Opvoeding

Is het verplicht om naar het consultatiebureau te gaan?

6 april 2017
En-toen-ging-ik-niet-meer-naar-het-consultatiebureau-GoodGirlsCompany

Is het verplicht om naar het consultatiebureau te gaan? Sinds dit jaar ga ik niet meer naar het consultatiebureau. Ik kan een heleboel redenen opsommen waarom het consultatiebureau mij haat. Maar eigenlijk zijn we op goede voet uit elkaar gegaan.

Ik behoorde nooit tot de groep moeders die klaagde over het consultatiebureau. De artsen en verpleegsters die ik daar aantrof, waren eigenlijk altijd wel aardig. Totdat ik ging verhuizen…. Vanaf het begin af aan botert het al niet zo. Ik irriteer met mateloos aan die hulp die je dan verzoekt om je kind te ontkleden en zwijgzaam en bars het hoofd opmeet en de groei bijhoudt. Om nog maar te zwijgen over het gebrek aan enthousiasme waarmee ze dan een vervolgafspraak maakt. Serieus vrouw, ik zit er ook niet voor mijn plezier.

Stoppen met het consultatiebureau

Eerst dacht ik dat het aan mij lag. Maar man kreeg ook geen warme gevoelens van deze vrouw die uitstraalt dat ze kinderen en ook hun ouders haat. Maar goed, tandjes op elkaar het hele ritueel duurt nooit langer dan 10 minuten. Dat overleven we ook wel weer. De arts was prima en de verpleegkundige was het type dat honderduit kletst. Mooi want met zo’n derde kind straal je een hoop meer ‘Been there done that’ uit. Het boeit je niet meer zo of je kind nu wel of niet binnen de curve past. Je kind is uniek en volgt haar eigen lijn. En wat moet je eigenlijk voor zinnigs zeggen over de ontwikkelingen. Joh als je een hapje eten in de richting van je kind smijt en ze eet het op, wat boeit mij het dan of dat met een perfecte pincetgreep ging? Kortom, het waren prima maar erg korte gesprekjes. Zonde van de tijd.

Zonde van de tijd

Toen ze ook nog begonnen te schuiven met afspraken. (Nee, ik kan niet op een maandag. Dat heb ik toch gezegd? ) Werd het er niet beter op. Voeg daar onderbezetting aan toe en je hebt de heisa compleet. Vaccinaties werden later gegeven doordat er geen arts was.  En omdat er een bepaald aantal maanden tussen moet zitten, waren we rond de eerste verjaardag nog niet klaar zoals bij de meeste mensen. Het gevolg was dat we tot anderhalf jaar aan het inhalen waren, afspraken verzetten en cancelen. Zo super zinloos.

Toen ze voor de zoveelste keer informeerden of ik op een dag kon waarop ik werk, hakte ik zelf de knoop maar door. “ Eigenlijk heb ik helemaal niet zoveel interesse in opdagen voor de reguliere afspraken. Ik vind dat zonde van mijn tijd omdat er niet echt niets bijzonders te melden is. Mocht er echt iets aan de hand zijn, dan neem ik eerst contact op met de huisarts en ik vermoed dat jullie het dan ook wel weten. Dus als je het niet erg vind, kom ik alleen nog opdraven voor vaccinaties…”

Is het verplicht om naar het consultatiebureau te gaan?

Het bleef even stil aan de andere kant van de lijn. Maar uiteindelijk stemden ze toe. Het was toch al weer mijn derde kind en ik heb twee keer eerder bewezen dat ik het best wel af kan. En voor iedereen die zich nu afvraagt of je stoppen kan. Ja dat kan. Een bezoek aan het consultatiebureau is niet verplicht. Toch kwam het niet bij mij op om zomaar verstek te laten gaan. Ik dacht altijd dat alleen types die later bij Jeugdzorg eindigen, het Consultatiebureau mijden. En daar herken ik mijzelf niet in.

Mijn kinderen hebben geen leer-of gedragsproblemen. Alleen met oudste dochter belandde ik in de molen van Jeugdzorg. Maar dat kwam om dat ze te licht is. Erfelijk familiekwaaltje. Nee, ze eet niet zoveel maar gek genoeg groeit ze er onwijs goed van. Na drie keer dat riedeltje gezegd te hebben, was ik er ook wel klaar mee. Ik liet me uitschrijven. Dat voelde heel recalcitrant, maar het geeft rust. Pasgeleden bedacht ik me dat we er al heel lang niet meer zijn geweest.

Voorlopig zal dit wel zo blijven. Ze roepen me waarschijnlijk pas weer op tegen de tijd dat ze die vaccinatie voor driejarigen moet hebben. Of misschien wel met de ogentest. We zullen het zien.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Stoppen met consultatiebureau via Shutterstock

 • Reply
  Niet meer naar het consultatiebureau, en bevalt dat?
  22 september 2017 at 15:30

  […] april schreef ik dat wij zijn gestopt met het consultatiebureau. Inmiddels zijn we bijna 6 maanden verder en in deze update vertel ik je over hoe dit […]

 • Reply
  Nathalie
  6 april 2017 at 14:10

  Herkenbaar… al was het hier op zich wel okay de dames zijn ook echt aardig en denken mee! Maar geen van onze meiden paste ‘binnen de lijntjes’ en altijd was er iets. Toen er echt iets bleek te zijn gaven zij aan dat er niets was… toch ging ik naar de kinderarts en in overleg met hem hebben we besloten te stoppen bij het consultatiebureau destijds. Alleen nog voor de vaccinaties, verder niet meer. Dat voelde als een opluchting destijds.

 • Reply
  Yvonne
  6 april 2017 at 10:52

  Je hebt gelijk. Waarom zou je? Inderdaad, been there done that.

 • Reply
  Marian Zw.
  6 april 2017 at 08:01

  Lijkt mijn eigen verhaal wel, ik had een prima band met de mensen op het bureau en ging ook met mn vierde kind trouw wegen en meten. Totdat ik ging verhuizen. Inderdaad de hulp pffft….ik ga ook niet meer. Inmiddels is zoonlief vier en hoef ik niet meer, en heb ook besloten dat ik met hem ook niet naar het vervolg traject van de ggd ga

 • Reply
  papazijn
  6 april 2017 at 07:54

  Hier worden we altijd heel goed geholpen en nemen ze goed de tijd voor ons. Vind het dan jammer/raar dat dat niet overal is.

 • Reply
  Marjo
  6 april 2017 at 07:29

  Hier worden er vanaf het 2de kind heel wat afspraken niet gedaan dus dat scheelt. Ik ga alleen voor de vaccinatie!

 • Reply
  misseagles
  6 april 2017 at 06:39

  Hier vergeten ze me gewoon haha. Heb zelf maar gevraagd of ik nog eens moet komen. Niet omdat ik er veel aan heb maar omdat ik die vaccinaties toch wel belangrijk vind.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Instagram

Volg mij op Instagram!