Bevalling Kraamtijd

Het vierde trimester | waarom alle baby’s prematuur geboren worden

14 januari 2018
Het vierde trimester waarom alle baby’s prematuur geboren worden

Als een baby geboren wordt, is ze nog niet ‘af’. Het liefst was ze nog een paar maandjes in de veilige buik van haar moeder gebleven. In het vierde trimester, de eerste 3 maanden na de geboorte is je baby volledig van jou afhankelijk. En dat is best intensief.

Bij mijn eerste dochter dacht ik dat ik na de bevalling klaar was. Ik was mij er totaal niet bewust van dat mijn baby zich de eerste 3 maanden na de bevalling nog verder zou ontwikkelen. Daarin ben ik niet de enige. Veel nieuwe ouders verwachten dat hun baby vrij snel aan alles gewend is. Slaapt als een roos en lekker makkelijk het nieuwe leventje inrolt. We worden er bloed onzeker van als ons kleintje wel erg veel huilt en na enkele weken nog niet doorslaapt. Maar het hoort allemaal bij het vierde trimester.

Lees ook: 6 tips: Zo weet je dat je baby genoeg voeding krijgt

Het vierde trimester

Voor je baby is de overgang van warme veilige baarmoeder naar koude grote wereld een hele overgang. Ze kan zien maar, ziet alles nog niet duidelijk. Kan horen, maar verstaat je nog niet. En de enige manier waarop je kindje kan communiceren, stress ontladen en geluid blokkeren is huilen. Je baby gebruikt voornamelijk haar primitieve reflexen zoals de zoekreflex om je tepel te vinden tijdens het voeden. De grijpreflex zodra je op haar handpalm drukt. Zet haar voetje op een ondergrond en je ziet de voetzoolreflex. Deze reflexen worden niet heel bewust door je kind aangestuurd omdat ze daar nog geen controle over heeft. Ook heeft ze nog geen controle over haar slaap- en waakpatroon. Komen prikkels direct binnen. Ze kan ze zich nauwelijks afsluiten voor deze prikkels of de buitenwereld.

Volgens wetenschappers (McKenna, Ph.D. en kinderarts Dr. Harvey Karp) zouden mensenbaby’s eigenlijk 12 maanden in de buik moeten zitten. De reden waarom dit niet gebeurt? Met 40 weken  past het hoofdje nog relatief gemakkelijk door het bekken. Daarna zou je er een stuk meer moeite mee hebben om een hoofdje via je onderkantje uit te persen. Als een baby met 9 maanden geboren wordt, is dat dus 3 maanden te vroeg. Vandaar dat eigenlijk alle baby’s prematuur geboren worden. Ze worden geboren voor hun rijpheid.

De eerste 3 maanden na de geboorte

De eerste 3 maanden nadat je baby is geboren is de neuromotorische ontwikkeling nog onrijp. De hersenen van je baby zijn een beetje ontwikkeld maar nog niet volledig klaar. Het gewicht van haar hersenen is zelfs nog maar 25% van wat het weegt als ze volwassen is. Ook de spijsvertering is nog niet af en immatuur. Daarom hebben veel baby’s in de eerste 3 maanden na geboorte last van darmkrampjes, reflux of koliek. De ademhaling is nog erg onregelmatig en veel baby’s kunnen zonder warme kruiken, dekens of kleertjes hun lichaamstemperatuur niet stabiel houden. Elke vorm van regelmaat ontbreekt. Voor troost, eten, warmte en geborgenheid is je baby volledig van jou afhankelijk. Vandaar dat ze het haat als je haar ‘even’ weglegt.

Als je baby 3 maanden is

Als je baby 3 maanden is, verandert er veel. Er lijkt een compleet nieuwe wereld open te gaan voor jou en je kindje. Ze krijgt meer interesse in haar omgeving. Er is meer communicatie dan huilen. Je ziet hoort en ziet haar terug lachen, kraaien en objecten echt met haar blik volgen. De primitieve schrikachtige reflexen hebben langzaam maar zeker steeds meer plaats gemaakt voor gecontroleerde bewegingen.

En ook de darmkrampjes kunnen grotendeels verdwijnen omdat de darmpjes van de baby meer verteringsenzymen aanmaken en de bewegingen, die de voeding voort moeten duwen door het darmenstelsel, sterker worden. En als laatste neemt het huilen af. Veel baby’s beginnen de tweede levensweek met huilen en dit bereikt zijn piek rond de zesde tot achtste levensweek. Daarna zal ze geleidelijk aan minder gaan huilen. Als een baby drie tot vier maanden oud is, zijn die standaard huilmomentjes over het algemeen verdwenen.

Wat moeten ouders weten over het vierde trimester?

Hoe meer nieuwe ouders beseffen dat hun nieuwe kindje nog niet ‘af’ is, dat dit een paar maanden zal duren. En het niet realistisch is dat je kind snel meedraait met het drukke leven dat je leidde voor je kinderen had, hoe realistischer we daar ons verwachtingspatroon op kunnen afstemmen.

Zie het alsof je kind een enorme jetlag heeft. Als je dat zelf wel eens gehad hebt, weet je hoe dat voelt. Dat mensen dan ook niet van alles van jou moeten verwachten omdat het gewoon even niet gaat. Rust en een liefdevolle ondersteunende omgeving maakt dan vaak al een wereld van verschil. Het helpt bij de hechting van je kindje en geeft haar meteen een veilige liefdevolle basis.

De (Harvey) Karp Methode

Over de hele wereld hebben baby’s hetzelfde huilpatroon. Hier speelt Dunstan baby language ook op in. Vergeleken met Afrikaanse baby’s huilen Westerse baby’s veel. In die landen hebben ze nog nooit van een huilbaby gehoord. Waarom niet? Omdat baby’s de eerste 3 maanden na hun geboorte 90% van de tijd bij hun moeder doorbrengen. Er bestaan geen Maxi-Cosi’s, new born setswiegjes, boxen of babynestjes om je baby in te stoppen als je haar even kwijt wilt. Je draagt haar. Dichtbij je. Kinderarts Harvey Karp noemt het vierde trimester ook wel het missende vierde trimester. De Karp Methode helpt je om de van nature aanwezige kalmeringsreflex bij je baby te activeren. De methode biedt vooral uitkomst bij huilbaby’s maar is goed voor elke baby. Deze 5 stappen bootsen de bewegingen en ervaringen uit de baarmoeder na:

Inbakeren

Inbakeren dit geeft je baby een veilig gevoel. Je baby kan zichzelf nu niet meer wakker maaien met haar armpjes die alle kanten op schieten.

Zijligging

Leg je baby op de zij op je arm, met het hoofdje in je hand. Zo schommelt je kindje lekker met je mee. De bewegingen lijken op de bewegingen die je baby in je buik voelde.

Ssshh sussen

Baby’s blijken dol te zijn op het ssssssssh sus geluid. Het herinnert ze aan het geluid dat de bloedsomloop maakte. Het lijkt op het suizen van je bloed door je lichaam.

Hoofdje in je hand

Dit is wat je bij de zijligging al doet. Je kindje deint zo zachtjes mee op jouw bewegingen. Door het hoofdje goed te ondersteunen, voelt je kindje zich veilig. En maakt het niet de Moro-reflex ( een reflex die je ziet je als je kindje schrikt en de handjes automatisch omhoog schieten).

Speen of pink

Als laatste kan je je baby ook nog een speen of je pink geven. Stiekem moet ik altijd een beetje lachen als ik nieuwbakken ouders fanatiek met die pink in de weer zie omdat dit zogenaamd beter zou zijn. Ik weet dat een groot deel op den duur naar speen overstapt omdat ze hun pink terug willen. Spuugt je kindje haar speen uit? Duw hem er dan niet in, maar trek er een beetje aan. Grote kans dat je de zuig-reflex aanzet waardoor je kindje er vanzelf stevig op hapt en zuigt.

Ook leuk om te lezen:

Pin it

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

  • Reply
    Lisanne
    14 januari 2018 at 17:01

    Wat een intressant stukje. Gelukkig dat we niet een jaar zwanger hoeven te zijn. Daar zou ik niet aan moeten denken. Dan de eerste drie maanden, dat vind ik toch wel heerlijke maanden. Het liefst knuffelde ik dan de hele dag met mijn kindje, ze liggen dan ook nog zo lekker bij je. Daar genoot ik echt van.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]