Opvoeding

Hoe ik mijn kinderen aan het lezen krijg

6 februari 2018
Hoe ik mijn kinderen aan het lezen krijg

Volgens recent onderzoek leest de jeugd van tegenwoordig te weinig. Okay ze lezen het nodige op hun mobieltjes. Maar het aantal tieners dat wekelijks minstens tien minuten aaneengesloten in een boek leest, is dalende. En dat is geen goede ontwikkeling.

Als kind verslond ik het ene boek na de ander. In mijn hoogtijdagen, was ik er zo goed in dat ik een redelijk dik boek in een uur uit kon lezen. Nu achteraf vraag ik me af hoe ik dat deed. Ik keek er naar uit om de geweldige boeken waar ik zo van genoot ooit te delen met mijn eigen kinderen. Maar ik had er nooit rekening mee gehouden dat de wereld zo zou veranderen.

Jongeren lezen minder

Dat jongeren minder lezen verbaast mij niks. Volgens mij doen wij ouders dat toch ook? Ik ben dan wel lid van de bibliotheek, maar als ik kijk hoeveel boeken ik tegenwoordig meeneem, steekt dat enorm af met toen ik een tiener was. Nu mag ik blij zijn als ik er in een lee periode 2 uitlees.

Toch ben ik het over 1 ding eens: lezen ontspant. Nu nog even de tijd en de rust er voor vinden. Bij vlagen doe ik een poging. Want naast ontspanning biedt lezen zoveel meer. Appen en social media zijn leuk, maar je leert er geen goede grammatica of zinsopbouw van. En hoe meer ik verhitte discussies op facebook zie, hoe meer ik besef dat begrijpend lezen steeds lastiger wordt voor een heleboel mensen.

Hoe ik mijn kinderen aan het lezen krijg

Op jonge leeftijd lid maken van de bibliotheek.

Al mijn dochters werden op vrij jonge leeftijd lid van de bibliotheek. Ideaal zo kon ik er lekker op uit en had ik een stok achter de deur. Regelmatig laadde ik een nieuwe voorraad boekjes in die ik thuis vervolgens van kaft tot kaft voorlas. Voor mijn kinderen is de bibliotheek een geweldige plek waar ze tegenwoordig zelf hun boeken kiezen.

Voorlezen

Ook begon ik op jonge leeftijd met voorlezen. Lulu’s schoenen, Prinses Arabella, Wij gaan op Berenjacht, Molletje, Gonnie & Vriendjes, Groene eieren met ham het zijn een aantal titels van de favoriete kinderboeken van mijn kinderen. Zien lezen doet lezen: mijn oudste dochters lezen nu hun kleine zusje voor. Miss C heef soms zelfs een voorkeur voor haar zusjes!

Films

Ik beloofde mijn oudste dochter dat zodra zij de Hobbit had uitgelezen ze de film ook mocht zien. In de praktijk duurde dat wel even omdat ze er aan begon en hem een tijdje weg legde. Toen was ze er uit en kon ze weer opnieuw beginnen. Maar de aanhouder wint. Onwijs leuk om je eigen kind vervolgens in serieuze criticus te zien veranderen die een mening heeft over de adaptatie van het boek naar het scherm.

Leeslijst

Mijn favoriete jeugdboeken deel ik graag met mijn dochters. Dat deed ik al toen ze nog klein waren en niet zelf lezen konden. Maar ook nu ze ouder zijn. Nu scheelt het dat ik de voorkeur had voor tijdloze verhalen of verhalen die waar gebeurd zijn. Er is een hele lijst met boeken die ik met ze wil delen.

Oprechte interesse. Yep ook als het boek stom is.

Miss G heeft recent het populaire boek Boy 7 uitgelezen. Niet mijn soort boek, maar zij vond het leuk en daarom informeerde ik regelmatig naar wat er nu weer gebeurde. Ook al was ik inmiddels allang de verhaallijn kwijt. Tussen het wisselen van de huizen door, deed dochter haar best om er voor te zorgen dat elke keer als ze me weer zag ze een stuk verder was.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagram, Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]