Persoonlijk

Hoe klinkt een miskraam?

28 maart 2017
Hoe-klinkt-een-miskraam-hoeveel-procent-vrouwen-miskraam-GoodGirlsCompany

Het was een regenachtige dag. Ik keek vanuit mijn slaapkamer naar beneden, de tuin in. Crowded House Don’t dream it’s over speelde op de achtergrond. Ook al kon ik de rest van de tekst niet zo goed verstaan de miskraam had ook een einde aan mijn droom gemaakt.

Een op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Achter dit getal gaat vaak heel wat persoonlijk leed schuil. Zelf heb ik gelukkig nooit een miskraam gehad. Maar als kind maakte ik het wel mee dat mijn moeder er een kreeg. Ik was een jaar of 9 a 10. Zo’n leeftijd waarop je het ook zelf bewuster meemaakt. Ik keek enorm naar de nieuwe baby uit. Vond het niet erg dat we door onze gezinsgrootte vanaf dan waarschijnlijk tot vakanties in Nederland veroordeeld waren. Mijn verlangen om mijn nieuwe broertje of zusje te ontmoetten was groter. In mijn kinderlijk enthousiasme, had ik het ook al aan anderen vertelt. Ik kan me nog herinneren hoe we een kennis jaren later tegenkwamen in de winkel. Zichtbaar verbaasd over dat we ‘maar’ met vier kinderen waren. Er moest er toch nog een zijn?

Door de miskraam spatte mijn droom uit elkaar…

Eerlijk gezegd weet ik niet of mijn moeder gekwetst was door deze vraag. Ze heeft het er (voor zover ik herinneren kan) nooit echt over gehad. Hoewel ik destijds vond dat ze er best eerlijk over had kunnen zijn, begreep ik ook wel dat ze het niet kon. Het was ook niet mijn miskraam maar die van haar. En ik, verwachtingsvol zusje die ook een gezinslid verloor waar ze zo ontzettend naar uitkeek? Ik was een illusie armer tot dan toe was het nooit bij mij opgekomen dat het fout kon gaan. Daar denk je als kind niet zo snel aan. Plekje geven…hoe dan? Dat was vroeger niet zo’n ding. Je ging weer verder met de drukte van de dag. Er werd niet over gezwegen, maar ook niet actief over gepraat.

De enige tastbare herinnering die ik er aan heb, is het liedje van Crowded House. Het was op mijn radiootje toen wij thuis waren en mijn ouders in het ziekenhuis. Ik klampte mij er aan vast. Als ik niet zou denken dat het over was, zou het vast goed gaan. Dat ging het niet….Nu jaren later weet ik dat dit soort dingen gewoon gebeuren. Dat liedjes niet hetzelfde zijn als waarheid. Maar ook dat muziek enorm veel troost kan bieden omdat te verwoorden wat je voelt. Die onmetelijke pijn te verwoorden omdat je het soms zelfs niet weet te benoemen.

Hoe klinkt een miskraam?

Op mijn blog heb ik de afgelopen jaren verschillende lijsten met liedjes gepubliceerd. Het begon met liedjes voor een dochter. Een lijst die ik na de geboorte van Miss C vanaf mijn roze wolk in mijn veilige bubbel schreef . Ook liedjes voor een geadopteerd kindje kwam door een persoonlijk moment dat mij emotioneel raakte. Dit keer wil ik een lijst maken met liedjes die lezers enorm veel kracht, troost of steun hebben gegeven na een miskraam. Wil jij jouw persoonlijke verhaal vertellen? En vertellen welk liedje voor jou zo’n grote betekenis heeft? Mail mij dan op goodgirlscomp@live.com

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Engel via Shutterstock

 • Reply
  Sanne Marlijn
  28 maart 2017 at 10:58

  Wat een mooi artikel Josan. Ik heb nooit een miskraam meegemaakt maar kan me zeker indenken hoe vreselijk verdrietig dat is. Ook als dochter van je moeder. Ik heb dus geen nummer dat ik daaraan kan relateren maar ik heb wel een bijzonder gevoel bij het lied Morgenstimmung van Edvard Grieg. Ik associeer het nummer met zowel leven als dood. Ik kan er heel blij van worden, maar ook heel verdrietig. Er zit niet echt een verhaal achter. Ze draaiden het op de allereerste begrafenis waar ik ooit bij was (van een oudtante). Het nummer is me daarna altijd bijgebleven.

 • Reply
  janske
  28 maart 2017 at 10:55

  poeh, heftig hoor. Ook voor de broertjes en zusjes. Mijn beste vriendin was tegelijk zwanger met mij. Een dag voor haar uitgerekende datum overleed haar dochtertje in haar buik. Op de crematie draaiden ze “Halo” van Beyonce…dat nummer komt nu echt 1000 x harder binnen als ik het luister…pffff… zo heftig. Ik vind muziek sowieso altijd ontzettend emotioneel.

 • Reply
  papazijn
  28 maart 2017 at 07:47

  Gelukkig hebben we het nog nooit meegemaakt. Toevallig, maar helaas heeft een goede vriendin van mij vorige week een miskraam gehad (acht weken zwanger) ze heeft het er heel moeilijk mee en kan er nog niet goed over praten. Wat een moeilijke tijd moet dat zijn voor mensen die dit meemaken.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]