Opvoeding

Houd jij je altijd aan de leeftijdsgrens?

24 april 2016
Houd jij je altijd aan de leeftijdgrens-Nix18-GoodGirlsCompany-leeftijdsgrens overtreden

We zeggen wel Age ain’t nothing but a number, maar bij veel dingen speelt de leeftijdsgrens weldegelijk een doorslaggevende rol. Je krijt op 14 jarige leeftijd echt niet een rijbewijs omdat je zogenaamd een ‘oude ziel in een jong lichaam bent’. De leeftijdsgrens van vuurwerk is minimaal 12 jaar. Nix 18 geldt voor het drinken en roken. Stemmen mag pas vanaf 18 jaar. En Facebook is officieel vanaf 13 jaar.

leeftijdsgrens-GoodGirlsCompany-opvoeden

Ook speelgoed en films hebben een leeftijdsgrens. Kijkwijzer bestaat al 15 jaar en wordt door 91% van de ouders gebruikt om te raadplegen of een film geschikt is voor hun kroost. In de leeftijd van 6 tot 9 jaar is dat zelfs 98%. Door de handige pictogrammen, weet je ook meteen wat je in een film verwachten kan.

En voor games geldt de PEGI-classificatie die ouders en opvoeders waarschuwt tot welke leeftijd een game schadelijk kan zijn voor kinderen. Meestal houd ik mij keurig aan de aangegeven leeftijden op verpakkingen. Maar er zijn ook situaties waarin ik een uitzonderingen maak. Bewust en daar voel ik mij niet eens schuldig over.

Leeftijdsgrens? Dat maak ik zelf wel uit!

Toen mijn kinderen nog niet klein waren, was het simpel . Als baby of dreumes hadden ze niet zoveel wensen. Al het speelgoed dat nieuw was en anders dan ze gewend waren, was prima. Nieuw of tweedehands? Het maakte ze niet zoveel uit. Net zoals de leeftijd waarvoor het bedoeld is. De ene keer kocht ik speelgoed in een hogere leeftijdscategorie om ze uit te dagen. De andere keer verbaasden ze mij door iets leuk te vinden waar ze toch eigenlijk al te oud voor waren. Zo hebben mijn dochters vele vakanties heel lief met de Little People gespeeld. Ook toen ze allang op basisschool. Als klasgenootjes opmerkten dat dat kinderachtig was, legden ze het weg. Maar zodra het vriendje of vriendinnetje weer naar huis ging, pakten ze het weer op en gingen vrolijk verder. En ik vond dat prima.

Voor mij is de leeftijdsgrens dan ook niet de enige doorslaggevende factor. Ik vind het ook belangrijk om te kijken naar het karakter van mijn kind. Het ene kind is het andere niet. Er zijn veel producten en spullen waarop staat ‘Niet geschikt voor kinderen onder 3 jaar’. Bijvoorbeeld een bellenblaas. Toch speelden mijn dochters hier vaak al op anderhalf jarige leeftijd mee. Deze waarschuwing is vaak bedoeld is om aan te geven dat iets kleine onderdelen heeft. Veel kleine kinderen stoppen van alles in hun mond waardoor dit soort producten voor verstikkingsgevaar kunnen zorgen. Alleen waren mijn twee oudste dochters na hun eerste verjaardag wel klaar met alles in hun mond stoppen. Daardoor vormden dit soort dingen op een gegeven moment geen bedreiging meer. Wel zorgde ik er natuurlijk altijd voor dat ik wel in de buurt bleef.

leeftijdsgrens Sims-GoodGirlsCompany

Waarom ik mij soms niet aan de leeftijdsgrens houdt

De baby-, peuter en dreumesfase hebben ze inmiddels al achter zich gelaten. De invloed van anderen gaat ook steeds meer mee spelen. Waarom mogen ze een bepaalde film niet zien terwijl IEDEREEN in hun klas hem al gezien heeft? Of waarom mogen ze van mij geen Facebook account? Ze kennen genoeg kinderen die er wel een hebben terwijl  die ook geen 13 zijn. Maar waarom mogen ze van mij wel Sims spelen terwijl de leeftijd hier voor 12 is. Wat maakt dat ene jaar dan uit?

Als het op Facebook aankomt ben ik streng. Ook ik krijg soms wel eens berichtjes van mensen waarbij ik mij afvraag “Ken ik jou?”. In de afgelopen jaren zijn er verschillende incidenten geweest die de nadelen van social media aan het licht brachten.  Hier wil ik mijn dochters nog niet aan bloot stellen. Als ze de tienerleeftijd hebben bereikt, zal ik ik mijn handen waarschijnlijk al vol genoeg hebben om ze  social media wijs te maken. Bovendien voelt het voor mij als een hellend vlak wanneer ik dit zou toestaan terwijl ik weet dat het niet voor hun leeftijd is.

Ben ik nu hypocriet omdat ze wel de Sims mogen spelen terwijl ze nog geen 12 jaar oud zijn? Misschien wel, maar toch ervaar ik dit anders. Sims heb ik zelf ook heel fanatiek gespeeld. Ik weet wat het spel inhoudt. Hoe het geweld eruit ziet en wat de ‘seks’ inhoudt. Bovendien spelen ze dit offline waardoor anderen ook geen contact met ze kunnen leggen. En daarbij spelen ze het meestal onder mijn toeziend oog. Ze begrijpen heel goed dat die getekende figuurtjes niet echt zijn en vinden het grappig om hun levens vorm te geven.

Ik vind het best lastig

Ik geef eerlijk toe dat ik het soms best lastig vind hoor. Zo stond ik van de week lang te twijfelen of ik Super Mario Smash bros moest aanschaffen waarop de PEGI classificatie 12 stond vanwege geweld. Waarin verschilt dat geweld dan van de Sims die dezelfde symbolen. heeft? Uiteindelijk heb ik het toch maar teruggelegd.

Als ik iets niet wil is het zo’n ouder worden die geen grenzen durft te stellen. Sommige dingen oogluikend toestaat onder het motto van “Als ze het bij mij niet doen, doen ze het ergens anders wel”. Persoonlijk hoop ik op den duur mijn kinderen zo opgevoed te hebben dat ze snappen dat als iets niet mag, dit ook geldt voor wanneer ik het niet kan zien.

Doordat we de meeste games samen spelen en de meeste films samen kijken, heb ik goed zicht op de inhoud. Ik kan direct ingrijpen door het uit te zetten of ik kan er vragen over stellen. Zo hebben mijn oudste dochters de films Mean Girls, Clueless, How to loose a guy in 10 Days en The proposal gezien. Films die ik pas keek als tiener of volwassene maar die volgens Kijkwijzer geschikt zijn vanaf 6 jaar. Okay het taalgebruik of de onderwerpen houden de meeste zesjarigen zich nog niet mee bezig, maar ze vonden het allebei super leuk. Sommige dingen gaan boven de pet en pikken ze niet op. Anderen blijven wel hangen en moeten ze hartelijk om lachen.

Stiekem ben ik blij dat we de fase van Bumba, Teletubbies, Studio 100, Peppa, Paw Patrol en Nijntje achter ons hebben gelaten. (Hoewel ze dat ook nog wel eens kijken als het er toevallig op is. Het blijven kinderen hè?). Het eindeloos ‘nog een keertje’ werd ik soms echt gestoord van. Als Miss C straks weer deze fase in gaat, maakt de gedachte dat ik met mijn oudste dochters tenminste normale films kan kijken het een stuk dragelijker.

Wat vind jij van Kijkwijzer of de leeftijdsgrens op games, speelgoed en games? Hoe ga jij hiermee om? Mogen jouw kinderen Facebook voordat ze 13 zijn? En waarom wel of niet? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

foto bron

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
  • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
  • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
  • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
  • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
  • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
  • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
  • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
  • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
  • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
  • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

  Dit zijn wij!