Food

Is biologische babybiscuit beter dan gewone babybiscuit?

21 november 2016
is-biologische-babybiscuit-beter-dan-gewone-babybiscuit-goodgirlscompany

De biologische babybiscuit van Hipp en De Kleine Keuken lijken het antwoord te zijn op de groeiende vraag van ouders om hun dreumes en peuter verantwoordelijke snacks te geven. Maar zijn ze dat ook? Vandaag leg ik Hipp Bio kinderkoek met appel en De Kleine Keuken Letterkoekjes onder de loep.

Toen mijn oudste geboren werd, was het nog heel normaal je baby lange vingers te geven. Maar tegenwoordig heb je kinderkoekjes. Biologische kinderkoekjes welteverstaan. Als ik een koekje eet, vind ik het belangrijker dat die lekker is dan dat die biologisch is. Maar bij dreumes hanteer ik andere standaarden. In haar snack ssortiment voert biologisch de boventoon. Waarom? Ik vind het wel zo prettig dat mijn kind zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen binnen krijgt. Bovendien denk ik altijd maar zo: wat ik nu niet aanleer hoef ik later ook niet af te leren. Veder wil ik haar natuurlijk gewoon zo nu en dan met een koekje of vijf kunnen omkopen als dat handig is en zonder dat ik mij dan schuldig voel.

de-beste-biologische-babybiscuit-de-kleine-keuken-letterkoekjes-hipp-bio-kinderkoek-met-appel-goodgirlscompany

Biologische babybiscuit

Toen mijn dreumes 8 maanden was, kreeg ze de eerste biologische koekjes van De Kleine Keuken. Deze waren vanaf 6 maanden, maar ze vond het prima te eten. Dat wil zeggen tot een maand of 12. Zelf heb ik ze nooit geproefd, maar vanaf het begin viel het me wel op dat deze koekjes qua structuur een beetje op taaitaai leken. Naarmate ze ouder werd, was dit ook waardoor ze er op afknapte. Ze hoefde die droge taaie, plakkerige massa niet meer. Kreeg het niet weggeslikt en vond het niks. Gelukkig was ze toen oud genoeg om die van 12 maanden te proberen.

Per toeval kocht ik toen een keer Hipp Bio kinderkoek met appel. Niet omdat ik daar nu zo nieuwsgierig naar was, maar omdat ze in de winkel in mijn vinexwijk niks anders hadden. Ik had ik per ongeluk koekjes van 6 maanden gekocht maar deze spuugde ze niet uit.

biologische-kinderkoekjes-hipp-kinderkoek-met-appel-goodgirlscompany

Uiterlijk en verpakking

Qua uiterlijk is de doos van De Kleine Keuken letterkoekjes net iets groter en platter. Wanneer je hem open maakt, zie je dat er 4 kleine zakjes in zitten met een inhoud van 8 losse koekjes. Dit maakt het makkelijker om deze zakjes los uit te delen. Of mee te nemen in je verzorgingstas voor onderweg. Aan de andere kant, geven die losse zakjes ook meer afval. Zelfs als ze gerecycled zijn, zal je ze ergens (onderweg) in een afvalbak moeten stoppen. In het kader van de afvalberg verkleinen vind ik het helemaal niet erg om losse koekjes in een bewaarbakje mee te nemen. Zeker niet als dat het milieu spaart. Verder hebben de koekjes 1 keurmerk. Het doosje van Hipp biologische babybiscuit met appel is wat kleiner en compacter. Er zit een losse zak in. Deze is niet hersluitbaar dus moet je er wel op letten dat je de zak enigszins met beleid open maakt. Ik heb niet gemerkt dat dit er voor zorgt dat de koekjes eerder bros worden. Daarnaast heeft Hipp maar liefst 3 keurmerken.

Ingrediënten biologische babybiscuit

hipp-kinderkoek-met-appel-goodgirlscompany

Ingrediënten Hipp Bio kinderkoek met appel: 23% volkoren tarwebloem*, 18% geconcentreerde appelsap*, plantaardige oliën* (kokosnoot, zonnebloemolie*), appelextract, rijsmiddel: natriumwaterstofcarbonaat, vitamine B1. *producten afkomstig van biologische landbouw.

biologische-babykoekjes-de-kleine-keuken-letterkoekjes-goodgirlscompany

Ingrediënten De Kleine Keuken letterkoekjes: Volkoren tarwemeel* 58%, appelconcentraat* 23%, plantaardige oliën en vetten* (zonnebloem*, cacao*), roggevlokken* 1,5%, speltmeel* 1,5%, havervlokken* 1,5%, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), vitamine B1, emulgator (zonnebloemlecithine), voedingszuur (citroenzuur), natuurlijk aroma, * van biologische oorsprong.

Zoals je ziet, komen de ingrediënten nagenoeg overeen. Wel is het zo dat Hipp iets minder ingrediënten bevat. Meestal vind ik dat wel prettig want er geldt: hoe minder ingrediënten, hoe minder troep. Maar wanneer je naar de Kleine Keuken kijkt zie je dat dit verschil ook ontstaat door de verschillende granen die ze gebruikt hebben voor het maken van de koekjes en dat het aanzienlijk meer tarwe (dus vezels) bevat dan die van Hipp.

de-kleine-keuken-letterkoekjes-goodgirlscompany

Voedingswaarde

Natuurlijk kan ik de voedingswaarde van Hipp en De Kleine Keuken met elkaar vergelijken. Maar om jullie een beetje een beter beeld te geven van wat normaal is, zet ik ze af tegen de voedingswaarden van normale kinderbiscuitjes. In dit geval de Nijntje biscuitjes van Bolletje. Koekjes die je als ouder koopt omdat het er zo leuk en kindvriendelijk uitziet zonder dat je nu goed kijkt naar de ingrediënten.

Per 100gNijntje biscuitHippDe Kleine Keuken
Energie (kJ)175018801857
Energie (kcal)410477443
Eiwit (g)69,48,9
Koolhydraten (g)7767,160,3
w.v. suikers (g)2212,117,7
Vet (g)8,514,716,8
w.v. verzadigd vet (g)3,56,73,6
Voedingsvezel (g)2,54,57,6
Natrium (mg)500,29 
Calcium (mg)360  
Ijzer (mg)9,5  
Vitamine B1 (mg)0,4510,5
zout 0,730,1

Wat opvalt is dat er in biologische babybiscuit dus minder suiker zit maar wel meer vet. In Hipp zit het meeste verzadigde vet. Maar daardoor is de energiewaarde van deze koekjes dus ook hoger dan de reguliere Nijntje koekjes van Bolletje en De Kleine Keuken. Bovendien wordt dit vet veroorzaakt door natuurlijk vet en niet door dierlijk. En hoe meer kinderen verzadigd zijn hoe minder er noodzaak is tot zeuren om nog een koekje omdat ze zo’n honger hebben. Verder valt op dat de Nijntje koekjes geen zout bevatten. Klinkt erg mooi niet? Nou laat ik het zo zeggen dat zout op de andere ingrediënten duidelijk apart is aangegeven. Natrium is een onderdeel van zout. En zoals je ziet ligt het aantal grammen in de reguliere Nijntje koekjes een stuk hoger dan in beide biologische koekjes als ik natrium en zout bij elkaar optel.

de-beste-biologische-babykoekjes-de-kleine-keuken-letterkoekjes-goodgirlscompany

Is biologische babybiscuit beter dan gewone babybiscuit?

Welk merk je ook kiest biologische babybiscuit is beter dan gewone babybiscuit. Dat zit hem vooral in het minder gebruik van zout en suikers. Terwijl het dus wel meer voedingsvezels bevat en je kleintje eerder een verzadigingsgevoel geeft. Mijn voorkeur gaat uit naar Hipp. Waarom? Omdat wanneer ik daar per ongeluk de verkeerde verpakking ( lees 6 maanden) van koop mijn dochtertje de koekjes zonder miepen opeet. Daarnaast heeft het met het suikergehalte te maken. Dat de Hipp koekjes natuurlijke suikers bevatten, vind ik niet raar. Op de doos staat duidelijk ‘met appel’ dus ik had fruitsuikers verwacht.

Maar de letterkoekjes van De Kleine Keuken bevatten geen fruit. In eerste instantie begreep ik dan ook niet waarom ze desondanks meer natuurlijke suikers bevatten. Totdat ik las dat ze met appel gezoet zijn. Ah zo! Goh een baby zal eens niet een koekje krijgen dat door appel net iets zoeter gemaakt is.Straks weigeren ze om koekjes te eten. Help!
Kijk ik vind het niet erg dat iets natuurlijk gezoet is, maar noem het dan op de verpakking gewoon appelkoekjes of ‘met appel’.

Wat geef jij jouw kindje als babybiscuit?

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  • Reply
    Nina
    23 november 2016 at 22:39

    Interessant artikel! En wat gek dat ze menen overal appel te moeten toevoegen… Mijn zoon krijgt die van de Kleine Keuken, maar dan iets zachtere. Hoewel hij 9 maanden is, walgt hij (ja echt) nog steeds van alles wat voor hem hard is of wat te veel textuur heeft. Die van Hipp gaan we zeker eens proberen.

  • Reply
    Ineke
    21 november 2016 at 14:18

    Wat een leuke interessante vergelijking! Hier nemen we vaak ella’s kitchen.

    • Reply
      Josan
      23 november 2016 at 22:23

      Oh die ken ik nog niet! Ik heb Organix al wel eens geprobeerd. Misschien die ook binnenkort eens onder de loep leggen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]