Moeder & Kind Opvoeding

4 kankerverwekkende producten voor je kindje

4 juni 2016

Kankerverwekkende producten die je dagelijks gebruikt voor je kindje? Dat klinkt tegenstrijdig. Wij moeders hebben het beste voor met onze kinderen. We troosten ze, geven ze eten en stoppen ze in bad. Alledaagse handelingen die we tijdens het eerste jaar van ons kindje wel duizenden keren doen. Net zolang totdat ze het zelf kunnen. Maar wist jij dat we bij veel van deze alledaagse momenten producten gebruiken waar kankerverwekkende ingrediënten in kunnen zitten? Ik geef hieronder een aantal voorbeelden van alledaagse producten.

Blue band lepeltjes-GoodGirlsCompany-melamine-kankerverwekkende producten

Via Unilever ontving ik een lepeltje. Dan kan mijn baby gezellig met de pot mee-eten stond er in de brief die bij het pakketje zat. Een vriendelijk gebaar. Maar naast dat de bordjes redelijk stereotype waren (blijkbaar krijg je als meisje een prinses of ballerina) stond de keuze van het materiaal mij ook niet aan. Ik herkende het harde plastic meteen: melamine.

Kankerverwekkende producten voor kinderen

Melamine

Waar zit het in: kinderbestek, servies

Als je niet weet wat melamine is, gaat er waarschijnlijk nu geen belletje rinkelen. Maar waarschijnlijk ken je wel het melkpoederschandaal in China. Doordat men daar de melkpoeder niet meer vertrouwde, werd het massaal van uit Nederland gehamsterd en mag je in veel winkels nog steeds niet meer dan 2 pakken melkpoeder per klant kopen. Maar weet jij ook wat er in die Chinese melkpoeder zat waardoor 300.000 kinderen ziek werden en er 6 stierven? Melamine! Yep, hetzelfde goedje dat gebruikt wordt in de leuke hard plastieken bordjes, lepels en bekers met populaire cartoons erop.

melamine-kanker-GoodGirlsCompany-kankerverwekkend kinderservies

In servies, bordjes en bekers wordt melamineformaldehyde gebruikt. Nu is van formaldehyde al langer bekend dat dit goedje kankerverwekkend is, maar combineer je het met melamine dan is er geen enkele twijfel over hoe chemisch dit goedje is. Je mag melamine bordjes niet opwarmen in de magnetron. Dat is gevaarlijk omdat de stof dan vrij komt. Maar uit onderzoek is gebleken dat ook wanneer men warme gerechten (soep of avondeten) eet vanaf deze bordje, de stof vrij komt en er sporen van in het lichaam van de testpersoon achterbleven. Misschien toch maar eens tijd om je kindje niet de warme maaltijd van dit bordje te laten eten en heel snel op zoek te gaan naar alternatieven.

Alternatieven voor melamine kinderservies

SLS in Zwitsal-GoodGirlsCompany-Zwitsal niet zeepvrij

SLS, Sodium Lauryl Sulfaat

Waar zit het in: tandpasta, shampoo, bad- en doucheproducten

Sodium Lauryl Sulfaat zit soms in babyproducten. Zelf gebruik ik alleen maar natuurlijke verzorgingsproducten voor mijn kinderen, maar omdat ik nieuwsgierig was bekeek ik van de week heel uitgebreid alle etiketten van de zogenaamde ‘zeepvrije’ wasgels en douchefoams van Zwitsal. De meeste producten bevatten SLES, het minder agressieve zusje van SLS. Maar nog steeds een product dat ik vermijd in kinderverzorgingsartikelen. Maar tot mijn grote schrik bevat de Zwitsal wascrème zelfs gewoon SLS. Dat verwacht je dus niet als  bezorgde ouder omdat op de voorkant staat ‘klinisch bewezen zacht’ , extra zacht en verzorgend.

Sodium Lauryl Sulfaat in Zwitsal-GoodGirlsCompany-kankerverwekkende materialen in babyspullen

SLS maakt dat je producten zo lekker schuimen. Het is een goedkoop zeepsop dat veel cosmeticabedrijven in hun producten stoppen omdat het zo grondig reinigt. Dat is natuurlijk wel handig want die kleintjes worden behoorlijk vies. Maar naast dat deze ingrediënten behoorlijke agressieve schoonmakers zijn (garages en motoren worden er ook mee gereinigd), huidirritatie, eczeem en uitdroging van de huid veroorzaken, is er nog wat anders. SLS bevat het bijproduct dioxaan en van dat is bewezen dat het op lange termijn kankerverwekkend is.

Volgens onderzoek blijft SLS 5 dagen in ons lichaam voordat het er uit verdwijnt. Alle reden dus om je bij bad- en doucheproducten die je voor jezelf en je kinderen gebruikt eerst eens heel goed te kijken of er SLS of SLES in zitten.

Verzorgingsproducten zonder SLS of SLES,

BPA

Waar zit het in: waterflesjes, speelgoed, fopspenen, kassabonnetjes, blikgroentes.

BPA, Bisphenol A of ook wel Bisfenol A is een chemische stof die in veel plastic producten voorkomt. Het is een hormoonverstorende stof die lijkt op vrouwelijk oestrogeen. Daarnaast wordt het ook in verband gebracht met kanker, diabetes, obesitas en ADHD. Maar het kan de groei en ontwikkeling van je kindje aardig in de war schoppen. Vandaar het advies dat als je zwanger bent hierbij uit de buurt te blijven. Maar heb je je kind dan op de wereld gezet, waarom zou je het dan blootstellen aan deze kankerverwekkende stof? BPA 100% vermijden is lastig. Het zit zelfs op de kassabonnetjes die je in de supermarkt aanpakt. SHOCK!

Maar kleine beetjes helpen, begin met eens kritisch te kijken naar wat je kind in haar mond steekt zoals fopspenen, bijtringen, bordjes en speelgoed. Flesvoeding bereiden met mineraalwater omdat dit zogenaamd gezonder is? Leuke mythe die je extra geld kost. Om te zorgen dat de verpakking van een  fles bronwater stevig blijft gebruikt men weekmakers (ftalaten). Deze lekken gewoon vrolijk in het water en geef je vervolgens aan je kind… . Ironisch dat kraanwater én goedkoper én gezonder is.

Alternatieven:

Hoewel sinds 2011 besloten is dat veel producten die met voedsel in aanraking komen geen bpa mag bevatten blijft het nodig om dit te checken. BPA 100% vermijden is lastig. Maar je kan wel op zoek gaan producten waar het zo min mogelijk in zit. Toen ik recent een nieuwe keukenmachine wilde hebben, zag ik er een waar heel bewust op stond dat hij BPA vrij is. Mijn keukenmachine komt met voedsel in aanraking wat ik maar ook mijn baby eet. Dus ik heb deze het liefst BPA vrij. De verkoper van de electronicazaak had een lastige klant aan mij. Ik liet hem uitzoeken of het betekende dat alle andere keukenmachines waar het niet op stond dus BPA bevatten. Hij kon geen gewenst antwoord geven…dus kocht ik een BPA vrije keukenmachine.

BPA vrij speelgoed

Van Lego en Duplo is het bekend dat hun plastic BPA vrij. Van enkele Vtech speeltjes heb ik kunnen vinden dat ze BPA vrij zijn. Fisher Price helaas (nog) niet. En Sophie de Giraf is gemaakt van 100% natuurlijk rubber afkomstig van de Hevea boom en bewerkt met verf die gebruikt wordt in de voedingsmiddelenindustrie. Hierdoor is ze absoluut vrij van schadelijke stoffen zoals PVC, Phthalaten, BPA en andere weekmakers. Kortom een veilig en duurzaam speeltje voor je baby.

Ik hoop dat onze minister van Volksgezondheid onze gezondheid ooit nog eens echt serieus gaat nemen en net zoals in Denemarken bedrijven boetes oplegt wanneer ze speelgoed voor kinderen onder de 3 jaar verkopen waar BPA in zit.

Lippenbalsem

Update: op 30 januari 2019 liet de Consumentenbond weten dat er in 15 van de 21 onderzochte lippenbalsems gevaarlijke stoffen werden aangetroffen. Het gaat om de koolwaterstoffen MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons, of verzadigde koolwaterstoffen) en/of MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons, of aromatische koolwaterstoffen).

Het gaat om  de volgende lippenbalsems voor kinderen:

  • Blistex Happy lips aardbei
  • Disney Violetta Blueberry
  • Disney Princess Strawberry
  • H&M Bella
  • H&M Bubble
  • H&M Frozen
  • Hema Lipbalm (blikje)
  • Hello Kitty Blueberry
  • Labellino
  • Liano Strawberry
  • Maybelline Baby Lips Cherry Me
  • Maybelline Baby Lips Hydrate
  • Minions Cola Stuart
  • Miraculous Strawberry
  • The Body Shop Strawberry Pomegranate

Ook in 2017 werden lippenbalsems van onderstaande merken al gevaarlijke stoffen aangetroffen

  • Avène
  • Blistex
  • Carmex
  • Eucerin
  • La Roche-Posay
  • Labello
  • Le Petit Marseillais
  • The Body Shop
  • Louis Widmer
  • Maybelline
  • Neutrogena
  • Vaseline
  • Vichy
  • Yves Rocher

Welke lippenbalsems kan je wel veilig gebruiken?

Als je een lippenbalsem koopt, doe je er goed aan een te kopen op basis van natuurlijke olieën.

  • sheaboter
  • amandelolie
  • olijfolie
  • kokosolie

En zoek je alternatieven? Kies dan eens voor de natuurlijke lippenbalsems van EOS. Die komen wel goed uit de test qua veiligheid.

Kankerverwekkende producten vermijden

Al jaren neemt het aantal gevallen van kanker toe. Niet zo schokkend als je kijkt naar welke kankerverwekkende producten we al vanaf jongs af aan (onbewust) in grote hoeveelheden binnen krijgen. Het is niet mijn doel om je angst aan te jagen, maar wel om je bewuster na te laten denken over waar je je kinderen aan blootstelt. Niet roken en drinken tijdens de zwangerschap vinden we heel normaal. Sterker nog we vinden het asociaal wanneer moeders dit wel doen. Hopelijk weet je door dit blog beter en kan je ook een betere keuze voor je kind(eren) maken welke kankerverwekkende producten je wilt vermijden.

Was jij je er bewust van dat deze kankerverwekkende producten voor dagelijks gebruik zo schadelijk zijn?

 

Kankerverwekkende verzorgingsproducten voor baby's

Ook interessant:

Liefs Josan

 Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  • Reply
    Sjoerd Engelblik
    19 oktober 2020 at 22:20

    7 van de 12 bekers van bamboo bevat ook melamine.

  • Reply
    Floor
    19 januari 2020 at 14:03

    Helaas bevatten die bamboe bordjes ook vaak gewoon nog schadelijk stoffen https://www.consumentenbond.nl/voedingstests/schadelijke-stoffen-in-bamboebekers

  • Reply
    Claudia
    15 januari 2020 at 20:27

    Ik heb een update voor je.
    In 2019 ontving ik het Blueband bordje en bestek. En die zijn nu van bamboe gemaakt! Blijkbaar hebben ze de hint gekregen en hun leven gebeterd ;).
    Bedankt voor alle moeite die je in dit artikel hebt gestoken!

  • Reply
    Tess Mess
    7 mei 2019 at 16:41

    Van leven ga je dood. Wij zijn ook allemaal groot geworden.

    • Reply
      Josan
      10 mei 2019 at 09:59

      Als je beter weet doe je beter. Of niet in sommige gevallen.

  • Reply
    Jeannette
    3 december 2017 at 17:23

    Je laat je kids in groep 8 al een mobiel beheren dat is gevaarlijker als alles wat je schrijft.

    • Reply
      Josan
      3 december 2017 at 17:31

      Oh en met groep 8 ben ik trouwens laat. Onderzoek wees uit dat de meeste kinderen vanaf groep 4 er al 1 hebben dus je hebt gelijk het is gevaarlijk om niet op de trend aan te sluiten.

  • Reply
    dirksmama
    31 augustus 2016 at 23:45

    Je verhaal over BPA klopt niet en daarom is het onnodig paniekerig.
    Flessen en spenen mogen al 5 jaar geen BPA meer bevatten.

    • Reply
      Mijntje
      1 september 2016 at 09:15

      Onnodige Paniek? Da’s persoonlijk denk ik dan. En Maar..ik denk dat haar verhaal wel klopt hoor…want ondanks dat het niet mag..zijn er vast nog wel flessen / bekers en spenen te koop waar het in zit. Denk maar aan import via ebay of alie express etc. of op de beverwijkse bazaar misschien? just saying…. Liefs, Mijntje

      • Reply
        Dirksmama
        4 december 2017 at 03:22

        Sowieso kan het door de eigenschappen van het materiaal al niet in spenen zitten.
        En wie op Ali of EBay koopt loopy bewust een risico.

  • Reply
    Mijntje
    31 augustus 2016 at 22:56

    Thanx Josan! Ik ben zo vrij geweest je artikel op mijn fb pagina van mijn blog te delen…want hier schrok ik (zoals vele anderen) best van! Morgen eens opruiming houden! Liefs, Mijntje.

  • Reply
    Dirksmana
    13 juni 2016 at 10:42

    Deze blog is een typische voorbeeld van klok-horen-luiden-niet-weten-waar-klepel horen hangen maar compleet geen idee hebben waar de klepel hangt.

    Melamine is enorm stabiel. Het lekt echt niet in je boterham als je die op een melamine bordje legt. (Nog even afgezien van het feit dat het Bluebandbordje dat wij in huis hebben niet eens van melamine gemaakt is.

    De Chinese baby’s werden ziek omdat er melamine POEDER in de kunstvoeding zat. Nou hoort dat niet in kunstvoeding, maar baby’s zullen even ziek worden als er gemalen bamboe of porselein door hun kunstvoeding zou zitten.

    En dan de ophef over formaldehyde…die zit in een VERBINDING, niet als inhaleerbaar gas.

  • Reply
    joke vermanen
    12 juni 2016 at 09:19

    Zolang het RIVM mag zeggen dat de vacvins gewoon veilig zijn terwijl daar ook kankerverwekkende stoffen in zitten (en dus ook formeldahyde) denk ik niet dat er binnenkort veel veranderd… hier trouwens al jaren gewoon aardewerk borden en geen plasric bestek.

    • Reply
      dirksmama
      31 augustus 2016 at 23:39

      Als je een appeltje eet of wijntje drinkt maakt je eigen lichaam formaldehyde en ook nog eens veel meer dan de formaldehyde die in een prik zit.
      Formaldehyde is kankerverwekkend als je het INADEMT. Vaccins adem je niet in. Nou ja behalve de vaccins van een homeopaat natuurlijk.

  • Reply
    Unzi
    7 juni 2016 at 04:44

    Hartstikke bedankt voor de moeite die je hebt gedaan om je onderzoek met ons te delen. Ge wel dig !

  • Reply
    Mila
    6 juni 2016 at 09:10

    Ik ben erg beniuwd naar goede tandpasta alternatieven…!

  • Reply
    Stacey
    6 juni 2016 at 08:24

    Jeetje, wat een eye-opener weer. Eerst dat bordje maar eens de deur uit en vervolgens etiketten gaan lezen van mijn producten!

  • Reply
    Simone
    5 juni 2016 at 09:34

    Ik gebruik ook melamine bordjes. Kunnen ze ook kwaad als je ze niet verwarmd? De plastic bordjes van ikea zijn van een ander materiaal volgens mij, maar daar zit misschien wel weer iets anders in wat slecht is? Toch maar op zoek naar bamboe bordjes dan?

    • Reply
      Josan
      5 juni 2016 at 09:39

      Uit onderzoek blijkt dat wanneer je warm eten op melamine borden legt, deze stof vrijkomt en alsnog in het lichaam terecht komt. Dus je hoeft het bordje niet eens zelf te verwarmen. Ik neem aan dat je niet alleen koude gerechten van deze bordjes eet?

  • Reply
    Jess
    5 juni 2016 at 00:00

    Tijdje geleden had ik het ook over melamine. Smerige goedje! Fijn om andere stoffen hier ook te zien. Leren we weer wat bij!

  • Reply
    ellen
    4 juni 2016 at 23:08

    Wow ik heb precies dat bordje liggen in de kast. Wist niet dat melamonine zo slecht was.

  • Reply
    Eline
    4 juni 2016 at 20:14

    Ik schrik hier zeker van. Wist dit echt niet. Voortaan maar beter op letten!

  • Reply
    leonie van Mil
    4 juni 2016 at 17:51

    Ik schrik wel een beetje van die Zwitsal. Ik ga gelijk ook bij mij op de verpakking kijken.

    • Reply
      Josan
      4 juni 2016 at 20:09

      Dat kan ik mij voorstellen Leonie, helaas is het zo dat zolang de overgrote meerderheid niet klaagt en het okay vindt, blijft dit wat men aanbiedt.

  • Reply
    Joke Vaes
    4 juni 2016 at 13:16

    Leuke blog heb je! Ik mijd ook zoveel mogelijk giftige stoffen voor mijn 8maand oud dochtertje, maar het zit werkelijk overal in. Zeep gebruik ik helemaal niet meer, vuil is ze toch niet, en kinderservies laat ik ook mooi in de kast staan. Zal voor haar poppen zijn vrees ik 🙂

    • Reply
      Josan
      4 juni 2016 at 20:11

      Je hebt helemaal gelijk Joke. Het is echt puzzelen, uitzoeken en je blijven verbazen over wat er allemaal dus wel mag. Zeep is inderdaad niet nodig hier in het westen. We gaan zo vaak in bad.

  • Reply
    riek
    4 juni 2016 at 11:10

    Best schandalig dat ze het blijven produceren. Eng ook dat je het aan je kinderen heeft maar wat is er nog wel gezond vandaag de dag.

    • Reply
      Josan
      4 juni 2016 at 20:10

      Dat is ook de vraag…aan de andere kant verwacht je ook van een overheid dat zij kritischer zijn.

  • Reply
    Cassandra
    4 juni 2016 at 09:26

    Grotendeels wist ik het wel omdat ik producten die sls bevatten al probeer te vermijden, maar ik gooi straks de lepeltjes en het bordje wat je hier in de foto’s hebt gebruik meteen weg. Daar wist ik het namelijk niet van!

    • Reply
      Josan
      4 juni 2016 at 20:12

      Nou dan ben ik blij dat ik je toch wat meer informatie heb kunnen geven.

  • Reply
    Marguerita
    4 juni 2016 at 08:59

    Wat heftig, nooit geweten! Kun jij misschien eens naar de ingredientenlijst kijken die ik gisteren plaatste over kinderlipgloss? ik weet er zelf eigenlijk te weinig van…

    • Reply
      Josan
      4 juni 2016 at 20:07

      Nee, je moet haast een scheikundige zijn om te snappen wat er allemaal in zit. En als je het uit pluist schrik je je rot.

  • Reply
    Tamara
    4 juni 2016 at 08:43

    Jeetje nee dit wist ik niet! Ik schrik hier best wel van!

  • Reply
    Shannon Sheila
    4 juni 2016 at 07:55

    Zo’n vrolijk versierd melaminerijk kinderbordje had ik ook liggen thuis. Toevallig tijdens het afwassen op de haast onzichtbare tekst gestuit dat het bord niet verhit mag worden, i.v.m. de melamine die vrij zou komen. Lekker dan! Je zal het maar niet gelezen hebben.

    • Reply
      Josan
      4 juni 2016 at 08:09

      Shannon, het klopt dat melamine sowieso niet verhit mag worden. Maar zelfs wanneer je dit niet doet, blijkt uit onderzoek dat mensen die het veel gebruiken op den duur resten melamine in hun lichaam hebben. Blijkbaar sijpelt het gewoon in ons eten en drinken op den duur.

      • Reply
        Jeannette
        3 december 2017 at 17:21

        Wij zijn er vroeger allemaal groot mee geworden.Niet zo snel paniekeren.
        Je maakt zo heel veel jonge moeders bang en onzeker.

        • Reply
          Jeannette
          3 december 2017 at 17:26

          Vanaf groep 8 je kinderen een telefoon laten beheren is menigmaal gevaarlijker.

          • Josan
            3 december 2017 at 17:29

            Welllicht maar mijn dochter weet dat ze hem niet in de magnetron moet stoppen dus dan valt het gevaar wel mee 🙂

        • Reply
          Josan
          3 december 2017 at 17:26

          Fijn dat je er groot mee geworden bent. Waarschijnlijk wist men toen nog niet beter. Inmiddels weet men beter en mag ik zelf mijn keuze maken. Dank je wel. Ik heb bij sowieso niet zoveel met mensen die ik niet ken en die mij gaan vertellen wat te doen. Bovendien denk ik dat een gemiddelde moeder het tegenwoordig zelf wel kan beslissen zonder advies van wildvreemden. Ook die tijd is een beetje over en sterft hopelijk met de vorige generatie uit.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]