Opvoeding

Hoe ik mijn kinderen aan het lezen krijg

6 februari 2018
Hoe ik mijn kinderen aan het lezen krijg

Volgens recent onderzoek leest de jeugd van tegenwoordig te weinig. Okay ze lezen het nodige op hun mobieltjes. Maar het aantal tieners dat wekelijks minstens tien minuten aaneengesloten in een boek leest, is dalende. En dat is geen goede ontwikkeling.

Als kind verslond ik het ene boek na de ander. In mijn hoogtijdagen, was ik er zo goed in dat ik een redelijk dik boek in een uur uit kon lezen. Nu achteraf vraag ik me af hoe ik dat deed. Ik keek er naar uit om de geweldige boeken waar ik zo van genoot ooit te delen met mijn eigen kinderen. Maar ik had er nooit rekening mee gehouden dat de wereld zo zou veranderen.

Jongeren lezen minder

Dat jongeren minder lezen verbaast mij niks. Volgens mij doen wij ouders dat toch ook? Ik ben dan wel lid van de bibliotheek, maar als ik kijk hoeveel boeken ik tegenwoordig meeneem, steekt dat enorm af met toen ik een tiener was. Nu mag ik blij zijn als ik er in een lee periode 2 uitlees.

Toch ben ik het over 1 ding eens: lezen ontspant. Nu nog even de tijd en de rust er voor vinden. Bij vlagen doe ik een poging. Want naast ontspanning biedt lezen zoveel meer. Appen en social media zijn leuk, maar je leert er geen goede grammatica of zinsopbouw van. En hoe meer ik verhitte discussies op facebook zie, hoe meer ik besef dat begrijpend lezen steeds lastiger wordt voor een heleboel mensen.

Hoe ik mijn kinderen aan het lezen krijg

Op jonge leeftijd lid maken van de bibliotheek.

Al mijn dochters werden op vrij jonge leeftijd lid van de bibliotheek. Ideaal zo kon ik er lekker op uit en had ik een stok achter de deur. Regelmatig laadde ik een nieuwe voorraad boekjes in die ik thuis vervolgens van kaft tot kaft voorlas. Voor mijn kinderen is de bibliotheek een geweldige plek waar ze tegenwoordig zelf hun boeken kiezen.

Voorlezen

Ook begon ik op jonge leeftijd met voorlezen. Lulu’s schoenen, Prinses Arabella, Wij gaan op Berenjacht, Molletje, Gonnie & Vriendjes, Groene eieren met ham het zijn een aantal titels van de favoriete kinderboeken van mijn kinderen. Zien lezen doet lezen: mijn oudste dochters lezen nu hun kleine zusje voor. Miss C heef soms zelfs een voorkeur voor haar zusjes!

Films

Ik beloofde mijn oudste dochter dat zodra zij de Hobbit had uitgelezen ze de film ook mocht zien. In de praktijk duurde dat wel even omdat ze er aan begon en hem een tijdje weg legde. Toen was ze er uit en kon ze weer opnieuw beginnen. Maar de aanhouder wint. Onwijs leuk om je eigen kind vervolgens in serieuze criticus te zien veranderen die een mening heeft over de adaptatie van het boek naar het scherm.

Leeslijst

Mijn favoriete jeugdboeken deel ik graag met mijn dochters. Dat deed ik al toen ze nog klein waren en niet zelf lezen konden. Maar ook nu ze ouder zijn. Nu scheelt het dat ik de voorkeur had voor tijdloze verhalen of verhalen die waar gebeurd zijn. Er is een hele lijst met boeken die ik met ze wil delen.

Oprechte interesse. Yep ook als het boek stom is.

Miss G heeft recent het populaire boek Boy 7 uitgelezen. Niet mijn soort boek, maar zij vond het leuk en daarom informeerde ik regelmatig naar wat er nu weer gebeurde. Ook al was ik inmiddels allang de verhaallijn kwijt. Tussen het wisselen van de huizen door, deed dochter haar best om er voor te zorgen dat elke keer als ze me weer zag ze een stuk verder was.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagram, Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
  • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
  • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
  • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
  • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
  • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
  • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
  • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
  • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
  • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
  • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

  Dit zijn wij!