Van de moeder van een vriendje mogen je kinderen zonder probleem uren tv kijken. Bij je zus mogen ze op de bank springen. En bij opa en oma hoeven ze geen broccoli te eten en mogen ze de pannen wel als drumstel gebruiken. Zolang kinderen weten wat bij jullie thuis de familieregels zijn, kunnen ze echt wel omgaan met die vrijheid.
Doordat ik gescheiden ben, ben ik me er bewust van dat de manier waarop ik mijn dochters opvoed verschillen kan met die van hun vader. Als het om onbelangrijke dingen gaat, vind ik dat ook niet erg. Zolang we bij de belangrijkere dingen maar wel op 1 lijn zitten.
Inhoud van dit blog
- 1 Het belang van familieregels
- 2 Regels die er voor zorgen dat je kinderen veilig zijn
- 3 Regels waardoor kinderen goede gewoontes ontwikkelen
- 4 Regels die hun normen en waarden vergroten
- 5 Regels die hun sociale vaardigheden aanleren
- 6 Regels die je kinderen voorbereiden op het echte leven
- 7 Zo ga je aan de slag met het maken van jullie huisregels
- 7.1 Benader het vanuit een positieve houding
- 7.2 Houd je aan de regels
- 7.3 Verbind consequenties aan het verbreken van regels
- 7.4 Evalueer jullie huisregels regelmatig
- 7.5 Betrek je kinderen
- 7.6 Geef het goede voorbeeld
- 7.7 Geef je fouten toe
- 7.8 Vertel het waarom
- 7.9 Maak ze zichtbaar
- 7.10 Leg uitzonderingen op de regels uit
- 7.11 Interessant? Pin it!
Het belang van familieregels
Bij familieregels denken we al snel aan van die houten borden waarop staat “in dit huis….” Maar of je nu net zoals ik een gescheiden moeder bent of nog steeds samen met de liefde van je leven, je kinderen zullen het al snel ontdekken. De regels die thuis gelden, gelden niet overal. En weet je? Dat is prima. Ze passen zich vanzelf aan de situatie aan. Maar het is belangrijk om een aantal duidelijke huisregels te hebben. Zo weet je kind welk gedrag er wel of niet door de beugel kan. Kinderen hebben duidelijke grenzen nodig om zich veilig te voelen. Maar als je ze teveel regels geeft, beperk je hun ontwikkeling. Daarom is mijn lijstje korter. Er zijn 5 familieregels die elk kind nodig heeft en ik zal ze hieronder uitleggen:
Regels die er voor zorgen dat je kinderen veilig zijn
Als ik het over veiligheid heb, bedoel ik zowel hun emotionele als lichamelijke veiligheid. Zo zijn “Niet op aanrecht klimmen” en “ Als ik even weg ben dan mag je de deur niet openen” goede voorbeelden van de eerder genoemde lichamelijke veiligheid.
Bij emotionele veiligheid moet je bijvoorbeeld denken aan de regel dat iedereen haar gevoelens mag delen zolang je respect hebt voor een ander. Waar moeders in het verleden de gevoelens van hun kinderen nog wel eens belachelijk maakten -stel je niet zo aan- is het nu belangrijk om een omgeving te creëren waarin alle kinderen zich veilig voelen om hun gevoelens te uiten.
Regels waardoor kinderen goede gewoontes ontwikkelen
Het is belangrijk dat kinderen goede gewoontes ontwikkelen. Hier hebben ze een namelijk een leven lang profijt van. Natuurlijk kan je het heel groots aanpakken als je zelf wilt Maar zelf houd ik er van het behapbaar te houden. Zoals tanden poetsen na het eten. Bij binnenkomst trekken we onze schoenen uit. Vieze kleding hoort in de wasmand. Na een schooldag, maak je je schooltas leeg.
Je kinderen helpen bij het ontwikkelen van goede gewoontes en routines helpt om een machtsstrijd te voorkomen. Het is namelijk al heel lang duidelijk wat er van je kind verwacht wordt. We weten allemaal: slechte gewoontes leer je lastig af. Laten we onze energie dan richten op het aanleren van goede gewoontes.
Regels die hun normen en waarden vergroten
Het is belangrijk om je kinderen normen en waarden bij te brengen. En regels klinkt in dit geval dan meteen zo zwaar. Normen en waarden is namelijk ook niet iets wat je met regels oplegt, maar vooral iets wat je als ouders voorleeft. Zoals de waarheid vertellen, excuses aanbieden als je iemand pijn hebt gedaan. Maar ook hoe praat je over anderen.
Sociale vaardigheden zijn belangrijk. Ook in een gezin. Kinderen moeten dat leren, maar hebben ook regels nodig. Zo hebben wij als familieregels dat mijn dochters omstebeurten Sims mogen spelen. Als de een speelt, gaat de ander wat voor zichzelf doen. En andersom. Als ze samen spelen geldt “Samen spelen, samen delen”.
Nu mijn kinderen tieners zijn, hebben onze sociale regels ook betrekking op hoe ze online communiceren. Geen telefoon aan tafel en als je vrienden over hebt, zit je niet de hele tijd om je telefoon. Hoe praat je online, wat sturen ze wel of niet door.
Regels die je kinderen voorbereiden op het echte leven
Als het om de opvoeding gaat, heb ik natuurlijk het grotere plaatje voor ogen. Mijn uiteindelijke doel is om ze op te voeden tot volwassenen die hun plekje in de maatschappij kunnen innemen. Dat als ze uit huis gaan ze daar ook klaar voor zijn. En er is geen handleiding voor hoe je een baby ontwikkelt tot succesvolle volwassene.
Mijn ervaring is ook dat het per kind verschillend is en afhankelijk van hun karakter. Zo is mijn ene dochter van nature wat bedachtzamer en verantwoordelijker dan de ander. Terwijl de ander weer sneller uit zichzelf haar huiswerk maakt zonder dat ik hoef helpen te herinneren. Door je kinderen mee te laten helpen met klusjes in huis leren ze bepaalde vaardigheden die ze later nodig hebben. Geef ze regels waardoor ze leren om verantwoordelijk om te gaan met geld. Zodat ze leren om geld te sparen en uit te geven. En uiteindelijk als ze volwassen zijn om vaste lasten en rekeningen te betalen.
Lees ook: Back to school tips voor een stressvrije ochtendroutine
Zo ga je aan de slag met het maken van jullie huisregels
Benader het vanuit een positieve houding
Bij het opstellen van huisregels is het belangrijk om het vanuit een positieve houding te benaderen. ‘Geen telefoons aan tafel’, klinkt een stuk negatiever dan ‘Aan tafel praten we met elkaar daarom gaat de telefoon uit’
Houd je aan de regels
Het heeft geen zin om een huisregel op te nemen waar je je niet aan houdt. Als het niet bespreekbaar maakt wanneer je kinderen schuttingtaal gebruiken of met hun schoenen aan in huis lopen, heeft het geen zin. Dan zijn het geen regels maar alleen maar leuke ideeën.
Verbind consequenties aan het verbreken van regels
Tot een bepaalde leeftijd kunnen kinderen zelf slecht de consequenties inschatten van bepaald gedrag. Het is belangrijk dat kinderen de consequenties ervaren zodat ze in de toekomst hopelijk betere keuzes maken. Bekijk wat jullie een passende maatregel vinden. Als mijn kinderen bij het spelen van Sims hun schermtijd overtreden mogen ze de volgende keer minder lang op de computer. En als het al vaker is gebeurd kan het zijn dat het een Sims-loos weekje voor ze is.
Evalueer jullie huisregels regelmatig
Familieregels zijn niet statisch. Integendeel. Het is zelfs logisch dat ze regelmatig veranderen. Toen je kind een peuter was, had het andere regels nodig dan nu zij een tiener is. Pas jullie huisregels aan. Aan de veranderingen binnen je gezin.
Betrek je kinderen
Wat er uiteindelijk op jullie lijst met regels komt te staan ben jij als moeder verantwoordelijk voor. Maar dat betekent niet dat je geen input kan vragen aan je kinderen. Ten eerste zijn ze veel gemotiveerder om zich er aan te houden als je ze er bij betrekt. En als laatste heeft je kind misschien wel fantastische ideeën. Dingen waar jij misschien wel nooit aan gedacht had. Dus betrek je kinderen er gerust bij om jullie familieregels op te stellen.
Geef het goede voorbeeld
Jullie familieregels gelden voor iedereen. Ja ook voor de volwassenen in jullie huishouden. Dus zoals ik hierboven al schreef: houd je er aan. Zeg niet dat je 4 jarige 3 is zodat je korting krijgt op een ticket voor het attractiepark. En laat je 12 jarige niet op een Railrunner reizen omdat je een treinkaartje te duur vindt.
Geef je fouten toe
Ook volwassenen maken fouten en overtreden de regels. Maar als je het bagatelliseert of er smoesjes voor verzint, leer je je kinderen om hetzelfde te doen. Dus als je schuttingtaal gebruikt bij je kinderen terwijl je dat als een no-go ziet, neem daar dan de verantwoordelijkheid voor en erken dat je fout zat.
Vertel het waarom
Voor kleine kinderen zijn regels alleen abstract. Leg je regels uit. Jullie mogen niet met lucifers spelen omdat je dan iets in de fik kan zetten en je je pijn kan doen.
Maak ze zichtbaar
Heb je een lege voorraadkastdeur over? Of ruimte op de koelkast? Hang jullie familieregels dan daar op. Het maakt niet uit waar zolang iedereen ze maar kan zien. Maak de lijst niet te lang of ingewikkeld.
Leg uitzonderingen op de regels uit
Wijk je tijdens vakanties of feestdagen af van de regels? Prima, maar leg het aan je kinderen uit waarom je dat doet. Niet omdat je verantwoording moet afleggen, maar wel omdat je wilt laten zien dat je er af en toe best uitzonderingen kunnen worden gemaakt.
Photo by Sai De Silva on Unsplash
Interessant? Pin it!
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?
No Comments