Gelderland Museum Uitstapjes met kinderen

Het Nederlands Watermuseum | spetterend dagje uit met kinderen!

16 juli 2019
Leuke uitstapjes voor kinderen in de omgeving Arnhem

Het Nederlands Watermuseum in Arnhem is een interactief museum waar kinderen van alles leren over het Nederlandse water.

Het Nederlands Watermuseum

review Nederlands Watermusem ArnhemOp loopafstand van Arnhem Centraal Station, in het prachtige park Sonsbeek ligt aan de Jansbeek het Nederlands Watermuseum. Een van de leukste musea voor kinderen in Gelderland. Het Watermuseum werd in 2004 geopend en bestaat dus al weer 15 jaar. Zo aan de buitenkant, ziet het er niet groots uit. Maar dat komt omdat het grootste deel van het museum onder de grond ligt.

souvenirwinkel watermuseumOp de ruim 2000 vierkante meter die onder de grond is, leer je over dijkbeheer, drinkwater, grondwater of watergebruik in Nederland en de rest van de wereld. En als je wilt kan je er ook nog je eigen shampoo maken! Het is een écht doe-museum voor jong en oud.

Uitstapjes Arnhem voor kinderen

Waterwereld

kindermusea arnhemWaterwereld is de vaste tentoonstelling die in de kelder plaatsvindt. Onder de grond leer je echt van alles over water. Zo kan je op een speciale weegschaal staan die op basis van je gewicht berekent hoeveel water er in je lichaam zit. Maar je leert er natuurlijk ook van alles over je waterverbruik. Hoeveel water gebruiken je huishoudelijke apparaten?

Wat is er toen in het Nederlands Watermuseum

Nederlandse Watermuseum bezoeken met kinderen_The millennial MomDoor verschillende interactieve spellen leer je ook wat men moet doen wanneer er een dijk doorbreekt of als het water hoog is. Omdat Chloé 4 is en nog niet kan lezen, waren deze bezigheden nog een beetje te moeilijk voor haar. Toch heeft ze zich uitstekend vermaakt. Het op knoppen drukken en kijken wat er gebeurt, is op haar leeftijd interessant genoeg. Verder vond ze het spelletje waarbij twee balletjes een wedstrijd doen en je moet kijken wie het snelst beneden is, ook erg leuk. En er is natuurlijk ook genoeg te spelen met water. Op de indoor waterspeelplaats. Maar je kunt ook in een grote bel staan. Kortom: voldoende te doen voor de allerkleinsten.

Waterlab

water afkoppelen_The millennial momEen ander onderdeel van het museum is het waterlab. Hier vinden in vakanties en weekends altijd verschillende activiteiten plaats waar je tegen betaling van een kleine bijdragen aan mee kan doen. Denk aan leuke waterproefjes zoals een ei laten zweven of zwembadwater maken van zoutwater. Toen wij er waren, waren ze bezig met het maken van een waterspuwer. Deze wordt gemaakt van 100% natuurlijk plastic. Als je waterspuwer klaar is, kan je deze dan weer op een regenpijp plaatsen om het regenwater af te koppelen

Shampoofabriek

review Nederlands watermuseum_The millennial MomSamen met Chloé bezocht ik de shampoofabriek. Een vaste tentoonstelling die zich op zolder bevindt. Hier kunnen kinderen hun eigen shampoo maken. Doordat mijn oudste dochters al regelmatig met hun school of BSO het Nederlands Watermuseum bezocht hebben, wist ik hoe de flesjes er uit zien. Maar ik wist niet hoe het proces van shampoo maken in zijn werk ging. Vandaar dat het leuk was om dit zelf te ervaren. De shampoofabriek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Maar op deze leeftijd hebben kinderen nog wel je hulp nodig. Zo moeten er onder andere verschillende vloeistoffen in de maatbekertjes worden gegoten. En mogen ze niet met hun handen in hun ogen wrijven.

shampoofabriek watermusem arnhem_The millennial momAllereerst trok Chloé haar werkkleding aan dat bestond uit een oranje hesje en een helm. Vervolgens pakte ze een schoon maatbekertje om hier vervolgens een afgemeten hoeveelheid vloeistof in te stoppen. Daarna was het tijd om een paar druppels zeep en een lepel zout aan de maatbeker toe te voegen. Nadat we de substantie in het flesje hadden gegoten, maakte ze de maatbeker schoon. Waarbij we bij de volgende stap kwamen; kleur- en geurstof toevoegen. In de speciale schudmachine werd het vervolgens shampoo en konden we ons eigen etiket schrijven voor de zelfgemaakte shampoo.

Overstroom ik?

Overstroom ikOp de zolderverdieping is nog een interactieve tentoonstelling rondom de bewustwordingscampagne Overstroom ik. Hier leer je van alles over wat je moet doen bij een watersnoodramp. Blijf je of ga je weg? En als je kiest om te blijven in een overstroomd gebied, wat heb je dan nodig? Een interessante tentoonstelling die je bewuster maakt van de mogelijkheden en voorzorgsmaatregelen die je nemen moet.

Voor ons is dit bijvoorbeeld heel relevant omdat als we in het buitengebied fietsen we regelmatig over de dijk komen en de grote waterwerken zien die er voor zorgen dat de bewoners van onze wijk droge voeten houden. Meer informatie over wat te doen bij een overstroming vind je hier.

Escaperoom Waterproof

Sinds kort heeft het Nederlands Watermuseum ook een Escaperoom. Escaperoom Waterproof bevindt zich op het laagste punt van het museum. Als het hevig geregend heeft, is er een kans dat er water de escaperoom binnenstroomt. Deze spannende attractie is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar en kan je reserveren voor de avonden. Bezoekers krijgen 60 minuten de tijd om 15 codes te kraken. En zo te zorgen dat ze droge voeten houden.

Waterspeelplaats Grand Cafe Aan de Beek

Waterspeelplaats Grand Cafe Aan de BeekBen je uitgekeken of heb je honger? Dan loop je gewoon een deurtje verder. Hier vind je namelijk Grand Cafe Aan de Beek. Een kindvriendelijk restaurant met een mooi terras dat uitkijkt over de Jansbeek. Hier geniet je van een lekker ontbijt en lunch. Ook voor je kroost hebben ze een leuk kindermenu waarvan de poffertjes met verse aardbeiden toch wel onze favoriet zijn.

Watermuseum Arnhem review dagjes uit

Waterspeelplaats Nederlands WatermuseumZijn je kinderen uitgegeten? Dan vermaken ze zich bij warm weer samen met andere kinderen op de waterspeelplaats. Vanaf het terras heb je een goede uitzicht op deze speelgelegenheid. Dus terwijl jij nog even van je maaltijd geniet, kunnen zij water oppompen, sluizen open en dicht doen of gewoon lekker ouderwets met hun voeten in het water stampen. Hier vind je meer informatie over het aanbod en de mogelijkheden.

Openingstijden en toegangsprijzen

Het Nederlands watermuseum is het hele jaar door open van dinsdag t/m zondag 11:00 tot 17:00 uur. Tijdens schoolvakanties zijn we óók op maandag open. Gesloten op Koningsdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Tijdens de zomervakantie (6 juli t/m 1 september ) zijn ze 7 dagen per week open.

Toegangsprijzen aan de kassa

Tot en met 3 jaarGratis
Van 4 tot en met 12 jaar€  7,50
13 jaar en ouder€ 10,50
65+€   9,50
Met CJP pas€   5,25
Met museumkaart 18+Gratis
Met museumkaart tot 18 jaarGratis

Online

Tot en met 3 jaarGratis
Van 4 tot en met 12 jaar€  7,-
13 jaar en ouder€ 10,-
65+€   9,-
Shampoofabriek€   1,50
Maak je eigen waterspuwer€   1,50

Ook leuk om te lezen:

Nederlands watermuseum met kinderen
Liefs Josan Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  • Reply
    Frederique
    16 juli 2019 at 21:22

    Ah superleuk, ik had net vandaag tien leuke musea voor kids op mijn blog en deze ziet er echt heel leuk uit. Ik ga een linkje hierheen toevoegen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]