Pubers motiveren hun huiswerk te maken, kan een ware strijd zijn. Er zijn genoeg redenen waarom je puber haar huiswerk uitstelt. Met wat huiswerk tips voor tieners of bijles kan het zo zijn dat je kind minder vaak te laat is. In dit gastblog van Puber Bijles en Coach lees je meer handige tips.
Waar het ook om gaat, wanneer er ‘moeten’ voor staat stelt een puber het maar wat graag uit. Een heel verslag dat is uitgesteld wordt in 2 dagen tijd afgeraffeld, in 3 seconden wordt de gymtas ingepakt en “Oh ja, pap, kan je nog even mijn fietsband plakken?” Het lukt -misschien- maar de stress die het meebrengt zal de meeste ouders doen verzuchten: Kan het niet anders? Want ja, dat verslag haalde uiteindelijk niet het beste cijfer, in de gymtas missen de schoenen, en papa wilde eigenlijk net in de auto stappen om naar zijn werk te gaan.
Pubers zijn namelijk geen kei in plannen en vooruitzien. Dat komt doordat hun prefrontale cortex nog volop in ontwikkeling is. Dit onderdeel van het brein is betrokken bij het maken van beslissingen en plannen. Dit betekent trouwens niet dat pubers niet kunnen plannen, ze hebben er alleen een beetje ondersteuning bij nodig.
Lees ook: 8 Time management tips voor moeders; zo krijg je weer grip op je agenda
Inhoud van dit blog
Studie Ontwijkend Gedrag
Ook onder studenten is dit een bekend fenomeen, zo bekend dat zij er een apart woord voor hebben: SOG’en, Dit staat voor Studie Ontwijkend Gedrag. En dat veel mensen er echt last van hebben, blijkt wel uit de veel bekeken en geprezen TED- talk van Tim Burton: “Inside the mind of a master procrastinator”, in het hoofd van een meester-uitstellen. Hierin zet hij uiteen hoe het komt dat mensen geneigd zijn de vervelende of de lastige taken uit te stellen door andere bezigheden te verzinnen die zij ook kunnen doen, zoals het kijken van een serie op Netflix of gamen.
Huiswerk uitstellen
En eigenlijk doet iedereen het, met zijn of haar minst favoriete bezigheden. Wij krijgen regelmatig leerlingen binnen die hier zo meester in geworden zijn dat zij alle mogelijke manieren hebben gevonden om het huiswerk niet te maken, zoals het verzinnen van smoesjes, het opzetten van een deelnetwerk waarbij de hele klas kan overpennen wat het huiswerk was. Het uitstellen komt vaak voor uit een poging om iets wat je lastig vindt te omzeilen. Huiswerk is er op gebaseerd om datgene wat je nog niet kan te oefenen- vaak best heel moeilijk! Als er dan ook nog overtuigingen meespelen zoals “Ik ben dyslect dus ik kan geen Frans leren” wordt de drempel om toch de moeilijke Franse woordjes er in te stampen nog wat hoger. De oplossing is eigenlijk best simpel; een stappenplan om je taak uitvoerbaar te maken.
Huiswerk tips voor tieners
Een planning maken
Maak gebruik van een planagenda. Dat is geen gewone agenda, want in een planagenda is plaats voor huiswerk en toetsen en een plan van aanpak per dag. Niet alleen ‘wat’ maar ook ‘hoe’, een actieve leermethode dus. Van fixed mindset naar growth-mindset. Je gaat iets leren. Dat betekent dat je het nog niet kan. En dat is oké! Een ding is zeker, en dat is dat je niet ont- leert wanneer je dat boek open slaat.
Taak bekijken
Wat wordt er van je verwacht? Wanneer wordt dat van je verwacht? Hoeveel tijd heb je ervoor nodig? Door goed te kijken naar wat er van je verwacht wordt ga je Taak opdelen. 100 woorden leren in 1 dag, dat lukt er maar weinig. Daarom deel je de taak op in kleine delen, die makkelijk haalbaar zijn. Daarnaast zijn die kleine taken makkelijker uit te voeren en zal je er sneller aan beginnen. Geen uitstel maar aanpakken die hap.
Succes ervaren
Kleine taken voer je dus makkelijker uit. Daarnaast is de kans groter dat door de focus je doelen haalt. Door elke dag een klein stukje te leren, ervaar je dus eerder succes!
Gemotiveerd raken
Sommige mensen denken dat je gemotiveerd moet zijn om aan de slag te gaan, maar het omgekeerde is eigenlijk meer waar. Door te kijken naar je groei raak je meer gemotiveerd dan door te kijken naar wat je nog niet kan. Kijk daarom elke dag naar wat je al beter kan dan de vorige dag en vergeet jezelf niet een schouderklopje te geven.
Kortom, laat de puber zijn/haar taak eens bekijken en opknippen in kleinere taken. Sta stil bij alles wat jouw puber bereikt heeft en vergroot het zelfvertrouwen door dat te benadrukken. Wil je meer tips en ondersteuning? Dan kun je terecht bij pUber bijles & coach, bijvoorbeeld voor Slim plannen bijles.
Bijles aan huis
Wij geven bijles aan huis in Arnhem, Ede, Wageningen, Zevenaar en Duiven en digitaal.
Met welke huiswerk tips voor tieners ga jij aan de slag?
Volg je mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?
No Comments