Babyspullen

Is een autoreiswieg veiliger dan een autostoel?

4 januari 2017
autoreiswieg-veiliger-dan-een-autostoel-GoodGirlsCompany

Je baby liggend vervoeren dus in een autoreiswieg zou beter zijn dan zittend. Tenminste dat is wat fabrikanten beweren. Zij prijzen de Jane Matrix Light 2 de hemel in. Het multifunctionele reissysteem die de gemakken van een kinderwagenbak combineert met de veiligheid van een autostoel. Maar klopt dit ook?

Ik kan me nog vaag herinneren hoe ik als kind op vakantie naar Zeeland ging. Mijn oudste zus en ik op de achterbank van onze olijfgroene Volkswagen Kever. Geen idee of we in autostoeltjes zaten of in de gordels. Het kan best dat deze niet eens achterin de auto zaten. Maar wat ik me wel herinner was dat mijn middelste broertje in een groene reiswieg achter onze bank lag. Af en toe draaide ik me om en kroop op mijn knieën zodat ik een blik naar beneden kon werpen. Een gek gezicht of even kijken hoe het met hem ging.

autoreiswieg-Jane-Matrix-Light-2-veiliger-dan-een-autostoel-GoodGirlsCompany

Het verdwijnen van de autoreiswieg

Blijkbaar was dit vroeger de manier om met baby’s te reizen. Maar met de intrede van Maxi-Cosi is de autoreiswieg bijna helemaal verdwenen. Dacht ik, totdat ik op verschillende autoreiswiegjes stuitte. Terwijl de moderne kinderwagenbak geen enkele bescherming biedt bij botsingen, zijn deze autoreiswiegen hier wel op getest. Groot voordeel is dat je je baby vanaf de geboorte plat kan vervoeren.

Deskundigen adviseren je om je kindje maximaal anderhalf uur achter elkaar in een autostoeltje te zetten. Baby’s moeten zich kunnen bewegen voor hun motorische ontwikkeling. En in een autostoeltje is hier niet tot nauwelijks ruimte voor. Bovendien zijn er steeds meer ouders die hun kind te pas en te onpas in een autostoel proppen. Als wipstoel in de kamer, als kinderwagenbakje als je zo min mogelijk bij je wilt hebben op reis. Doordat kleine kinderen in – vergelijking met liggen op een speelkleed-nogal rechtop zitten wordt hun borstkas meer ingedrukt. Hierdoor wordt bij sommige kinderen het zuurstofgehalte in het bloed te erg verlaagd.

Voordelen van je baby liggend vervoeren

Met een autoreiswieg hoef je je minder zorgen te maken over bepaalde gezondheidsaspecten. Groot voordeel is dat je je baby vanaf de geboorte plat kan vervoeren. Wat ook een uitkomst is voor baby’s die om gezondheidsredenen liggend vervoerd moeten worden. Zoals premature baby’s. Verdere voordelen:

 • Geschikt tot 10 of 13 kilo
 • Met het juiste onderstel hoef je geen aparte kinderwagenbak aan te schaffen

Naast voordelen heeft een autoreiswieg ook nadelen:

 • De autoreiswieg staat dwars op de achterbank. Daardoor neemt hij 2 plekken op in ( zie daar nog maar eens een tweede autostoeltje naast te krijgen)
 • Je gebruikt ook meteen 2 gordels om hem te bevestigen.
 • Doordat je kind er met 75 centimeter uitgegroeid is, is er een kans dat je te snel over stapt naar een groter autostoeltje.
 • Om je kind tot 12 maanden achterwaarts te vervoerd heb je alsnog een achterwaarts gericht autostoeltje nodig.
 • Het kan omslachtig zijn om de autoreiswieg vast te maken. Veiligheid komt aan op hoe goed je hem weet te bevestigen.
 • Reiswieg past niet op elk kinderwagenonderstel

Welke autoreiswieg is geschikt?

De Jane Matrix Ligth 2 is een multifunctionele alleskunner. Van deze autoreiswieg maak je in een handomdraai een autostoel en weer terug. Daarmee combineert het beste van twee werelden. Bovendien is deze goed uit de bus gekomen in de autostoeltjes test van de ANWB. Hij is geschikt tot 13 kilo. Ook de De Jané Transporter is een bekende. Deze autoreiswieg is geschikt tot 10 kilo en ook goed uit verschillende testen gekomen net zoals de Jané Capazo Pro. Verder heb je nog de Römer Baby – Safe Sleeper.

Als laatste wil ik nog even de Cybex Cloud Q benoemen. Dit zitje kan alleen buiten de auto uitgeklapt worden, naar een ligstand waarin je kindje vrijwel helemaal plat kan liggen.

Is een autoreiswieg veiliger dan een autostoel?

Al met al zijn er verschillende opties voor het aanschaffen van een autoreiswieg. Mits je voldoende ruimte op de achterbank hebt, kan het een goede optie zijn. Zeker als je familie hebt die ver weg woont. Mocht je kiezen voor een autoreiswieg dan zou ik voor de Jane Matrix Ligth 2 gaan. Deze autoreiswieg combineert het comfort van een reisweig met de veiligheid van een autostoel. Want dat is toch wel wat ik zou willen als mijn kind in de auto zit. Ook al komt de autoreiswieg goed uit de test, een achterwaarts geplaatst autostoeltje blijft het veiligst.  Zowel bij een frontale botsing als zijwaartse komen deze scoren deze zitjes het beter in vergelijking met een autoreiswieg.

Had jij eerder van een autoreiswieg gehoord? Wat heeft jouw voorkeur?

autoreiswieg of autostoelLiefs Josan

♥ Bronnen Consumentenbond en Veilig.nl

 • Reply
  Tineke
  28 oktober 2019 at 13:40

  Mag ik vragen met wat voor auto jullie op vakantie waren? Ik heb de Jane matrix light 2 ook en we zijn voor mij op zoek naar een andere auto. Voor een eventueel 2e kindje is het handig dat er nog een gewone kinderstoel naast kan.

  • Reply
   Josan
   1 november 2019 at 11:50

   In het artikel had ik het over de Volkswagen kever van mijn ouders. Dat was een klein autootje zonder riemen op de achterbank. Zou tegenwoordig ook niet meer mogen. Ik heb zelf 3 kinderen en een 4de op komst. Toen nummer 3 geboren was, ben ik overgestapt op een Opel Zafira. Wat ik een nadeel van een autoreiswieg vindt is dat het als snel 2 plekken op de achterbank inneemt. Een gemiddelde personenauto heeft 3 plekkken (eigenlijk 2 1/2 ) wat betekent dat je in principe alleen nog 1 autostoel er naast kan zetten. Met een gewone autostoel (Ik gebruik de Maxi Cosi Axiss Fix Plus) kan ik in mijn huidige auto er naast nog 1 autostoel en 1 kind los kwijt.

 • Reply
  Tineke
  28 oktober 2019 at 13:34

  Het kindje wordt in de Jane matrix light 2 ook ingegesp door middel van een 5 punts gordel

 • Reply
  evelien
  5 augustus 2019 at 12:07

  Dit bedrijft Reiswieg.nl van Casper Hendricks is een ontzettende onbeleefde oplichter. Onbereikbaar en de borg wordt neit terug gegeven. huur hier alsjeblieft niks .

  Slechte en kinderachtige ondernemer die totaal niet klantvriendelijk is en alleen maar aan geld denkt.

 • Reply
  Marjolein
  24 april 2018 at 10:08

  Ik heb zelf een jane transporter gekocht, en het is voor een baby zoveel fijner om te liggen dan in zo’n maxi cosi of autostoeltje! Ik woon in italie en haal vaak familie en vrienden op van het vliegveld wat toch wel èèn uur heen en terug is! En ik hoor me dochter niet ze slaapt er heerlijk in en ook al slaapt ze niet ze is tevreden! In de maxi cosi brulde ze alles bij mekaar! Zit nu te twijfelen om toch nog de matrix light 2 erbij tekopen , de matrix kan in 4 verschillende standen gezet worden van liggend tot half liggend tot half zittent tot zit! Terwijl de transporter echt alleen maar in ligstand kan de rug kan iets om hoog maar dat is minimaal! Ik raad de transporter echt iedereen aan! Het is een uitkomst, ook omdat ik het sneu vond dat als mijn dochter in slaap viel in de maxi cosi ik haar over moest zetten in de reiswieg waardoor ze wakker werd! Nu slaapt ze gewoon door!

 • Reply
  Casper
  19 december 2017 at 21:42

  1. De Jane Matrix Light 2 = Veilig bevonden door de ANWB/ADAC. Geschikt vanaf de geboorte tm 75cm
  2. De Jane Matrix Light 2 = Veilig bevonden door de ANWB/ADAC. Geschiktv anaf de geboorte tm 70 cm
  3. De Capazo Pro overige klittenband gordels zijn absoluut ontveilig en mogen ook nergens meer verkocht worden. NIET veilig bevonden door de ANWB/ADAC. Tijdens de crashtest vlieg je uit deze klittenband gordel dus echt goed op letten dat je dit niet gebruikt.
  4. De romer Sleep = Veilig bevonden door de ANWB/ADAC. Geschikt vanaf de geboorte t/m 62cm (t/m 2 maanden dus niet echt praktisch)

 • Reply
  yvonne
  6 januari 2017 at 14:51

  Hmmm… voor en nadelen dus…. Zie veel voordelen voor baby maar ook wel veel praktische nadelen.

  • Reply
   Josan
   7 januari 2017 at 08:21

   Ja, ik vind het een mooie oplossing voor als je een kindje op de achterbank kwijt moet. Maar bij meerdere kinderen lijkt het me te veel ruimte innemen.

   • Reply
    Leonora
    7 januari 2017 at 08:33

    Ik vind het een ideaal systeem voor op vakantie of als je bijvoorbeeld familie en aan de andere kant van het land hebt wonen waarvoor je lang moet rijden. De kinderwagenbak vonden wij wel klein/kort (met 4 mnd paste onze zoon er nog net in) dus daarom zou ik dit alleen voor op zulke momenten gebruiken en niet standaard aanschaffen.

    • Reply
     Josan
     8 januari 2017 at 06:45

     Dank je wel Leonora voor het verrijken van deze post met je persoonlijke ervaringen. Zo te horen klinkt het als een goede oplossing voor de langere autoritten.

 • Reply
  Leonora
  4 januari 2017 at 16:44

  Wij hebben dit Jane systeem (reiswieg + onderstel) afgelopen zomer gehuurd omdat we op vakantie gingen naar Zuid Frankrijk met een baby van toen 4 maanden oud. Is ons heel goed bevallen! Ja het neemt 2 plaatsen in op de achterbank maar het paste precies naast de autostoel van onze dochter. Scheelde ons ruimte in de kofferbak omdat we niet apart de kinderwagenbak hoefden mee te nemen. Het systeem werkt heel makkelijk en ideaal rechtop te zetten als stoeltje met één klik! Vanwege de lange reis vonden wij het belangrijk dat hij liggend vervoerd werd. Onze zoon sliep er fantastisch in onderweg! Kan het zeker aanraden.

  • Reply
   Josan
   6 januari 2017 at 08:03

   Hallo Leonora. Dank je wel voor het delen van je ervaring. Daar hebben lezers veel aan.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  4 januari 2017 at 08:44

  Ik kende het niet, maar het lijkt mij voor een baby fijner. Ook omdat ze dan gewoon plat kunnen liggen. Helaas lijkt het me toch onveiliger dan een autostoeltje dat strak wordt ingegespt. Dus uiteindelijk zou ik toch voor de autostoel moeten kiezen.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!