Schoolkind schoolzwemmen

Is schoolzwemmen nog wel van deze tijd?

6 september 2017
schoolzwemmen

Deze zomer zijn er meer mensen in open water verdronken dan de afgelopen jaren. Daar zaten vooral veel buitenlandse kinderen tussen. Vandaar dat sommige kenners roepen dat het schoolzwemmen weer verplicht ingevoerd moet worden. Maar eh, is dat nog wel van deze tijd?>

Het hoge aantal drenkelingen had volgens onze regionale krant te maken met dat er in de landen om ons heen geen zwemcultuur is. Nederland leeft met water. Als ouders zijn wij ons daarom ook bewust van de gevaren van  open water. Hoe eerder ons kroost zwemmen kan, hoe beter. Maar voor buitenlandse gezinnen ligt dat anders.

Buitenlanders die niet kunnen zwemmen

Statistisch gezien mag ik mij natuurlijk ook buitenlander noemen. Ook mijn oudste dochter kon nog niet zwemmen op de leeftijd waarop haar meeste klasgenootjes al in elk geval hun A diploma hadden. Dus bij deze bevestig ik zomaar wat statistieken. Maar in mijn geval was het niet te alleen te wijten aan mijn achtergrond. De lengte van de wachtlijst en dat mijn dochter een vroege leerling is, had hier namelijk meer invloed op. Ik wilde haar wel op zwemles, maar ze was nog te jong. Dus toen ze in groep 3 zat was ze 5 jaar oud en kon nog niet zwemmen. Geen ramp, maar leuk was het natuurlijk niet dat je als enige in de klas tijdens schoolzwemmen verplicht in het pierenbadje moet blijven. Gelukkig had ze gezelschap. Van een ander buitenlands kindje dat ook nog niet zwemmen kon. Yup ik begrijp dat we alle clichés weer waarmaken.

Zwemles

Maar zodra de zwemschool plek had, is ze aan zwemles begonnen. Van mij moest ze minimaal A en B halen. En geloof me, zelfs dat was een strijd. Ze wilde het bijna opgeven want ze heeft ruim 2 jaar over A gedaan. Niet omdat ze watervrees had of niet zwemmen kon. Het was mij volkomen onduidelijk wat hier achter zat. Blijkbaar waren we een soort melkkoe geworden waar ze maandelijks lekker makkelijk konden cashen. Na anderhalf jaar was ik het zo zat, dat ik dreigde haar van zwemles af te halen als ze niet binnen nu en 3 maanden mocht afzwemmen. Je maakt mij niet wijs dat een kind dat al anderhalf jaar lang 2x per week in het zwembad ligt, niet voldoende vaardigheden heeft om voor zwemdiploma A af te zwemmen. En zo geschiedde. Zwemdiploma B ging een stuk vlotter. Via school leerde ik gelukkig dat deze zwemschool wel meer rare streken had. Mijn derde kind gaat waarschijnlijk gewoon zo’n turbo klasje doen.

Schoolzwemmen

In elk geval kreeg mijn dochter destijds vanaf groep 3 schoolzwemmen en ook nog in groep 4. Vanuit school was het wel een discussiepunt. Zij vonden het een beetje zinloos om het klassieke schoolwemmen nog in leven te houden. De meeste kinderen hadden in groep 3 namelijk al hun zwemdiploma A en vaak ook hun B. Kinderen bij wie dit niet zo was, hadden vaak een buitenlandse achtergrond of ze kwamen uit een gezin dat het financieel niet kon ophoesten. Zij konden op deze manier alsnog relatief goedkoop en makkelijk een zwemdiploma voor hun kroost bemachtigen. En zoals ik je wel eens verteld heb, is het aandeel ouders met een laag inkomen op de school van mijn kinderen verwaarloosbaar. Het merendeel van de ouders is tweeverdieners.

Vandaar dat school het klassieke schoolzwemmen afschafte. Vanaf nu richtte schoolzwemmen zich meer op zwemvaardigheid. Met speciale lessen zoals wat te doen als je door het ijs zakt, uit een gezonken voertuig zwemmen, zwemmen met kleding aan etc. Ook werd schoolzwemmen verschoven van groep 3 naar groep 4. In de afgelopen jaren heb ik nog heel wat keren in de jaarlijkse informatiebrieven iets over schoolzwemmen zien staan. Maar mijn middelste dochter heeft het niet meer gehad, dus ik vermoed dat het of afgeschaft is, of het een stille dood gestorven is.

Schoolzwemmen opnieuw invoeren

Ik zie er dan ook niet zoveel heil in om schoolzwemmen weer op scholen in te voeren om zo het aantal drenkelingen zomers terug te brengen. Als het om buitenlandse kinderen gaat, is het misschien praktischer dat asielzoekerscentra of het COA regelen dat kunnen zwemmen bij het inburgeren inzit. Net zoals dat men lessen krijgt in het leren van de Nederlandse taal en samenleving. Tenminste als het echt zo’n stelselmatig probleem is. En wanneer het om kinderen gaat van wie de ouders tot een lager inkomensklasse behoren, zou de gemeente daar wellicht iets in kunnen betekenen. Of de school zelf als ze weten dat hun populatie vooral uit deze kinderen bestaat. Het lijkt me dat je dan ook een bepaalde verantwoordelijkheid voelt.

Wat vind jij. Moet schoolzwemmen weer verplicht terug komen?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  Sarah Online
  16 oktober 2017 at 03:40

  Ik vind schoolzwemmen juist wel erg belangrijk. Het is voor veel ouders tegenwoordig ook niet te betalen om de kinderen naar zwemles te sturen, en via school wordt ze dit dus toch bijgebracht!

 • Reply
  Henrieke
  7 september 2017 at 09:49

  Schoolzwemmen is vooral voor de lagere school. Dat helpt echt niet alle gevallen voorkomen. Een dag nadat die jongen in het zwembad verdronken was, schrok ik van wat ik in het zwembad aantrof. Die jongen deed aan rugzwemmen maar met neus en mond onder water. Hij zal zo’n vijftien jaar oud zijn geweest en had ook een kleurtje.
  Het lijkt me dus meer iets wat het COA of zoiets moet gaan oppakken, hoewel ik het ook een prima oplossing vind als ze bij zwembaden checken of iemand wel zwemvaardig is.

 • Reply
  Linda van aken
  7 september 2017 at 08:03

  Bij de school van mijn dochter doen ze nog wel aan schoolzwemmen en swim2play, de zogenaamde natte gymlessen. Dat doen ze van de kleuters tot groep 8. Is geen zwemnen bij. In groep 4 krijgen ze zwemles, krijfen ze extra subsidie voor omdat de school in een wijk staat met een doelgroep die jij ook benoemd. Veel buitenlandse en gezinnen met laag inkomen. Voor zwemles buitenschool is minimumleeftijd hier vijf dus eerder wordt heel sterk afgeraden om te beginnen. Vanmiddag dus derde zwemles.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]