back to school Huiswerk Reviews Schoolkind

Huiswerk in de zomervakantie

4 september 2016
Ervaringen met Squla_GoodGirlsCompany_bijles voor school

Mijn kinderen stimuleren om huiswerk te maken tijdens de zomervakantie is gewoon niet mijn ding. We weten het elk jaar net te redden vanaf de meivakantie tot aan de zomervakantie. Maar daarna is het gewoon op. Klaar. Schluss. Finito. De schooltas wordt in de verste hoek gesmeten. En daar vlak voordat school begint weer uitgevist. Inclusief het voedsel dat in die 6 weken tijd onherkenbaar veranderd is. Foutje…vergeten! Zo vergeet ik het ook elk jaar om die tafels te oefenen en die extra leesboeken uit de bieb te halen. Maar dit jaar heb ik het anders aangepakt.
Ik houd van leerkrachten. Pas in de schoolvakanties besef ik een beetje waar zij dagelijks aan bloot staan. En dat maal 20 of 30. Pffff, ga daar maar eens aanstaan. Ja, onderwijzen is een gave en ik bezit die dus niet. Kwestie van zelfkennis. Vandaar dat ik het ook niet snap dat ik elk jaar een verfrommeld papiertje in de handen van mijn kinderen vind met het vriendelijke verzoek om tafels te oefenen. Of nog zo eentje, leesboeken uit de bibliotheek te halen.

Huiswerk oppakken na de zomervakantie_GoodGirlsCompany

Wet van de remmende voorsprong

Zonder deze investering holt hun taal- en rekenvaardigheid natuurlijk achteruit. Het bekt niet lekker wanneer je net zoals ik al niet kan opscheppen dat je kinderen hoogbegaafd zijn en ook nog moet bekennen dat ze een remmende werking hebben op de rest van de klas. Ja, want gek genoeg denk ik altijd dat al die andere moeders wel braaf het mee gegeven huiswerk doen. Vol engelengeduld met hun kroost gaan zitten tafels oefenen en lezen in de zomervakantie. En mij lukt dat dus niet. Het rare van de zomervakantie is eigenlijk dat hij aan de ene kant te lang duurt maar aan de andere kant ook weer voorbij vliegt. Voordat ik het weet, is het al weer een nieuw schooljaar en moet ik mijn goede voornemens weer een paar maanden opschuiven. Naar begin januari.

Squla_GoodGirlsCompany-ervaringen Squla

Ik ben gewoon lui druk

Ik zou kunnen zeggen dat ik heel druk ben met 3 kinderen. Maar als ik eerlijk ben, heb ik gewoon geen zin. Ja, dat zeg ik maar even hardop. In die laatste paar schoolweken, kost het zoveel energie om ze ’s avonds op tijd in bed te krijgen en ’s ochtends op tijd op school af te leveren dat ik even helemaal klaar ben met school. In principe zou ik een dergelijk verzoek best willen uitvoeren.

Timing

Alleen de timing is hondsberoerd slecht. In die laatste twee week komen er namelijk ook altijd al verzoeken om speelgoed schoon te maken, planten te verzorgen of mee naar huis te nemen en onkruid uit de moestuin te trekken. Dat zijn keuzes, hele lastige keuzes want hoe zorg je er als betrokken ouder- met ook nog een eigen leven- voor dat je en op goede voet met school blijft staan en met de andere ouders? Juist, je kiest voor dat middagje schoonmaken, en laat het vakantiehuiswerk gewoon voor wat het is. En geen juf die er na kraait want jij was wel degene die de blokken uit de blokkenhoek zo mooi schoon gepoetst hebt. Bewonderenswaardig vooral wanneer mensen weten hoe je eigen duplo en blokjes eruit zien…. .

Opdrachten Squla_GoodGirlsCompany

Huiswerk, we zijn er klaar voor

Nu mijn oudste dochter in de een-na-laatste klas van de basisschool zit, heb ik nog twee schoolseizoenen om een smetteloze indruk achter te laten. Dit jaar heb ik dat huiswerk maken in de vakantie proactief opgepakt. Voor beide meiden, maakte ik een account aan op Squla en de rest deden ze zelf.

Squla is een online leerplatform dat is ontwikkeld met game ontwikkelaars en leerkrachten. Kinderen kunnen thuis spelenderwijs leren en hun schooljaar doorlopen terwijl ze al meteen kennismaken met Cito-vraagstellingen.

Via het ouderaccount kan je wekelijks leerdoelen instellen. Zo kan er voor kiezen dat ze dagelijks 30 minuten huiswerk moeten maken. Miss G zat in groep 6 en trainde voor groep 7. En haar zusje kan op haar eigen account alvast voor groep 5 trainen. In mijn  ouder account zie ik ook hoeveel opdrachten ze gedaan hebben en hoeveel procent ze van hun opdrachten goed was. Zo heb ik ook een beetje inzicht in wat ze al kunnen en waar we eventueel nog wat aan moeten bijschaven.

leerdoelen instellen voor Squla_GoodGirlsCompany

Voordelen van tablet onderwijs

Op school hebben mijn dochters een eigen tablet. Via een systeem is deze verbonden met de tablet van de leerkracht. Tijdens een ouderavonden werd ons getoond hoe de leerkracht toch inzicht bleef houden in de persoonlijke ontwikkeling van mijn kind. Het mooie aan Squla vind ik dat zij ook deze optie hebben.

Zowel tijdens als na het maken van opdrachten kan ik via mijn ouder account inloggen. Daar kan ik meten zien hoeveel opdrachten ze gedaan hebben. Maar ook wat voor een opdrachten. Was het voornamelijk taal of was het ook rekenen? En als laatste zie ik ook hoeveel procent van de gemaakte opdrachten er goed was.  Zo heb ik per dochter duidelijk in beeld wat ze kunnen en waar we in samenwerking met school eventueel nog wat aan moeten bijschaven.

Weer in ritme komen na de zomervakantie_GoodGirlsCompany

Zomerdip

Wat voor mij eerst een makkelijke manier was om mijn dochters dit jaar hun zomerhuiswerk te laten doen, heeft als onbewust bijeffect er voor gezorgd dat ik nu veel beter inzicht heb in wat mijn kinderen kunnen en waar ze eventueel (bij) les voor nodig hebben.

Ik vind het leuk dat ik de meiden ook kan motiveren door ze leuke persoonlijke berichtjes te sturen. Dat lezen ze dan voordat ze aan de opdrachten beginnen. Maar ook als ik tijdens het maken ontdek dat ze het lastig vinden, kan het net even dat duwtje in de rug zijn dat ze nodig hebben. Door het maken van de opdrachten verzamelen de kinderen muntjes die ze weer kunnen inwisselen voor cadeautjes.

Begint jouw kind morgen ook weer met school? Op de website staan ook tips hoe je na de zomerdip het schooljaar weer actief oppakt. Succes met het nieuwe jaar!

Ben jij consequent in het oefenen van tafels en je kinderen boeken te laten lezen in de zomervakantie? 

Ook ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog is een samenwerking.

 • Reply
  Eerste schooldag na de zomervakantie | GoodGirlsCompany
  10 mei 2018 at 10:34

  […] Huiswerk maken in de zomervakantie […]

 • Reply
  Nathalie
  5 september 2016 at 15:21

  Nou, bedankt! Eindelijk iemand die waardeert wat leerkrachten doen hahaha. Op verschillende blogs lees ik dat ze blij zijn dat hun kroost weer naar school is en dat ze eindelijk “rust” hebben. Wel, wij vangen er zo’n 23 in 1 klas op. Die drukkerds hahaha. Anyway, ik vind dat jij het goed genoeg doet hoor. Het feit dat je er al over nadenkt zegt al veel. De computers en tablets hebben leren leuk gemaakt voor sommige kinderen en ik kan het alleen maar aanmoedigen. Zeker goed voor ouders die idd geen kaas gegeten hebben van onderwijzen, wat ook niet hoeft, daarvoor zijn wij er natuurlijk. Ik kan ook geen WC vervangen, dat doet de loodgieter wel 😉

  • Reply
   Josan
   6 september 2016 at 21:12

   Graag gedaan! Dik respect hoor voor jullie 🙂

 • Reply
  Astrid
  5 september 2016 at 14:29

  Huiswerk tijdens de zomervakantie? Dat hadden wij echt niet en ik was blij. Squla lijkt mij echter wel een leerzaam en leuk programma.

  • Reply
   Josan
   6 september 2016 at 21:17

   Dat waren betere tijden Astrid. Het is inderdaad erg leuk. Ik zet de kinderen er dagelijks achter. Niet omdat ze nu de beste van de klas hoeven te worden, maar wel zodat discipline leren.

 • Reply
  Channa - SoMama.nl
  5 september 2016 at 09:36

  Heb hier toevallig laatst naar zitten kijken. Jamie gaat net naar groep 1 maar vind dit soort dingen volgens mij wel heel erg leuk. Dus wellicht dat we het eens gaan proberen.

 • Reply
  Merel
  5 september 2016 at 06:13

  Hebben ook Squla. Hoewel ze er niet altijd even consequent mee oefent (vaker niet dan wel inmiddels), vind ik het echt een heel fijn programma. Vooral omdat je mee kunt kijken inderdaad en ze hebben leren echt leuk gemaakt.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!