Denemarken Europa Natuur Travel Uitstapjes met kinderen

Kasteel Egeskov met kinderen bezoeken als het regent

15 januari 2019
Kasteel Egeskov met kinderen bezoeken

Tijdens onze vakantie in Denemarken stond een bezoek aan kasteel Egeskov hoog bovenaan mijn wensenlijstje. Dit beroemdste kasteel van Funen is een super leuke uitstapje om samen met kinderen te bezoeken.

Volgens verschillende travel magazines is slot Egeskov een van de mooiste waterburchten van Europa. Het ligt ten oosten van Jutland en ten westen van Seeland. Op Funen, een groen eiland waar de geschiedenis tot leven komt in de tientallen landhuizen en kastelen. Niet voor niets wordt Funen het eiland van landhuizen en kastelen genoemd. Op een mooie zomerse dag ziet het kasteel en bijbehorende tuinen er fantastisch uit. Maar toen wij er waren, stroomde het van de regen… .

Video Kasteel Egeskov

Klik hier als de video niet goed wordt weergegeven.

Kasteel Egeskov met kinderen bezoeken als het regent

Geschiedenis van Kasteel Egeskov

Slot Egeskov in zijn huidige vorm, werd gebouwd door Frands Brockenhuus. En was klaar in 1554. Hij kreeg het kasteel erbij toen hij Anne Tinhuus trouwde die het originele gebouw had overgenomen van haar ouders. Hoewel het kasteel er sprookjesachtig uitziet, is de waterburcht gebouwd om bescherming te bieden. In een tijd van Reformatie en politieke onrust ontkwamen burgers er niet aan om huizen te bouwen die tegen een stootje kunnen. Niet voor niets is het slot op een eiland in het midden van een meer aangelegd. Volgens de legende was er een heel eikenbos nodig voor de fundering. Daar dankt het kasteel ook zijn naam aan. Egeksov betekent namelijk Eikenbos is het Deens.

Wie goed kijkt, ziet dat Kasteel Egeskov bestaat uit twee langgerekte huizen. Bij elkaar gehouden door een dikke dubbele muur. Als men het eerste huis aanviel, kon je het tweede huis bereiken via een trappenstelsel dat in de muur zat. En vanaf daar het gevecht voortzetten. In de muur zit ook een waterbron zodat de inwoners tijdens een belegering niet omkwamen van de dorst. Verder kon je vanaf de buitenmuren voorwerpen en (hete) vloeistoffen op de vijand gooien. En vanaf de toren kon je hem ook nog kapot schieten. Diverse eigenaren bewoonden het kasteel. Ook vandaag de dag is het gedeeltelijk bewoond.

Jurk Marie Antoinette Egeskov

Het koetshuis

Wij begonnen ons bezoek aan kasteel Egeskov in het koetshuis. Hier is een kledingexpositie. Je leert er van alles over de mode van de adel. Opvallend was het aantal keer dat ze zich op een dag verkleden. Maar ook dat je aan de kleding van het personeel kon zien wat ze deden. Een kamermeisje draagt andere kleding dan de huishoudster. Het meest bijzondere kledingstuk uit de collectie is een jurk van Marie Antoinette. Als je goed kijkt zie je dat de jurk nog niet af is. Mogelijk komt dit omdat ze onthoofd werd voordat hij klaar was.

Slot Egeskov

Dit is er binnen te zien

In 1960 openden de tuinen van Kasteel Egeskov zich voor het eerst voor publiek. Vanaf 1986 mochten zij ook het kasteel van binnen bekijken. Op dit moment wonen graaf en gravin Michael en Caroline Ahlefeldt-Laurvig-Bille er met hun gezin. Sommige kamers en ruimten mag je dan ook niet in. Maar je zal je er niet vervelen. Op de begane grond zie je de jachtkamer en gele kamer. De gele kamer en de bijpassende Lodewijk de 16de meubels waren een huwelijkscadeautje voor Jessy Bille Brahe.

 

eerste verdieping Egeskov

Op de eerste verdieping is een muziekkamer, Victoriaanse kamer en de Rigborg kamer. Die laatste kamer heeft een hele bijzondere geschiedenis. Hier zat dochter van het gezin Rigborg Laurids 5 jaar lang opgesloten. Waarom? Omdat ze per ongeluk zwanger werd. Vader was ziedend en dit was haar straf. Uiteindelijk trouwden ze wel hoor en kwam het allemaal nog goed. Verder vind je er Titania’s Palace en Augusta Snorifass.

Titania’s Palace

Wat Kasteel Egeskov bijzonder maakt is dat het een heel bijzonder poppenhuis herbergt: Titania’s Palace. In de video zie je daar beelden van. Sir Neville Wilkinson bouwde het poppenhuis in 1907  voor zijn dochter. Nu waren poppenhuizen in die tijd erg populair meisjesspeelgoed. Maar wat Titania’s Palace zo bijzonder maakt is dat er kosten noch moeiten zijn gespaard om er het beste en mooiste poppenhuis van te maken. Het huis bestaat uit 19 kamers en bevat honderden kunstwerken. Deze maakt Sir Neville zelf. Maar soms ook met de hulp van kunstenaars uit de hele wereld. Verder bevat Titania’s Palace onder meer een kapel, een troonzaal een bibliotheek en verschillende slaapkamers. Het kostte maar liefst 15 jaar om hem te maken.

De garderobe van Augusta Snorifass

Odense, de geboortestad van Hans Christian Anderson ligt ook op Funen. De wereldberoemde sprookjesschrijver heeft namelijk twee keer op kasteel Egeskov gelogeerd. We kennen hem natuurlijk van zijn verhalen. Wat velen niet weten is dat hij er van hield om verhalen te vertellen met poppetjes die hij uitknipte. Overal bracht hij zijn schaar mee. Terwijl hij vertelde knipte hij ter plekke poppetjes en kledingstukken voor ze uit.

In 1860 maakt hij een aankleedpopje dat hij Augusta Snorifass noemde. Het papieren poppetje was een cadeautje voor de dochter van de dominee: Amalie Madelung. Hans knipte ook meteen ‘even’ 44 verschillende outfitjes. Je ziet jurkjes, petticoats, schortjes, rokjes, blousjes, jasjes en sjaaltjes. Zodat het poppetje altijd fashionable door het leven kon. Sommige jurkjes werden gemaakt van boekenpapier. Maar er zijn ook andere luxe papiersoorten gebruikt.

speelgoed expositie Egeskov

De zolder

Op de zolder zie je de uitgebreide speelgoedcollectie van de kinderen die kasteel Egeskov bewoonden. Typisch jongensspeelgoed zoals auto’s, bootjes en treinen staan in kunstige vitrines. Maar ook is er ruimte voor al het serviesgoed en keukengerei. Van sierlijk porselein tot glimmende potten en ketels.

serviesgoed Egeskov

Nog een levende legende is de houten man van kasteel Egeskov. Deze ligt op een kussen tussen de balken. Als je hem weghaalt, zou het kasteel op Kerstavond in het meer zakken. Althans dat is de legende. Om die reden waren voormalige bewoners jarenlang op kerstavond niet thuis, maar verbleven ze ergens anders. De huidige bewoners brengen naar goed Deens gebruik op kerstavond rijstpudding naar de man. Maar zijn wel thuis.

oldtimer museum Ekesgov

Oldtimer museum en kruidenier

Eigenlijk biedt kasteel Egeskov onderdak aan een aantal verschillende musea. Waaronder een oldtimer museum. In de schuur staat een uitgebreide collectie klassieke auto’s, campers en zelfs vliegtuigen!

kruidenier Egeskov

kruideniersmuseum kasteel Egeskov

Of je er nu van houdt of niet: indrukwekkend is het wel. Ook is er in het bijgebouw een kruidenier. Hier vind je allerlei producten zoals je dat vroeger bij de grootgrutter had.

boomkroonpad Egeskov

boomkroonpad Egeskov

Boomkroonpad en speelbos van Kasteel Egeskov

Hoog in de bomen boven van het bosje in de kasteeltuin is een boomkroonpad. Ook al heb ik hoogtevrees toch ga ik mee naar boven. Miss C wil namelijk wel. En hoewel haar ze veel dingen met haar zussen mag ondernemen, vind ik dat dit keer onverantwoordelijk. Het pad is spekglad door de regen. En ze glijdt dan ook regelmatig uit. Zij lacht er, ik sta doodsangsten uit. Gelukkig is er een vangnet omheen en kan er niks gebeuren. Het uitzicht zo van boven is prachtig. Maar ik ben toch weer blij als ik met beide benen op de grond sta.

Egeskov Speeltuin

grootste klimrek Denemarken

spelen kasteel Egeskov

Daarna vermaken de kinderen zich in de verschillende speeltuinen. Er is speeltuin voor de allerkleinsten met schommels en speeltoestellen op maat. Nat of niet, er moet over de glijbaan worden gegleden. In de speeltuin staat ok een klimtoren in piramidevorm. Deze is een van de hoogste van Denemarken. Dit keer blijf ik met beide benen op de grond. Mijn dochters proberen omstebeurten het hoogste punt te bereiken.

siertuin Egeskov

Vanwege het slechte weer hebben we het doolhof en een deel van de enorme siertuin over geslagen. Ook sloegen we verschillende speelplekken en een rondje met het koetsje over. Jammer, maar zelfs als je alleen kiest voor de overdekte bezienswaardigheden is er meer dan genoeg te zien en te beleven.

Nog meer leuke attracties in Denemarken

Egeskov

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • Wat een dag! 😢Pas aan het einde van de middag kon ik wat eten én het binnenhouden 🤢🤮 Ik weet dat zulke dagen erbij horen maar baalde wel. 😨😰Gelukkig regende het buiten pijpenstelen 💨🌧 en zag de lucht 50 tinten grijs. Met baby gaat overigens alles goed 💙Hopelijk is het morgen een betere dag. #zwanger #dutchmom #dutchmom #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama
  • Ik geloof in meisjes. Die gender stereotypen durven te doorbreken. Nee zeggen tegen dat wat tegen hun gevoel in gaat. Hun lichamelijk en geestelijk welzijn voorop durven te stellen. Andere vrouwen opbouwen in plaats van naar beneden halen. Drukker zijn met hun eigen leven dan met dat van anderen. Voor wie de wereld aan hun voeten ligt. Zo voed ik mijn dochters op. En wat is jouw nalatenschap? #wereldmeisjesdag2019 #wereldmeisjesdag #thefutureisfemale #likeagirl #girlboss #worldgirls #girlpower💪 #girlpower #raisingqueens #stronggirls #mightygirl #bestofmom #bethechange #hustlehardgirl #kickassgirls
  • Team blauw 💙 it is! Van verbazing zijn we inmiddels helemaal om. De eerste baby boy spulletjes zijn gekocht. Chloé is helemaal in de wolken. @grace_de_ridder krijgt aanbiedingen voor echo’s omdat men denkt dat zij zwanger is 😂🤣🙈 #genderreveal #genderreveals #team💙 #dutchmom #dutchmoms #zwanger #zwangerschap #moederdochter #babyboy #expectingmom #preggers #preggo #pregnancyannouncement #inverwachting #moederdochter #babycute #siblings #siblinglove #mixedkids
  • Team Blauw 💙 of Team roze 💖 De video met de gender reveil van Baby Lexi staat eindelijk op YouTube. Benieuwd hoe de grote zussen reageren? ===> https://youtu.be/bwWhx4ZUgjE #genderreveal #dutchmom #dutchmoms #themillenialmom #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancy #pregnancydiary #pregnancy #pregnant_world #teampink #teamblue #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babybump #baby #babyontheway
  • INSPIRATIE GEZOCHT⭐ Het leuke tasje heb ik al, (via @bella_kids_nl ) maar hij is nog een beetje leeg. Wat gaven jullie als bedankje aan de kraamverzorgster? #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #inspiratie #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #tips #momlifeisthebestlife #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #dailyparenting #schwanger #ig_motherhood
  • WEEKEND⭐. Ik ga echt alleen maar dingen doen die ik leuk vind. Dus voetjes in het water en standje relax aan.⁣
⁣
Wat zijn jouw plannen?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#weekend😍 #weekend❤ #friday #friyay #discoverunder5k #ig_motherhood #slowlife #dailyparenting #motherhoodrising #motherhoodthroughinstagram #motherhoodunplugged #uniteinmotherhood #uniteinmotherhood #childofig #vsco_kids #umh_kids #illuminatechildhood #simplychildren #dearestviewfinder #vsco_mom #mytinymoments #letthekids #momsofinstagram #thesincerestoryteller #ourcandidlife #slowliving #simpleliving #momsofig #treasuringlittlememories #magicofchildhood
  • Vandaag is de dag!!!! EIN-DE-LIJK krijgen we te horen of Lexi een jongetje of een meisje is. Ik ben echt stik zenuwachtig hoor mensen! 😩😖Ook voor de reactie van de kinderen.🤓⁣
#zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #babybelly #20weekspregnant #20weeks ##melaninmagic #preggers #preggo #momlifeisthebestlife #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #dailyparenting #dutchmom
  • Alleen maar liefde voor dit meisje.😍 Nadat ze weken van mening was dat een broertje niet leuk is, lijkt ze bij te draaien. Ze heeft besloten dat ze lief gaat zijn voor de baby. Ook als het een jongetje is.😂⁣
⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #petitejoys⁣
#letthekids #clickinmoms #cameramama #motherhoodrising #morningslikethese #dailyparenting #motherhoodthroughinstagram #motherhoodunplugged #bestofmom #magicofchildhood #ig_motherhood #ohheymama #dearphotographer
  • De kinderbijslag is weer binnen! In het kader van duurzaamheid heb ik sinds vorig jaar besloten een groot deel van de kinderkleding door te schuiven.🎀🛍👗 En de rest te kopen via kledingbeurzen of een tweedehands winkel. Schoenen koop ik altijd nieuw, maar ik heb ontdekt dat de rest goed te doen is.⁣
⁣
Welke keuzes maak jij als het om kinderkleding gaat?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #ouderschap #opvoeden #opvoedtips #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #mom_hub
  • Dit is mijn buik(je). Inclusief striae en zwangerschapsstreep. Een cadeautje van de zwangerschappen van @grace_de_ridder en @goodgirl_miss_b waarbij ik meer dan 20 kilo aankwam. Ik denk dat ik deze keer blij mag zijn als ik de 10 kilo aantik. Ik kan nog steeds niet heel veel eten.⁣
⁣
Hoeveel kilo kwam jij aan toen je zwanger was?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #babybelly #20weekspregnant #20weeks #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninmagic #bodypositivebabe #preggers #preggo #myblackisbeautiful
  • Mijlpaal: Ik ben op helft van mijn zwangerschap! Wat vliegt de tijd😨 Steeds meer besef ik dat het nu echt serieus gaat worden!🤯 Heb inmiddels de kraamzorg ook geregeld. ⁣
⁣
Wanneer regelde jij de kraamzorg?⁣
.⁣
.⁣
.

  Dit zijn wij!