Opvoeding

Je kind outsourcen, is dat in?

24 november 2016
je-kind-outsourcen-is-dat-in-goodgirlscompany

Nachtnanny’s die op je kind passen zodat jij weer even de 8 uur aantikt. Verwende adolescenten die bij wijze van proef even een baby kunnen huren. Kinderen outsourcen lijkt helemaal de next best thing. Nog even en je hoeft de bevalling en opvoeding niet eens meer zelf te doen.

Ik kan me de woorden van mijn afdelingsmanager op stage nog goed herinneren “Alles wat je niet leuk vindt of niet goed kan, moet je outsourcen”. Zij voegde de daad bij het woord door wekelijks een aantal keren met het gezin in een etablissement enkele huizen verderop te eten. En kwam dit niet uit? Dan brachten ze het gewoon naar haar toe. Zelf had ze er geen tijd voor. Ze werkte meer dan 40 uur in de week. Man ook. Naast vaste kok had ze ook een schoonmaakster want de overige tijd thuis wilde ze graag aan leuke momenten met haar kinderen besteden. Ze worden zo snel groot…. En kijk, dat snappen we.

Kinderen outsourcen

Toen ik jaren later zelf kinderen kreeg, was zij mijn lichtend voorbeeld. Ik werkte ook ‘gewoon’ 32 uur in de week. Dochter ging naar het kinderdagverblijf en dat was prima. Al die mensen die zeurden over dat je geen kinderen neemt om ze daarna in het kinderdagverblijf te stoppen, daar had ik geen boodschap aan. Kinderen neem je niet. Je krijgt ze.

Elke ouder die ooit zelf kinderen op de wereld heeft gezet, weet dat die quality time overdag leuk is. Maar het kan niet op tegen de quality time in de nachtelijke uurtjes. Als de hele wereld stil en vredig is en je je afvraagt of de buren ook vinden dat jouw kleine ‘een goed stel’ longen heeft. Dat zijn toch echt wel de uurtjes waarin blijkt of een vent een man is en een meisje een vrouw. Momenten die je niet kan outsourcen. Als je ze doormaakt is het pittig. Soms lijk je er bijna aan onderdoor te gaan. Maar wanneer je achteraf terugkijkt, besef je: Wonderwoman haalt het in de verste verte niet eens bij jou!

Ik ben gezegend

Ik heb het me wel eens afgevraagd. Of het moederschap me niet gewoon heel makkelijk is komen aanwaaien. Zonder het intense verdriet van onvruchtbaarheidsperikkelen, miskramen, traumabevallingen of depressies. Ik bedoel; wat weet ik nou? Nee, mijn zwangerschappen gingen niet over rozen. Maar geen betere reality check dan een rondje in je vrienden- en kennisenkring. Dan knijp ik mij toch maar in mijn handjes.

Ongepland zwanger zijn, is even een shock. Maar uiteindelijk ook niet het einde van de wereld. Er viel altijd wel een mouw aan te passen. En nu achteraf had ik het zelf niet eens beter kunnen bedenken. Drie geweldige maar bovenal gezonde dochters. Mensen wat ben ik gezegend.

Momenten die ik niet had willen outsourcen

Het is dat besef wat mijn brandstof is op de mindere momenten. Want mindere dagen heb je als moeder ook. Moederschap is zo nu en dan eentonig, saai, zwaar, slopend en laten we eerlijk zijn; je doet ook maar wat. Maar ergens is een moeder wiens kinderwens misschien wel nooit in vervulling gaat. Of een moeder wiens kind het eerste jaar al vaker het ziekenhuis van binnen heeft gezien dan haar eigen huis. Een moeder die liever wakker ligt door haar kind dan de zorgen die ze er over heeft.

Met dat in gedachten, valt het nachtelijke gespook dan toch ook een stuk beter te verdragen. Vind ik het niet erg dat een van ons de BOB moet zijn na een feestje want stel dat dreumes in de nacht naar de huisartsenpost moet. Kan die smartphone wel even wachten want alleen in het hier en nu zijn, is niet saai. Het is juist alles. Zo nu en dan hulp ik schakelen is niet erg. Zeiden we allemaal maar eerlijk wat we nodig hebben. En durfden we ons allemaal maar kwetsbaar op te stellen wanneer het ons boven de pet gaat. Maar kies niet op voorhand al voor weg van de minste weerstand.

Vraag jij makkelijk hulp aan anderen?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Nanny via Shutterstock

 • Reply
  Lees mee #5: mijn favoriete blogs van de afgelopen week - Lotus Writings
  25 december 2017 at 11:23

  […] ook probeert- het zelf niet half zo goed zou kunnen. Dat gebeurde laatst, toen Josan dit blog over nachtnanny’s publiceerde. En als je dan toch bij GoodGirlsCompany rondhangt, lees dan gelijk dit stuk over […]

 • Reply
  Merel
  24 november 2016 at 15:11

  Helemaal mee eens. Ik vraag niet gemakkelijk hulp aan anderen nee, daarom lopen we nu al zeventien maanden elke nacht te tobben. Maar uitbesteden? Nee, ik kan me niet voorstellen dat ooit te doen. Het houdt heus wel op voor ze zestien is, denk ik dan maar 🙂

 • Reply
  Van Gaans
  24 november 2016 at 09:24

  Iedereen moet zijn of haar leven invullen zoals het hen goeddunkt. Ik vraag niet snel hulp/oppas omdat ik het liefst zelf bij mijn kinderen ben en alles het liefst zelf doe op mijn manier. Dag en nacht. Ik slaap liever niet dan dat ik een nacht nanny inhuur. Ik vind het sowieso een raar idee dat er snachts iemand rondspookt in de kamer van mijn kinderen. Mijn dochter is 1 jaar en slaapt nog niet door. Maar dat is ook een kant van het moederschap, ik ben heel erg blij dat ik dat mee mag maken. Moeder zijn van twee prachtige kinderen, 24 uur per dag.

 • Reply
  Carlijn
  24 november 2016 at 07:44

  Iedereen moet zelf weten hoe hij het moederschap invult. 40 uur werken en een kok hebben? Prima hoor, maar mijn keuze zou het niet zijn. Dat jij ‘gewoon’ 32 uur werkt(e) en je kindjes naar het kinderdagverblijf bracht/brengt, helemaal prima. Wie zijn mensen om daar een mening over te hebben? Ik heb zelf veel moeite met hulp vragen. Mijn ouders en schoonouders passen een paar uur per week op als ik werk, maar dit hebben zij zelf aangeboden en had ik ze hoogstwaarschijnlijk nooit zelf gevraagd. Daarnaast vind ik het heel lastig om mijn schoonouders een avondje per maand te vragen als wij uit eten willen. Ik vind dan eigenlijk dat ik ze daarmee belast. Dus nee, hulp vragen zit niet in mijn aard en een nachtnanny zou dus NO WAY een optie zijn hier.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!