is prachtig. Maar ik ben toch weer blij als ik met beide benen op de grond sta.

Egeskov Speeltuin

grootste klimrek Denemarken

spelen kasteel Egeskov

Daarna vermaken de kinderen zich in de verschillende speeltuinen. Er is speeltuin voor de allerkleinsten met schommels en speeltoestellen op maat. Nat of niet, er moet over de glijbaan worden gegleden. In de speeltuin staat ok een klimtoren in piramidevorm. Deze is een van de hoogste van Denemarken. Dit keer blijf ik met beide benen op de grond. Mijn dochters proberen omstebeurten het hoogste punt te bereiken.

siertuin Egeskov

Vanwege het slechte weer hebben we het doolhof en een deel van de enorme siertuin over geslagen. Ook sloegen we verschillende speelplekken en een rondje met het koetsje over. Jammer, maar zelfs als je alleen kiest voor de overdekte bezienswaardigheden is er meer dan genoeg te zien en te beleven.

Nog meer leuke attracties in Denemarken

Egeskov

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • 𝐻𝑜𝓂𝑒 𝒾𝓈 𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝒽𝑒𝒶𝓇𝓉 𝒾𝓈⁣
⁣
Allereerste #weekvlog online op #YouTube waarin ik jullie meeneem in ons nieuwe huis! Na maanden van wachten, veel regelen en stress is het dan bijna zover. Hij is bijna af dus we mochten gezellig met een helmpje op ons koppie rondlopen over de bouwplaats. ==> https://youtu.be/D2CvsWDiass⁣
⁣
Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de oplevering?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
#nieuwhuis #nieuwbouw #vlog #thuis #verhuizen #video # ⁣
#vlogger #vlogging #videography #filming #youtubechannel #mama #mamablogger #arnhem #nederland #momblog #momblogger #subscribe #mommyblog #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #mommyblogger #smallyoutuber
  • Iedere zwangere vrouw schijnt last te hebben van zwangerschapscravings. Ik ook...in de nieuwste video vertel ik openhartig over waar ik mijn man voor op pad stuur en hoe agressief ik word als hij het opeet. ====> https://youtu.be/NpzbxGPPDos⁣
⁣
#zwanger #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world n #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother # #foodie #foodlove #eten #gezomd #foodpassion #foodaddict #foodheaven #foodcoma #foodigers
  • ⭐𝟯𝟬 𝔀𝓮𝓴𝓮𝓷 𝔃𝔀𝓪𝓷𝓰𝓮𝓻⭐⁣
⁣
Gisteren bij de gyneacoloog geweest. Baby is netjes boven de groeicurve dus met een beetje geluk wordt het een groot kind net zoals zijn zus. Omdat het zo goed gaat, mag ik waarschijnlijk poliklinisch bevallen. Ik ben echt zo happy!!! Donderdag nog even verschillende prikken en onderzoeken doorstaan, maar het ziet er naar uit dat ik verder deze maand niet terug hoef te komen voor controles. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #expectingmom #mommytobe #pregnantlife #pregnancystyle #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #dutchmom #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #30weeks #30weken
  • They'd say I hustled, put in the work
They wouldn’t shake their heads and question how much of this I deserve
What I was wearing, if I was rude
Could all be separated from my good ideas and power moves
And they would toast to me, oh, let the players play
I’d be just like Leo in Saint-Tropez .
.⁣
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019
  • ⭐️KLEINTJE ⭐️
⠀⠀
Hoi, ik ben Josan en ik ben ‘maar’ 1.56 m lang. Met een 👶🏽 in mijn buik🤰🏾 die ongeveer 50 cm is, kom ik een beetje lengte kort. 😅Het schijnt dat kleintjes altijd eerder bevallen. ⠀⠀
💖Is er iemand die dat bevestigen kan?💖
.
.
.
#kleintje #zwanger #zwangerschapsshoot #melanin #pregnancydiary #m#pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #tbb #babyontheway #motherhoodunplugged #bumpstyle #babyonboard #maternitystyle #maternity #stylethebump #pregnantandperfect #pregnantmoms
  • ⭐I got 99 problems but a snitch ain’t one⭐⁣
Snitches get stitches. Elves don’t come to play⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019
  • Vanavond is het #Pakjesavond en dan is Sinterklaas gelukkig voorbij. Het begint het me steeds meer tegen te staan.Wij vieren geen Sinterklaas en eigenlijk is dat nooit een probleem geweest. Totdat Chloe naar school ging en vooral bleek dat volwassenen het daar erg moeilijk mee hebben. 🤬In het kader van dat ze zielig is, wordt ze geïndoctrineerd met een geloof waar wij zelf niet achter staan. Als het om een religie zou gaan, zou ik het ook niet okay vinden als school dit aan haar opdrong🙄
Ik schreef een blog over waarom ik bijna geneigd was, mijn dochter deze hele maand thuis houden van school. 🤨Vanmiddag is Chloé weer eens vrij dus ik ben aan de wijn🥂
https://www.goodgirlscompany.nl/sinterklaas-pakjesavond-staat-mij-tegen/
.
.
.
#sinterklaas #feestje #mamablogger #mamaseerstewijntje #wijnen #geenalcohol #zwanger #alcoholvrij #gekregen #zwangerschap #feestdagen #mommytobe #noalcohol #preggobelly #preggo #pregnant #feestmaand #pregnantbelly #pregnantfashion #pregnantoutfit #pregnantshoot #feestjurk #zwangerschapskleding #zwangerschapsshoot #wijnenwijnenwijnen
  • ⭐️Goedemorgen⭐️ Ze zeggen an Apple a day keeps the doctor away.... mij trouwens ook want die appel hoef ik niet. 😂 Ik realiseerde me dat ik sommige fruitsoorten al meer dan 6 maanden niet kan eten. Als je me dit van tevoren had verteld had ik daar waarschijnlijk veel meer moeite mee gehad dan nu. Het scheelt in elk geval wel strooigoed kilo’s nu in december 🥝🍒🍎#appetitejournal #buzzfeast #foodlover #foodforfoodies #nergi #fruit #eten #ontbijt #gezond #zwanger #zwangerschap #instagood #breakfast #breakfastideas #ontbijt #gezondeten #gezondontbijt #kiwiberry #kiwibes #fruit #fruits #nomnomnom
  • ⭐𝓡𝓲𝓼𝓮 𝓪𝓷𝓭 𝓼𝓱𝓲𝓷𝓮⭐⁣ ⁣
Ik zit in mijn derde trimester! 🎉 Ik ben bijna 10 kilo aangekomen. 🙈 Het einde komt langzaam in zicht...ik heb zo'n vaag vermoeden dat babyboy wel eens eerder zou kunnen komen. In onze nieuwste video op YouTube klets ik je bij https://youtu.be/kehsMI_jS2A⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement ##pregnancydiary # #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #tbb #babyontheway #motherhoodunplugged #bumpstyle #babyonboard #maternitystyle #maternity #stylethebump #pregnantandperfect #pregnantmoms #
  • ⭐️I like big balls and I can not lie⭐️ You other elves can’t deny 😂🙈🤣
.
.
.
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf 
#christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #sirmixalot
  • ⭐️It’s my party! ⭐️Van de week vierde ik mijn verjaardag. Ook al koos ik er dit jaar bewust voor om niet groots uit te pakken, toch vond ik het belangrijk om er even bewust bij stil te staan. Wat ben ik gezegend. 🙏🏾 Drie gezonde kinderen, een vierde op komst. Een nieuw (t)huis in aanbouw. Afgelopen jaar was pittig en soms heel hectisch. Mijn gezondheid liet me bij vlagen in de steek en deze zwangerschap vraagt meer van mijn lichaam dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Maar ik ben er nog. Kan het einde zien en kijk er naar uit om mijn zoon straks veilig en warm vanuit het ziekenhuis mee naar huis te nemen. 👶🏽💙
.
Wie jarig is trakteert dus bij deze kan je een mooie carseat cover en hoody van Dooky winnen. https://www.goodgirlscompany.nl/dooky-carseat-cover-en-hoody/
.
.
.
#zwangerschap #baby #birthdaygirl #pregnant #pregnancyfashion #babybump #mommytobe #zwangerschap #winactie #giveaway #birthday #pregnant #tbb #pregnantbelly #pregnantfashion #preggers #preggo #dutchmom #mamabloggers #mama #mommylifestyle #mommylife #melaninpoppin #melanin #haiti #hatian #happybirthday #happy #blessed🙏

  Dit zijn wij!