Interieur Lifestyle

Hoezo, hotel mama?!

3 maart 2016
hotel mama bord -onzin-goodgorlscompany

Steeds vaker zie ik het hotel mama bord opduiken. Meestal betreft het een houten bord met de tekst “ Hotel mama. All inclusive. 24/7 open. Keuken is altijd open. Was- en strijkservice. Huiswerkbegeleiding. Kusjes en knuffels inbegrepen. Taxiservice op afroep. Altijd een luisterend oor. Dit hotel wordt met veel liefde gerund. Meer dan 5 sterren waard” Het bord heeft een houten ondergrond. Afhankelijk van je smaak kan je dan vervolgens kiezen of je voor de natuurlijke houttint kiest of voor een variant met een kleurtje. Maar welk sausje je er ook overheen giet de strekking van de tekst blijft een beetje hetzelfde.

Dit hele fenomeen fascineert mij. Blijkbaar is er ooit iemand mee begonnen. Zoals dat vaker met dit soort trends gaat, wordt het vervolgens klakkeloos door iedereen overgenomen. Naast Hotel Mama heb je nog een andere bekende variant. Het bord dat begint met de zin “ In dit huis…” Daarna volgt er een korte samenvatting van wat de ongeschreven regels van het desbetreffende huishouden zijn.

Eigenlijk weet ik nooit zo goed voor wie men dit soort borden ophangt. Voor jezelf? Zodat je het niet vergeet wat je allemaal beloofd hebt? Voor de overige leden van het gezin, lees de kinderen? Zodat zij weten waar ze aanspraak op kunnen maken en recht op hebben? Voor de gasten? Zodat zij kunnen lezen hoe jullie met elkaar omgaan voor het geval dit niet uit je handelen mocht blijken? Ik weet het niet, maar het intrigeert mij mateloos.

Het is hier geen hotel-restaurant

Kijk, mijn moeder was gewoon duidelijk. Elke keer dat ik de tafel verliet zonder op zijn minst mijn eigen eetgerei naar de keuken te hebben weggedragen merkte ze op “Het is hier geen hotel-restaurant!”. Ze zei het dan niet meteen direct maar als kind begreep ik deze hint maar al te goed. Zelf ben ik hier wat duidelijker in.

Mijn oudste dochters weten dat ze hun eigen spullen naar de keuken moeten brengen. We hebben een schoonmaakster, maar zodra mijn dochters bijdehand opmerken dat zij dan ook mooi hun kamer kan doen merk ik op “ Zij werkt niet voor jullie maar voor mij.”

Zoals ik in een eerder bericht vertelde, hebben mijn dochters ook verschillende huishoudelijke taken. Ik kan mijn huishouden prima runnen zonder ze. Maar voor mij betekent opvoeden ook dat ik ze praktische vaardigheden meegeef waarmee ze zichzelf kunnen redden.

Waarom ik niks met hotel mama bord heb

Elke keer als ik een hotel mama bord zie, krijg ik jeuk. Het idee is vast goed bedoeld, maar toch als je er dieper over nadenkt vind ik het nogal krom.

 • Ik run een huishouden geen hotel. Waar het verschil in zit? Een hotel heeft bezoekers en personeel. Wie het personeel is, is vrij duidelijk. Bij dit bord gaat men er van uit dat er 1 iemand is die zich de benen uit haar lijf holt voor haar kinderen. Begrijp me goed, ik ga voor ze door het vuur. Maar dat betekent niet dat ik hun personeel ben.
 • Ook zijn zij geen bezoekers. Bezoekers betalen, komen en gaan wanneer het ze belieft. Mijn kinderen hoeven niet te betalen. Op gezette tijden gaan ze naar hun vader. Ik probeer er voor te waken dat als ze iets van mij niet mogen, ze op hoge poten naar hun vader vertrekken. Of andersom. Zij wonen hier. Niet tijdelijk maar permanent . Samen staan we sterk dus is het belangrijk dat we het er allemaal naar ons zin hebben.
 • Je kan jarenlang in hetzelfde hotel bivakkeren. Onderdeel worden van de inrichting. Misschien voelt de band met het personeel wel als ‘familie’. Maar als puntje bij paaltje komt, heb je een soort werkrelatie met elkaar. De een betaalt de ander levert service.
 • Er zijn dagen waarop ik als taxiservice functioneer. Ik toch zelf maar even iets in hun kamers opruim omdat het er anders niet van komt. Ik 24/7 beschikbaar ben als ze ziek zijn. De verantwoordelijkheid voor dit huishouden ligt bij mij. Maar in de praktijk doen we het ook samen. Samen zijn we gezin. Leven we, Ruimen we op. Koken we. Lachen we om pannen die overkoken, gooien we schepjes waspoeder bij de was en kiezen we de wasverzachter die we het lekkerst vinden.
 • Ik ben er trots op dat mijn dochters steeds meer hun eigen plaats innemen in dit huishouden. Het verrijken met hun unieke talenten. Op bepaalde taken zo erg hun eigen stempel drukken en er hun eigen kleurtje aangeven dat ik daarin niet meer om ze heen kan. Ons huishouden is geen hotel mama dat alleen door mij gerund wordt. Het is een gezin waar we allemaal individueel onderdeel van uitmaken en allemaal iets aan bijdragen.

Ken jij dit soort boren? Wat vind jij er van?

Liefs Josan

 

 

 

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Foto Pixabay

 • Reply
  Blush roze en gouden kinderkamer - GoodGirlsCompany
  21 augustus 2017 at 07:30

  […] een klein huisje gewoond. Ik gunde het mijn dochters van harte. Ik heb niks met die afgezaagde ‘In dit huis’ borden. Maar als er een regel in ons huis is, dan is het dat mijn oudste dochters hun kamers […]

 • Reply
  Kind-vrije zones in vliegtuigen tegen irritante kinderen
  7 oktober 2016 at 11:43

  […] de persoon waar je bij in huis woont, en die praktisch gezien alles voor je betaalt. Het is hier geen hotel mama dus wanneer het nodig mocht zijn, strip ik zonder twijfelen enkele privileges. Prepubreaal brutaal […]

 • Reply
  zazazoobeauty
  9 maart 2016 at 14:49

  Haha, ik vond hem toen ik hem gekocht had nog wel leuk, maar nu zie je hem overal en is het er een beetje van af

 • Reply
  Personal Peaks 16
  7 maart 2016 at 06:00

  […] meer luchtigheid: Blog collega Josan schreef een leuke blog over borden met teksten die mensen in huis hebben hangen, waaronder het bord met daarop Hotel […]

 • Reply
  Nathalie
  4 maart 2016 at 21:52

  Hotel Mama en dergelijke hoef ik ook niet…
  Heb er wel één, “Mijn kind” en dan een stuk tekst, gekregen van manlief en ja die vind ik dan weer wel leuk.

  Verder hoeft het niet zo inderdaad.

  • Reply
   Josan
   6 maart 2016 at 07:46

   Ah dat is lief. Nee, die meeste borden vind ik echt cliché

 • Reply
  Cassandra
  3 maart 2016 at 15:20

  Heerlijk artikel weer waar ik me heel goed in kan vinden. Ik vind teksten leuk, maar niet zoals deze. Je beschrijft het weer perfect met een hilarische noot erin! Precies de reden waarom ik jou stukken zo graag lees!

 • Reply
  wilmaaablog
  3 maart 2016 at 10:09

  Ik word niet goed van die borden ;P

 • Reply
  Esmée
  3 maart 2016 at 09:37

  Haha, hij is weer leuk hoor. Hier uiteraard geen bord of such kind. Het lijkt ook net alsof je het als moeder allemaal een beetje teveel vindt op het moment dat je zo’n bord ophangt, want kijk eens wat ik allemaal voor jullie doe! En eerlijk gezegd is het respectloos naar je kind(eren) toe. Zij zijn dus de “last” die jij moet dragen? Hmmm….

 • Reply
  Karen
  3 maart 2016 at 08:52

  Ik kan me helemaal in je blog vinden (al heb ik nog geen kinderen). Overigens vind ik dat soort borden duf. Ook die met ‘in this house’. Zo afgezaagd. Oeps. Ik zei het. Alvast sorry aan de mensen die zo’n bord hebben hangen. 😉

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
 • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
 • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
 • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
 • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
 • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger
 • ⭐ 𝓢𝓲𝓽𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓹𝓻𝓮𝓽𝓽𝔂⭐ ⁣
Dat gaat me vandaag niet helpen. Minimaal 5x prikken in het ziekenhuis. En ervaring leert dat ze nooit mijn aders kunnen vinden dus dat het wel vaker wordt. En dat op een lege maag... gewoon tandjes op elkaar en me niet verzetten tegen al die naalden. Echt ik ben zo geen held met naalden 😨😭 ⁣
⁣
Alleen daarom twijfel ik al aan die hele kinkhoest vaccinatie 💉 moet gaan halen. Valt die mee? ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#30weeks #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #zwangerschap #pregnancydiary #zwangerschapsfotografie #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #stylishbump #mumtobe #maternitystyle #thebump #babybelly #30weekspregnant
 • 𝓦𝓸𝓮𝓷𝓼𝓭𝓪𝓰𝓶𝓲𝓭𝓭𝓪𝓰⁣
⁣
De dagen gaan snel en ze worden zo snel groot. Juist daarom probeer ik er alles aan te doen om ze mooie herinneringen mee te geven. Onze eigen gewoontes, rare manieren en mooie betekenisvolle rituelen. Zoals kerstkoekjes bakken. Het maakt niet uit of ze lukken of mislukken. Het gaat om het plezier.⁣ ⁣
Wat doe jij graag op de woensdagmiddag?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
https://www.goodgirlscompany.nl/zelf-kerstkoekjes-maken/ #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #kerst #kerstkoekjes #momblogger #littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childrenofig #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #bakken ⁣
#kindredmemories
 • 𝐻𝑜𝓂𝑒 𝒾𝓈 𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝒽𝑒𝒶𝓇𝓉 𝒾𝓈⁣
⁣
Allereerste #weekvlog online op #YouTube waarin ik jullie meeneem in ons nieuwe huis! Na maanden van wachten, veel regelen en stress is het dan bijna zover. Hij is bijna af dus we mochten gezellig met een helmpje op ons koppie rondlopen over de bouwplaats. ==> https://youtu.be/D2CvsWDiass⁣
⁣
Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de oplevering?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
#nieuwhuis #nieuwbouw #vlog #thuis #verhuizen #video # ⁣
#vlogger #vlogging #videography #filming #youtubechannel #mama #mamablogger #arnhem #nederland #momblog #momblogger #subscribe #mommyblog #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #mommyblogger #smallyoutuber
 • Iedere zwangere vrouw schijnt last te hebben van zwangerschapscravings. Ik ook...in de nieuwste video vertel ik openhartig over waar ik mijn man voor op pad stuur en hoe agressief ik word als hij het opeet. ====> https://youtu.be/NpzbxGPPDos⁣
⁣
#zwanger #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world n #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother # #foodie #foodlove #eten #gezomd #foodpassion #foodaddict #foodheaven #foodcoma #foodigers
 • ⭐𝟯𝟬 𝔀𝓮𝓴𝓮𝓷 𝔃𝔀𝓪𝓷𝓰𝓮𝓻⭐⁣
⁣
Gisteren bij de gyneacoloog geweest. Baby is netjes boven de groeicurve dus met een beetje geluk wordt het een groot kind net zoals zijn zus. Omdat het zo goed gaat, mag ik waarschijnlijk poliklinisch bevallen. Ik ben echt zo happy!!! Donderdag nog even verschillende prikken en onderzoeken doorstaan, maar het ziet er naar uit dat ik verder deze maand niet terug hoef te komen voor controles. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #expectingmom #mommytobe #pregnantlife #pregnancystyle #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #dutchmom #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #30weeks #30weken

Dit zijn wij!