Lifestyle

Hoe duur mag een spaaractie voor kinderen zijn?

8 januari 2018
haalbaarheid van spaaracties kinderen-GoodGirlsCompany

Mijn blog over de VitaMini’s van Lidl maakte veel reacties los. Maar het riep ook de vraag op: hoe haalbaar moet een spaaractie zijn als deze zich richt op kinderen? En wat is te duur?

Dat spaaracties soms onnodig duur zijn, weten we. Als het op volwassen spaaracties aankomt, vind ik dat ook helemaal niet erg. Ieder zijn ding maar ik ga echt niet bijbetalen voor servies, besteksets of een stel handdoeken. Maar als het op kinderen aankomt, weten fabrikanten dat ze een zwakke plek raken. Wie zich op het kind richt, heeft de ouder. Vandaar dat er jaarlijks verschillende spaaracties zijn die zich richten op kinderen.

haalbaarheid spaaracties kinderen-GoodGirlsCompany

Spaar ze allemaal

Het basisprincipe van een spaaractie is dat je ze allemaal moet sparen. Eén moestuintje, dino- of dierenplaatje zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Maak er 160 van die in pakjes van 4 worden verpakt en het is een ander verhaal. Het is bovendien ook nog eens een slimme truc: zo moeten ouders regelmatig terugkomen omdat ‘spaar ze allemaal’ mogelijk te maken. Als ouders wil je zo veel mogelijk hebben voor het geld dat je uitgeeft. Dus stop je nog wat extra’s in het winkelkarretje zodat je een mooi afgerond bedrag hebt. Supermarkten weten ook wel dat als ouders eenmaal A zeggen, ze ook B zeggen.

De meeste kinderen hoeven niet naar de speciale ruilmiddagen of een plekje in te nemen achter dranghekken. Je ruilt het op school. En anders zijn ouders wel zo betrokken dat ze op hun eigen Facebook account hun (kinderloze) vrienden bestoken met welke nummers ze nog missen. Dat geldt ook voor mijn kroost. Ik wil ze niet in de supermarkt hebben te bedelen. Vandaar dat ik man altijd lief aankijk om de nodige ontbrekende plaatjes bij collega’s te hosselen.

Leer ze dan kiezen

Om alle VitaMini’s van de Lidl te kunnen verzamelen, zou je € 1200,- moeten uitgeven. Voor een actie die minder dan 8 weken duurt, is dat niet echt realistisch. Toch is dat wel waar Lidl in hun reclamespotje op mikt.

Dus vonden mensen dat ik mijn kinderen dan maar moet leren te kiezen. Nu is het helemaal niet zo dat ik ze perse allemaal zou willen hebben. (Bedankt voor de ongevraagde opvoedtip). Maar in een huishouden met drie kinderen, is het wel leuk als ze alle drie een eigen knuffel kunnen sparen. Wat neerkomt op dat ik minimaal €450,- zou moeten uitgeven om dat mogelijk te maken.

Hoe haalbaar moet een spaaractie voor kinderen zijn_GoodGirlsCompany

Spaaracties voor kinderen

In de afgelopen jaren hebben mijn kinderen aan heel wat spaaracties mee gedaan. Soms kregen ze elk hun eigen producten soms moesten ze samen doen. In onderstaande tabel heb ik uitgerekend hoeveel het mij kostte om alle onderdelen van een spaaractie te verzamelen. In het geval van de Efteling spaaractie heb ik gekeken naar hoeveel ik aan boodschappen kwijt zou zijn. Daarbij opgeteld de bijbetaling en dan hoeveel ik voor mijn gezin (5 personen) kwijt ben.

Zoals je ziet is de € 1200,- die je bij Lidl moet besteden om ze allemaal te kunnen sparen echt aan de hoge kant voor kinderspaaracties. Het argument “Dat geld ben je toch kwijt voor boodschappen dus is het gratis”, vind ik echt enorm slecht als je het vergelijkt met die van andere supermarktketens. Voor dat bedrag is het echt geen leuk klein aardigheidje meer.

ActieStuksActieTotaal
AH Dino plaatjes1601 pakje van 4 plaatjes bij € 10,- € 400,-
AH Moestuintjes201 moestuintje bij € 15,-€ 300,-
AH Dierenplaatjes1601 pakje van 4 plaatjes bij € 10,-€ 400,-
PLUS PLUSBricks81 zakje bouwsteentjes per € 15,-€ 120,-
Lidl VitaMini’s81 zegeltje bij € 15,-€ 1200,-
AH Boerderij mini’s241 zakje per € 15,-€ 360,-
AH Efteling4Spaarpunt bij iedere € 5,-€ 190,- (4 X € 20 euro aan boodschappen + 4 x € 27,50 bijbetalen)

Ja, maar

Ja, maar voor € 400,- heb je niet je hele spaaralbum vol. Daar zitten veel dubbele tussen. Klopt. Nu denk ik zelf dat ik nog nooit dit bedrag heb hoeven uitgeven om een album compleet te hebben. Er waren altijd wel mensen die een hele stapel hadden liggen. En het voordeel van een tastbaar product is dat je ze kan ruilen. 1 zegeltje voor 15 euro voelt anders in de hand dan in moestuintje, dieren- of dinoplaatje of pakketje bouwstenen waar je als iets mee maken kan.  Een zegeltje is veel minder tastbaar. Zeker voor kinderen.

Andere supermarkten lukt het ook voor minder. Het leuke van de AH boederijdieren was destijds dat je bij bepaalde bonusaanbiedingen extra pakketjes dieren kreeg. Dat gold ook voor online. Bestelde je daar je boodschappen dan kreeg je standaard 6 pakketjes extra. Daar hoefde je verder niks voor te doen. Kijk dan wordt zo’n spaaractie leuk. En van de PlusBricks kreeg je ook een gratis bouwpakket wanneer je € 25,- uitgaf aan boodschappen.

Hoe duur mag een spaaractie voor kinderen zijn??

Zoals veel moeders heb ik een haat-liefdeverhouding met die spaaracties die zich op kinderen richten. Je weet dat je er haast niet aan ontkomt. Meestal probeer ik mij zo lang mogelijk te verzetten. Maar als ik eenmaal om ben, dan help ik mijn kinderen ook om hun plakboek vol te krijgen, bouw ik die boerderij en eet ik vol enthousiasme die verpieterde plantjes uit de moestuin.

Samen hebben we een gemeenschappelijk doel en sparen we. Naast leuk vind ik dit ook behoorlijk leerzaam voor mijn meiden. Ze leren dat ze niet alles meteen krijgen. Juist daarom vind ik het belangrijk dat een spaaractie wel haalbaar is. Een spaaractie voor kinderen waarbij je € 1200,- euro moet uitgeven? Ik had meer verwacht van een budget supermarkt… .

Hoe duur mag een kinderspaaractie in totaal zijn?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Claudia Diependaal
  9 januari 2018 at 18:20

  De Jan Linders heeft ook al eens deze actie gedaan. Ze zullen niet allemaal hetzelfde zijn. Maar boven de rivieren zijn geen Jan Linders winkels toch? Jullie hebben n Deka en Deen die hebben wij weer niet. In de Jan Linders zaken kreeg je een broccoli, wortel, aubergine etc. Hey is al meer dan 4 jaar geleden. Maar deze actie lijkt er heel Veel op in elk geval.

  Groetjes Claudia Diependaal.

 • Reply
  Priscilla
  9 januari 2018 at 12:22

  Mijn oudste is totaal niet gevoelig voor die spaaracties. Of ze moeten ps4 spellen gaan weggeven! Ik vind het zelf wel leuk om die dingen te sparen. Bij zo’n plaatjesboek wil ik het ook wel vol krijgen maar bij andere spaaracties vind ik ook prima om maar een paar items te verzamelen. De moestuintjes hoef ik echt niet helemaal compleet ik heb toch geen ruimte voor al die planten. En wat moet ik met al die knuffeltroep in huis? Alsof ze er nog geen hebben. Eentje is voldoende.

 • Reply
  Lifestyle Mommy's ~ Linda
  9 januari 2018 at 09:51

  Dit vind ik echt een goed artikel en ik ga het dan ook straks zeker delen via de Social Media van ons blog.

  • Reply
   Josan
   9 januari 2018 at 21:46

   Dank je wel Linda. Ook voor het delen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]