Mama Opvoeding

Huishoudelijke klusjes voor kinderen

17 februari 2016
klusjes voor kinderen-goodgirlscompany-huishoudelijke klusjes-kinderen

Huishoudelijke klusjes doen in huis, het was niet mijn favoriete bezigheid. Of het nu afwassen, het konijnenhok schoonmaken, de tafel dekken, een vergeten boodschapjes, of de was ophangen was maakte mij niet uit. Ik hield er gewoon niet zo van. Vond het een vervelende bezigheid die ik in een goede bui alleen tegen betaling wel wilde doen. Mara dat laatste kreeg ik alleen bij enkele klussen voor elkaar. Al snel was ik van mening “Als ik later kinderen heb, hoeven ze nooit wat te doen in huis”.

Huishoudelijke klusjes voor kinderen

even op haar zusje passen

Inmiddels sta ik aan de andere kant. Ben ik de ouder en heb ik 3 kinderen voor wie ik ren, vlieg en hol. Er zijn dagen waarop ik energie voor 10 heb. Dan maakt het me helemaal niet uit of ze nu wel of geen vinger uitsteken. Maar er zijn ook dagen dat ik moe ben, kwakkel met mijn gezondheid en het al een uitdaging vind om voor mijzelf te zorgen. Laat staat voor de andere gezinsleden. Op die dagen ben ik stiekem toch wel blij dat ik de woorden uit mijn tienerjaren heb herzien.

Mijn uitgangspunten

Telkens als ik nadacht over huishoudelijke klusjes voelde ik de tegenzin die ik als kind gevoeld had. Maar ook de oneerlijkheid. Mijn broertje hoefde zelden af te wassen. Volgens mijn ouders kon hij dat niet omdat hij daar de motoriek voor miste. Van dat gegeven maakte hij dankbaar misbruik door borden expres te laten vallen. Ik vond dat je het ook van de andere kant kon bekijken. Misschien zou hij door vaker af te wassen zijn motorische vaardigheden juist beter kunnen oefenen.Daarbij kampte mijn moeder met chronische vermoeidheid waardoor het haar vaak ook aan energie ontbrak. Bepaalde taken kwamen daardoor ook al snel op de bordjes van mijn zus en mij. Toen wist ik niet beter, maar het zette mij wel aan het denken. Het gevoel dat ik mijn huishouden draaiende wil kunnen houden zonder dat mijn kinderen persé mee moeten helpen, was erg sterk. Maar opeens kreeg ik een heldere ingeving: “Als ik het ze niet leer, hoe moeten ze het dan leren?” Dat hielp mij ook om een aantal uitgangspunten te formuleren.

 • huishoudelijke klusjes moeten bijdragen aan het vergroten van hun zelfstandigheid
 • huishoudelijke klusjes moeten niet worden gedaan omdat ik te lui/ moe/ geen zin heb
 • huishoudelijke klusjes worden niet ingezet als straf of disciplinerende maatregel
 • huishoudelijke klusjes doen we samen ( ik help op de achtergrond of ben aanwezig).

Huishoudelijke klusjes voor kinderen

Nu achteraf gezien ging het oppakken van huishoudelijke klusjes voor kinderen best heel natuurlijk. In het begin sloot ik vooral aan bij wat ze zelf ook leuk vinden. Miss G hielp mij op twee jarige leeftijd al met eten koken omdat ze dit leuk vindt. Nu 7 jaar later is ze er maar wat trots op dat ze met nog een beetje sturing van mij zelf pasta met rode saus met gehakt en groenten kan maken. Miss B wordt helemaal happy van schoonmaken. Toen ze 3 jaar was, kon ik niet veilig de vloer dweilen waar ze bij was, want geheid had ze een doekje te pakken en kroop ze op handen en knieën in een plas water die ze over de grond spreidde. Nu 4 jaar later is ze daar nog steeds fan van.Hoewel haar eigen kamer altijd een bende is, vindt ze het maar wat leuk om af te wassen. Geef haar een emmertje, doekje en wat sop en ze neemt de keuken, het aanrecht en het keukenraam onder handen.

Ik vind het ook leuk om te zien hoe ze elkaar motiveren. Miss G heeft aanzienlijn minder ervaring meer afwassen dan haar zusje. Maar haar zusje geeft de kwast af en toe aan haar zus zodat die het proberen kan. En miss B heeft niet altijd het geduld om een heel gerecht te koken, maar er zijn wel bepaalde onderdelen van koken waarbij haar zus haar de ruimte geeft om dit te ontdekken. Zoals groentes snijden voor de pizza en ze is een expert in het maken van zoetzure saus.

Wat mij het meest verbaasd is hoe huishoudelijke klusjes voor de kinderen ook mij hebben veranderd. Ik zie hoe mijn kinderen er door groeien in zelfstandigheid. Hoe ze trots zijn op wat ze kunnen. De beperkte verantwoordelijkheid ook bijdraagt aan hun zelfvertrouwen. Hoe ze vindingrijk en  oplossingsgericht bezig zijn. Ik besef dat ik ze die kans bijna ontnomen had.

Ik wil mijn huishouden niet draaiende houden zonder mijn kinderen

Van een tiener die vindt dat je een huishouden draaiend moet kunnen houden zonder kinderen ben ik een moeder geworden die het tegenovergestelde doet. Ik heb een huishouden dat ik niet draaiende kan houden zonder mijn kinderen. En ik wil dat ze dat weten. Dat ze weten dat hun bijdrage belangrijk is. Dat ze er toe doen. Dat ze als persoon met hun unieke talenten, persoonlijkheden en kwaliteiten onvervangbaar zijn. Want zelfs de kleinste klusjes hier in huis ademen hun aanwezigheid en karakter uit.

Liefs Josan

 

 

 

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Channah
  17 februari 2016 at 17:15

  Vroeger vond ik het ook zo’n onzin, mijn kinderen zouden later echt geen klusjes hoeven te doen, maar nu ik zelf moeder ben zie ik er juist de voordelen van in. Op een bepaalde leeftijd willen kinderen juist graag mee helpen, het geeft ze een bepaalde zelfstandigheid en dat is natuurlijk heel goed om op jonge leeftijd mee te beginnen. Kleine klusjes zoals de vaatwasser in of uitruimen, de tafel dekken etc. Ik vind het goed om ze alvast te leren dat sommige dingen gewoon bij het leven horen. Ik hoefde eigenlijk nooit veel in huis te doen, toen ging ik op mezelf en wist ik niet eens hoe een wasmachine werkte en ga zo maar door, als ik die basis vanuit huis uit had mee gekregen, was het allemaal een stuk makkelijker en vanzelfsprekender geweest.

 • Reply
  wilmaaablog
  17 februari 2016 at 13:27

  Voor mij geldt dat Yarah zeker alles word aangeleerd, allemaal op een positieve manier. Ook krijgt ze als ze ouder is een taak om zo verantwoordelijkheid te leren kennen. Verder rust alles gewoon op de ouder vind ik. Als kinderen willen helpen, daar veel waardering voor geven.

 • Reply
  Gwen
  17 februari 2016 at 12:01

  Leuk stukje! Ik heb precies zo’n zelfde soort blogje ingepland staan voor volgende wk ergens. Idd met dat het leuk moet zijn om mee te helpen en dat ouders he huishouden runnen en geen straftaken moeten zijn. Wel heb ik alleen nog maar ervaring met een peuter en dreumes die helpen en ben ik benieuwd hoe dat gaat ontwikkelen. Nu vindt Olivia alles vooral leuk om te doen en geniet ik vd hulp haha.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]