Opvoeding

Je kind outsourcen, is dat in?

24 november 2016
je-kind-outsourcen-is-dat-in-goodgirlscompany

Nachtnanny’s die op je kind passen zodat jij weer even de 8 uur aantikt. Verwende adolescenten die bij wijze van proef even een baby kunnen huren. Kinderen outsourcen lijkt helemaal de next best thing. Nog even en je hoeft de bevalling en opvoeding niet eens meer zelf te doen.

Ik kan me de woorden van mijn afdelingsmanager op stage nog goed herinneren “Alles wat je niet leuk vindt of niet goed kan, moet je outsourcen”. Zij voegde de daad bij het woord door wekelijks een aantal keren met het gezin in een etablissement enkele huizen verderop te eten. En kwam dit niet uit? Dan brachten ze het gewoon naar haar toe. Zelf had ze er geen tijd voor. Ze werkte meer dan 40 uur in de week. Man ook. Naast vaste kok had ze ook een schoonmaakster want de overige tijd thuis wilde ze graag aan leuke momenten met haar kinderen besteden. Ze worden zo snel groot…. En kijk, dat snappen we.

Kinderen outsourcen

Toen ik jaren later zelf kinderen kreeg, was zij mijn lichtend voorbeeld. Ik werkte ook ‘gewoon’ 32 uur in de week. Dochter ging naar het kinderdagverblijf en dat was prima. Al die mensen die zeurden over dat je geen kinderen neemt om ze daarna in het kinderdagverblijf te stoppen, daar had ik geen boodschap aan. Kinderen neem je niet. Je krijgt ze.

Elke ouder die ooit zelf kinderen op de wereld heeft gezet, weet dat die quality time overdag leuk is. Maar het kan niet op tegen de quality time in de nachtelijke uurtjes. Als de hele wereld stil en vredig is en je je afvraagt of de buren ook vinden dat jouw kleine ‘een goed stel’ longen heeft. Dat zijn toch echt wel de uurtjes waarin blijkt of een vent een man is en een meisje een vrouw. Momenten die je niet kan outsourcen. Als je ze doormaakt is het pittig. Soms lijk je er bijna aan onderdoor te gaan. Maar wanneer je achteraf terugkijkt, besef je: Wonderwoman haalt het in de verste verte niet eens bij jou!

Ik ben gezegend

Ik heb het me wel eens afgevraagd. Of het moederschap me niet gewoon heel makkelijk is komen aanwaaien. Zonder het intense verdriet van onvruchtbaarheidsperikkelen, miskramen, traumabevallingen of depressies. Ik bedoel; wat weet ik nou? Nee, mijn zwangerschappen gingen niet over rozen. Maar geen betere reality check dan een rondje in je vrienden- en kennisenkring. Dan knijp ik mij toch maar in mijn handjes.

Ongepland zwanger zijn, is even een shock. Maar uiteindelijk ook niet het einde van de wereld. Er viel altijd wel een mouw aan te passen. En nu achteraf had ik het zelf niet eens beter kunnen bedenken. Drie geweldige maar bovenal gezonde dochters. Mensen wat ben ik gezegend.

Momenten die ik niet had willen outsourcen

Het is dat besef wat mijn brandstof is op de mindere momenten. Want mindere dagen heb je als moeder ook. Moederschap is zo nu en dan eentonig, saai, zwaar, slopend en laten we eerlijk zijn; je doet ook maar wat. Maar ergens is een moeder wiens kinderwens misschien wel nooit in vervulling gaat. Of een moeder wiens kind het eerste jaar al vaker het ziekenhuis van binnen heeft gezien dan haar eigen huis. Een moeder die liever wakker ligt door haar kind dan de zorgen die ze er over heeft.

Met dat in gedachten, valt het nachtelijke gespook dan toch ook een stuk beter te verdragen. Vind ik het niet erg dat een van ons de BOB moet zijn na een feestje want stel dat dreumes in de nacht naar de huisartsenpost moet. Kan die smartphone wel even wachten want alleen in het hier en nu zijn, is niet saai. Het is juist alles. Zo nu en dan hulp ik schakelen is niet erg. Zeiden we allemaal maar eerlijk wat we nodig hebben. En durfden we ons allemaal maar kwetsbaar op te stellen wanneer het ons boven de pet gaat. Maar kies niet op voorhand al voor weg van de minste weerstand.

Vraag jij makkelijk hulp aan anderen?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Nanny via Shutterstock

 • Reply
  Merel
  24 november 2016 at 15:11

  Helemaal mee eens. Ik vraag niet gemakkelijk hulp aan anderen nee, daarom lopen we nu al zeventien maanden elke nacht te tobben. Maar uitbesteden? Nee, ik kan me niet voorstellen dat ooit te doen. Het houdt heus wel op voor ze zestien is, denk ik dan maar 🙂

 • Reply
  Van Gaans
  24 november 2016 at 09:24

  Iedereen moet zijn of haar leven invullen zoals het hen goeddunkt. Ik vraag niet snel hulp/oppas omdat ik het liefst zelf bij mijn kinderen ben en alles het liefst zelf doe op mijn manier. Dag en nacht. Ik slaap liever niet dan dat ik een nacht nanny inhuur. Ik vind het sowieso een raar idee dat er snachts iemand rondspookt in de kamer van mijn kinderen. Mijn dochter is 1 jaar en slaapt nog niet door. Maar dat is ook een kant van het moederschap, ik ben heel erg blij dat ik dat mee mag maken. Moeder zijn van twee prachtige kinderen, 24 uur per dag.

 • Reply
  Carlijn
  24 november 2016 at 07:44

  Iedereen moet zelf weten hoe hij het moederschap invult. 40 uur werken en een kok hebben? Prima hoor, maar mijn keuze zou het niet zijn. Dat jij ‘gewoon’ 32 uur werkt(e) en je kindjes naar het kinderdagverblijf bracht/brengt, helemaal prima. Wie zijn mensen om daar een mening over te hebben? Ik heb zelf veel moeite met hulp vragen. Mijn ouders en schoonouders passen een paar uur per week op als ik werk, maar dit hebben zij zelf aangeboden en had ik ze hoogstwaarschijnlijk nooit zelf gevraagd. Daarnaast vind ik het heel lastig om mijn schoonouders een avondje per maand te vragen als wij uit eten willen. Ik vind dan eigenlijk dat ik ze daarmee belast. Dus nee, hulp vragen zit niet in mijn aard en een nachtnanny zou dus NO WAY een optie zijn hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]