Lifestyle Reviews

Kalk maakt meer kapot dan je lief is

7 september 2016
kalk-maakt-meer-kapot-dan-je-lief-is

Heb jij wel eens een douchekop moeten vervangen omdat er door kalk geen water meer uit kwam? En hoe ziet jouw waterkoker er van de binnenkant uit? We staan er misschien niet bij stil maar op dagelijks basis zorgt kalk voor heel wat hinder. Wat als je je huis nu kalk-vrij kan maken zonder dat je daar zelfs iets voor hoeft te doen zoals extra hard/vaak poetsen? Het komende half jaar ga ik de strijd aan met het kalk in ons kraanwater. Hoe of wat lees je vandaag meer over. 

Dat huidverzorgingsproducten eczeem of een gevoelige huid kunnen verergeren, wist ik al. Maar dat waterhardheid ook een belangrijke (negatieve) rol kan spelen weet ik pas sinds kort. Terwijl ik altijd dacht goed bezig te zijn, was ik in werkelijkheid bezig met symptoombestrijding. Kalk maakt meer kapot dan je lief is.

Nu ik weer terug ben, van vakantie besef ik des te meer hoe bijzonder het is dat we in Nederland ‘gewoon’ water uit de kraan kunnen drinken. In Turkije moesten we het doen met flessen bronwater. Aan het begin van de vakantie vonden de kinderen dit nog wel leuk. Maar na bijna 2 weken, waren ze dit ook wel zat. Bij thuiskomst was er meteen extra veel waardering voor ons gewone saaie kraanwater.

kalk-verwijderen-granieten-aanrechtblad_waterhardheid_kalk_goodgirlscompany

De gevolgen van de waterhardheid in ons huishouden

Ook al is het water nergens zo goed als thuis, er is één ding waar ik wat minder blij mee ben: de hardheid van ons water. Doordat ons water tamelijk hard is, hebben we last van kalk ik het water. Dagelijks zie ik hier de gevolgen van terug. Zoals kalk in de waterkoker of de druppels op de ruit van de douchecabine. Dat vind ik nog niet zo erg met wat schoonmaakmiddel is dat nog wel te verwijderen. Waar ik minder blij mee ben is de kalkaanslag op ons zwarte granieten aanrechtblad.

waterontharder_aquacell_goodgirlscompany_anti-kalk_

Anti-kalk

Vooral rondom de keukenkraan vind ik het er niet uitzien. Het zijn niet alleen de kalkkringen die mij storen, maar ook dat het extra makkelijk vuil en andere viezigheid aantrekt. Hoe goed ik ook probeer om dat met een antikalkmiddel of schoonmaakazijn te reinigen, het is terug voordat ik het weet. Bovendien trekt het er helemaal in en is het niet meer zo als het was. Ik vind het zelfs zo lelijk dat we al kijken naar een ander aanrechtblad.Maar ook andere dingen hebben te lijden onder hard water

De invloed van kalk op…

 Het huishouden

 Naast aanslag in de waterkoker, hebben de verschillende douchekoppen van het bad en douche ook flink te lijden. Zodra het waterstraaltje dunner wordt, weet ik dat het weer tijd is voor een schoonmaakbeurt. Die kan ik er gelukkig makkelijk afhalen. Maar ik heb geen idee hoe de waterleidingen er van binnenuit uitzien.

waterkoker_kalk_goodgirlscompany_ervaringen-waterontharder

De wasmachine moet er ook aan geloven. In een huishouden met 3 kinderen, wordt er gewassen. Door omstandigheden (lees babysok) kon ik vorig jaar 4 dagen niet wassen. Ik ben nog nooit zo blij geweest met dat ding dan toen hij het weer deed. Ik ben als de dood hij door kalk ooit de geest geeft en ik met bergen vuile was achter blijf. Om dit te voorkomen, gooi ik toch maar regelmatig zo’n kalktablet in het vakje. Of bij gebrek hieraan, voeg ik gewoon wat pure azijn aan de was toe. Geen idee of het helpt, maar ik heb mijn best gedaan.

eczeem-door-waterhardheid_waterontharder_eczeem

 Je lichaam

 Verder heeft hard water negatieve effecten op het lichaam. Zo droogt het de huid uit. Wanneer je kind net zoals mijn dochter al eczeem heeft, kan dit juist een extra negatief effect hebben.
Maar het heeft ook invloed op ons haar. Ik heb Afro haar, maar dat van zichzelf al extra veel verzorging nodig heeft. Waar Europees haar van zichzelf makkelijk vet wordt, geldt dat voor mijn haar niet. Sterker nog, het omgekeerde is van toepassing. Het is een hele kunst om te zorgen dat ons haar gevoed blijft. Een wasbeurt, stript het van alle essentiële vetten met dof droog en pluizig haar tot gevolg. Waardoor we weer extra conditioners moeten gebruiken, haarolie of andere voedende maskers.

aquacell-waterontharder-ervaringen_goodgirlscompany_kalk-vrij

Waterontharder

Over iets meer dan een week wordt er een Aquacell waterontharder in mijn huis geïnstalleerd. Vanaf dan ga ik van tamelijk hard water naar zacht water. Ons water zal meteen kalkvrij zijn. En langzaam maar zeker zullen ook de huishoudelijke apparaten zoals waterkoker, strijkijzer, droger en kranen en waterleiding kalkvrij worden. Ik ben heel benieuwd naar wat ik hier dagelijks van zal merken. Zal Miss G in de wintermaanden minder last van haar eczeem hebben? Zijn we minder tijd kwijt aan het schoonmaken van de badkamer? Zal het eten anders smaken?

kalk_elektrische-tandenborstel_goodgirlscompany

Om jullie een goede indruk te geven van eventuele veranderingen houd ik een persoonlijk dagboek bij. Deze zal ik maandelijks op mijn blog als update delen zodat jullie kunnen lezen over mijn persoonlijke ervaringen.

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog is een samenwerking. Zie voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Instagram

Volg mij op Instagram!