Food Lifestyle

Groentes kweken met Ikea hydrocultuur kweeksets

18 april 2016
IKEA hydrocultuur kweeksets-Goodgirlscompany-zelf groentes kweken-moestuintjes

En hebben die moestuintjes van ’s lands grootste Kruidenier ook jou groene vingers gegeven? Veel moeders zag ik in de afgelopen weken compleet los gaan. Met betere resultaten dan vorig jaar. Ook bij ons staan er nu verschillende plantjes in de vensterbank te groeien en bloeien. We hebben de smaak te pakken vandaar dat ik het helemaal leuk vind dat Ikea hydrocultuur kweeksets heeft ontwikkeld waarmee je dus het hele jaar (ja ook in de winter) groentes kan kweken.

IKEA hydrocultuur kweeksets-ikea moestuintje-zelf groentes kweken-GoodgirlscompanyHet maakt niet uit of je in de stad woont of lekker vrij in de natuur niks smaakt zo lekker als zelfgekweekte groenten en kruiden. De Ikea hydrocultuur kweeksets maken het voor iedereen mogelijk om het hele jaar door binnenshuis verse groenten en kruiden te laten groeien.

Groentes kweken met Ikea hydrocultuur kweeksets

Samen met een team van Zweedse wetenschappers en een gepassioneerde productontwikkelaar heeft het Zweedse woonwarenhuis een eenvoudig en betaalbaar hydrocultuur kweeksysteem uitgevonden. Je kweekt de gewassen op waterbasis waardoor je geen aarde nodig hebt. En het kweeksysteem maakt gebruik van duurzame led-verlichting. De nieuwe hydrocultuur kweeksets uit de VÄXER serie en KRYDDA serie vind je vanaf vandaag bij Ikea.

Hoe kunnen mensen die in de stad wonen of weinig ruimte hebben toch hun eigen groenten en kruiden kweken en genieten van deze verse producten?

IKEA hydrocultuur kweeksets-moestuintjes van ikea-goodgirlscompany-

Ronnie Runesson, productontwikkelaar bij Ikea, zocht naar een antwoord op bovenstaande vraag. Maar het antwoord hierop vond hij niet in het Hoge Noorden maar in Azië, Taiwan, waar in een kas in groenten werden verbouwd op waterbasis. “Het hydrocultuur kweeksysteem dat ik daar zag, kon de oplossing zijn voor mensen die het hele jaar door thuis groenten willen kweken. Het kweeksysteem daar nam weinig ruimte in beslag, haalde zijn voedingsstoffen uit water en was niet afhankelijk van daglicht.”

IKEA hydrocultuur kweeksets- het hele jaar door groentes kweken-GoodGirlsCompany

Duurzaam en gezond

Met zijn idee voor hydrocultuur kweeksets voor thuis zocht hij contact met de agrarische universiteit in Zweden. Professor Håkan Asp was direct enthousiast.

“Tuinieren in huis is niet alleen leuk, maar hiermee kunnen ook mensen die in stedelijke gebieden wonen hun eigen voedsel verbouwen en leren kinderen waar groenten en kruiden vandaan komen.”

Ook hoogleraar Helena Karlén vond de vraag van Ikea een echte uitdaging: “Ontwikkel een eenvoudig en betaalbaar hydrocultuur kweeksysteem dat iedereen binnen kan gebruiken en wat lekkere, eetbare groenten en kruiden oplevert. Dat begint dus bij de juiste zaden die goed gedijen in het systeem van kweekpotten en -bakken. ”

De VÄXER en KRYDDA serie

Maar alle experimenten hebben uiteindelijk geleid tot de VÄXER en KRYDDA serie.De VÄXER serie bevat 18 soorten zaden en is gericht op het kweken van kleine stekjes. Met de KRYDDA serie kan je die stekken opkweken. Naast zaden bestaat de series ook uit kweekbakken. Deze kun je mrt of zonder deksel kopen  en al dan niet voorzien van led-verlichting. Ook het steenwol en de puimsteen voor de bodem van de kweekbakken zijn apart verkrijgbaar.

Al je de plantjes liefdevol verzorgt en genoeg geduld hebt, kun je na gemiddeld zeven weken smullen van je zelfgekweekte groenten en kruiden.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Tessa
  19 april 2016 at 07:29

  Mooi is die nieuwe lijn he? Ik ben er zo benieuwd naar! Bij een volgend bezoekje aan Ikea maar eens kijken wat ze in het assortiment hebben.

  • Reply
   Josan
   21 april 2016 at 08:07

   Ja Tessa, ik ben ook super benieuwd. Hoewel ik nog niet moet denken aan de winter, heb ik nu wel zo iets van dat ik met kerst zelfgekweekte groente kan eten 🙂

 • Reply
  Judith | myfoodblog.nl
  18 april 2016 at 21:13

  De AH moestuintjes hebben het bij mij niet echt overleefd, dus ben heel benieuwd naar deze :)!

  • Reply
   Josan
   21 april 2016 at 08:11

   Hahaha erg 🙂 Ik was goed op weg…maar 1 dag geen water geven en tja..ze zijn nu wat slapjes 🙂

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]