Babyspullen

Wat is het verschil tussen i-Size en Isofix ?

22 januari 2017
Verschil-tussen-i-Size-en-Isofix-GoodGirlsCompany

Sinds 2013 is de nieuwe i-Size norm van kracht op nieuwe autostoeltjes. Wat is het verschil tussen een i-size autostoeltje en een Isofix autostoel? En betekent dit nu dat ik een nieuwe autostoel moet aanschaffen om aan deze norm te voldoen? Ik vertel je er meer over.

De meeste baby’s maken te snel de overstap van een achterwaarts gericht autostoeltje naar een voorwaarts. De nieuwe i-Size norm voorkomt dat ouders onnodige risico’s nemen. Maar het mes snijdt aan twee kanten. Het dwingt fabrikanten om autostoeltjes te ontwikkelen waar een kindje tot 18 maanden achterwaarts in kan zitten.

Je kan niet zeggen dat ik geen doorzetter ben want bij mijn derde kind heb ik geprobeerd om echt alles uit de Maxi Cosi Cabrio te halen. Dreumes heeft er tot ruim 19 maanden in gezeten. Helemaal goed dus volgens de nieuwe norm.

Maxi-Cosi-AxissFix-Plus-i-Size-Autostoel

i-Size of isofix?

De laatste paar weken vond ik echt wel dat het tijd werd voor een nieuw autostoeltje. Nu had ik hier bij de aanschaf van onze nieuwe auto al rekening mee gehouden. De aanwezigheid van Isofix-verankeringspunten was voor mij een harde eis. Zonder ging de deal niet door.

Isofix is een bevestigingssysteem. Het maakt gebruik van twee connectoren in de zitting. Het is al een aantal jaar in gebruik en ik wilde nu eindelijk zelf wel eens zelf de voordelen ervaren. Dat ons nieuwe autostoeltje Isofix moest hebben, was al snel duidelijk. Maar toen ik over de nieuwe norm hoorde, wilde ik dat natuurlijk ook meteen. Dan slaan we twee vliegen in een klap. Toch is het niet zo dat een autostoel met Isofix automatisch een i-size autostoel is. Maar om aan de nieuwe norm te voldoen is het wel verplicht dat de stoel isofix heeft.

 

Wat zijn i-Size autostoeltjes?

Sinds juli 2013 geldt de nieuwe i-Size norm. Deze regelgeving is er op gericht om kinderen veiliger in de auto te vervoeren. Binnen heel Europa. En ook landen die geen lid zijn van de EU zoals Noorwegen en Zwitserland. De nieuwe maatregelen zijn g een overbodige luxe. Een Europees kind heeft een hoge levensverwachting. Maar per week sterven er in Europa 10 kinderen vanwege een auto-ongeluk. Het aantal gewonde kinderen ligt zelfs op 1.150 . Vandaar dat men het veilig vervoeren van kinderen belangrijk blijft vinden. Het kan veiliger en het kan beter. Er komen steeds meer nieuwe inzichten en technieken om de veiligheid te verhogen.

Maxi-Cosi-Axiss-Fix-Plus-i-Size-en-Isofix-GoodGirlsCompany

Autostoel achterwaarts gericht

Wat zijn de voordelen van i-Size?

Een van die nieuwe inzichten is i-Size. Deze autostoeltjes zijn opvolgers van de Isofix-autozitjes. Je herkent ze aan een speciaal logo. Bovendien kunnen ze universeel gebruikt worden op goedgekeurde zitplaatsen. Deze herken je het label ‘i-Size ready’.

De 5 voordelen van i-Size

  • Ze bieden betere bescherming bij frontale en zijwaartse aanrijdingen en betere bescherming van hoofd en nek
  • Je kind kan langer achterwaarts vervoerd worden moet tot minimaal 15 maanden
  • Isofix maakt installatie makkelijker en minder kans op foutieve installatie.
  • i-Size autostoelen passen in alle i-Size auto’s en bijna alle Isofix auto’s
  • De indeling van autostoelen is  op basis van lengte in plaats van gewicht. Zo is het makkelijker om de juiste autostoel te kiezen
Maxi-Cosi-Axiss-Fix-Plus-i-Size-Isofix-GoodGirlsCompany

Voorwaarts gericht

Ik heb al een autostoel, moet ik nu een nieuw i-Size autostoeltje aanschaffen?

De i-Size regelgeving wordt al sinds 2013 in fases in gevoerd. Voor kinderen tot 4 jaar is hij nu helemaal zo goed als klaar. Maar er wordt hard gewerkt om hem verder te ontwikkelen voor kinderen die op een stoelverhoger zitten of autostoel die je alleen met een gordel hoeft vast te maken.

Verwacht je binnenkort gezinsuitbreiding maar heb je een oude autostoel? Deze is nog steeds goedgekeurd mits hij voldoet aan de ECE-R44 norm. De ECE-R44 en de R129 norm (i-Size) blijven voorlopig naast elkaar bestaan.

Later deze week, plaats ik een blog waarin ik over mijn ervaringen vertel met de Maxi-Cosi Axiss Plus, de veilige i-Size autostoel die ook nog eens 360 graden kan draaien.

Had jij al gehoord over de nieuwe i-Size norm?

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]