Opvoeding Sinterklaas

Hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

9 november 2015
sinterklaas-voor-grote-kinderen- GoodGirlsCompany-Hoe vertel je oudere kinderen dat Sinterklaas niet bestaat

Hoe vertel je oudere kinderen dat Sinterklaas niet bestaat? Veel ouders worstelen daar mee.  Gelukkig is er voor die ouders nu een steuntje in de rug: Sinterklaas voor grote kinderen.

Aankomende zaterdag is het dan eindelijk zo ver. Dan komend Sinterklaas weer aan in Nederland. Een spannende tijd. Zolang je kinderen nog in de goedheiligman geloven ben je als ouders druk bezig met het kopen van cadeautjes voor in de schoen of Pakjesavond.  En ook om te voorkomen dat iemand anders dan jij het aan je kind onthult dat hij eigenlijk niet bestaat.

Veel ouders ervaren dat als stressvol. Vooral wanneer je kind nog heilig gelooft maar het op school bijvoorbeeld surprises gaat maken. Dan is het best wel aardig om als ouder even uit te leggen hoe het zit voordat je dochtertje het van een klasgenoot te horen krijgt. Of erger nog gepeste wordt; omdat zij nog wel gelooft en de overige kinderen dit kinderachtig vinden. Maar hoe vertel je je kind nu dat Sinterklaas niet bestaat?

Hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

In het voorleesboek Sinterklaas voor grote kinderen wordt op speelse wijze het grote geheim van Sinterklaas onthuld. De illustraties zijn gemaakt door Job, Joris & Marieke. Zij werden vorig jaar genomineerd voor een Oscar  met hun korte animatie ‘A Single Life’. Het boek is gericht op kinderen van 7 t/m 10 jaar oud. Verschillende ontwikkelingspsychologen ondersteunen het boek.

In Sinterklaas  voor grote kinderen wordt verteld over wie Sinterklaas écht was. Maar ook welke wonderen hij verrichtte en waarom hij heilig werd verklaard. Daarnaast zorgt dit boek ervoor dat de waarheid geen koude douche wordt, maar een uitermate zachte landing. Een die het kind recht doet.

Kinderen geloven heilig in Sinterklaas

Kinderen geloven heilig in Sinterklaas. Dat is ook niet zo gek. Bijna ieder Nederlands kind groeit ermee op. Zo viert maar liefst 98,9% van de gezinnen Sinterklaas. Maar het sprookje valt  helaas in duigen zodra ouders de waarheid vertellen. Verdriet, boosheid en teleurstelling; het zijn allemaal emoties die je kind kan tonen. Niet zo vreemd dat veel ouders er als een berg tegenop zien om de waarheid te vertellen.  Daar moest iets op bedacht worden. Zowel voor de kinderen als hun ouders.  Reken op een flinke dosis humor en kleurrijke illustraties van Job, Joris en Marieke.

Reacties op Sinterklaas voor grote kinderen

Uitgever Mariska Budding van Kluitman zegt erover:
“Bij het openen van het bestand was het meteen duidelijk: dit is uniek, dit moeten we uitgeven! Dit is hét boek waar iedere ouder op zit te wachten.”

Ook de betrokken specialisten zijn laaiend enthousiast.  Willem Koops (bekend ontwikkelingspsycholoog): “Grotere kinderen betrekken in het geheim van Sinterklaas. Samen met de volwassenen de mooie magie voor de kleintjes bewaren. Dit boek maakt op een elegante manier het belangrijke, leeftijdsgebonden onderscheid tussen de echte en de ‘fantasie’-Sinterklaas”

Carolina Sleijffers (ontwikkelingspsychologe): “Een boek met een ‘heul’ serieus onderwerp, op precies de juiste toon. Het laat kinderen zich gegarandeerd bijzonder voelen. Vol humor geschreven, op een manier die volledig aansluit bij de belevingswereld van deze leeftijdsgroep.”

Annette Mulder (kindercoach): “Door oudere kinderen deel uit te laten maken van het geheim van Sinterklaas verandert de rol van het kind. Het sinterklaasfeest wordt zo mogelijk nog leuker en spannender! Een oprecht boek voor het kind van nu.”

Het idee achter Het boek ‘Sinterklaas voor grote kinderen’ 

Annette Mulder (kindercoach) Over de auteur: “Chariva Zaandam (1984) groeide op in Hilversum. Ze is liefhebber van de onschuld en rijke fantasie van kinderen. ‘Kinderen’, ‘psychologie’ en ‘opvoeding’ zijn onderwerpen die haar altijd al interesseerden. Want; kinderen zijn ten slotte de toekomst. Haar interesse gaat vooral uit naar magisch denken, de menselijke geest en de ontwikkeling hiervan. In dit kader maakt Chariva de wereld graag mooier, begrijpelijker en overzichtelijker. Haar doel: kinderen meer inzicht, zelfvertrouwen en kennis geven, zonder hun ‘kindzijn’ uit het oog te verliezen.”

Deze creatieve auteur, die dol is op verhalen en mooie woorden. Naast schrijfster is ze ook reclamemaakster, actrice en model. Haar enthousiasme en energie zijn zeer aanstekelijk en terug te vinden in al haar creaties. Chariva woont en werkt in Amsterdam.

Sinterklaas voor grote kinderen koop je hier

 • Reply
  Judith
  11 november 2015 at 10:27

  Keira kwam er midden in het jaar mee, ze jokte over iets en zei toen maar jullie jokken over sinterklaas.. Dus toen hebben we haar deel gemaakt van het grote mensen geheim, alleen voor grote kindjes. Nu is ze heel enthousiast tegen kinderen die wel geloven, en doet vrolijk mee en maar knipogen 🙂

  • Reply
   Josan
   11 november 2015 at 11:13

   Hahaha jouw dochter is mij er eentje 🙂

 • Reply
  Nathalie Mulckhuijse
  10 november 2015 at 22:23

  Lijkt me super dit boek! Bedankt voor de tip!

 • Reply
  Frederique Sursock
  10 november 2015 at 17:27

  Klinkt hartstikke leuk en inderdaad een goed hulpmiddel om het te vertellen! Ik heb nog 1 gelovige in huis. Nou ja soort van…Een paar dagen geleden toen we het met zijn allen hadden over hoe oud Sinterklaas nou was, toen zei de een 300 jaar, de ander zei 1000 jaar, etc en toen zei mijn kleinste “ik denk 41 jaar”. Wetende dat ik 41 ben….eh…wordt dit duidelijk het laatste Sint-jaar 😉

 • Reply
  Jess
  9 november 2015 at 22:22

  Oh! Nu ben ik benieuwd naar de inhoud. Als kleuterjuf kom je dit dilemma vaak tegen. Ik kan me niet herinneren wanneer ik stopte met geloven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]