Moeder & Kind Opvoeding

Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?

1 oktober 2015
Wat is het ideale leeftijdverschil tussen kinderen-leeftijd tussen kinderen

Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?Het is een vraag die veel moeders bezighoudt. Vooral wanneer ze denken over gezinsuitbreiding. Gisteren was het broerenzusdag. Nu heb ik alleen maar dochters. Toch hield deze vraag mij juist gisteren bezig. Ik had al langer het idee om een blog te schrijven vanuit mijn persoonlijke ervaringen. Na het gesprek dat ik gisteren met een collega had, denk ik dat het hier vandaag tijd voor is. Als moeder met kinderen waar een klein en groot leeftijdsverschil tussen zit, denk ik dat ik hier wel wat zinnigs over vertellen kan.

Toen Miss G net een jaar was, kwam de beruchte vraag… En, wanneer komt de tweede? Pas toen besefte ik dat 1 kind blijkbaar niet voldoende is. Duidelijke argumenten hiervoor ontbraken. Maar dat een enigstkind zielig is, daar was men het wel over eens. Hoe vager ik bleef, hoe onrustiger mijn omgeving werd. Mijn man en ik hadden er destijds wel eens over gehad, maar van ons hoefde het nog niet meteen. We waren jong. Hadden alle tijd. Ons leven was prima zo. Groot was dan ook de schok toen ik enkele maanden later een positieve zwangerschapstest vasthield. Help!

Uiteindelijk ging het leven ook weer verder. Miss B werd geboren en Miss G was een grote zus. Dat vond ze zelf wat minder leuk. Vooral in de kraamweek wist, mijn dreumes van gekkigheid niet hoe ze de aandacht moest opeisen. Positieve of negatieve aandacht? Het maakte niet uit. Aandacht is aandacht!
Naarmate haar zusje minder hulpeloos was en ze er beter mee kon spelen, vond ze het ook écht leuk. Met dat in het achterhoofd was ik juist extra goed voorbereid op de meest recente gezinsuitbreiding. Nergens voor nodig! Deze keer is alles zoveel relaxter.

5 Voordelen klein leeftijdsverschil tussen kinderen

 • In dezelfde fase. Luiers, billendoekjes, kindvriendelijke attracties, dagjes uit en die irritante kinderfilmpjes? Als jet het voor de één nodig hebt, kan je de ander ook meteen meenemen.
 • Altijd een speelkameraadje. Dat wil zeggen wanneer ze goed met elkaar overweg kunnen. Dat is namelijk ook geen 100% zekerheid.
 • Makkelijker met kleding kopen. Kinderen groeien en hebben kleding nodig. Hoe kleiner het leeftijdverschil, des te groter is de kans dat wanneer de ander aan het maatje toe is, dit ook nog hip is.
 • Kennis up to date. Ik ben nu al een aantal jaren moeder. Toch valt het mij op dat er regelmatig iets verandert wanneer het om de verzorging/veiligheid van je kindje gaat. Inzichten veranderen en met de kennis van nu kan ik zeggen dat veel wat vroeger wel mocht, nu weer niet mag.
 • Geen gedateerde spullen. Wat voor kleding geldt, geldt ook voor andere babyspullen. Doe een rondje Marktplaats en je pikt de gedateerde babykamers er zo uit. Onderdelen voor kinderwagens, autostoeltjes en kinderstoelen blijven fabrikanten ook niet voor eeuwig produceren. Op den duur gaan ze uit de handel.

5 Nadelen klein leeftijdverschil

 • De zwangerschap. Zwanger zijn terwijl je ook nog een dreumes of peuter hebt rondlopen is vermoeiend. Uitslapen is er niet bij en wanneer je de pech hebt dat ze ook geen middagslaapje meer doen, dan is het best pittig.
 • Weinig begrip. Hoezo kan mama na de bevalling niet even meelopen naar de speeltuin? Dat deed je 2 weken geleden toch ook?! Moet je echt de hele kraamweek in bed liggen? En de nieuwe baby, is die tijdelijk of gaat die ook nog terug naar waar die vandaan kwam?
 • Aandacht delen is moeilijk. Hoe leuk het je als ouders ook lijkt. Uiteindelijk heeft je kind nu ook niet echt om een broertje/zusje gevraagd. Dat wil niet zeggen dat ze het niet leuk vinden. Maar in de praktijk kan dat delen van aandacht nog wel eens tegenvallen.
 • Je hebt amper tijd voor jezelf. Vanaf een bepaalde leeftijd worden kinderen wat zelfstandiger. Tot die tijd hebben ze hulp nodig. Bij ongeveer alles. Van naar de wc gaan, bad, eten, tot leren spelen.
 • Botsende fases. Ook al is het prettig dat je kinderen allemaal in dezelfde fase zitten, het kan ook regelmatig voelen alsof je niet uit een bepaalde fase komt. Ben je net uit de peuterpubertijd, begint de ander. Bovendien krijg je ook fases waarin het botst. Wanneer de een bijvoorbeeld al wel naar school gaat en de ander nog niet. Opeens in het favoriete speelkameraadje weg. Of als de een leert schrijven en de ander nog niet.

5 voordelen van een groot leeftijdverschil tussen kinderen

 • Zwangerschap. Laten we eerlijk zijn, zwanger zijn is soms best wat minder leuk. Maar ik vond het deze keer prettig dat ik geen dreumes rond had lopen. Beide dochters gaan naar de basisschool. Dus had ik een slechte nacht? Dan bracht beide kinderen naar school en kroop daarna weer in bed.
 • Zelfstandigheid. Tegen de tijd dat je nieuwe aanwinst komt, kan het andere kind zich redelijk redden.
 • Aandacht verdelen verdelen vind ik nu een stuk makkelijker. Als Mijn jongste even gevoed moet worden of boven een schone luier krijgt, zetten de oudsten niet meteen de boel op stelten.
 • bewustere beleving. Zowel de zwangerschap als de jonge babyjaren maken mijn oudere kinderen nu veel bewuster mee. In de afgelopen maanden hebben we al hele leuke gesprekken gehad. Ook vinden ze het super leuk om mee te helpen. Daarmee bedoel ik écht helpen. Dus niet een tweejarige die voor haar gevoel helpt haar zusje in bad te doen. Maar een 8 jarige die terwijl ik sta te koken haar zusje een fles geeft.
 • Voelt bijzonder. Een van de dingen die mijn oudste dochter leuk vind, is dat er weinig andere klasgenoten zijn met nog een klein zusje. De meisjes uit haar klas staan echt te smelten bij haar zusje en zijn een tikkeltje jaloers. Op een gegeven moment hebben ouders die fase toch een beetje gehad. Nakomertjes zijn zeldzaam. Tweede leg kinderen zijn wat meer in opkomst, maar ook daarvan heeft ze er nog niet veel.

5 nadelen aan een groot leeftijdverschil

 • Groeit niet met elkaar op. Als het leeftijdverschil te groot is, groeien kinderen niet met elkaar op in 1 gezin. De een is dan al op kamers terwijl de ander nog in de luiers ligt.
 • Verworven vrijheid kwijt. Ik dacht dat ik wist wat het is om moeder te zijn omdat ik al kinderen had. Maar om na 2 redelijk zelfstandige kinderen opeens een baby te hebben, is toch zeg net even anders. Een baby is echt hulpeloos. Daar moest ik behoorlijk aan wennen.
 • Kennis niet up to date. De eerste keer consultatiebureau. wat neem je ook al weer mee? Hoe gaat dat?
 • Gedateerde babyspullen. Helaas de bekleding van de Bugaboo Cameleon 3 past niet op de Bugaboo Frog. Mijn Stokke Tripp Trapp New born seat past niet op een Tripp Trapp uit 2006 en noem zo maar op. Pas dan opeens valt je op, hoe vaak fabrikanten hun producten vernieuwen.
 • Fases liggen te ver uit elkaar. Wat leuk is voor het ene gezinslid, kan te kinderachtig zijn voor de ander. En andersom. Probeer een dreumes maar eens uit te leggen dat Glee echt leuker is dan Dora.

Conclusie Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?

Een antwoord op de vraag wat het het meest ideale leeftijdsverschil tussen kinderen is, is denk ik heel persoonlijk. Daarbij spelen meerdere factoren mee. Aan de ene kant heb je de vraag wat is het beste voor het kind. Sommige kinderen zijn echt nog niet toe aan een broertje of zusje. Ook kan dit voor  jezelf gelden. Als je een hele heftige bevalling, babyperiode of postnatale depressie hebt gehad kan ik mij goed voorstellen dat je niet meteen opnieuw een kinderwens hebt.

Veelal wordt 2 jaar als ideaal leeftijdsverschil tussen kinderen gezien. Dit betekent dat je zwanger bent als je nog een dreumes hebt rondlopen. Zelf heb ik dat ook ook meegemaakt. Toen al had ik het idee dat als ik ooit nog over een kindje zou nadenken ik een grotere leeftijdsverschil beter vond. Allereerst voor mijzelf. Zwanger zijn met een dreumes of peuter om je heen vond ik gewoon best zwaar. Ik kon gewoon niet altijd de rust nemen die mijn lichaam nodig had. Maar ook voor mijn kind zelf. Om eerlijk te zijn was mijn dochtertje namelijk helemaal niet zo happy met haar zusje. Het voelde toch een beetje als een indringer en aandacht delen was best moeilijk. Bovendien was ze te klein om haar gevoelens goed te kunenn verwoorden. Pas toen haar zusje 1 jaar was, begon ze het echt een beetje leuk te vinden.

Nu er een redelijk leeftijdsverschil tussen mijn jongste en oudste dochters zit, gaat alles anders. Dat merkte ik al tijdens de zwangerschap. Het voorbereiden was veel meer een gezamenlijk proces. Niet alleen mama die boekjes voorleest, maar je kan er echt een gesprek over hebben. Sowieso al over de vraag hoe ze aankijken tegen gezinsuitbreiding. Ze vinden meehelpen erg leuk. En het leeftijdsverschil is nu  ook weer niet zo groot dat ze niet samen opgroeien. Weliswaar zitten ze in andere leeftijdsfases, maar ze krijgen voldoende van elkaar mee. Stel dat ik alles had kunnen plannen met de kennis van nu dan had 4 jaar tussen alle kinderen mij ideaal geleken.

Q Hoeveel jaar verschillen jouw kinderen?

 

 • Reply
  Charlotte
  15 oktober 2015 at 09:47

  Toen onze zoon ongeveer 2,5 jaar was wilden we voor een tweede kindje gaan. We vonden ruim 3 jaar een mooi verschil. En aangezien we beide nog jong zijn, hoefden het ook niet zo snel.
  Helaas gaat een tweede zwangerschap niet helemaal zoals gehoopt, miskramen en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Onze zoon is inmiddels bijna 4 en we zijn nog steeds bezig om zwanger te worden. We zien wel waar het schip strandt. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik het wel lastig vind dat het leeftijdsverschil nu alsmaar groter wordt. Het zal voor- en nadelen hebben.

 • Reply
  Priscilla
  2 oktober 2015 at 20:41

  Bij ons zit er 6,5 jaar tussen en ik vind het heerlijk! Kan iedereen een groot verschil aanraden. De leeftijd van 2-3 jaar vind ik best pittig. Lijkt me heftig om er dan ook nog een baby bij te hebben.

 • Reply
  SoMama
  2 oktober 2015 at 19:28

  Hier net geen 2 jaar verschil. Tijdens de zwangerschap was het zwaar maar ik had dan ook vanaf week 18 bekkeninstabiliteit. Nu zijn ze 3 en 1 en ik vind het verschil echt prima. Jamie kan Fenna helpen en ze spelen ook heel leuk samen.

 • Reply
  Mahwish
  2 oktober 2015 at 03:18

  Leuk stuk! Tussen mijn dochters zit bewust een verschil van 2,5 jaar. Ik vind het wel een mooie leeftijd om samen op te groeien maar met een kleine leeftijdsverschil vind ik dat het ook best wat energie kost van de ouders.

 • Reply
  Marc
  1 oktober 2015 at 21:47

  Mijn kinderen zijn respectievelijk (ik ga even uit van de leeftijden die ze bijna hebben): L=15, J=13, T=7 en C=3. Hertrouwd na scheiding, vandaar het gat.
  Ik denk dat 2 jaar een mooi verschil is. Ik kan niet helemaal voor vrouwen spreken, maar ik denk dat je lijf dan wel wat hersteltijd heeft. Verder zijn de verschillen dan niet al te groot. Het verschil tussen L en J (resp. meisje en jongen) is mooi. Ze konden met elkaar spelen als ze dat wilden en het niveau verschil wordt steeds kleiner. Ik zie bij T en C (allebei meisjes) dat 4 jaar best een groot “gat” is. Nu konden we door een rits aan miskramen hier zelf niets aan doen. Maar je merkt dat het wat meer “botst”, het verschil is groter. Samen spelen lukt best, maar niet al te lang.
  Het verschillen tussen de jongsten en de oudsten is anders. Grote zus is, als ze er is (elke 2 weken), wel een voorbeeld, maar ja, een puber, dus wil ook haar eigen ding doen. Groter broer is handig om te helpen met Lego bouwen enzo 😉
  Al met al een heel interessante groep, met zo eigen dingen. Ik geniet er vooral van.
  Je hebt het niet altijd voor het kiezen, maar als het kan denk ik dat 2 jaar een mooi verschil is.

 • Reply
  Marijke
  1 oktober 2015 at 21:32

  5,5 jaar. Met minder leuke en leukere punten dat het verschil zo groot is. Een heel herkenbaar stuk heb je dus geschreven. Maar ik vind het wel heel fijn dat ik A kon betrekken bij de zwangerschap en kon praten daarna over jaloezie

 • Reply
  Laura
  1 oktober 2015 at 19:30

  3 jaar en 4 dagen. 😉 Damiën is geboren in oktober 2006 en na hem heb ik 2 miskramen gehad. Ik wilde altijd heel graag maximaal anderhalf jaar tussen de kinderen. Ik scheel zelf namelijk 19 maanden met mijn broertje en we zijn echt samen opgegroeid. Ook nu zijn we nog steeds 2 handen op 1 buik.

  Helaas dus 2 miskramen na Damiën. En omdat hij ziek was ook nog een zware ziekenhuisopname wat ervoor zorgde dat we onze kinderwens uitstelden. Uiteindelijk raakte ik zwanger van dochter Daelyn die, 5 weken te vroeg, geboren werd in oktober 2009.

  Nog steeds is er een kinderwens bij ons. We hebben altijd graag een groot gezin gewild. Maar stiekem is er toch ook angst. Angst voor miskramen, angst voor nog een ziek kindje. Ik ben ervan overtuigd dat Damiën en Daelyn heel goed zullen zijn met een broertje of zusje. Ze hebben het er regelmatig over dat ze het gevoel hebben dat ons gezin nog niet ‘af’ is en dat ze nog graag een baby zouden willen. Hun neefje ( oktober 2012 ) is ook regelmatig bij ons en is zelfs een maand bij ons thuis geweest en dat verliep perfect.

  Een ideaal leeftijdsverschil bestaat denk ik niet. Het is wat voor jouw gezin ideaal is.

 • Reply
  Elisabeth
  1 oktober 2015 at 16:39

  Leuk om je redenatie te lezen. Wij hebben er nu 1 en willen er zeker nog 1. Door omstandigheden lijkt het me beter om nu te beginnen, mijn zoontje is 10 maanden. Maar ik vond het zelf ook fijn dat er maar anderhalf jaar tussen mij en mijn broer zat, dus wat mij betreft mag het gebeuren!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]