Moeder & Kind Opvoeding

5 verschillende familieregels die belangrijk zijn voor elk gezin

3 mei 2015
5 verschillende familieregels die belangrijk zijn voor elk gezin

Van de moeder van een vriendje mogen je kinderen zonder probleem uren tv kijken. Bij je zus mogen ze op de bank springen. En bij opa en oma hoeven ze geen broccoli te eten en mogen ze de pannen wel als drumstel gebruiken. Zolang kinderen weten wat bij jullie thuis de familieregels zijn, kunnen ze echt wel omgaan met die vrijheid.

Lees ook: mijn ex denkt anders over vaccinatie dan ik

Doordat ik gescheiden ben, ben ik me er bewust van dat de manier waarop ik mijn dochters opvoed verschillen kan met die van hun vader. Als het om onbelangrijke dingen gaat, vind ik dat ook niet erg. Zolang we bij de belangrijkere dingen maar wel op 1 lijn zitten.

Het belang van familieregels

Bij familieregels denken we al snel aan van die houten borden waarop staat “in dit huis….” Maar of je nu net zoals ik een gescheiden moeder bent of nog steeds samen met de liefde van je leven, je kinderen zullen het al snel ontdekken. De regels die thuis gelden, gelden niet overal. En weet je? Dat is prima. Ze passen zich vanzelf aan de situatie aan. Maar het is belangrijk om een aantal duidelijke huisregels te hebben. Zo weet je kind welk gedrag er wel of niet door de beugel kan. Kinderen hebben duidelijke grenzen nodig om zich veilig te voelen. Maar als je ze teveel regels geeft, beperk je hun ontwikkeling. Daarom is mijn lijstje korter. Er zijn 5 familieregels die elk kind nodig heeft en ik zal ze hieronder uitleggen:

Regels die er voor zorgen dat je kinderen veilig zijn

Als ik het over veiligheid heb, bedoel ik zowel hun emotionele als lichamelijke veiligheid. Zo zijn “Niet op aanrecht klimmen” en “ Als ik even weg ben dan mag je de deur niet openen” goede voorbeelden van de eerder genoemde lichamelijke veiligheid.

Bij emotionele veiligheid moet je bijvoorbeeld denken aan de regel dat iedereen haar gevoelens mag delen zolang je respect hebt voor een ander. Waar moeders in het verleden de gevoelens van hun kinderen nog wel eens belachelijk maakten -stel je niet zo aan- is het nu belangrijk om een omgeving te creëren waarin alle kinderen zich veilig voelen om hun gevoelens te uiten.

Regels waardoor kinderen goede gewoontes ontwikkelen

Het is belangrijk dat kinderen goede gewoontes ontwikkelen. Hier hebben ze een namelijk een leven lang profijt van. Natuurlijk kan je het heel groots aanpakken als je zelf wilt Maar zelf houd ik er van het behapbaar te houden. Zoals tanden poetsen na het eten. Bij binnenkomst trekken we onze schoenen uit. Vieze kleding hoort in de wasmand. Na een schooldag, maak je je schooltas leeg.

Je kinderen helpen bij het ontwikkelen van goede gewoontes en routines helpt om een machtsstrijd te voorkomen. Het is namelijk al heel lang duidelijk wat er van je kind verwacht wordt. We weten allemaal: slechte gewoontes leer je lastig af. Laten we onze energie dan richten op het aanleren van goede gewoontes.

Lees ook: deze opvoedregels zijn heilig voor ons gezin

Regels die hun normen en waarden vergroten

Het is belangrijk om je kinderen normen en waarden bij te brengen. En regels klinkt in dit geval dan meteen zo zwaar. Normen en waarden is namelijk ook niet iets wat je met regels oplegt, maar vooral iets wat je als ouders voorleeft. Zoals de waarheid vertellen, excuses aanbieden als je iemand pijn hebt gedaan. Maar ook hoe praat je over anderen.

Regels die hun sociale vaardigheden aanleren

Sociale vaardigheden zijn belangrijk. Ook in een gezin. Kinderen moeten dat leren, maar hebben ook regels nodig. Zo hebben wij als familieregels dat mijn dochters omstebeurten Sims mogen spelen. Als de een speelt, gaat de ander wat voor zichzelf doen. En andersom. Als ze samen spelen geldt “Samen spelen, samen delen”.

Nu mijn kinderen tieners zijn, hebben onze sociale regels ook betrekking op hoe ze online communiceren. Geen telefoon aan tafel en als je vrienden over hebt, zit je niet de hele tijd om je telefoon. Hoe praat je online, wat sturen ze wel of niet door.

Regels die je kinderen voorbereiden op het echte leven

Als het om de opvoeding gaat, heb ik natuurlijk het grotere plaatje voor ogen. Mijn uiteindelijke doel is om ze op te voeden tot volwassenen die hun plekje in de maatschappij kunnen innemen. Dat als ze uit huis gaan ze daar ook klaar voor zijn. En er is geen handleiding voor hoe je een baby ontwikkelt tot succesvolle volwassene.

Mijn ervaring is ook dat het per kind verschillend is en afhankelijk van hun karakter. Zo is mijn ene dochter van nature wat bedachtzamer en verantwoordelijker dan de ander. Terwijl de ander weer sneller uit zichzelf haar huiswerk maakt zonder dat ik hoef helpen te herinneren. Door je kinderen mee te laten helpen met klusjes in huis leren ze bepaalde vaardigheden die ze later nodig hebben. Geef ze regels waardoor ze leren om verantwoordelijk om te gaan met geld. Zodat ze leren om geld te sparen en uit te geven. En uiteindelijk als ze volwassen zijn om vaste lasten en rekeningen te betalen.

Lees ook: Back to school tips voor een stressvrije ochtendroutine

Zo ga je aan de slag met het maken van jullie huisregels

Benader het vanuit een positieve houding

Bij het opstellen van huisregels is het belangrijk om het vanuit een positieve houding te benaderen. ‘Geen telefoons aan tafel’, klinkt een stuk negatiever dan ‘Aan tafel praten we met elkaar daarom gaat de telefoon uit’

Houd je aan de regels

Het heeft geen zin om een huisregel op te nemen waar je je niet aan houdt. Als het niet bespreekbaar maakt wanneer je kinderen schuttingtaal gebruiken of met hun schoenen aan in huis lopen, heeft het geen zin. Dan zijn het geen regels maar alleen maar leuke ideeën.

Verbind consequenties aan het verbreken van regels

Tot een bepaalde leeftijd kunnen kinderen zelf slecht de consequenties inschatten van bepaald gedrag. Het is belangrijk dat kinderen de consequenties ervaren zodat ze in de toekomst hopelijk betere keuzes maken. Bekijk wat jullie een passende maatregel vinden. Als mijn kinderen bij het spelen van Sims hun schermtijd overtreden mogen ze de volgende keer minder lang op de computer. En als het al vaker is gebeurd kan het zijn dat het een Sims-loos weekje voor ze is.

Evalueer jullie huisregels regelmatig

Familieregels zijn niet statisch. Integendeel. Het is zelfs logisch dat ze regelmatig veranderen. Toen je kind een peuter was, had het andere regels nodig dan nu zij een tiener is. Pas jullie huisregels aan. Aan de veranderingen binnen je gezin.

Betrek je kinderen

Wat er uiteindelijk op jullie lijst met regels komt te staan ben jij als moeder verantwoordelijk voor. Maar dat betekent niet dat je geen input kan vragen aan je kinderen. Ten eerste zijn ze veel gemotiveerder om zich er aan te houden als je ze er bij betrekt. En als laatste heeft je kind misschien wel fantastische ideeën. Dingen waar jij misschien wel nooit aan gedacht had. Dus betrek je kinderen er gerust bij om jullie familieregels op te stellen.

Geef het goede voorbeeld

Jullie familieregels gelden voor iedereen. Ja ook voor de volwassenen in jullie huishouden. Dus zoals ik hierboven al schreef: houd je er aan. Zeg niet dat je 4 jarige 3 is zodat je korting krijgt op een ticket voor het attractiepark. En laat je 12 jarige niet op een Railrunner reizen omdat je een treinkaartje te duur vindt.

Geef je fouten toe

Ook volwassenen maken fouten en overtreden de regels. Maar als je het bagatelliseert of er smoesjes voor verzint, leer je je kinderen om hetzelfde te doen. Dus als je schuttingtaal gebruikt bij je kinderen terwijl je dat als een no-go ziet, neem daar dan de verantwoordelijkheid voor en erken dat je fout zat.

Vertel het waarom

Voor kleine kinderen zijn regels alleen abstract. Leg je regels uit. Jullie mogen niet met lucifers spelen omdat je dan iets in de fik kan zetten en je je pijn kan doen.

Maak ze zichtbaar

Heb je een lege voorraadkastdeur over? Of ruimte op de koelkast? Hang jullie familieregels dan daar op. Het maakt niet uit waar zolang iedereen ze maar kan zien. Maak de lijst niet te lang of ingewikkeld.

Leg uitzonderingen op de regels uit

Wijk je tijdens vakanties of feestdagen af van de regels? Prima, maar leg het aan je kinderen uit waarom je dat doet. Niet omdat je verantwoording moet afleggen, maar wel omdat je wilt laten zien dat je er af en toe best uitzonderingen kunnen worden gemaakt.

Photo by Sai De Silva on Unsplash

Interessant? Pin it!

Plan zo ga je aan de slag met het opstellen van huisregels

Plan zo ga je aan de slag met het opstellen van huisregels

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
  • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
  • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
  • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
  • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
  • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger
  • ⭐ 𝓢𝓲𝓽𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓹𝓻𝓮𝓽𝓽𝔂⭐ ⁣
Dat gaat me vandaag niet helpen. Minimaal 5x prikken in het ziekenhuis. En ervaring leert dat ze nooit mijn aders kunnen vinden dus dat het wel vaker wordt. En dat op een lege maag... gewoon tandjes op elkaar en me niet verzetten tegen al die naalden. Echt ik ben zo geen held met naalden 😨😭 ⁣
⁣
Alleen daarom twijfel ik al aan die hele kinkhoest vaccinatie 💉 moet gaan halen. Valt die mee? ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#30weeks #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #zwangerschap #pregnancydiary #zwangerschapsfotografie #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #stylishbump #mumtobe #maternitystyle #thebump #babybelly #30weekspregnant
  • 𝓦𝓸𝓮𝓷𝓼𝓭𝓪𝓰𝓶𝓲𝓭𝓭𝓪𝓰⁣
⁣
De dagen gaan snel en ze worden zo snel groot. Juist daarom probeer ik er alles aan te doen om ze mooie herinneringen mee te geven. Onze eigen gewoontes, rare manieren en mooie betekenisvolle rituelen. Zoals kerstkoekjes bakken. Het maakt niet uit of ze lukken of mislukken. Het gaat om het plezier.⁣ ⁣
Wat doe jij graag op de woensdagmiddag?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
https://www.goodgirlscompany.nl/zelf-kerstkoekjes-maken/ #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #kerst #kerstkoekjes #momblogger #littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childrenofig #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #bakken ⁣
#kindredmemories
  • 𝐻𝑜𝓂𝑒 𝒾𝓈 𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝒽𝑒𝒶𝓇𝓉 𝒾𝓈⁣
⁣
Allereerste #weekvlog online op #YouTube waarin ik jullie meeneem in ons nieuwe huis! Na maanden van wachten, veel regelen en stress is het dan bijna zover. Hij is bijna af dus we mochten gezellig met een helmpje op ons koppie rondlopen over de bouwplaats. ==> https://youtu.be/D2CvsWDiass⁣
⁣
Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de oplevering?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
#nieuwhuis #nieuwbouw #vlog #thuis #verhuizen #video # ⁣
#vlogger #vlogging #videography #filming #youtubechannel #mama #mamablogger #arnhem #nederland #momblog #momblogger #subscribe #mommyblog #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #mommyblogger #smallyoutuber
  • Iedere zwangere vrouw schijnt last te hebben van zwangerschapscravings. Ik ook...in de nieuwste video vertel ik openhartig over waar ik mijn man voor op pad stuur en hoe agressief ik word als hij het opeet. ====> https://youtu.be/NpzbxGPPDos⁣
⁣
#zwanger #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world n #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother # #foodie #foodlove #eten #gezomd #foodpassion #foodaddict #foodheaven #foodcoma #foodigers
  • ⭐𝟯𝟬 𝔀𝓮𝓴𝓮𝓷 𝔃𝔀𝓪𝓷𝓰𝓮𝓻⭐⁣
⁣
Gisteren bij de gyneacoloog geweest. Baby is netjes boven de groeicurve dus met een beetje geluk wordt het een groot kind net zoals zijn zus. Omdat het zo goed gaat, mag ik waarschijnlijk poliklinisch bevallen. Ik ben echt zo happy!!! Donderdag nog even verschillende prikken en onderzoeken doorstaan, maar het ziet er naar uit dat ik verder deze maand niet terug hoef te komen voor controles. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #expectingmom #mommytobe #pregnantlife #pregnancystyle #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #dutchmom #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #30weeks #30weken

  Dit zijn wij!