Geen categorie

Hoe Nederlanders je er altijd aan herinneren dat je geen Nederlander bent

8 december 2015
Hoe Nederlanders je er altijd aan helpen herinneren dat je geen Nederlander bent.

Integreren, dat is wat wij buitenlanders moet doen. Tenminste dat is wat een gemiddelde PVV stemmer vindt. Aangezien die volgens Maurice de Hond bovenaan staan in de peilingen zal je vast wel begrijpen dat ik erg mijn ( nee geen me) best doe. Ik luister er niet alleen naar, ik doe er ook wat mee. Zo maakte ik netjes mijn middelbare school en alle daaropvolgende opleidingen af. Trouwde een Nederlander. En als klap op de vuurpijl bracht ik ook nog Nederlands nageslacht voort, die ik netjes naar een blank christelijk schooltje deed.“ Mijn job zit er op!” dacht ik. Ik wilde al haast goedkeurend achterover leunen. Genieten van het werk wat mijn hand had voortgebracht, maar helaas. Een ding had ik over het hoofd gezien; namelijk dat Nederlanders je er altijd aan helpen herinneren dat je geen Nederlander bent.

Hoe Nederlanders je er altijd aan helpen herinneren dat je geen Nederlander bent- Nederlandse vlag

Het begint bij wildvreemde mensen op straat die opmerken “ Wat spreek jij goed Nederlands”. Dat klopt. Ik spreek haast accentloos Nederlands. Ik zeg ‘haast’ omdat je namelijk een klein beetje een accent hoort. Her en der hoor je een Gooische ‘r’. Als ik boos ben, hoor je dat ik opgegroeid ben in Twente. Niks aan te doen, het kan de beste overkomen. Maar verder hoor je overduidelijk dat er thuis geen andere taal gesproken wordt dan Nederlands. Zodra mijn man in het Fries begint te praten, haak ik namelijk af.
Ook toen ik klein was werd er geen ander taal gesproken. Ik vind het dan ook helemaal geen compliment dat mensen mij vertellen dat ik goed Nederlands spreek. Na 30 jaar is het wel een beetje te hopen dat ik wat meer woorden spreek dan alleen maar ‘ tata’.

Waar kom jij vandaan?

Naast vragen over mijn geweldige woordenschat, wil men ook altijd weten waar ik vandaan komt. “Uit Arnhem”, antwoord ik dan zonder blikken of blozen. Daar is niks aan gelogen want daar woon ik al weer een jaar of 10. Maar het is natuurlijk niet spannend genoeg. Er valt geen leuk verhaal over te maken. Dus vraagt men dan waar mijn moeder vandaan komt. “Ergens tussen Nunspeet en Elburg” en je vader “uit Enschede”.
Als de antwoorden niet passen in het straatje gaan ze gewoon een verdieping langer; mijn kinderen . Toen het WK is Afrika was, werden mijn meiden om de haverklap naar hun herkomst gevraagd. Te jong om te begrijpen wat men daar mee bedoelt, antwoordden ze goudeerlijk dat ze uit het ziekenhuis kwamen. De een in Arnhem de ander Ede. Want zo is het maar net. Ze zijn allebei hier geboren en getogen. Maar dat was natuurlijk niet het goede antwoord. Inmiddels beginnen ze te begrijpen dat men ze niet identificeert als Nederlands. Vaak genoeg zeggen ze nu dus dat ze uit Haïti komen. Dan kom je toch weer bij het punt uit wat hier boven staat: wat spreek jij goed Nederlands (!)

Zo zijn Nederlanders

Overigens zijn het niet alleen de Nederlanders die helpen herinneren dat je geen Nederlander bent. Ook de Overheid doet graag een duit in het zakje. Steekt zogezegd de spreekwoordelijke middelvinger naar je op. Zo vond de gemeente Ede het nodig om mij een brief te sturen. Of ik mee wilde doen aan een taalcursus. Het zou mijn afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen. Blijkbaar maakt het in sommige gevallen namelijk niet uit of je wel of niet je studie afmaakt. Linksom of rechtsom je hebt een talencursus nodig. Prima, daar kan ik nog wel tegen: ik kom gewoon niet opdagen. Maar vorige de brief van de Veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland Midden was toch wel het dieptepunt. Of ik even een TBC vaccinatie wilde komen halen voor mijn jongste dochter. Waarom? Nou omdat uit hun administratie bleek dat ik uit en land kom waar TBC voorkomt. Goh, dat wist ik niet. Ik ben daar namelijk de afgelopen 30 jaar niet meer geweest. Hadden ze vast wel ergens kunnen zien. Stiekem verdenk ik al die organisaties er namelijk van samen te werken als het nodig is.

Dus alle PVV stemmers die altijd hun mond vol hebben van integreren? Of je buitenlandse nationaliteit opgeven? Waarom zou een gemiddelde allochtoon daar naar luisteren? Het is niet zo dat wanneer je er voor kiest om Nederlander te zijn je dan met open armen ontvangen wordt. Zo is namelijk de Hollandse gastvrijheid ook wel weer.

Foto: Pixabay

 • Reply
  joke
  8 december 2015 at 20:46

  Josan alles is relatief….bij Myrte valt het oog eerst op de rolstoel en haar beperking. Als Nederlandse moet je toch weten dat ons volk zich nogal graag in het openbaar verbaast en vervolgens ongegeneerd vragen gaat stellen. Dat is de volksaard en met dit blog ben jij er een uitnemend voorbeeld van.

 • Reply
  Elisabeth
  8 december 2015 at 19:54

  Vaak vragen mensen me waar mijn beste vriendinnetje vandaan komt. Waarom ze dat aan mij vragen? Geen idee. Vraag het dat tenminste aan háár! Maar ze komt dus uit Weesp. Dan weet je dat.

 • Reply
  marguerita78
  8 december 2015 at 19:51

  Bij mij waren ze juist een keer zwaar teleurgesteld bij een sollicitatie… Ze dachten door mijn naam dat ze iets aan hun diversiteitsbeleid konden doen… Blijk ik gewoon helemaal Nederlands te zijn. Blank, blond, blauwe ogen en alles! Met een zwoele Spaanse voornaam, dat dan weer wel… Ik ben het niet geworden toen whahahaa

  • Reply
   Josan
   9 december 2015 at 20:49

   Aaah, niet eens! Ik snap de teleurstelling 😉

 • Reply
  minkemarianl
  8 december 2015 at 19:37

  Ik snap dat dit een ontzettend moeilijk onderwerp is, racisme ligt momenteel ontzettend onder een vergrootglas. Volledig terecht, maar ik denk wel dat het daardoor moeilijk is om soms dingen ‘gewoon’ als stom (en een beetje dom, misschien) te zien en niet perse uit te vergroten naar racisme of discriminatie. Stomme en domme vragen krijgen we allemaal als we tegenover iemand staan voor wie we ‘anders’ zijn. Maakt de vragen/opmerkingen niet leuker of gewenster, maar waarschijnlijk stel je zelf OOK wel eens de vragen die bij een ander precies zo aankomen.

  Dat maakt ons allemaal mens.

  • Reply
   Josan
   9 december 2015 at 20:50

   Dank je wel Minke Maria,
   Ik voel me niet zo snel gediscrimineerd. Maar soms sta ik er wel verbaasd van te kijken wat men blijkbaar allemaal meent te kunnen doen.

 • Reply
  Jeanine
  8 december 2015 at 19:06

  Jeetje kreeg je echt een oproep voor een vaccinatie? Krankjorum. Zoals je het beschrijft gaat het er inderdaad helaas wel aan toe. De opmerking ‘wat spreek je goed Nederlands’ vind ik altijd fascinerend.

  • Reply
   Josan
   9 december 2015 at 20:51

   Dat klopt Jeanine, en het is nog een heel gedoe om onder de ‘alvast voor je gemaakte afspraak’uit te komen. Ik kan me ook niet herinneren dat ik bij mijn overige dochters langs moest komen hoor. Blijkbaar veranderd beleid.

 • Reply
  Judith
  8 december 2015 at 18:49

  Ik heb vaak dat Marokkaanse mensen Marokkaans tegen mij praten, dan moet ik uitleggen dat ik echt Nederlandse ben. Ook vragen mensen van alle landen wat mijn achtergrond is, want ik lijk heel internationaal blijkbaar, en denkt iedereen dat ik uit hun land kom. Ik leg het graag uit. Veel cursussen mag ik niet ook gratis doen want is alleen voor mensen met een kleurtje. Veel vragen en discrimineren zit in de Nederlander, maakt helemaal niet eens uit wat voor kleur je hebt.

  • Reply
   Josan
   9 december 2015 at 20:52

   🙂 Marokaans?! Omdat je krullen hebt?

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  8 december 2015 at 18:27

  Het klinkt alsof dit voor jou een gevoelig onderwerp is Josan.

  • Reply
   Josan
   9 december 2015 at 20:52

   Nou het is eerder zo dat ik mij er over verbaas dat ik het telkens moet uitleggen. Na 30 jaar ben ik er wel klaar mee.

 • Reply
  Sabine
  8 december 2015 at 18:14

  Tja, moeilijke kwestie 🙂 Ikzelf ben Nederlander in Colombia. Elke dag heb ik te maken met starende blikken, vragen waar ik vandaan kom, wat ik hier doe en of ik hier gelukkig ben. Ja die laatste vraag zal je in NL niet horen. Ik voel me anders en ik ben ook anders, zal nooit Colombiaanse worden. En dat hoeft ook niet. Ik vind het ook geen probleem dat mensen vragen stellen. Het verschil met Nederland is namelijk dat de mensen hier bijzonder gastvrij zijn en bijzonder geïnteresseerd. Ze ontvangen mij met wijd open armen. En dat is toch wel fijn moet ik zeggen.

  • Reply
   Josan
   9 december 2015 at 20:53

   Leuk Sabine om ook eens de reactie te lezen van iemand die het omgekeerde meemaakt 🙂

 • Reply
  Kim
  8 december 2015 at 18:10

  Zo .. die komt binnen. Heftig maar ook begrijpelijk. Ik denk dat mensen vooral vragen naar je afkomst ter interesse. Mij vragen mensen het ook omdat ze horen dat ik hier niet vandaan kom. Ik praat het nu goed maar fijn is dat natuurlijk niet.

  Ik hoor ook regelmatig van mensen dat ze zich nergens meer thuis voelen. In het land waar hun ouders geboren zijn worden ze als Nederlander gezien en hier blijf je ook allochtoon. Uiteindelijk lijkt het alsof er nu een generatie opgroeit zonder ‘thuis’.

  • Reply
   Josan
   9 december 2015 at 20:54

   Dat klopt Kim, soms is het inderdaad wel eens alsof je tussen wal en schip valt. Ik kan me dat best wel voorstellen.

 • Reply
  Daantje
  8 december 2015 at 17:37

  Ik weet het niet hoor…. het klinkt eerlijk gezegd alsof het voor jezelf nogal gevoelig ligt. Mag hoor! 😉 Maar praat andere mensen dan geen racisme aan of dat ze je niet als Nederlander zien…. Mensen stellen altijd vragen over dingen die ze opvalt en als je een kleurtje heb zal dat al snel een onderwerp van gesprek zijn. Wat dat ermee te maken heeft dat je niet welkom zou zijn, dat snap ik eerlijk gezegd echt niet.

  Aan mij wordt altijd gevraagd of mijn ouders ook zo lang zijn, of ik moeite heb met broeken kopen en of ik basketball speel… Ook van die vragen waarvan ik af en toe denk pfffh, moet dat nou?! Maarja, bij mij is het nou eenmaal mijn lengte die opvalt.

  Je kan maar beter zo denken: als mensen jouw afkomst als iets beschamends of slechts zouden zien dan zouden ze er niet naar durven vragen…. Juist dat ze er vragen over stellen is iets heel positiefs, denk ik.

  En wat betreft die TBC prik en taalcursus: ik snap dat het niet leuk overkomt, maar als uit onderzoek blijkt dat veel mensen met jouw achtergrond hier wel baat bij hebben dan kan het zijn dat je ergens voor wordt gevraagd wat jij niet nodig hebt. Ze kunnen natuurlijk niet iedereen persoonlijk gaan doorlichten of je wel of niet regelmatig naar dat land gaat en of jij wel of geen taal-achterstand hebt. Jammer genoeg is het blijkbaar toch nodig voor veel mensen, anders zouden ze die brieven niet sturen natuurlijk.

  Overigens kreeg ik vorige week ook een uitnodiging voor “de buurtmoeders”. Zouden dan langskomen om met mij te praten over dingen die in de buurt worden georganiseerd. Heel betuttelend 😉 Dus je bent niet de enige 😉

  • Reply
   Josan
   9 december 2015 at 20:57

   Hallo Daantje, Dank je wel voor je reactie. Eigenlijk neem ik nergens het woord racisme in de mond. Dat is het namelijk denk ik ook niet. Mijn blog is geschreven met een sarcastische ondertoon. Ik blijf me er telkens over verbazen. Als ik denk alles gehad te hebben, blijkt het een overtreffende trap te kennen. Wat betreft ‘mijn achtergrond’. Ik ben geadopteerd. Vandaar dat ik Nederlands spreek. Fouten als een taalcursus of tbc injectie zou men er uit kunnen halen door niet alleen te kijken waar je geboren bent, maar ook wat je nationaliteit is. Ook Nederlanders kunnen immers in het buitenland geboren zijn.

 • Reply
  Earliecia
  8 december 2015 at 17:35

  PS: ik bedoel natuurlijk witte man ipv Nederlander. Ging ff snel 🙂

  • Reply
   Josan
   9 december 2015 at 20:58

   Ik zeg nergens dat mijn man ‘wit’is. Hij is Nederlander. Net zoals ik.

 • Reply
  Earliecia
  8 december 2015 at 17:31

  Ik begrijp je boodschap maar aan de andere kant ook weer niet. Je geeft aan dat er anders naar jou gekeken wordt omdat je een kleurtje hebt (kan erover meepraten want dat heb ik ook) maar door dingen te schrijven als ‘ze gaan netjes naar een blank christelijk schooltje’ en ‘ik trouwde een Nederlandse man’ suggereer je dat dat is wat iemand Nederlands maakt. Is natuurlijk helemaal jouw mening maar ik vindt dat je jezelf op deze manier in een hokje plaatst. Voor mij is iedereen met een Nederlands paspoort Nederlander. En als je dan toevallig op een zwarte of gemixte school zit of nièt getrouwd bent met een Nederlander maakt dat je niet minder Nederlander.

  • Reply
   storiesandforever
   9 december 2015 at 12:59

   Eens.

   • Reply
    Josan
    9 december 2015 at 20:48

    Eigenlijk is het blog geschreven met een sarcastische ondertoon. En dat ik af en toe echt hoogst verbaasd ben over wat je allemaal zo nu en dan gevraagd krijgt.

 • Reply
  Ministijl
  8 december 2015 at 17:10

  Wauw, héél mooi geschreven!

 • Reply
  Mariska
  8 december 2015 at 17:04

  Door termen als ‘blanke school’ begin ik te denken dat je jezelf er misschien ook wel aan blijft herinneren dat je ‘geen Nederlander’ bent (tussen aanhalingstekens want je bent toch gewoon een Nederlander als het hier je thuis is?)

  • Reply
   Josan
   9 december 2015 at 20:59

   Dat klopt Mariska, het was ook sarcastisch geschreven.

 • Reply
  Emma
  8 december 2015 at 17:02

  Lekker generaliserend stukje zeg, bah! Minderwaardigheidscomplex ivm je kleurtje misschien?

 • Reply
  Nadeche
  8 december 2015 at 16:55

  Wauw, echt heel herkenbaar. Ik ben nog maar 17, maar ik krijg om de haverklap vragen als; “Waarom draag je eigenlijk geen hoofddoek?”, terwijl ik een typisch Hollandse ben met een licht tintje. Ik hoop dat mensen in het vervolg twee keer nadenken, voordat ze hun mond open trekken.

 • Reply
  Cassandra
  8 december 2015 at 16:48

  He! Je bent geen Nederlandse!

Leave a Reply

CommentLuv badge

Instagram

Volg mij op Instagram!